Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Djlongy
#361686
Pozdravljeni,

Sem 44letnik, racunalnicar. 200 cm, 110kg. Verjetno to vse pove :)

Rad bi si izboljsal splosno pocutje in preluftal ozivlje. V mladih letih sem hodil v hribe, igral kosarko in odbojko. Potem pa posel, posel in nic drugega.

Zdaj bi spet gibal in bi probal s tekom. Pred tednom dni sem prvic po sto letih sploh poskusil teči. 300m. Uhhhhh. Težko. Kar omotičen sem bil. Potem sem to ponovil 3x, vceraj sem sel 600m, danes sem tekel 950m. Utrip na zacetku 175, potem stoji na 160. Noge so kar ok, tudi ostalo telo nekje ni sile, me pa potem boli glava in imam rahlo omotico se lep cas. Sicer sem baje zdrav. Aja, tekel sem s hitrostjo 7,5 km/h, torej tko trimčkanje stil, res najbolj počasi možno.
Po vadbi imam utrip še nekaj časa med 90 in 100, normalnega v mirovanju pa tam med 60 in 75.

Zdaj pa ne vem ali to ni zame ali pa so to zacetne tegobe, telo se navadi in potem gre lazje. Ali pa sploh se nisem prav lotil tega? Utrip se mi zdi kar visok, ni?

Kaj menite tisti, ki veste kako to gre od začetka?

Hvala
#361687
Tek je za začetek pretežka naloga. Vsaj prve 4 tedne kombiniraj hojo in tek. In to tako, da več hodiš kot tečeš. Aktivnost mora trajati vsaj 30 min. To je v začetku samo s tekom, nemogoče doseči.
V začetku je pomembno tudi to, da se ne obremenjuješ do visokih utripov. Takoj , ko začutiš, da si začel težko dihati preidi v hojo in hodi, da se utrip umiri in tako ponavljaj vsaj pol ure. Sčasoma boš vedno manj hodil in več tekel. Ja vsak začetek je težek. Ne pozabit, da je pri treningu najbolj pomembno pravilo, pravilo postopnosti.
 short
#361701
Pozdravljen racunalniski kolega :)

Pri meni je bila podobna situacija pred dvema letoma, vsakic skoraj padel po tleh, pretekel pa v najboljsem primeru skoraj 3 km. Kolega mi je svetoval naj poskusim teci v coni 2, tocnega izracuna nisem naredil, enostavno sem vzel utrip 150 za zgornjo mejo cez katero nisem smel. V praksi je to pomenilo da sem vecino casa hodil, nekje 8:30-9 min/km priblizno. Po slabem mesecu sem opazil da se je pretecena razdalja podaljsala, cas pa znizal vse do 6:30-7 min/km. Danes brez problema drzim okoli 5-5:30 min/km pod 150 utripi nekaj ur oz. 20km+.

Glavni problem tega nacina je prepricati glavo da pocasi ni slabo, se pa lepo pokaze da se pocasi dalec pride :)
#361702
O hvala obema za spodbudo in napotke.

Jaz se danes vlecem kot megla :) tolk utrujen da se ne da povedat. Samo kavc vidim :)

Ja, ta glava hoce vse takoj, se zdajle me kar tera pokonc. Ni kaj, spocit in res postopoma.

Zdaj rabim se kaksen dan, da sploh k sebi pridem.
#361703
Jaz ti lahko povem kako je bilo pri meni. 173cm,95kg,27let. Kupil si kolo in nisem mogel priti na Golovec.

Videl da se (s)hujša v kuhinji. Shujšal na 75kg v 10ih mesecih , začel kolesariti,teč,vsakodnevno zmerno aktiven, brez pretiravanja.

Zdaj je od mojih najhujših kilogramov več kot 5let in že 2leti Vztrajam na 67kg...

Seveda se je vmes količina "treninga"konkretno povečala...

Skratka... Pazi na hrano in postopoma... Poslušaj svoje telo.

Mislim da pri taki konstituciji tudi ni najbolj zdravo teč. (Kolena,moznost poškodb?).

Lp
 short
#361704
Vecina mojih "treningov" je takih da grem lahko cez par ur narediti se enega ali pa vsak dan ce me prime. Vsake toliko tudi bolj na polno, sigurno pa ne vsak dan. Zmernost je kljucna, kavc me ne vabi vec :)

Sigurno pa igra prehrana glavno vlogo kot je omenil Nejc1986, je bilo pri meni podobno. V bistvu zelo podobno :) Pri 95kg sem videl da tako ne gre vec naprej in zacel pocasi spreminjati, na hitro ni slo. Danes brez problema vzdrzujem 75kg, nisem pa vec obremenjen. Verjetno zato ker moram 1x leto zamenjati hlace za ozje pri isti kilazi :)
#361710
Ubistvu isto kot Short; tudi jaz športam zgolj za užitek. Res da sem predvsem kolesar in reden tekač zgolj pozimi in Max 3x na mesec čez leto.

Moji (predvsem kolesarski) podvigi so dolgotrajni in na temu primernem nižjem pulzu.

Kaj je ključ? Da ti to postane lifestyle,tako kot mi je bilo včasih samoumevno se ustaviti v pekarni večkrat na dan,tako mi je zdaj samoumevno iti na kolo / na tek.

Sem pa rabil kakšni 2leti da sem zmogel iti v stacuni vedno mimo sladkarij in še nadaljni 2leti , da mi tudi v najhujši lakoti lahko ponudi nekdaj najljubše sladkarije in me ne bo niti malo zamikalo...

Ja,bil sem odvisnik od cukra in Dajmo bit iskreni;tako kot se ne zredis v 1mesecu,se tudi shujšati ne da v 1mesecu...

Sem pa moral tudi jaz že vsaj 3x menjati garderobo in sem tudi že sam doživel,da si moram krajšati pas na isti kilaži...

Ko pogledam nazaj.... Iskreno,ni tako težko,samo želeti si moraš to in biti trmast in odporen na kakšne neprimerne opazke okolice...
#361711
No, s kolesom je bilo tako. Kupil sem si ga pred recimo 10 leti, večinoma sem ga imel pa za na morje. Nekako sem se hotel voziti ampak so me vzpetine vedno ubijale. Enostavno ni bilo veselja za se "pregonim", kar nekaterim paše.

Letos sem po naključju probal električnega, polnovzmetenega in se zaljubil.
Kupil, starega prodal in sem srečen ful. Zdaj lahko uživam v hribih, predvsem v pogledih z njih. Vožnja je res lažja ampak bolj uživantska, ker kot rečeno, nisem "mazohist". Tek mi je pa ideja ravno zaradi zime. No, saj če se izkaže, da ni pametno, bo pač hitra hoja. Je že res, da sem imel na levi nogi 2x operiran meniskus in ravno kako hudo pribijanje v kolena tudi ni smiselno. Sicer pa nisem mislil teči za dosežek (a'la maraton pa to) ampak bolj kot sproščeno razgibavanje.

Vidim pa, da do "sproščenega" teka tudi treba postopoma priti.
#361713
Ne me narobe razumeti,ampak koliko časa zmores teči? In koliko časa si sposoben hoditi?

Jaz recimo Tečem 1h-1h30' , hodim pa lahko cel dan (pa ne,ker se mi ne ljubi). Ampak... Kaj hočem povedati; Mislim da boš vsaj v štartu več dobrega naredil z recimo 2-3h počasne hoje,kot z npr.pol ure teka...
In jaz vem,da če Tečem 1h,je večja možnost , da bom doma jedel nepravo hrano,kot če bom cel dan zdoma npr.na pohodu ali kolesu,kjer pač ni teh pregreh....
#361714
Hm, normalno kar lahko hodim, recimo tam 4-5 km pa ne bom nekaj posebej zadihan. Malo bom čutil glavo, vse ostalo bo pa brez problema. Kaj več se mi pa malo pozna tako, da bolj čutim hrbet itd.

Tečem pa ful z naporom. Dnevno sem kar nekaj na nogah zadnje leto in mi hoja ni tak problem. Tekel pa nisem 20 let in sem praktično takoj na maksimalnem utripu.

Mogoče bi najprej recimo 3x tedensko prehodil 4-5 km redno ali kaj bi bilo smiselno?
Preden sem začel poskusom teka, lahko rečem, da redno vsaj 5x tedensko naredim 1 do 2 sprehoda po 1km (dnevno)
#361721
Jaz bi na tvojem mestu začel z hojo na nek ne preveč zahteven hrib, recimo 3x na teden.

Mislim da ni najbolj pametno začeti iz nule in iti takoj na tek v takem vremenu.....

Potem pa Poslušaj svoje telo,pa probas na 5minut hoje 1minuto teči... Če gre,potem spremeniš razmerje / povecas količino teka...

Kot so ti že prej dejali; POČASI.
 lecko
#361723
še jaz svoj piskerček pristavim. Če imaš pri teku probleme, hoja pa ti gre, se drži hoje. Pa poskusi s časom hodit hitreje. Če ti bo pasalo si lahk omisliš tudi za začetek poceni palice za nordijsko hojo, je drugačen ročaj kot pri "hribovskih" in treking. Dolžina cca tvoja višina x 0,67.
Sicer te bodo strokovnjaki hitro v kak tečaj porinili, kar sploh ne škodi. Če si bolj samouk se pa tudi sam učiš prave tehnike , na youtubu je morje fajn videov,
npr tale ( https://www.youtube.com/watch?v=zAmsHhc2zCw&t=73s) pa se posnemi od strani in primerjaj,kje se tvoja hoja razlikuje od pravilne.
In ko boš par km prehodil s hitrostjo nad 7km boš konkretno prešvican in z utripom, pa sploh ne rabiš klancev :-).

Berem da imaš kar težave s koleni. Na mednarodni sceni nordijske hoje je kopica bivših tekačev, ki imajo pri teku težave, v hoji pa precej manj težav. In tudi najbrž hoja v hrib lahko dela težave s koleni. Poudarek v Evropi (ne pri nas) z nordijsko hoje pa je da se vseeno odvija pretežno po ravnem. In to bi moralo biti dobro za kolena.

Če ti bo všeč greš lahko kmalu tudi na kako tekmo. Že v Zagrebu je 16.12. na 5 km po strogem centru(Zagreb Advent Run), morda zate še prekmal, morda pa tudi ne.
Pri nas je še nakak razširjena nor. hoja za vadbo, ampka tekme pa iščeš z z lučjo, edino v okviru MAratona Radenci je konkretna tekma, pride lahko vsak in se pomeri tudi z "Kenijci" , pardon z v Evropi najhitrejšimi Poljaki in Avstrijci, ki brzijo 10kmh.
Uporabniški avatar
 čara
#361724
Meni paše kombinacija pohodništva, joge oz. vaj za raztezanje, moč in tek. Zdaj se spravljam, da bi končno šla plavat, hrbtno in kravl, pa mi časovno nekak ne gre skupaj. Če se ti le izzide časovno je to res fajn rekreacija za vse, ki so v službi za tipkovnico, miško in ekranom ter na riti.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA