Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 zappa
Simon Grižon napisal/-a:Andre Van Lysebeth - Pranajama - dinamika dihanja
to je slovenska verzija Mladinska knjiga ljubljana 1979 ( Kupu moj fotr)

Kul, hvala. T.
 Simon Grižon
no tae sm vedu, sej pol sm sele dojel ime tae iz kwondoja ane:)) no ti bom razlozu zadeve, res cist simpl zadeva, ene par slikc ti narisem pa mehaniko razlozim... lep dan
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Boljše ideje ne bi mogel dati.

za zaèetek predlagam da se kar tako za igro lotiš osnovne vaje èišèenja nosnic in dihlanih poti.

In sicer pri tej osnovni vaji uporabiš kazalce prstov s katerimi pokrivaš
oz. pritiskaš vedno po eno nosnico.

Z drugo odprto nosnico pa vdihuješ.

Z zamenjavo pokrite nosnice ( pokriješ drugo nosnico ) potem izdihneš.

Vdihi/Izdihi naj potekajo s trebušno prepono ter èimbolj nežno.
Zamisliti si velja kot da imaš posušen list drevesa ( lahek ) ali travo...in dih/izdih bi naj bil tak da ne more premakniti ...skratka rahlo in globoko.

Pred tem si velja oèistiti nosnice z izpiranjem
( slana voda, žajbelj in voda , mešanica soka mlade pšenice in vode ).
 Simon Grižon
tek v snegu, to da clovk diha cist kao nezno pa sprosceno, to je posledica ciste aktivnosti misic ki drzijo pokonci celotno telo, to pomen da clovk v resnic sploh ni popolnoma sproscen, ampak drzi v sebi totalni pritisk ki se ustvarja z spodnjo prepono v medenici potem pasom trebusnih okol in okol ter brado,grlo ki zapre sapnik, tle je treba bit pauzljiv, kajti v sloveniji na jogi narobe ucijo dihat, kao cist sproscen izdih da je treba delat, to je taka neumnost k sm zarad tega jest mel dve leti tezave, pa mi je fotr skoz govoru , da to ni to pa nism verjel. to kar mi ti predlagas je osnovna pranajama, jst bi pa rad poucil ljudi malo bolj konkretne nacine dihanja, ki telo spravijo skupaj ter okrepijo vse zivljenjske funkcije, prosim ne menjaj zahodne ter vzhodne joge, kar ucijo pri nas je en navadn drek no, sori za grdo besedo sam resnicno, mi sploh ne omenji joge slovenske :)) ...... pa lep dan
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Simon,

:).

Me veseli, da še nekdo posveèa tako pomembnost dihanju.

Kar.
Moja namen ni bil vskoèiti na tvoje podroèje.

Dihalne tehnike moram reèi sam ne specializiram.
Sem samouk iz literature in prakticiraju tega pri hribovskih in tekaških dolgih tekih in sem uporabljal samo kot dodatno orodje pri stanjih, ko sem v kakšnih telesnih težavah in dodatno podporo pred 1 letim ko sem se sooèal z boleznijo na debelem èrevesu. Sem preprièan po izèrpnosti tvojega odogovora, da imaš vse potrebne izkušnje da ljudem kaj daš na tem podroèju.

Se veselim tvojih nadaljanih napotkov tekaèem in objave virov kjer

Te tehnike so darilo narave in velja da jih vsi dobijo zastonj.

Prijeten in ustvarjalen dan vsem nam...

Pa veliko
 Simon Grižon
ja res tuki je treba bit pazljiv, ker ce se naucis narobe, je lahko cel problem, ker se vsi procesi v telesu, npr najpomembnejsi izlocanje- kot pri teb debelo crevo, tuki se zacne problem potem se pa to prenasa iz enga organa na drugega aves! in ce narobe delajo osnovne zivljenjske funkcije clovek slej al prej umre z predcasnostjo seveda, pravilno dihanje pa to pozdravi plus omogoca daljse zivljenje z vecjim nivojem energije....

tek glej jest sm vcas velik bral literature tok da sm cele dneve sam to studeru, kaksne zenske, zmenki, nic sam treniru pa studeru,potem sm pa prsu do tega da je treba velik vec prakticirat kot brat in sm sel kr direkt probavat vse na sebi, ceprov z strahom da se nam cist zaj.... potem se ti pa zacne dogajat da zile vn stopajo, six pack naravno vn zacne rint, zdej se mi pa kr samo od sebe dela taka postava da mi ni nc jasn ane:)) nc spreminju prehrano navad nc, sam diham pa sm zdele prsu na 75 kg pri 183 cm visine, cist naravno se telo prilagodi na tist optimum.... pa nej mi kdo se rece da je kruh ne zdrav pa bela moka pa sladoled pa cokolada pa kava pa cigareti.... ce dela izlocanje pravilno lahk clovk dela vse v pravi meri, problem civilizeranga cloveka je da ne dela izlocanje pravilno...

torej popek notr pri vdihu in izdihu.... to so le besede

rekel si da naj bo to zastonj, neumnost, stari vcasih so ble to tajne tehnike menihov ki so samo zelo bogatim cesarjem to kazali na njihovih dvorih.... jst sm pripravljen ves svoj trud znanje, dragoceno, nekomu v zivo razlozit, za 10 eurov na uro, pa mi rec ce je to grdo?

poglej kaj delajo vsi teli mojstri kao enga taoizma, k delajo delavnice kurbe pa sluzjo k psi, za tak dnar, da sm se enkrat ornk skregu z enim kao svetnikom tle iz slovenije k mi na en navadn vprasanje glede meditacije ni hotu odgovort... res to pa je grd nateg....

samo moje mnenje :))

lep soncen dan ti zelim tek_po_zimi :)) hvala za podporo
 spela*
Simon Grižon napisal/-a:ja res tuki je treba bit pazljiv, ker ce se naucis narobe, je lahko cel problem, ker se vsi procesi v telesu, npr najpomembnejsi izlocanje- kot pri teb debelo crevo, tuki se zacne problem potem se pa to prenasa iz enga organa na drugega aves! in ce narobe delajo osnovne zivljenjske funkcije clovek slej al prej umre z predcasnostjo seveda, pravilno dihanje pa to pozdravi plus omogoca daljse zivljenje z vecjim nivojem energije....

??????
Pa ne, da spet nekdo ponuja magična zdravila za vse bolezni našega časa? :twisted:
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Simon,

Tocno tako prakticirati...
Zato pa bom danes moral iti spet malo na breg tect pa se malo pocartati zvecer tko kot praus...popek noter, prsa ven ....:).

Mi na Štajerskem bi rekli: lamp notri, jožke vun...

Ja tisto zastonj: pa kar...pusti ti menihe in literaturo kaj pravi ...

Kar dajaj in motiivraj in se ne meni za gnar se manj pa za one ki rabijo cirkus in hvalo ter povelièevanje kaj šele gnar...

Kar nadaljuj,

Mimogrede ti pošljem naslov kamor mi lahko pošlješ vabilo, ko boš imel kakšen lasten Body&Mind&Healing center :):):).
 Simon Grižon
ja špela tocno tako je, ce te zanima sem dioptrijo minus 0.5 spravil na 0.0 :)) pa nej mi se kdo rece da ne mors un pa tret v zivljenju...

tek_v_snegu ja posl mi mail pa bom naredu seznam interesentov pa ce res kdaj karkol organiziram dobis obvestilo.

tek vprasi se kako razmislas o dnarju ko gres v trgovino po per al pa po nove hlace potem pa kako razmislas ko ti jest tuki ponujam cel kup nasvetov pa mehanicnih prikazov v zivo za 10 eurov na uro :)) halo, wake up man!

sicer mam tok kul sluzbo da lahk tkole vmes mal gor pridm pogledat temo sam drugac pa sej ves da smo v knowledge based society, kjer je pac tko da med drugim so storitve placljiva zadeva.torej ce imas znanje se gres lahko spotoma se mal entrepreneurshipa poleg sluzbe. drugac pa kurc pa ta bolognska strategija :D pa evropska unija kot celota.
 spela*
Simon Grižon napisal/-a:ja špela tocno tako je, ce te zanima sem dioptrijo minus 0.5 spravil na 0.0 :)) pa nej mi se kdo rece da ne mors un pa tret v zivljenju...

Potem pa res čudno, da se današnji zdravniki še specializirajo za desetine različnih zadev, ko bi pa vse zdravstvene probleme lahko rešili z enim samim tečajem pravilnega dihanja. :roll:

Recimo, da verjamem za dioptrijo, ampak kako boš pa dokazal, da se je to zgodilo ravno zaradi dihanja? In tudi če se je, prosim, da ne obljubljaš nemogočega. Eno je neka nevšečnost, pri kateri ti določena tehnika ali pripravek lahko pomaga, drugo so pa resne težave.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Simon Grižon napisal/-a: drugac pa kurc pa ta bolognska strategija :D pa evropska unija kot celota.

Ja ni ravno kurc...

Ne tak pristop in gledanje za denar in napizdevanje ljudi za denar je slaba in medvedja uslugi tudi tehniki ki jo zlorabljas za entreneurship.

sicer bos pa tudi sam videl...in tisti ki se ti bodo oglasili, ki jim to ne bo delovalo...Te zadeve nikdar v zgodovini niso bile misljene da se zanjih izstavi racun. Vem da so tudi bolniki vse bolj egoisticni in ko ozdravijo pozabijo na cutnost in vzajemnost ampak to ne opravicuje razvrednotenja starih modrosti s podjetnistvom.

Tako, da tukaj te zal ne morem podpreti.

Uzivaj,
Uporabniški avatar
 semjul
:D

Lahko se svobodno odločaš, kaj boš koristil, kupoval in uporabljal. Tudi prodajaš lahko marsikaj. Vendar za vse obstajajo pravila, katerih se ti Simon ne držiš.

Ozdravil sem si kronično bolezen, zdravniki še danes po več kot 10 letih tega ne priznavajo, pravijo, da je moja bolezen v mirovanju, sam pa se počutim odlično in uživam življenje.

Ali sem zato že zdravilec?
Ali lahko svoje izkušnje delim po deset eur?
Ali bodo moje izkušnje pomagale drugim, saj smo si različni?

Moje mnenje.
Lahko delim izkušnje z ljudmi, ki si to žele, vendar, če pri tem mislim na zaslužek so moje izkušnje napojene z negativno energijo, in posledično škodljive.

Če bi bil ti Simon s svojim načinom dihanja tako očiščen in visoko povzdignjen nad ostalo populacijo, ki diha od boga dano, se ne bi tako agresivno odzival na kritiko in vprašanja, ampak bi z dejanji dokazoval svoj prav.
Čakam na dejanja!

lep pozdrav :D
 Simon Grižon
ok tek_v_snegu se strinjam, izjavljam da ne bom nic financno tega pogojeval, sem malo razmislu pa ti dam prov, si najdu eno tocko. tko da to je to :)) pac se ucimo na napakah, upam da razumes...

spela lej kakor zelis jst tukaj pisem o tem kar cele dneve preucujem ze dolgo casa in kaj se mi dogaja, ti pa ce hocs beri ce nocs ne beri, kot ti tvoje srce nareka. nobenega ne silim da izvaja karkoli...

glede medicine kot take pa sploh kriza ker o tem bi lahko svojo temo odprl pa bi tm napisu vse kar mam za povedat. seveda bi spet zasli na debatni krozek primerjave >>alternative<< (halo) pa sprejete medicine, delitev sveta na bele in crne, na alt pa moderno medicino, na islam na krscanstvu, na severnjake, na juznjake ma dej to je vse skupi posledica enih cudnih motivov cloveskega uma k se spomne vse kar je mozn, jst se na ta nivo ne bom zdele spuscu z debato.

upam da razumes kaj sm hotu rect. to je mcgajver delavnica o dihanju, kdo pa verjame mcgajverju da je z storzem strmoglavu avjon,haha
Uporabniški avatar
 tae
Simon, brez zamere "friendly advice"

Bi bilo možno pisati lepše slovensko, saj vem, da znaš. Kljub temu, da je to forum, se skušamo izogibati načel "piši kao što govoriš." No vsaj meni osebno je lažje brati pravilno Slovenščino. Konec koncev boš s tem deloval tudi bolj zrelo in resno.

Glede na to, da je debata o dihanju med tekom, je morda že čas, da ti postavimo kakšno konkretno vprašanje. Vzemi to, kot dobronamerno in ne provokacijo in iskanje lukenj v tvojem znanju.

- Ti tvoja tehnika dihanja med tekom pomaga pri vzdržljivosti (počasna hitrost, velika kilometraža), hitrosti (krajša razdalja, večja hitrost) ali morda oboje, se pravi hitrostna vzdržljivost (kombinacija obojega, se pravi hiter tek dokaj dolgo). Če govorimo o številkah, kakšen je npr. tvoj tempo na km na 5,10,20 km razdalji ? Bi te čase dosegel tudi samo s treningom teka brez povdarka na dihanje ali niti ne ?

Zate imam še veliko vprašanj. Če ti bo neprijetno odgovarjati javno, mi to prosim sporoči, ker se bova itak dobila tudi osebno.
 Simon Grižon
hola tae, ja ves kako je na momente pač pišem sprosceno pa hitro ker sem v sluzbi in nimam casa postavljat vseh locil itd...bom pa vseeno malo pomislil na pisavo..

glede dihanja pa treninga, super vprasanja. Sedaj ze 3 mesece malo bolj intenzivno delam na dihanju, imam doma cel sistem ze zapisan narejen. Rezultati:

1. BAZA neverjetno šla gor, bi kar tekel in tekel, ko si v ritmu sam še letiš k ptiček....

2. Noge so sedaj čist lahke, včeri sm teku tek z odrivi, kot gazela ki skače in sm kar letel po zraku, čist lahkoten, nič zmatran.

3. Šprinti v hrib- zaporedni intervali tudi šla moč gor, grem kr na polno v hrib. Včas sm se kr dušil, zdej pa točno vem kje sem pa samo prilagodim ritm dihanja glede na trenutno sposobnost pljučno dihalnega sistema pa sam gas

4. Telesna teža avtomatsko padla na optimum

5. Vid izboljšal, posluh na kitari tudi

6. Spanje skrajšalo za 2-3 ure na dan, tm ene 6- 7 ur prej sm pa spal k medved pa zjutri me je zmer vse bolel....

7. KAR je najpomembnejse je naslednje, prsni kos se mi je ful odprl, postava cist spremenila, hrbet popolno raven, to so ble prehodne faze k sm kdaj kr cutu kako se ravnam pa vretenca prihajajo na svoj pravi polozaj :)

8. Na zacetku dihanja sem tekel recimo 4:8 vdih izdih glede na korake, sedaj delam tudi ze 10:20 ko sem ogret.

9. Vsak vecer hodim tudi na sprehod in delam dihalne vaje z tempu hoje, tuki pa kdaj delam tut faktor 1:3, torej zacnes spet pocas 4:12 , 6:18, 10:30 itd, vendar ta vaja je kr zahtevna s to kr pocas... :)) ker te nakuri da mislis da bos zgorel- preventiva pred impotenco btw...

10. Potem so tuki tudi ognjeni dih kjer delas na minuto 120 vdihov izdihov na sekundo, ta dihanje ti poprav sprinte, hitrost popolnoma ti odpre sinusne kanale, pljucne mesicke, scisti ti lobanjo, mozgane cisto "opere" vse strupe ven....zakon zadeva,obenem ti tuki tok dela dihalni sistem da ti ni nc jasn... tle gre za vecanje unga kao VO2max pa teh indikatorjev ki so se jih znanstveniki spomnl...

mam pa se ene par posebnih tehnik, kjer se zadeva sele dobro zacne dogajat:)) tle sele pridejo prave vaje na sceno, samo je potrebna dobra podlaga najprej unih osnovnih vaj! PA RITM!! :)

tae upam da ti tole kaj pojasni :) sicer se že pripravlam na lj maraton na 21 km, tko pocasi da bom vidu glede dosezkov kje sm, torej 22 letni fant na drugi tekmi na lj maratonu, katero mesto bom zasedel, kot samopotrditev...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA