Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Damijan
Le še dobra dva tedna sta do LJ (pol)maratona, nastop, za katerega je za vami kar nekaj bolj ali manj planiranega treninga, in pred katerim je potrebno narediti nekaj, čemur po angleško pravijo "tapering", tj. popuščanje, pojemanje treninga.

V tem času, ki je v vsakem tekaškem priročniku in vadbenem načrtu, naj bi postopoma zmanjšali kilometrino, več je počitka, prav tako ni več ostrih intervalnih treningov. Skratka, regeneracija, da se na nastopu pojaviš nabrušen, vendar spočit. (vse skupaj je povezano še s prehranjevanjem in hidracijo v tem zadnjem obdobju, ampak - če ni nujno, pustimo to zaenkrat ob strani)

Včeraj sem malce listal po tejle knjigi: http://www.amazon.com/gp/product/014046 ... s&v=glance . Več iz knjige morda v nadaljevanju debate...

Zanima me, kako vi dojemate / izvajate ta tapering, predvsem na podlagi praktičnih izkušenj. Fajn bi blo, če pri komentarju napišete kak podatek o sebi, npr. koliko maratonov je za vami, kakšen čas ste dosegli , kakšen trening oz. program naredite (kilometrina, vrsta vadbe ipd)...

Za začetek moje izkušnje:
- za mano 5 maratonov, od tega trije "resni", tam okoli 3h
- treningi - po dost dolgi bazi intervali (X*1600m), tempo teki, dolgi teki do 3h... cca 7 treningov tedensko, skoraj vedno vsaj en dan v tednu obvezene počitek, poleti večkrat tedensko 2 treninga dnevno (jutranje prebujanje...)
- tapering doslej: zadnji dolgi tek (3h) tri tedne pred maratonom, dva tedna pred maratonom skrajšanje kilometrine za cca 25% (90->70 km), v tem predzadnjem tednu tudi zadnji močni intervalni trening...ter nekaj kontrolnih tekov v tempu, s katerim naj bi tekel maraton; ostalo počasi, kratko, regeneracijsko. V tednu pred maratonom le še 30 km, večina zelo počasi, z mislimi že na M.

Ima torej kdo kako skrivno in preverjeno formulo? Sicer pa upam, da bo komu vsaj v pomoč moja (preverjena) izkušnja. (Preverjena zato, ker še nikoli nisem zadel v zid.)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA