Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 štenga
Pozdravljeni tekači :laola . Po več kot petih letih ne-miganja (+sedenja za PC-jem po 8/ur dnevno in kavča še dodatnih par ur dnevno), sem se lani pozimi odločil, da je potrebno nekaj ukreniti. Tako sem začel decembra 2011 trenirati po "workout DVD-jih". Do sedaj sem prišel v dobro formo, sem se pa že spomladi odločil, da je potrebno poskrbeti za raznolikost "treningov". Tako sem najprej začel hoditi na Kalvarijo (~450 stopnic v Mariboru), kjer sem izboljšal čas iz slabih 5 min na slabe 3min (in izpolnil svoj cilj :D), na začetku poletja sem za raznolikost šel kdaj kolesarit, igrat odbojko, speedminton, plavat,... (ob tem pa naj omenim da glavnino še vseeno predstavljajo Workout DVD-ji - nekje v povprečju <30min/dnevno - a o tem ne bomo tu - če koga zanima naj na ZS).

Seveda prave raznolikosti ni brez vključitve teka. Tako sem po dolgem času šel tečt in to Cooperja. V teh 12-ih minutah se mi je zdelo magično preteči 3km. To se je slišalo podobno noro kot cilj <3min na Kalvarijo. In res - na začetku sem se preveč zagnal (seveda - saj sploh nisem vedel, kako hitro je potrebno teč in kaj se bo dogajalo z mano po prvih par sto metrih). Časi so bili spodbudni - prvi krog pod 1:30, drugi pod 1:40, tretji in četrti sta še bila pod 1:45, nato je tempo padel na ~2min/krog in po dvanajstih minutah sem odtekel 6,75krogov ali 2700m. Za prvi tek več kot odlično (vsaj sam sem bil z rezultatom impresioniran).

Ker si rad postavim zelo optimistične cilje sem si glede teka postavil tri cilje (spremljanje uspehov bo prisotno v podpisu):
1km v tempu <3min/km
3km v tempu <4min/km
10km v tempu <5min/km

Daljših razdalj se ne bom lotil (sicer se pa zarečenega kruha največ poje :lol: ), ker sem pač tak, da verjamem v krajše intenzivne treninge (še tu mi 50min teka pri 10km razdalji ne diši ravno). Tako moram priznati, da sem bolj pristaš Tabata stila treniranja (le par min pri max), kot uro ali več pri kakšnem enakomernem teku, kolesarjenju, plavanju,...

Seveda bodo zgornji cilji prenekaterim izkušenim na tem forumu izgledali enostavni (saj lahko vse tri izpolnejo v enem popoldanskem treningu naenkrat), vendar ciljam bolj na tiste začetnike ali pa tudi tekače, ki tečejo s počasnejšim tempom, da se mi pridružijo in prispevajo svoje dosežke in napredke v to temo. Več nas bo - večja bo možnost uspeha :clap: in nadaljevanja s tekom. Tako ste vsi dobrodošli - izkušenejši s svojimi nasveti (in objavo lastnih rezultatov) predvsem pa začetniki, ki potrebujete kakšno vzpodbudo, da začnete migati :).

Zakaj sem si izbral ravno te meje? Najbolj zaradi razloga, ker so ravno lepo okrogle številke :lol: Sem pa vseeno naredil neke vzporednice. Najboljši svetovni tekači maratona pretečejo 42km s povprečnim tempom okrog 3min/km - zato bi rad sam na lastni koži občutil, kako je to hitro in poskusil s tem tempom odteči 1km (tu je prav neverjetno kako njim uspe to ponoviti še 41x zaporedoma). 3km so lepo povezani s Cooperjevim testom, ki traja 12min. Torej dobimo tempo 4min/km. Naslednja razdalja (katero še imam namen odteči) je 10km in tu notri prav paše tempo 5min/km :D . Daljših razdalj verjetno pri meni ne bo - če bi pa nadaljeval v podnobnem smislu, bi si pa določil maraton pod 6min/km.

Upam, da se bo čimveč ljudi pridružilo temi in da se nas bo (nas začetnike) spodbujalo tudi iz krogov izkušenih tekačev.
 davidkopic
Pozdravljen!
Moje mnenje je sledeče, glede na tvoj opis forme:

1km v tempu <3min/km (težko)
3km v tempu <4min/km (bo dobrem dnevu dosegljivo)
10km v tempu <5min/km (zlahka dosegljivo)
Uporabniški avatar
 StaraKost
... po moje boš najlažje dosegel 10km za < kot 50 ' :D .
Uporabniški avatar
 štenga
Hvala za mnenja - teh 10km pod 50 min ni ravno trivialnih, saj mi je tempo pri Cooperju hitro padel na 5min/km (to že pri drugem kilometru), zato bi verjetno pri nadaljevanju še padel. Sicer bere se, kot da sem teh 2700m odtekel brez problema, vendar to sem dosegel, tako, da sem res dal vse od sebe - več res ni šlo. Se bo pa pri več odtečenih kilometrih seveda ta padec tempa zmanjšal.

Starakost - ravno berem prispevke o teku na Pohorje, kjer ste sodelovali, in razmišljam ali bi dodal še kot cilj <40min na Pohorje. Je to nekje na isti ravni z ostalimi cilji?
Uporabniški avatar
 StaraKost
...odvisno. Jaz sem na primer hitrejši na Pohorje kot na 10 km. Poznam jih par, kjer je ravno obratno.
Za pod 40 min, vseeno mislim, da moraš biti dosti hitrejši kot 50' na 10 km, saj na koncu je to 40 min vzpona, kjer je obremenitev zelo, zelo visoka.

Kot cilj pa si to komot postaviš, če si "mlad" in zagrižen.
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 23 Jul 2012, 14:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 štenga
davidkopic napisal/-a:Jaz osebno imam čas na Pohorje cca. 37 min, 10 km pa sem na polmaratonu najhitreje odtekel točno 40 min.

Uf - tole me je malo streznilo - torej bo tole Pohorje še en hud cilj - pa dobro - je treba bit optimist. Pa recimo, da sta dva cilja dosegljiva (3km in 10km), ostala dva pa če ne letos pa drugo leto. Časa imam še dovolj - starost - 30 let. Če bo pa 10km pod 50min hitro dosegljivo in bo volja do daljših tekov pa je možno, da bo kdaj cilj 21km v <5min/km (uf ne morem verjeti, da sem jaz to napisal :wink: ).

V četrtek grem prvič na daljši tek (pišem s svojega stališča - torej 5km+), da vidim, kaj pravi telo. Danes in jutri imam namreč planirano drugo vadbo, sreda bo pa dan za regeneracijo.
Uporabniški avatar
 štenga
Odtekel prvi "daljši" tek -> 7,5km v 39,5min. Najboljših 5km je bilo pretečenih v 24,5min :laola. Na začetku sem iskal tempo in izgubljal energijo s tem, potem so me pa prehiteli trije tekači, katerim sem se priključil (z varnostno razdaljo parih metrov). Tempo je bil enakomeren (rahlo pod 5min/km), kar mi je zelo ustrezalo. Vmes sem hotel parkrat odnehati a sem nekako kar nadaljeval. Na koncu me je ustavila skeleča bolečina na podplatu, s katero sem vztrajal zadnja 2km. Žal je postala prehuda, zato sem odnehal (no pa tudi energije je zmanjkovalo) - ko sem dal dol superge sem na obeh stopalnih lokih odkril večja podolgovata žulja. Zgleda bo potrebno dobiti nov vložek in lepo počasi utrdit noge - skratka - 1-2 tedna pavze ... potem pa spet :) .
 spela*
davidkopic napisal/-a:1km v tempu <3min/km (težko)
3km v tempu <4min/km (bo dobrem dnevu dosegljivo)
10km v tempu <5min/km (zlahka dosegljivo)

Se strinjam. Ne glede na formo je preteči 1 km v času pod 3 minute velik dosežek, medtem ko 10 km v času pod 50 minut ni tako težko.
Uporabniški avatar
 noteko
3km v 12min je dosegljivo z načrtnim in dobrim treningom.
10km v 50min zmore večina povprečno dobrih rekreativcev z rednim treningom.
1km v 3min ali manj pa zmorejo le redki rekreativci. Glede na to, da si se s tekom začel ukvarjati naknadno, potem je moje mnenje, da je cilj zelo, zelo težko dosegljiv. Zavedati se je potrebno, da pri teku na 1000m ne gre zgolj za vzdržljivost, ampak ker je to tek na srednje proge, potem je pri taki dolžini več faktorjev, kot so: hitrost, hitrostna vzdržljivost in vzdržljivost. Cilj je lažje dosegljiv mlajšim, bolj eksplozivnim in hitrim tekačem, ki lažje razvijajo hitrost, kot nekdo, ki se je s tekom začel ukvarjati kasneje. Mogoče se sliši 3min na km kot nič kaj posebnega, ampak med 3:30 in 2:59/km je razlika ogromna.
Seveda ti želim, da cilj uspe, ampak moja napoved je, da hitreje od 3:15min na 1km ne bo šlo. Če pa, potem je to že majhen fenomen :)
Uporabniški avatar
 Tilcara
Moja 10-tka je sicer 39.34, da bi pa tekla 1 km pod 3 min, lahko samo sanjam..
Razmerje med 3 km, 10 km in 1 km glede na čase, ki so zapisani tukaj, je precej nepremišljeno. Čas 50 min na 10 km lahko, tako kot pravi noteko doseže skoraj vsak, ki trenira, sistematično ali malo manj.. krajše razdalje od 3 km je pa popolnoma druga zgodba.

Štenga, lepo teči še naprej, dobro ti gre :D
Uporabniški avatar
 ris9
Mogoče bo kdo jezen ampak meni se 3:00 1km ne zdi nič posebnega seveda če se kakšna dva meseca prej pripravljaš prav za ta cilj 8) 8)

Je pa to moje mnenje.
Uporabniški avatar
 štenga
Tilcara napisal/-a:Moja 10-tka je sicer 39.34, da bi pa tekla 1 km pod 3 min, lahko samo sanjam.. Razmerje med 3 km, 10 km in 1 km glede na čase, ki so zapisani tukaj, je precej nepremišljeno. Čas 50 min na 10 km lahko, tako kot pravi noteko doseže skoraj vsak, ki trenira, sistematično ali malo manj.. krajše razdalje od 3 km je pa popolnoma druga zgodba.
Štenga, lepo teči še naprej, dobro ti gre :D

Razmerja med časi niso izbrani nepremišljeno ampak dobro premišljeno. Ni bil namen narediti vse enake težavnosti...

ris9 napisal/-a:Mogoče bo kdo jezen ampak meni se 3:00 1km ne zdi nič posebnega seveda če se kakšna dva meseca prej pripravljaš prav za ta cilj 8) 8) Je pa to moje mnenje.

Kenijci, ki 42km v tem tempu pretečejo bi se tudi smejali našim naporom, da nam uspe 1km v tem tempu :). 1km v 3min je hud tempo. Mi je prav neverjetno, kako jim uspeva cel maraton tako hitro. Velikokrat se vozim s kolesom v službo in ravno nekje s takim tempom - vsakič mi je neverjetno, da nekdo daljšo razdaljo odteče tako hitro.

noteko napisal/-a:3km v 12min je dosegljivo z načrtnim in dobrim treningom.
10km v 50min zmore večina povprečno dobrih rekreativcev z rednim treningom.
1km v 3min ali manj pa zmorejo le redki rekreativci. Glede na to, da si se s tekom začel ukvarjati naknadno, potem je moje mnenje, da je cilj zelo, zelo težko dosegljiv. Zavedati se je potrebno, da pri teku na 1000m ne gre zgolj za vzdržljivost, ampak ker je to tek na srednje proge, potem je pri taki dolžini več faktorjev, kot so: hitrost, hitrostna vzdržljivost in vzdržljivost. Cilj je lažje dosegljiv mlajšim, bolj eksplozivnim in hitrim tekačem, ki lažje razvijajo hitrost, kot nekdo, ki se je s tekom začel ukvarjati kasneje. Mogoče se sliši 3min na km kot nič kaj posebnega, ampak med 3:30 in 2:59/km je razlika ogromna. Seveda ti želim, da cilj uspe, ampak moja napoved je, da hitreje od 3:15min na 1km ne bo šlo. Če pa, potem je to že majhen fenomen :)

Mogoče ne bo uspelo, mogoče bo - bo pa vsekakor cilj za katerega se bom gnal. In dokler ga ne dosežem mi ne bo dal mira (no mogoče pa vseeno obupam nekje vmes :oops: ).

Glede ciljev, danes sem šel tečt 3km in oklestil čas za 30sekund - iz 12:56 na 12:26 - še pol minute... Povsod so omenjeni sistematični treningi - žal moram razočarati, da nisem tekač - tekel bom max 1x/teden pa še to v povprečju 15-20min. V podpisu je skupni čas pravi. Je pa res, da delam dosti drugih stvari, ki skrbijo za dobro pripravljenost.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Zanima me, kako ugotavljaš razdaljo? Si na stadionu, v naravi ... ? Garmin?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA