Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 MihaPR
#1128
STA) - Tek ni vedno zdrav, ker se ljudje preveč naprezajo in tako svojemu telesu bolj škodijo kot koristijo, je odkrila nemška raziskava, ki jo je naročila največja nemška družba za zdravstveno zavarovanje AOK. Polovica tekačev ne upošteva opozorilnih znakov svojega telesa, kot sta hitrejši utrip ali bolečine v mišicah.
Ugotovitve je podal Henning Almer, ki je spremljal metode treninga 350 tekačev, starih od 11 do 85 let. Pokazalo se je, da še zlasti začetniki, ki trenirajo manj kot leto dni, ne zaznajo preobremenitev svojega telesa. Prav tako so ugotovili, da so moški preveč ambiciozni v svojih metodah treniranja, je dejal profesor in priporočil tek z različno hitrostjo in vmesnimi kratkotrajnimi odmori.
Uporabniški avatar
 Dule
#1136
Sam se s tekom resneje ukvarjam tri leta. Prvi dve leti sem tekmoval - bolje bi bilo reči sodeloval na tekih zelo previdno. Kljub temu, da sem bil skoraj vedno na koncu uvrščenih, sem bil zadovoljen, ker sem vedel da sem se pač trudil po svojih najboljših močeh in nisem pretiraval da bi šel do konca.
Sedaj tretje leto tekov pa vidim da imam veliko več moči in telo mi dopušča da grem bolj na polno in se pri tem obenem počutim super.
Se povsem strinjam, da je potrebno zelo pozorno spremljati odzive svojega telesa.
Saj rezultati tekov niso tako zelo važni, važno je da je počutje super :D :wink:
Uporabniški avatar
 bojanu
#1139
Postopno in po pameti je treba začeti (po možnosti z merilcem pulza, da se lahko nadzoruješ in spoznavaš)
Uporabniški avatar
 Matevz
#1202
Se načeloma strinjam z vsem navedenim - ampak....

mi gre pa hudo na jetra, ko takele zgodbice prodajajo sami couch potato-ji, ki komaj do garaže peš pridejo. Potem so pa pametni, da imaš od kolesa probleme z erekcijo, da ti pri teku na smučeh - skate-anju zelo trpijo kolena in da to močno škodi, da je maraton v bistvu zelo škodljiv, ker je slišal, da je enkrat enega kap zadela na tekmi in tako naprej in naprej od ene nebuloznosti do druge. Boli glava.

Seveda je treba pazit, kaj in predvsem koliko počneš, ampak je nevarnost, ki ji je posameznik izpostavljen pri tem, ko počne nič, bistveno večja od nevarnosti pri kakršnikoli aktivnosti, pa celo če le-ta že meji na ekstremnost (ali meji ali pa je že čez, pa je seveda stvar individualne presoje :D )
Uporabniški avatar
 Dule
#1205
Matevž 100% se strinjam s tvojo izjavo.
In taki trenerji -couch potatoji- s svojimi "pametnimi nasveti" odvrnejo veliko ljudi od zdrave rekreacije.. :twisted: :twisted:
Uporabniški avatar
 ero
#1207
se strinjam z obema. spomnim se članka iz One (priloga Dela) izpred kakega meseca, kjer se je med sicer korektno vsebino vrinil stavek (citiram po spominu), da je "pretirano gibanje, predvsem tek, škodljivo za zdravje". halo :?:

in potem tisti, ki bi jim tek (pa če je še tako zmeren) res koristil, vidijo le ta stavek in si rečejo: "Če pa strokovnjaki tako pravijo..."

en stavek tako naredi več škode kot deset kvalitetnih člankov, žal.

mimogrede - kakšno je vaše mnenje o 'hodalnih' testih na 2 km, ki jih organizira Cindi Slovenija?
 snela
#1211
Pisati bi moralo "No pain, no gain" 8)
Uporabniški avatar
 MihaPR
#1212
Ero, kaj so teli hodalni testi?
Uporabniški avatar
 ero
#1213
MihaPR napisal/-a:Ero, kaj so teli hodalni testi?


tole bo bolj neuradno, ker še nikoli nisem bil zraven:

test poteka na ravni, kilometer dolgi progi. hodiš do konca in nazaj v tempu, ki ga še zmoreš enakomerno brez pretirane utrujenosti. kakšen je ta tempo, je že stvar debate a ...

pred in po testu ti izmerijo pritisk in utrip in iz vseh teh podatkov, verjetno tudi časa hoje, izluščijo tvojo telesno pripravljenost.

moje mnenje je, da je test bolj kot za resnično oceno telesne pripravljenosti, primeren za motivacijo športno neaktivne populacije, seveda le kot prvi korak.

glede na to, da projekt izvaja Cindi Slovenija, ki sodi pod zdravstvo, sem zelo skeptičen. na Ministrstvu za zdravje namreč sistematično ignorirajo vse pobude, ki prihajajo iz športnih krogov, in bi rade motivirale neaktivno prebivalstvo, hkrati pa vložijo precej sredstev v take in podobne projekte. žal z malo učinka.

če sem preciničen, me vsekakor popravite. najraje bi videl, da me z argumenti prepričate, da se motim :)
Uporabniški avatar
 MihaPR
#1214
Drugače, kej veste kdaj bo naslednji Cooperjev test? Lahko bi se kdaj zbrali in si izmenično izmerili čase?
Uporabniški avatar
 bojanu
#1215
Gre za povsem druge stvari, kar si lahko preberete na strani CINDI Slovenija v predstavitvi so opisani cilji programa-projekt promocije zdravja in preprečevanja srčno-žilnih in drugih kroničnih bolezni

Test s hojo na 2 km je finska pogruntavščina in izgleda tako, da čim hitreje prehodiš (ne pretečeš!) 2 km razdaljo, po možnosti čimbolj enakomerno. Izmerijo ti čas, pulz na koncu, višino, težo in iz tega izračunajo fitnes indeks, ki kaže tvoje splošno stanje. Izmerijo še pritisk in ti potem svetujejo, da se več in bolj pogosto ukvarjaj s športom :idea:
Bila sva na testu pri nas v Kosezah pred leti (vsako leto je enkrat ali dvakrat po PST), potem pa sem še uspel izvrtati formulo, po kateri izračunajo indeks. Če bi bil kakšno kilco lažji, bi ob enakih drugih podatkih imel precej višji indeks :roll: Torej ne gre samo za dosežek, kot pri Cooperju, temveč za nek statistični pokazatelj tvojega celotnega fizičnega stanja glede na tipično populacijo. Če se bolj redno ukvarjaš s športom si itak v nadpovprečnem območju, kjer ta indeks izgubi svoj smisel.
Uporabniški avatar
 ero
#1217
hoj

MihaPR napisal/-a:Drugače, kej veste kdaj bo naslednji Cooperjev test? Lahko bi se kdaj zbrali in si izmenično izmerili čase?


predvideni termini Cooperjevih testov v organizaciji ljubljanske Agencije za šport v letu 2004 so:

22. 4.
20. 5.
9. 9.
7. 10.

se pa seveda lahko dogovorimo za samostojno akcijo in naredimo svoj Cooperjev test.
Uporabniški avatar
 mitsch
#1220
Tudi jaz sem prebral to novičko in ostrmel. Verjetno je bil novinar nenaklonjen gibanju ali pa pretirano senzacionalističen. Mogoče je bila ugotovitev raziskave, da pretiran tek LAHKO bolj škodi kot koristi.

Mislim, da je tema zanimiva. Vrhunski šport ni zdrav, rekreativni pa bi lahko bil. Človek začne zaradi zdravja, kasneje pa motivacija postanejo seveda tudi dosežki. In tu se je treba odločiti.

Predvsem je važna izobrazba in zdrava pamet. Kot začetnik človek verjetno res lahko narobe trenira in se žene. Kar se mene tiče, sem se sprijaznil, da sem vsako sezono dober le toliko, kolikor sem bil priden pri bazičnih pripravah pozimi.
Uporabniški avatar
 MihaPR
#1228
No, se bomo dogovoril za kšnga Cooperja, ma kdo kakšen predlog?
Drugače, ravnokar se odpravljam počasi proti Živalskem vrtu, mal potrenirat po podaljšani rdeči progi za Dolsko. Vreme je super, samo še malo bolj toplo mora biti :)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA