- 23 Jul 2012, 13:08
Pozdravljeni tekači
. Po več kot petih letih ne-miganja (+sedenja za PC-jem po 8/ur dnevno in kavča še dodatnih par ur dnevno), sem se lani pozimi odločil, da je potrebno nekaj ukreniti. Tako sem začel decembra 2011 trenirati po "workout DVD-jih". Do sedaj sem prišel v dobro formo, sem se pa že spomladi odločil, da je potrebno poskrbeti za raznolikost "treningov". Tako sem najprej začel hoditi na Kalvarijo (~450 stopnic v Mariboru), kjer sem izboljšal čas iz slabih 5 min na slabe 3min (in izpolnil svoj cilj
), na začetku poletja sem za raznolikost šel kdaj kolesarit, igrat odbojko, speedminton, plavat,... (ob tem pa naj omenim da glavnino še vseeno predstavljajo Workout DVD-ji - nekje v povprečju <30min/dnevno - a o tem ne bomo tu - če koga zanima naj na ZS).
Seveda prave raznolikosti ni brez vključitve teka. Tako sem po dolgem času šel tečt in to Cooperja. V teh 12-ih minutah se mi je zdelo magično preteči 3km. To se je slišalo podobno noro kot cilj <3min na Kalvarijo. In res - na začetku sem se preveč zagnal (seveda - saj sploh nisem vedel, kako hitro je potrebno teč in kaj se bo dogajalo z mano po prvih par sto metrih). Časi so bili spodbudni - prvi krog pod 1:30, drugi pod 1:40, tretji in četrti sta še bila pod 1:45, nato je tempo padel na ~2min/krog in po dvanajstih minutah sem odtekel 6,75krogov ali 2700m. Za prvi tek več kot odlično (vsaj sam sem bil z rezultatom impresioniran).
Ker si rad postavim zelo optimistične cilje sem si glede teka postavil tri cilje (spremljanje uspehov bo prisotno v podpisu):
1km v tempu <3min/km
3km v tempu <4min/km
10km v tempu <5min/km
Daljših razdalj se ne bom lotil (sicer se pa zarečenega kruha največ poje
), ker sem pač tak, da verjamem v krajše intenzivne treninge (še tu mi 50min teka pri 10km razdalji ne diši ravno). Tako moram priznati, da sem bolj pristaš Tabata stila treniranja (le par min pri max), kot uro ali več pri kakšnem enakomernem teku, kolesarjenju, plavanju,...
Seveda bodo zgornji cilji prenekaterim izkušenim na tem forumu izgledali enostavni (saj lahko vse tri izpolnejo v enem popoldanskem treningu naenkrat), vendar ciljam bolj na tiste začetnike ali pa tudi tekače, ki tečejo s počasnejšim tempom, da se mi pridružijo in prispevajo svoje dosežke in napredke v to temo. Več nas bo - večja bo možnost uspeha
in nadaljevanja s tekom. Tako ste vsi dobrodošli - izkušenejši s svojimi nasveti (in objavo lastnih rezultatov) predvsem pa začetniki, ki potrebujete kakšno vzpodbudo, da začnete migati
.
Zakaj sem si izbral ravno te meje? Najbolj zaradi razloga, ker so ravno lepo okrogle številke
Sem pa vseeno naredil neke vzporednice. Najboljši svetovni tekači maratona pretečejo 42km s povprečnim tempom okrog 3min/km - zato bi rad sam na lastni koži občutil, kako je to hitro in poskusil s tem tempom odteči 1km (tu je prav neverjetno kako njim uspe to ponoviti še 41x zaporedoma). 3km so lepo povezani s Cooperjevim testom, ki traja 12min. Torej dobimo tempo 4min/km. Naslednja razdalja (katero še imam namen odteči) je 10km in tu notri prav paše tempo 5min/km
. Daljših razdalj verjetno pri meni ne bo - če bi pa nadaljeval v podnobnem smislu, bi si pa določil maraton pod 6min/km.
Upam, da se bo čimveč ljudi pridružilo temi in da se nas bo (nas začetnike) spodbujalo tudi iz krogov izkušenih tekačev.

Seveda prave raznolikosti ni brez vključitve teka. Tako sem po dolgem času šel tečt in to Cooperja. V teh 12-ih minutah se mi je zdelo magično preteči 3km. To se je slišalo podobno noro kot cilj <3min na Kalvarijo. In res - na začetku sem se preveč zagnal (seveda - saj sploh nisem vedel, kako hitro je potrebno teč in kaj se bo dogajalo z mano po prvih par sto metrih). Časi so bili spodbudni - prvi krog pod 1:30, drugi pod 1:40, tretji in četrti sta še bila pod 1:45, nato je tempo padel na ~2min/krog in po dvanajstih minutah sem odtekel 6,75krogov ali 2700m. Za prvi tek več kot odlično (vsaj sam sem bil z rezultatom impresioniran).
Ker si rad postavim zelo optimistične cilje sem si glede teka postavil tri cilje (spremljanje uspehov bo prisotno v podpisu):
1km v tempu <3min/km
3km v tempu <4min/km
10km v tempu <5min/km
Daljših razdalj se ne bom lotil (sicer se pa zarečenega kruha največ poje

Seveda bodo zgornji cilji prenekaterim izkušenim na tem forumu izgledali enostavni (saj lahko vse tri izpolnejo v enem popoldanskem treningu naenkrat), vendar ciljam bolj na tiste začetnike ali pa tudi tekače, ki tečejo s počasnejšim tempom, da se mi pridružijo in prispevajo svoje dosežke in napredke v to temo. Več nas bo - večja bo možnost uspeha

Zakaj sem si izbral ravno te meje? Najbolj zaradi razloga, ker so ravno lepo okrogle številke

Upam, da se bo čimveč ljudi pridružilo temi in da se nas bo (nas začetnike) spodbujalo tudi iz krogov izkušenih tekačev.
"The greatest pleasure in life is doing what people say you cannot do."