Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 drej
#4265
Zanima me, kakšen je po vašem mnenju minimalen čas regeneracije med dvema 21 km tekoma. Vidim kar nekaj zelo zagnanih tekačev/tekačic, ampak natopajo pa skoraj vsak teden. Kdaj se pa regenerirajo? Saj tek je zelo vsestransko koristna stvar, ampak nogam pa definitivno škodi. Prosim za komentar.
Uporabniški avatar
 bosin
#4267
Pol ure - za dva pira !!! :P


Ne, hecam se, seveda. Obstaja pravilo, ki pravi, da je treba po tekmi počivat toliko dni, kolikor je bilo pretečenih km na tekmi. V tem primeru torej resno tečeš spet šele po treh tednih. Ne poznam pa nikogar, ki bi se tega držal...
Uporabniški avatar
 milkec
#4268
Ja verjetno se je res dobro tega držati, ampak po moje se mi bolj držami tega, da počivamo toliko ur kolikor km smo naredili. :wink:

No jaz sem v roku 8 dneh pretekel dva polmaratona (in to prva!), pa me je res malo zvilo zdajle, ker imam še vedno bolečine v eni nogi. No to je res bilo majhno pretiravanje, čeprav na splošno sploh nisme občutil, da bi tekel.

Glede regeneracije, pa si lahko za zgled vzamemo tudi unga norca, ki je v 7 dneh pretekel 7 maratonov.

Jaz sem sam pri sebi nekje rekel, da je 1 polmaraton na mesec ravno dovolj! Vmes pa malo laufanja, kakšna krajša razdalja in podobno!
Uporabniški avatar
 simi
#4269
To zanima tudi mene.
Nekje (več ne vem točno, mislim da v Gallovajevi knjigi) sem prebrala, da en mesec (lai celo na 2 meseca?), za tekme na okrog 10km pa max na vsakih štirinajst dni. Drži?
Najbrž pa je tudi čisto odvisno od same pripravljenosti (kilometrine) posameznika in tudi če teče na vso moč.

Kaj pravijo 'stari mački'? :?:
Uporabniški avatar
 nada
#4272
Simi super vprašanje, točno to zanima tudi mene :lol: :lol:, ker se mi zdi da je drvenje iz ene tekme na drugo kar malo preveč, (no vsaj zame, kot začetnico). Me pa zanima, kaj nam bodo svetovali "stari tekaški mački" :wink:.

LP
Uporabniški avatar
 tadejk
#4275
Da ne bo pomote, nisem stari tekaški maček. Vem le to, da je v veliko glavah rekreativcev pravi profesionalec in da na vsakem teku hoče raztrgat asfalt.
Pri tej dozi tekov (ali drugih aktivnosti) je potrebno v obzir vzeti predvsem intenzivnost. Zakaj pa ne vsak teden 21km ampak počasi. :lol: To tisti ki trenirajo za maraton tako ali tako počnejo (dolgi teki).
Če pa seveda hočeš prestavljati svojo mejo vsak teden pa to dolgoročno ne gre :shock: :oops: :shock: :oops: :?: .
Moj nasvet, po pameti in poslušat telo! :wink: :idea:
Tadej
Uporabniški avatar
 Matevz
#4281
tadejk napisal/-a:....je potrebno v obzir vzeti predvsem intenzivnost....


Absolutno. Jaz tečem vsak teden vsaj 1x med 20 in 25 km počasi in regeneracija ni potrebna. Ponavadi sicer naslednji dan ne laufam, ampak to ni pravilo.

Po dirki (npr. v Sežani) pa imam kar precej musklfibra in si definitivno vsamem dva dni popolnoma off, potem pa še do konca tedna bolj easy teki. Za še eno dirko pa bi definitivno počakal še kakšne 3 tedne. Ampak vse je odvisno od intenzivnosti. V Sežani sem šel 1:25 in če bi šel takoj tole nedeljo na eno 21-ko s tempom 1:35-1:40 ne bi blo nobenega problema, če pa bi hotel iti še nekrat podobno bi me pa nekje po 13-15km najverjetneje zvilo, še bolj pa je problematično, da take stvari rade vodijo k poškodbam.

Veliko pa je tudi odvisno od pripravljenosti in siceršnje količine treninga. Za nekoga, ki tedensko dela 100 in več km ni problema vsak drugi teden dirkat, tako kot za večino ni problem to počet na 10km razdalji.

Ko pa se začnemo pogovarjat o daljših zadevah, pa se stvari še malo bolj zaostrijo. Mene npr. maraton (če ga dirkam, kar pomeni, da optimalno odtečem s približno konstantno hitrostjo, in tako, da sem na koncu totlalno sesut) uniči za en mesec. Toliko časa npr. ne morem niti resno trenirat in sem kar precej utrujen na vsakem treningu. Za primerjavo pa me recimo Ironman bistveno manj uniči, ker je pač tek zaradi predhodnih aktivnosti :) relativno počasen (cca. 30 min počasneje)

Tisto o dneh na kilometer tekme pa sem večkrat zasledil z ameriškimi enotami, to je dan za miljo, kar se mi zdi bolj ustrezno. 13 dni za 21-ko in 26 za maraton.
Uporabniški avatar
 S*
#4282
:lol: , to, da počivaš toliko dni, kolikor km pretečeš, pa se meni kar dopade. Je čisto v mojem stilu, he, he, saj pravim, da je počitek zelo pomemben :twisted: . Meni ravno rata enkrat na teden ca 8 km ... običajno ... Zdaj pa malo bolj resno 8) : lani sem na ljubljanskem maratonu tekla svoj prvo 21-ko in sem rabila kar dolgo rehabilitacijo, predvsem zato, ker sem čutila bolečine v levem kolenu (šele letos konec februarja je bolečina popolnoma izginila, hvalabogu :) . Sicer se strinjam s Tadejem: poslušaj svoje telo, pa bo vse OK. Odvisno je tudi, koliko km že imaš za seboj, pa po kakšnem terenu laufaš (Meni asfalt ni ravno najljubši, ljubljanski maraton je pa ravno tak.).
Ampak, vseeno menim "Počitek je pa zakon!" :wink:
Uporabniški avatar
 mare
#4298
Jaz po svojem prvem in zasedaj edinem polmaratonu skoraj en mesec nisem mogel niti dobro hoditi, kaj šele teči.
Uporabniški avatar
 bigfrik
#4301
po mojih skromnih izkusnjah,bi rekel da je pac slabse kot si bil pripravljen na tek,vec pocitka bos potreboval,to da te pa vse mal boli,se posebej ce si dal vse od sebe je pa cist normalno(pomaga kaka prijetna masaza :wink: :twisted: ) :!:
Uporabniški avatar
 tini
#4303
mark napisal/-a:Jaz po svojem prvem in zasedaj edinem polmaratonu skoraj en mesec nisem mogel niti dobro hoditi, kaj šele teči.


Hojla!

Tudi jaz sem bil po svojem prvem pretecenem polmaratonu (uff kje je ze to :) ) totalno down (beri kakih 1o dni popolnoma nesposoben za kaksen resen sport), samo telo se ti pocasi privadi na tovrstn napor, tako, da sem zdej v 2-3 dneh regeneriran. Je pa piz****** z 42 km maratoni (grem ponavadi le na enega v sezoni), kjer staknes t.i. mehanske poskodbe (sklepi, kolki, zulji ipd.) kjer res rabis malo vec casa za recovery..

LpTini
Uporabniški avatar
 lojzeP
#4309
Meni je zelo ljuba varianta, ki pravi, da se teče z glavo.Tudi po pomoti nisem hotel Sežane na 21 km, ker sem prepričan, da mi glava ta čas še ne dela v to smer ( z daljšim tekom bi si naredil več škode kot koristi). Menim, da bi v roku 1 meseca že lahko resno razmišljal o tej razdalji.


Pa še anekdota iz 70-ih let prejšnega stoletja iz bratskega sistema, ki govori o glavah v športu in bazira na velikih uspehih Jugo košarke v takratnem času. Veliki trener Ranko Žeravica je kar precej razburkal športno javnost z izjavo, češ, da se nogomet igra z nogo ( - ami ), rokomet z roko ( - ami ), košarka pa pač z glavo. Zadeva je imela takrat trdno oporo v velikih uspehih tedanjega rodu košarkarjev, bila pa je kar malo prepotentna. Drži pa kot pribito, da si le, in boš tudi ostal povprečnež oz. nezadovoljnež, če ti glava ne deluje kot je treba.
V razmislek vsem tistim, ki tečete na "kratke proge".

2xLP
 mojA
#4318
Srce hoče, glava noče, telo pa odreagira po svoje.

Mislim, da je pretiravanje toliko dni počitka kolikor je km, ker dejansko ni v skladu s tehniko trenirnja maratona. Npr, ko se pripravljam na maraton - uf kakšno hvalisanje, samo 1 do sedaj (vendar me je ta prevzel in hočem več) , začnem daljše teke podaljševati (to so nedeljski) za 1,5 do 2 km na teden (npr 21 km - 23 km - 25 km), tako začenjam sedaj. Povečevati pa začneš od svoje najdaljše pretečene razdalje.
Če bi ta trditev o počitku držala, tega ne bi mogla izvajati. Stvar v redu deluje. Nisi preutrujen, mislim, da res postaneš bolj žilav in vzdržljiv. Je pa problem potem pri hitrosti. Tu moram delati.

Kar zaskrbelo me je, če bom lahko združila trojke (28) + Radence (21). Trojke hočem in MORAM, Radence si pa želim. Verjetno bo res preveč, kaj pravte ? :?
Uporabniški avatar
 Matevz
#4323
Mislim, da je pretiravanje toliko dni počitka kolikor je km......

To je neprimerno razumevanje počitka. Absolutnega počitka rabiš po dirki na 21 km recimo 2 dni, po maratonu pa kakšnih 5.

Dan za km ali miljo se nanaša na čas, ki ga telo rabi, da si popolnoma opomore od pretečene razdalje. V tem času tudi ni primerno delati hitrih treningov, ležanje pa nikakor ni primerno. :(
Uporabniški avatar
 bosin
#4346
Matevz napisal/-a:
Mislim, da je pretiravanje toliko dni počitka kolikor je km......


Seveda to ne pomeni, da je treba po malem maratonu 21dni samo poležavati :) Mišljeno je tako, da v tem obdobju nimaš drugih tekem ali intenzivnih treningov. Treba je pozdraviti vse mikropoškodbe v mišicah in vezeh, uravnotežiti presnovo...Lahki teki in druge, dopolnilne aktivnosti pa niso samo dopustne ampak celo priporočljive.
O intenzivnosti teka na tekmah pa tole: Že omenjena legenda Lojze Malnar pravi, da tisti, ki po tekmi lahko govori, ali,bognedaj, ceo spravi vase kako hrano, na tekmi ni delal nič. (kajne, Matjaž?) :P Tekma je prava šele takrat, ko te na koncu prijatelji posadijo na stol in pod tuš...
To je sicer pretiravanje, res pa je, da vsaka tekma "potegne" in daš od sebe več kot na vskem treningu.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA