Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 alan
Mislim... Fotr... jaz sem ostal brez besed! :shock: Tole se pa bere kot v
kaksen action movie-ju!
Podrobnosti in demonstracijo tehnike meta psa pa bi tudi rad videl :shock: ...
imam obcutek, da mi bo se kdaj prav prislo... :roll:

Fizicnih posledic, pravis, ni bilo hujsih; psihicnih, upam da tudi ne bo, in
najbolj pomembno od vsega... pajkice so ostale cele! :D

Svasta... :clap:
Uporabniški avatar
 Fotr
Posebno doživetje je teči v dežju, vendar se s tekom v razmerah, ko se vreme razbesni ne da niti primerjati.

Prejšnji dan je ves dan deževalo, a da bi bil vsaj normalen poletni dež ali ploha. Debele, mrzle kaplje je veter nosil poševno in jih vrtinčil sem in tja. Hladno je bilo kot bi bila tu že jesen z vsemi vremenski neprilikami, ki jih prinaša. Presedal sem se sem in tja in se prepričeval ali naj grem teči v takem vremenu ali ne. Potem pa je hladen veter le pojenjal in tudi dež je postal takoj toplejši in prijaznejši ter bolj dostopen za kakšen tek v naravi.

Takoj sem se odpravil v gozdno dolino, z namenom, da tam ne bo pihalo in še bolj hladilo ozračja. Parkiral sem na jasi ob gozdni cesti in se spustil v rahel drnec. Ozračje je bilo polno ozona, dišalo je po mokri travi in listju, drevesa so globoko sklanjala svoje mokre veje, od smrek, obloženih z debelimi storži so polzele kristalne kapljice in se zlivale v drobne potočke. Rahel dež je škropotal po listavcih, deževne kaplje so nenadoma postajale debelejše, veter se je iz nedolžne sapice spreminjal v moč, ki je že upogibala drevesa in nosila dež s tako silo, da je bilo bičanje kapljic po licih in telesu podobno grobi masaži.

Spoznal sem, da je bilo kratko izboljšanje vremenskih pogojev le zatišje pred nevihto. Veter je naenkrat potegnil po dolini, drevje je zaječalo in krošnje so završale. Že ta zvok mi je povzročil kurjo polt, ko pa je nebo v trenutku počrnelo in ga je razparala slepeča svetloba bliska in rezkajoči glas groma in ko so se mi zaradi statične elektrike lasje spremenili v afro frizuro, pa mi je zaledenela kri v žilah. Iz neba naenkrat niso več padale kapljice, ampak nepretrgani curki. Bliski in grmenje so mi povzročili skok adrenalina, saj sem ob vsakem tresku kar poskočil in pospešil tek. Veter je postal orkanski in drevesa se mu niso mogla več upirati. Začel jih je podirati, posebno bolj osamljena so kar padala pod rezgetajočo žago vetra, bliska in groma.

Takoj sem se obrnil in začel teči proti avtomobilu. Za mano je padla košata smreka in se hreščeče postavila preko ceste. Debeli storži so kot protiletalska municija leteli okoli mene in me prehitevali levo in desno. Pod cesto se je počasi prevrnila stoletna bukev, veje so ječale in brnelo je v zraku, kot bi bukev negodovala, zakaj se mora po tako dolgem času pokončnosti sedaj predati in se vleči v moker humus. Strele so sekale vse naokoli, da je smrdelo po ožganem. Bliskalo se je kot bi bil glavni igralec v hollywoodskem filmu na sceni, kjer bi nepretrgoma škljocali fotoaparati z nekaj tisoč vatnimi žarnicami. Adrenalin je rasel in če bi tokrat meril čas in hitrost teka, mislim, da bi bil to rekord nad rekordi.

Veter je tulil po cesti, dež je nosilo že vodoravno, vsaka kapljica, ki je zadela golo kožo je zapekla kot udarec s šibo. Cesta je postajala struga potoka in tekel sem dobesedno po deroči vodi. Polomljene veje so hreščale, drevesa so ječala in stokala, ko so padala po orkanom. Deroča voda je nosila poleg mene odlomljene veje, odtrgane storže, izpuljene ruše in ostanke trave listja in drobnih vejic.

Kljub poslabšani vidljivosti sem v daljavi zagledal parkiran avto in ob tem mi je že tako visok adrenalin še narasel. Imel sem občutek ali privid ali pa je strah naredil velike oči, da preko avtomobila leži veliko podrto drevo. Že tako hiter tek sem še bolj pospešil, čeprav nisem vedel, kaj storiti. Strah je povečalo še to, da sem razločil nekaj ljudi, ki so skakali okoli podrte bukve. Ko sem pritekel bliže, sem videl, da je bukev padla pred avto in da so bili ljudje okoli gozdarji, ki so prišli mimo in se pripravljali, da razsekajo in razžagajo mogočno drevo, ki je ležalo preko ceste pred mojim avtomobilom.

Kot bi odrezal, je nevihta ponehala ravno takrat, ko sem pritekel do podrtega drevesa. Gozdarji so se takoj lotili dela in z vso vnemo razžagali deblo in razsekali veje. In kot da bi nevšečnosti ne bi bilo dovolj, se je gozdarju, orjaku, ki je sukal težko sekiro kot zobotrebec, iz toporišča snela sekira in z vso njeno možno hitrostjo zažvižgala po cesti navzgor in se kot disk poskakajoče ustavila nekaj deset metrov naprej. K sreči je bila bukev že razdelana, cesta prevozna, avto je imel prosto pot, zahvalil sem se gozdarjem in se odpeljal.

Šele med vožnjo domov sem se začel tresti, kajti šele tedaj sem se zavedel, da sem doživel izbruh strasti narave, delovanje tisočletnih sil na živa bitja, da sem se izognil projektilom v obliki storžev, da me niso prizadele sikajoče strele, podrta drevesa in huronski glasovi goma. Ob tem sem bil deležen še temeljite vodne masaže in poln adrenalina. Nazadnje pa sem bil še obdarjen, da sem lahko opazoval resnično hitrost snete sekire.

Na teku se pa res dogajajo taka doživetja, da netekači lahko samo sanjajo o njih. Pa naj še kdo reče, da navadni rekreativni tek ni adrenalinski šport.
 Uri
Ja, tole je bilo pa res adrenalinsko. :o Tebi, Fotr se pa svašta dogaja pa še super znaš opisati doživljaje.
Še dobro, da kakšna smreka ni padla nate. Vseeno upam, da naše ministrstvo za zdravje teka res ne bo uvrstilo med adrenalinske športe. :roll:

Jaz imam pa ponavadi probleme s psi. Pravzaprav z enim. Večkrat grem na bližnjo Goro Oljko in pri zadnji hiši preden pot zavije v gozd imajo res hudega psa (ali pa se vsaj dela, da je hud), ki se zagaja v ljudi, da mi res požene strah v kosti. Pes je bolj majhne rasti, ampak bevskati pa zna, kaj šele kazati tiste grde zobe in ko začne za tabo laufati je šele veselje. Danes sem zaradi tega naredila osebni rekord, ko sem morala bežati pred njim! Osebni rekord gor ali dol, drugič moram vzeti kakšno kost s sabo, da ga podkupim, pa še to ne vem, če bo pomagalo.
Uporabniški avatar
 *pika*
Fotr, ti imaš pa res srečo, ko se ti na tekih kar naprej nekaj dogaja :shock:
Uporabniški avatar
 INOT
Ja fotr kaj se vsega ne bos dozivel.Z psi znajo biti vcasih problemi. (pa z lastniki tudi ja) :x
Pravi fighter si ni kaj.Vsaka cast. :cast1:
Me pa zanima kaj bos napisal,ko se bos srecal z malimi zelenimi od zgoraj.Poleg vsega kar si ze dal skozi bi te tudi oni nekega dne znali presenetiti na teku haha :shock: :D :twisted:
Uporabniški avatar
 Fotr
Res se mi na tekih dogaja vse mogoče, kot ste že ugotovili. Vendar je velik del doživetij rezultat razmišljanja med tekom, kaj bi se lahko zgodilo, kaj je bilo dobro, da se ni zgodilo...Vsako doživetje ima zrnce, srž, jedro resnice, ostalo so dodatki, malo domišljije, da doživetje deluje bolj pestro...
:shock: :D :shock:
Ne boste verjeli, kakšna doživetja še imam na zalogi, pa jih ne upam napisati, ker bodo rekli - ampak vse kar je prav, temule Fotru se pa že feclja. Velik vtis je zadnjič naredilo name opazovanje snete sekire in njen let po zraku, njena hitrost in stil, so me tako prevzeli, da moram v doglednem času napisati nekaj o sneti sekiri.
:shock: :shock:
Mogoče pa tudi kaj o znanstveno fantastičnih doživetjih, srečanjih tretje vrste, o vzporednih svetovih, o teku v črvino, o propadu svetov, o vplivu Calabi-Yaujevega prostora na tek, o gibanju v dogodkovnem horizontu... vse mogoče se mi je dogajalo na tekih, pa raje ne napišem, ker ne bo nihče verjel.
:roll: :roll: :roll:
Ampak vse se dogaja izključno na in ob tekih, kadar sem neobremenjen s kakšnimi merjenji, s časom, srčnim utripom ali kalorijami. Sicer doživetij ni, pravzaprav tudi so, ampak bolj otipljiva in bolj vsakdanja. Tudi na tekmi se ne da sanjati, tudi če grem peš ali s kolesom, se mi skoraj nič ne dogodi. Vzrok je samo eden. Tek me pripravi do meditiranja in takrat gre fantazija na pašo. Potem pa samo še opišem na dolgo in široko kakšen droben, običajen dogodek, pa je.
:D :D :D
Prepričan sem, da se mnogim od vas marsikaj dogodi in krasno bi bilo, če bi še drugi poskusili opisati svoja doživetja!
:evil: :shock: :D
Uporabniški avatar
 runner
At'k napisal/-a:ker bodo rekli - ampak vse kar je prav, temule Fotru se pa že feclja

At'k, mi to itak ze vemo ;-) ...
pa ne se omejevati s tem kaj bomo mi rekli...
ker vsak tvoj post preberemo (pravzaprav ga komaj cakamo) ...
danes sem crknul ob Posejdenovem akvariju, ki pusca ... LOL

Me pa prav firbec matra kako je bilo, ko si tekel skozi crvino (Star Gate PRESS)

Torej At'k pero v roke ... (OK, OK ... tipkovnico pod roke) in opali!
Uporabniški avatar
 Fotr
runner napisal/-a:...Me pa prav firbec matra kako je bilo, ko si tekel skozi črvino ... (OK, OK ... tipkovnico pod roke) in opali!

Runner, tole doživetje pa je napisano zate, ker nisem napisal vse o ustnicah. :oops: Mogoče kdaj pozneje. V črvini pa se mi je zgodilo tole:
:shock:
Že večkrat sem omenil, da je tek vedno čudežno in zdravilno deloval name. Tekel sem ob lepih in hudih trenutkih, tekel sem, kadar sem bil neizmerno srečen, kadar sem bil zaskrbljen, žalosten obupan ali utrujen. Tek mi je vedno utrdil optimizem ali pregnal žalost in melanholijo. Ob enem takih občutkov, ko je vse kazalo, da se izgublja volja, ko ni bilo nobene perspektive, ko je hrepenenje za lepimi trenutki prevladovalo v duši, sem se podal na tek na skrite gozdne jase in stezice. Že vnaprej sem vedel, da me bo tek pozdravil, a take intenzivnosti nisem pričakoval.
:evil:
Gozdna pot se je izvila izmed dreves in pokazala se je dolga ravna črta poti. Na koncu te poti je bil črn oblak, edini in debel kumulus na jasnem nebu. Počasi sem se mu približeval, tek je že prijetno deloval name, telo je delovalo brezhibno, možganska otrdelost je popustila, prihajale so sanje, kot bi name začel delovati dremež. V tem trenutku sem pritekel v oblak.
Najprej sem mislil, da me je potegnilo v črno luknjo. Ko pa sem se navadil na novo situacijo, sem ugotovil, da se nahajam ne v črnem stožčastem tunelu, kamor vleče vse živo in mrtvo, vse temno in svetlo, ampak v središču prozorne poti, skozi katero se je videlo na vse strani. Spredaj se je svetlikalo novo vesolje, nov prostor, nov čas, nove dimenzije. Na drugi strani črvine je bil viden svet iz katerega sem prišel. Svet s samo nekaj znanimi dimenzijami, z vsemi srečami in tegobami, z lepimi in hudimi spomini, z ljudmi, ki jih imam in me imajo radi.
:D
Imel sem občutek, da sem v sredini mnogih prostorov, med neštetimi dimenzijami v neskončnosti in sedanjosti časa. Okoli mene so se dogajali čudni pojavi, odpirala so se nova vesolja, črvine so se pojavljale in ponikovale, bile so vesoljske magistrale, pa tudi vezi med možganskimi vozli, povezave med občutki, spomini, čustvi, bolečino, radostjo, med hrepenenjem in ljubeznijo. Naprej, nazaj, navzgor je bilo isto in v vse dimenzije so se videle naenkrat. Lahko sem opazoval napis na hrbtu majice, lahko sem obenem zrl v daljavo naprej, videl sem modra in zelena sonca, srebrne in azurne lune, lesketajoče mlečne ceste in očarljiva ozvezdja vseh vesolj. Perspektive so potekale v vse smeri. Dimenzije so bile nekatere kristalne oblike, ravne, druge zmečkane kot kepa papirja, nekje se je vlekla kot polnomastno mleko ali sluzasti geli.
Vsa materija okoli in okoli je bila eksotična, barvni spekter v neskončno dimenzionalnem prostoru je imel status trdne snovi, tekočina je imela veliko trdoto, plini so se valili kot biljardne krogle med odprtinami črvin. Pokazalo se je, da črvina ni samo tunel, ampak neskončnost prepletenih poti iz časa v čas, iz prostora v prostor ali iz dimenzije v dimenzijo, pa tudi iz dimenzije v čas, iz prostora v dimenzijo, skratka na vse možne strani in poti, vesolje v velikem, neskončno vesolj v velikem in eno majhno miniaturno vesolje, neskončnost misli in vedenja v glavi, nadgrajeno s čustvi in spomini.
:?
Naenkrat mi je postalo jasno, da vse vem. Kot bi naredil permutacijo vseh črk, s katerimi bi dobil vse besede, ki so, ki obstajajo in bodo obstajale. Iz teh besed so se izračunavale nove možnosti in oblike, da so se izoblikovali stavki, ki so bili, so in bodo kdaj napisani. Iz teh stavkov so se kombinirale vse možnosti in nenadoma se je vedelo vse. Vsa vprašanja, ki so bila, so in bodo izrečena, so nenadoma dobila vse odgovore. Vse je bilo jasno, vse se je vedelo, na vse se je dalo odgovoriti, vse kar se je in se bo izgovorilo je bilo že napisano. Samo odgovor je treba poiskati. To pa v črvini, v neštetodimenzionalnem, v neskončno časovnem in vseprostorskem kontinuumu ni bilo težko. Vse je bilo na dosegu roke, vsaka misel se je takoj jasno izkristalizirala, tegobe, ki so me trle so izginile.
8)
A izginila je tudi sreča, veselje in radost lepih trenutkov, navdušenje ob drobnih doživljajih, ki jih je sicer v življenju malo, a so zato toliko bolj dragoceni. Dobil sem odgovore na vsa vprašanja, vse se je izšlo, vse tegobe, ki so me trle so spremenile dimenzije in iz drugega prostora časa je prispelo vedro razpoloženje in optimizem, volja do življenja in radost, da sem tukaj, da lahko živim, da imam prijatelje in ljudi s katerimi se razumem.
:?
Lahko bi šel nazaj pogledat svojo mladost, lahko bi se spoznal s svojo prihodnostjo, lahko bi si zapisal vse bodoče loterijske zadetke, lahko bi poskusil vplivati na usodo in jo spremeniti. Toda izguba lepih trenutkov je bila hujša in težavnejša od olajšanja zaradi pozabljenja vsega hudega, od spoznanja preteklosti in prihodnosti. Če v sanjskem vesolju ni čustev in ni prijateljev, če ni oseb, ki te vsakodnevno radostijo, čeprav te obenem velikokrat prizadenejo in zaradi njih doživljamo tudi hude trenutke, potem je naš, navaden tridimenzionalen svet z enim prostorom in časom, čeprav sta ukrivljena, lepši in prijaznejši.
S hrepenenjem sem se oziral na vhod črvine, ki pa je bil zaradi čudnih poti svetlobe neviden. Vso moč in voljo sem vložil v pogled nazaj in črvina je izginila. Znašel sem se na gozdni poti in še kar naprej tekel. Vendar je bila to steza, dva dni hoda oddaljene od steze, kjer sem začel teči. Tudi datum na sigmi je bil dva dni pred datumom, na katerega sem se podal na tek.
Zadovoljen, da sem spet v našem svetu, sem dva dni taval po gozdu, končno prišel na izhodiščno mesto, tudi čas in prostor sta se ujemala, sedel v avto in se odpeljal domov. Samo nekaj ur sem bil odsoten, a brez skrbi in poln nove energije.
Uporabniški avatar
 Vlajko
Fotr, danes sem si vzel malo časa ter prebral tvoja nova in obnovil stara Doživetja na teku. :laola

Bom kar naravnost udaril oziroma ponovil en star predlog. :wink: To moraš obvezno, ob priliki, zbrati ter izdati v knjižni obliki. Nekaj v smislu "Miti in resnice .....". :idea: :wink: Ponavljam, obvezno. :!: 8)
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Fotr napisal/-a:Res se mi na tekih dogaja vse mogoèe, kot ste že ugotovili. Vendar je velik del doživetij rezultat razmišljanja med tekom, kaj bi se lahko zgodilo, kaj je bilo dobro, da se ni zgodilo...Vsako doživetje ima zrnce, srž, jedro resnice, ostalo so dodatki, malo domišljije, da doživetje deluje bolj pestro...
:shock: :D :shock:
Ne boste verjeli, kakšna doživetja še imam na zalogi, pa jih ne upam napisati, ker bodo rekli - ampak vse kar je prav, temule Fotru se pa že feclja. Velik vtis je zadnjiè naredilo name opazovanje snete sekire in njen let po zraku, njena hitrost in stil, so me tako prevzeli, da moram v doglednem èasu napisati nekaj o sneti sekiri.
:shock: :shock:
Mogoèe pa tudi kaj o znanstveno fantastiènih doživetjih, sreèanjih tretje vrste, o vzporednih svetovih, o teku v èrvino, o propadu svetov, o vplivu Calabi-Yaujevega prostora na tek, o gibanju v dogodkovnem horizontu... vse mogoèe se mi je dogajalo na tekih, pa raje ne napišem, ker ne bo nihèe verjel.
:roll: :roll: :roll:
Ampak vse se dogaja izkljuèno na in ob tekih, kadar sem neobremenjen s kakšnimi merjenji, s èasom, srènim utripom ali kalorijami. Sicer doživetij ni, pravzaprav tudi so, ampak bolj otipljiva in bolj vsakdanja. Tudi na tekmi se ne da sanjati, tudi èe grem peš ali s kolesom, se mi skoraj niè ne dogodi. Vzrok je samo eden. Tek me pripravi do meditiranja in takrat gre fantazija na pašo. Potem pa samo še opišem na dolgo in široko kakšen droben, obièajen dogodek, pa je.
:D :D :D
Preprièan sem, da se mnogim od vas marsikaj dogodi in krasno bi bilo, èe bi še drugi poskusili opisati svoja doživetja!
:evil: :shock: :D

Jaz menim da se ti ni skisalo.

Take stvari so redne spremljevalke kaksnih ultra kilometrskih zadev.
Meni se je to dogajalo na eni 130km prireditvi pa tudi kaj manjsega.

Ampak zelo zanimivi pa so ti simptomi na kaksni cca. 20km ali 30km turi.
Namrec ce progo poznas in obvladujes posamezne odseke lahko zaznas da nek odsek proge ( trenutek boljsega fokusa ali sprostitve ali poglobitve v neko samosvojo globino no ce je to kar pravis vstop v èrvino ) enostavno se ti preseka. Kot da se ti je nek kratek delta cas razvlekel v neko neskocnost. Kot da ta del proge sploh nisi tekel.

Kaj se takrat vrti po glavi? Ja to bi lahko bila psoebna debata da me se kdo ne obsodi da jemljem kaksna psihosomatska pozivila.

Enkrat se mi je zgodilo da me je ponoci kompanjon opazoval in je vlekel moj korak po eni siroki stezi ki je na eni strani mejila s kar lepo strmino in steno. In sva tekla kot partnerja na eni prireditvi in mi je omenil da me je videl ze v prepadu jaz pa sem mirno poskakoval od robnih kamnov in skal levo in desno. In potem v cilju se sploh nisem spomnil tega dogajanja.

Pa se bi se dalo povedati kaj podobnega...ko ti proga enostavno tece in ti kilomteri sploh niso napor ampak enostavno so jih z lahkoto sprejemas ob tem pa se nekam odletis...in potem naenkrat prides ven in konec lustnega .

to so samo zunanji opisi dogajanja ki bi mu lahko rekli morda da se ti je uspelo dotakniti samega sebe preko vseh tistih lupin ki smo jih obesili nase v dnevnem zivljenju.

Ja cool pa da lahko to razvleces cez celo traso. Meni se zdi to skoraj nemogoce ( si pa predstavljam da bi slo tudi brez posebne meditacije ali zavestnega fokusa ce bi bila trasa po temnem gozdu , umirjena, tekoce spremembe zvokov - brez prometa in itd ).

Ja seveda drug nacin pa je se verjetno da se malo dopingiras s kaksnimi psihosomatiki hehehe.
Uporabniški avatar
 runner
At'k tole tvojo "crvino" sem zacel brati v pricakovanju zajebancije, z nasmehom na ustnicah.
Pricakoval sem Jack O'Neilla ali vsaj Teal'c, da se bo odnekod pojavil s svojim grdim ksihtom in uno zlato kaco vtetovirano na "inteligadnom" celu...

Ampak neeee, Fotr mi zatezi z:
A izginila je tudi sreča, veselje in radost lepih trenutkov, navdušenje ob drobnih doživljajih, ki jih je sicer v življenju malo, a so zato toliko bolj dragoceni.

To ni smesno! Nisem to hotel... zelel sem hec v katerem bo Fotr bil Superman (ki zna mosko/zensko spago naredit'), kjer bodo sekire letele in krave napadale.

Potem pa tako zanosno in majckano otozno zakljuci.
Če v sanjskem vesolju ni čustev in ni prijateljev, če ni oseb, ki te vsakodnevno radostijo, čeprav te obenem velikokrat prizadenejo in zaradi njih doživljamo tudi hude trenutke, potem je naš, navaden tridimenzionalen svet z enim prostorom in časom, čeprav sta ukrivljena, lepši in prijaznejši.

i i i i i i i i i ______ Fotr, Fotr ...

:-)

Pa tista dva dni, ki si mogel hoditi ... prav ti je! Kaj pa gres skozi crvino tect.

Aha se to na koncu da ne pozabim. Une gobe (rdece s pikicami), ki sem ti jih dal ... ne smes vse naenkrat pojesti. (LSD PRESS)

LSD -> Long Slow Distance (da ne bi bilo pomote)
Uporabniški avatar
 5rca
o Runnči ... lepo je spet čitat tvoje komentarje :wink: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 Fotr
runner napisal/-a:...Ampak neeee, Fotr mi zateži z...Kaj pa greš skozi črvino tečt...

Runnči, tako je v črvini, tam se dogajajo same resne stvari (Lucy In The Sky With Diamonds), če bi pa rekel naj napišem doživetje v dogodkovnem horizontu, kjer resnični dogodki prehajajo v razna doživetja... :evil:
Pravzaprav se pa od vesoljskih junakov še najbolj spominjam Barbarele, Luke Skywalker je takrat še hodil v vrtec na Darwinu 4 v Gostosevcih, Teal'c pa je bil še jajčece simbiotika na planetu 05679HN v Berenekinih kodrih. :shock: :shock:
Uporabniški avatar
 puncka
Po veliko pretečene vode (ali pa PST-ja :D ) sem imela zopet čas poglobiti se v TF in začutiti njegovo karizmo. Ko me kdo vpraša zakaj tečem, ali pa zakaj sem sploh začela s tekom, mu odgovorim s standardnimi ...tek za dušo.... sprostim se...ubijem stres iz službe...poskrbim za kvalitetno druženje s svojo štirinožno prijateljico..itd. Pa vendar nekako ne razumejo. Naslednjič jih pošljem brat TF..medsebojne dvotipe, fotrove pisateljske umetnije pa tudi resne, ganjlive misli in želje...mogoče pa začutijo zakaj tečem(o)... :wink:
Uporabniški avatar
 Fotr
puncka napisal/-a:...Ko me kdo vpraša zakaj tečem, ali pa zakaj sem sploh začela s tekom, mu odgovorim s standardnimi ...tek za dušo.... sprostim se...ubijem stres iz službe...poskrbim za kvalitetno druženje s svojo štirinožno prijateljico..itd. Pa vendar nekako ne razumejo...

Res je težko razložiti nekomu, ki ni pristaš gibanja, zakaj tečemo. Če mene kdo vpraša, zakaj se matram po cestah, gozdovih, v klanec in navzdol, po vročem asfaltu, po dežju in prašnem makadamu, mu odgovorim, da si dajem duška. S tekom si dajem duška svojemu razpoloženju, najsi bo veselje, jeza ali gnev in tolažim žalost, preganjam negotovost in strah, dajem si duška, da žalost izpuhti, dajem si duška, da sproščeno izrazim veselje.

Kadar nas navdajajo čustva, če se nam je zgodila krivica, kadar v telesu in duši vre od veselja ali trpljenja, vedno si želimo nekaj storiti. Nekateri v jezi norijo, v veselju se napijejo, od sreče vriskajo, v žalosti obsedijo v kotu, v strahu se skrivajo pred ljudmi, vsak si po svoje daje duška. Vendar tako univerzalnega in vsesplošnega sredstva, da si damo duška kot je tek, mislim da ni. Vsaj pri meni ne. V vseh mogočih razpoloženjih, telesnih in duševnih stanjih.

Zadnjič sem gledal na TV oddajo o nastanku bluesa. Črni sužnji, ki so garali kot živina in bili še brez vseh pravic, so si dali ob garanju duška s petjem in ritmom. Tako jim je bilo laže in dali so si duška stanju v kakršnem so živeli. Isto so počeli tudi ob veselih in slavnostnih trenutkih. Dali so si duška. Tudi tek je tako sredstvo in preverjeno že mnogokrat, je učinkovito in neškodljivo dejanje, da si damo duška.

Poleg tega je med tekom zelo sproščujoče še kazati svoje razpoloženje, včasih s hitrejšim, včasih s počasnejšim tekom, včasih z glasnim smehom, vpitjem, jokanjem, dretjem ali samo z grimasami obraza. Sicer je to bolje početi na samotnih tekaških stezah, vendar nas imajo že tako za ekscentrične, ker tečemo, zato je vseeno kaj si bi mislili mimoidoči. Samo duška si dajemo. Če se kdo predira v gostilni ni nič nenavadnega, če pa se med tekom pačimo, je pa že znak za določeno mnenje o tekaču. Ni važno, samo dajmo si duška na teku. Preverjeno in preizkušeno zdravilo za telo in dušo.
Komaj čakam, da si danes dam duška.:evil:
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 74

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA