Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
#218220
Zelo zanimiv problem s temi merilniki srčnega utripa... sam sicer tečem po občutku, vendar mislim da mora tehnika nekaj nagajati... Nobene logične razlage ne vidim da bi srčni utrip tako poskočil brez spremembe ritma

tiguan napisal/-a:Ja jest ga imam s hojo v hrib 180

Veliko večjo korist si boš naredil če zmanjšaš intenzivnost... 180 utripov na minuto je že zelo visoka intenzivnost in ne prinaša večine pozitivnih učinkov aerobnega (nizkointenzivnega) treninga. Če je klanec dolg npr 500m, to pomeni da si vseh 500m na utripu 180/min ???
Poleg tega ti predlagam da se odpraviš v naravo in to vzameš predvsem kot sredstvo zadovoljstva in sproščanja ne pa kot trdo delo... tako boš lažje vztrajal
 tiguan
#218238
Ne to je bil max. utrip, drugače ga imam med 60-75% vsaj tako mi je trener napisal preko ZS pa tud na spletu piše, moram najprej izgubit maščobo.
 Sophie
#220381
Meni se je enako dogajalo s Polarjevo uro...le da je trajalo še dlje časa, da se utrip umiril. Prvih 5 minut mi je srčni utrip kazal več kot 180. Zaradi tega sem skoraj obupala nad tekom. Normalno sem stekla šele, ko sem uro pustila doma, a brez merjenja razdalje in časa nisem dovolj napredovala. Sedaj sem si kupila uro oz.pedometer Silva Ex-Ped Poulse, ki deluje odlično, in s pomočjo tega bistveno izboljšala izboljšala čas teka na enaki razdalji.
#220444
Sophie napisal/-a:Normalno sem stekla šele, ko sem uro pustila doma, a brez merjenja razdalje in časa nisem dovolj napredovala.


Tek je najbolj naravna dejavnost, in za to nerabimo nobene tehnologije (npr. merilca srčnega utripa...). "Zahodnjaki" smo postali sužnji vsakršne tehnologije in neznamo več nečesa početi brez nje. Enostavno smo zgubili instinkt za tek kot naravno dejavnost, in to je velik problem. Ne znamo več čutiti svojega telesa, in hodimo na stadion da lahko vsak krog merimo če tečemo dovolj hitro, namesto da bi poslušali telo ki nam daje občutke, ki povedo več kot število srčnih utripov na minuto.
Uporabniški avatar
 vencelj
#220477
Luka Ljubič napisal/-a:
Tek je najbolj naravna dejavnost, in za to nerabimo nobene tehnologije (npr. merilca srčnega utripa...). "Zahodnjaki" smo postali sužnji vsakršne tehnologije in neznamo več nečesa početi brez nje. Enostavno smo zgubili instinkt za tek kot naravno dejavnost, in to je velik problem. Ne znamo več čutiti svojega telesa, in hodimo na stadion da lahko vsak krog merimo če tečemo dovolj hitro, namesto da bi poslušali telo ki nam daje občutke, ki povedo več kot število srčnih utripov na minuto.


:clap: :clap:
Se strinjam!

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 skrb
#220487
Tudi jaz se strinjam , da ne rabimo nobenih merilcev . Rekreativni tekači zagotovo ne.
Ko sem pred leti začel teči bolj aktivno in daljše razdalje, sem študiral tudi vso dostopno literaturo o vadbi. Takrat sem redno spremljal utrip in vsak trening prenašal na računalnik. Potem pa nisem vedel, kaj naj s temi podatki.
Danes tečem po občutku in izkušnjah.
Menim, da večina rekreativnih tekačev pozablja , da je povdarek na rekreativnosti in prehitro jih zanesejo previsoki cilji in tekmovalne ambicije.
V takem primeru pa ni zanemarljiv strokovni pristop in spremljanje sposobnosti telesa in napredek pripravljenosti ob pravilni vadbi. Po mojem tak tekač potrebuje strokovno pomoč pri načrtovanju in spremljanju pripravljenosti in načrtovanju treningov.
Včasih bi koristilo, da bi strokovnjak prekinil nezdrave ambicije . :argue:
Uporabniški avatar
 vencelj
#220492
tiguan napisal/-a:Ja jest ga imam s hojo v hrib 180


Ljudje smo lahko zelo različni. Jaz sem enkrat treniral v hudem klancu, da nisem mogel teči ampak sem hodil, s sabo pa sem (izjemoma) imel merilec. Šel sem s tempom, ki mi je bil po občutku maksimum zmogljivosti, noge bolele...pa sem preveril na merilcu in mi ni šel čez 165 udarcev :shock: , torej bi rekel, da je bilo še veliko rezerve...le to ne vem, kje.

LP, vencelj
 tiguan
#220497
Jaz ga moram uporabljat, ker sem na izgubi telesne teže.
Ostali, ki imate ITM normalen tega res ne potrebujete.

Imel 115kg pri teh kilogramih sem imel že pri hoji visok srčni utrip, manj, ko sem imel kilogramov bolje sem se moral potrudit, danes ne morem več samo hitro hodit, ampak tečt, da lahko obdržim srčni utrip na 70%+-5.
Gledam samo spodnjo mejo, da ni prenizko, za visoko mejo se ne zmenim.

Seveda danes je druga zgodba 4 meseci in sem na 93kg/177cm.
 Sophie
#220876
S tem se nebi popolnoma strinjala....sama imam težave s pritiskom in moram glede na to veliko bolj paziti tudi na srčni utrip, ker imam hitro visokega/previsokega, pa se tega včasih sploh ne zavedam.
Se pa strinjam, da ni treba investirati v neke drage naprave z vgrajenimi GPS-si. Sama uporabljam pedometer/uro znamke Silva....prednost ure je zame ta, da mi ni treba nositi pasu, kar mi je bilo pri vseh prejšnjih urah zelo moteče: http://www.silva.se/en/Products/Exercis ... 26C9C2%7d;

Je pa res to očitno stvar vsakega posameznika....meni pomaga tudi pri motivaciji, dober občutek imam, ko vidim, da enako razdaljo lahko pretečem tudi hitreje....
 milk
#223356
Kar se tiče nenadnega povišanja utripa pri Garminu, je to očitno njegova napaka, ki se večkrat pojavlja. V večini primerov tak podatek ni realen in s tabo ni nič narobe, je pa nekaj narobe z GPS urami Garmin (za ostale ne vem, a pravijo, da je Garmin celo najboljši - kakšni so šele drugi merilci! :( ). Tudi glede drugih merjenj je Garmin pogosto zelo nenatančen.
Jaz pri najintenzivnejšem teku (ki ni ravno počasen) v najhujši klanec (v svoji kategorji sem na tekmovanjih običajno med prvimi tremi) redko dosežem maksimalni pulz čez 165 in povprečnega čez 160. V zadnjem času mi je dvakrat uspelo doseči max. pulz okoli 170! Garmin pa mi je tudi že ob povratku v dolino, ko se moram zelo truditi da držim pulz čez 100, po nekaj minut kazal tudi pulz okoli 180, včasih na trenutke tudi okoli 200 (kar bi bilo zame gotovo smrtna doza! :roll: .
Če se ti to zgodi moraš nekoliko premakniti (popraviti) pas in približati merilec čim bližje pasu, potem se ponavadi spusti pulz nazaj na normalo (v mojem omenjenem primeru ponavadi nekje med 110 in 115).

TIGUAN!
Kar se tiče treningov za kurjenje maščob in nabiranje kondicije je potrebno upoštevati še en pomemben podatek: trajanje treninga. Tvoj način rekreacije (teka) za to ni najboljši.
Praviš, da vsak dan tečeš 1 uro. Ravno v tem je težava. Bolje bi bilo, če bi tekel povprečno na dan vsaj eno uro! To pomeni, da kakšen dan nebi tekel nič (počitek), 2 ali 3 dni v tednu, pa bi tekel precej več kot 1 uro.
Res je da pri nižji intenzivnosti večji procent energije pridobivaš iz maščobe, res pa je tudi, da pri višji intenzivnosti porabiš precej več energije in je zato, ker je število porabljenih kalorij toliko večje, klub manjšemu procentu kalorij pridobljenih iz maščob, absolutno število teh vseeno večje.
Upoštevati pa je potrebno tudi, da pričneš kuriti energijo iz maščob šele po eni uri treninga in da to velja šele za čas treninga nad eno uro (to je po tem, ko ti s treningom že končaš :cry: :cry: ) Šele s pogostimi daljšimi treningi (nad 2 uri) počasi navadiš telo, da zna črpati energijo iz maščob.
Kar se tiče kondicije, pa je najbolj učinkovit trening v aerobnem območju (70 - 80%) in občasni (1x / teden) intenziven tek nad tem območjem.
Zato ti svetujem, da ločiš treninge na tiste, ki so namenjeni kurjenju maščob in tiste, ki so namenjeni pridobivanju kondicije. Za kurjenje maščob so primerni manj intenzivni teki po ravnem ali po valovitem terenu (krožne relacije) s trajanjem nad 2 uri. Za pridobivanje kondicije pa aerobni tempo po hribovitem terenu (krožno) vsaj eno uro in teki v hrib vsaj pol ure v intenzivnem tempu (povratek pa je v tem primeru manj intenziven in sta tako združena dva treninga hkrati).
Hitrost, dolžina in intenzivnost so relativni in se bodo s količino treninga zviševali.

Ker pa bi lahko imel zaradi svoje teže, s prepogostimi daljšimi teki težave, ti svetujem, da do tedaj, ko boš zgubil vsaj še 10 kg, poleg daljših manj intenzivnih treningov teka, za kurjenje maščob uporabljaš tudi kolo. Za sklepe manj naporno in mogoče še bolj učinkovito bo npr. 3 urno kolesarjenje v nekoliko pospešenem tempu, toliko da boš dosegel povprečni utrip vsaj okoli 65% max. Pri povečani teži si s pogostim tekom hitreje poškoduješ kolena ipd.
#223556
Se strinjam, da bi z raznoliko vadbo lahko še nekaj pridobil na učinkovitosti vadbe... absolutno pa se ne strinjam z
milk napisal/-a:Upoštevati pa je potrebno tudi, da pričneš kuriti energijo iz maščob šele po eni uri treninga in da to velja šele za čas treninga nad eno uro (to je po tem, ko ti s treningom že končaš :cry: :cry: ) Šele s pogostimi daljšimi treningi (nad 2 uri) počasi navadiš telo, da zna črpati energijo iz maščob.


Določeno "mešanico" maščob in ogljikovih hidratov za pridobivanje energije začne telo uporabljati že takoj od začetka teka (kolikšen procent je maščob in kolikšen procent OH je odvisno od večih dejavnikov, najpomembnejši pa je hitrost teka). Pri daljših tekih (npr. nad 1h) se zgodi naslednje -> po določenem času teka se začnejo zaloge OH počasi izčrpavati, zato je telo primorano spremeniti razmerje OH/maščobe v prid več pokurjenih maščob.
Podobno je tudi pri teku na tešče, kjer so zaloge OH nekoliko izpraznjene, zato naj bi kurili nekoliko več maščob.

milk napisal/-a:Zato ti svetujem, da ločiš treninge na tiste, ki so namenjeni kurjenju maščob in tiste, ki so namenjeni pridobivanju kondicije. Za kurjenje maščob so primerni manj intenzivni teki po ravnem ali po valovitem terenu (krožne relacije) s trajanjem nad 2 uri. Za pridobivanje kondicije pa aerobni tempo po hribovitem terenu (krožno) vsaj eno uro in teki v hrib vsaj pol ure v intenzivnem tempu (povratek pa je v tem primeru manj intenziven in sta tako združena dva treninga hkrati).


Dober nasvet glede vadbe, edino zahtevnost je absolutno previsoka. Za nekoga, ki se ukvarja s tekom 3-6mesecev so teki nad 2h (sploh pa večkrat na teden) prezahtevni in vodijo v poškodbe (sklepov, vezivnega tkiva).
Uporabniški avatar
 Bobek
#223563
milk napisal/-a:spusti pulz nazaj na normalo (v mojem omenjenem primeru ponavadi nekje med 110 in 115).


No, zdajle mi je pa vse dol padlo :cry:

Saj ne, hecam se, ampak imaš pa res nizek normalen pulz. Tak je pri meni če vstanem iz postelje :D , no, pri hitri hoji, pa tečem že vrsto let.

Povprečen pulz pri teku po ravnini 2 ali več ur imam okoli 150-155.

Je pa res da sem izredno len pri intervalih, oziroma jih praktično ne delam.
Zato pa tečem v hrib :laola , a je pulz bil takoj na 165, 170, 175, potem ko ga je pa še Garmin začel svirat in je pokazal 200 in več, sem pa oddajnik v kot vrgel :clap:

V mirovanju pa imam dokaj nizek pulz, pod 50, v najboljših maratonskih letih sem ga imel pod 40, včasih sem se tipal, če sem sploh še živ :D
Uporabniški avatar
 javor-18
#223590
="milk"]Kar se tiče nenadnega povišanja utripa pri Garminu, je to očitno njegova napaka, ki se večkrat pojavlja. V večini primerov tak podatek ni realen in s tabo ni nič narobe, je pa nekaj narobe z GPS urami Garmin (za ostale ne vem, a pravijo, da je Garmin celo najboljši - kakšni so šele drugi merilci! :( ). Tudi glede drugih merjenj je Garmin pogosto zelo nenatančen.


garmin, polar, suunto, sigma in ostale "igrače" so zelo dober pokazatelj SU za rekreativca in vse se občasno zmotijo pri kazanju srčnega utripa, sploh, če laufaš pod kakšnimi daljnovodi, če se vse preveč trese zna vsaka ura pokazati 230 u/min in še kakšno bolj čudno število :lol: , zato nič bati, itak bo telo povedalo kdaj bo zadosti in preveč.
 tiguan
#223597
24 tednov in izgubil 24.5kg.
Predelane hrane v mojmu jedilniku skoraj da ni, sladkarije, sladke piječ, salame, hrenovke, paštete, jogurti, ....sem vse izbrisal iz jedilnika, jem več ali manj samo tuno v lastnem soku, pišč.file, goveje meso, zelenjava, olivno, ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA