Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 karli
#5025
Pri teku mi zelo ustreza hladno vreme.
Tako sem lani Ljubljanski maraton (najbolj hladen doslej) odlično odtekel, prav tako letošnji Kraški polmaraton, medtem ko me v Radenci nihče ne spravi več. V Radencih je ponavadi vroče, soparno, rezultat mojega polmaratona pa je 10 do 15 minut slabši kot običajno.
Izredno težko prenašam vročino pri teku! Zanima me, kako drugi tekači to prenašate!
Kako ste trenirali lani v poletnih mesecih pri 40 stopinjah? Sam nisem mogel trenirati, spati, jesti ...
Za tri tedne sem se preselil za dobrih 1000 km bolj severno, kjer sem lahko tekel, spal in normalno eksistiral.
Ali poznate kakšno boljšo rešitev?
Uporabniški avatar
 tini
#5030
karli napisal/-a:Pri teku mi zelo ustreza hladno vreme.
Tako sem lani Ljubljanski maraton (najbolj hladen doslej) odlično odtekel, prav tako letošnji Kraški polmaraton, medtem ko me v Radenci nihče ne spravi več. V Radencih je ponavadi vroče, soparno, rezultat mojega polmaratona pa je 10 do 15 minut slabši kot običajno.
Izredno težko prenašam vročino pri teku! Zanima me, kako drugi tekači to prenašate!
Kako ste trenirali lani v poletnih mesecih pri 40 stopinjah? Sam nisem mogel trenirati, spati, jesti ...


Hojla!

Jst sem imel pa ravno z letosnjim ljubljanskim tezave. Vseeno je bilo malce premraz - tako, da sem cutil, da so mi misice rahlo otrpnile (ni tiste proznosti oz. elasticnosti kot v normalnem vremenu).
Kar se pa teka po vrocini tice pa mislim, da je to stvar na katero se mora organizem navaditi. Ce si prej skoz treniral zvecer ali pa po senci so bili Radenci pravgotovo sok (mene osebno tam ubijajo tiste nepregledne ravnice in ne vrocina :) )

Zacni trenirati po vrocini (pa pazi na hidracijo :) ), pa ne bo vec problemckov..

LpTini
 Odzadnjak
#5036
Na vročino se je treba navaditi in potem gre bolje, idealno seveda ni, lahkho je celo nevarno. Se spomnim teka v Mirni peči na 21km, ko je bilo v senci 33 stopinj, pa je šlo brez problema 8) . Tek je v času, ko se telo na vročino že navadi... Lani poleti sem treninge komot delal ob 12:00 npr. in se zraven posončil tisto slabo urico... Ni pa za posnemat in je le za dobro pripravljene.

Radenci tudi meni ne ležijo in tja ne hodim več :cry: . Imel sem, tako kot ti, daleč slabše rezultate. Malo je kriv tek trojk na 28km, ko si še nisem popolnoma opomogel, največ pa dejstvo, da je bil velikokrat v Radencih eden najtoplejših dni od začetka leta. Takrat je bilo meni tudi 23 - 25 stopinj odločno preveč, ker še nisem opravil tekov v taki "vročini". Junija je bolje in vročina me ne moti več.

Še huje je teči kje čez lužo pri 30 stopinjah in skoraj 100% vlagi. Ko sem pri nas zmogel uro teka v vročini, sem se tam matral največ pol ure v počasnejšem tempu in bil bolj zdelan kot pri nas. Torej suha vročina je kar OK :wink: . Mraz pod 8 stopinj spet ni ok, saj telo rabi energijo ne samo za tek, ampak tudi za "gretje". Meni je najbolje v rahlem dežju med 15 in 20 stopinjami.
Uporabniški avatar
 ales
#5042
Še moja lanskoletna izkušnja. Za Novo leto sem se odločil, da bom šel v novembru na 180 km tek v puščavo. Začelo se je s 5 km neprekinjenim tekom, do maja sem uspel natrenirat za maratonsko razdaljo. In potem je sledilo lansko dolgo, vroče poletje, ki je prišlo kot nalašč za moje načrte. Tudi v Kranju je bilo večinoma preko 30 stopinj. Tečt sem hodil tudi čez opoldne in se nekako prepričal, da sem akumuliral prenašanje vročine. Seveda sem med tekom dovolj pil, imel primerna oblačila in pokrivalo.
Žal je bil tek potem v Maliju šele decembra, ko je telo že skoraj pozabilo na poletne šoke. V sahelu Malija je bilo potem več kot 45 stopinj, a je ob le 15-20 % vlagi kar šlo. V 58 urah sem med tekom spil kar 33 litrov vode. Da bi bila sreča popolna sem med vzponom na skali pozabil očala in sem potem po sipinah hodil brez njih. A se je sešlo. Seveda sem med tekom konzumiral precej soli (s seboj sem imel Nelit-e, če bi imel slučajno prebavne težave). Od hrane pa sem v glavnem požiral Power bare in Power gel-e.
Uporabniški avatar
 Filipid
#5045
Jaz vročino še kar v redu prenašam :wink: . Je pa res da v vročini velikrat slabše tečem na isti progi kot drugače. Najbolj me moti topel zrak kar mi otežuje normalno dihanje pri večjih naporih. Drugače se je bolje vročine izogibat, ker lahko pride do vročinskega udara. Ta pa lahko prinese tudi trajne posledice. Če pa že tečete v vročini je zelo pomembno da veliko pijete in da telo tudi od zunaj hladite. Za na glavo se dobi posebna kapa ki je namenjena takim tekom.
__________
Filipid
Uporabniški avatar
 Fotr
#5054
Meni vročina kar paše, :shock: saj skoraj slišim, kako se salo topi, :shock: pa tudi poletje mi je bolj všeč kot zima! :D
 Nataša
#5195
s tekom po vročini sicer še nimam izkušenj, ampak me je pa lani zelo skrbelo kolesarjenje avgusta po siciliji, ker slabo prenašam sonce. in evo dve ugotovitvi:
- da se človek vsega privadi...kako fatalistično.
- najbolj pa pomaga pokrivalo, ki ga ves čas polivaš, da se ne posuši. tako vročina nikoli ne pribija direkt v glavo. to bom delala tud v radencih, če bo prevroče. pri ženskah je sploh problem, ker manj švicamo in bolj zakuhamo.
Uporabniški avatar
 zz topka
#364107
Letos nam termometer še ni izmeril toliko, kot danes. Lani ja, letos pa je kazal največ 39,8°C.
Zdej ni več G+, za kaj obelodanit, pa ponucam tole temo. Je pa termometer stalno v senci.
Priponke
IMG_20190724_133905.jpg
IMG_20190724_133905.jpg (138.38 KiB) Pogledano 9741 krat
 vinkop
#364109
40°C ? skoraj si upam trditi da ne kaze pravilno....ravno gledam trenutno samodejne vremenske postaje po Sloveniji pa ni nikjer cez 35°C....drugace pa vrocina vecinoma na ljudi ne vpliva dobro....ampak jaz bom moral cez eno uro na 10km tek po soncu in asfaltu....ni druge ker zvecer je pa le prevec mrcesa v zraku tako da me vroce sonce moti manj kot nadlezna mrces v mraku....
 Urška89
#364274
Za vikende se odpravim tečt zgodaj dopoldne, čez teden pa pač zvečer, saj zjutraj pred službo še ne funkcioniram dovolj dobro. :D Opažam pa, tako kot večina od vas, da je napor večji in zrak bolj nasičen, težek - skušam prilagoditi tempo na nekaj počasnejši kot običajno, ko ni tako vroče. Tudi razdalje skrajšam - hočem ali nočem - in seveda več pijem, nekako si začrtam pot v bližini kakšnega pitnika na PST-ju, saj me flaška na pasu ali v roki blazno moti.
Najbolj moteča stvar pri večernih tekih pa je mrčes vseh vrst :? - kot nalašč se lepi, brenči in zaide v oči ter se lepi na leče v očeh :ignore: .
V čem pa najbolj uživam? Ko teče znoj in si mislim, da se topijo vsi grehi. :lol:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#364337
tudi jaz sem se včasih skrival, potem pa ugotovim, da je v največji vročini tudi fajn laufat, ampak ... vlage ne sme bit preveč in ... počasi in daleč z nasmehom

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA