Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 laufar
#124886
Zadnič sem na tv opazil reklamo za en avtomobil (mislim da je Opel), pa so v reklami kazali 6 tekačev in 112 g/km CO2 pol pa še avto in 115 g/km CO2. Pol se pa pokaže stavek v smislu: naš avto skoraj onesnažuje manj kot tek. Pustimo, da je reklama zavajujoča, saj ni upoštevan voznik, ki verjetno tudi diha, pa še nikjer ne piše da je 112 za 6 tekačev.

Me je pa reklama napeljala k razmišljanju koliko dejansko povprečen tekač spusti CO2ja na km. Če naredim hiter izračun glede na reklamo cca 20 g/km.

Ali to drži? Se je kdo kdaj meril?

Lp,
 spela*
#124895
laufar napisal/-a:Zadnič sem na tv opazil reklamo za en avtomobil (mislim da je Opel), pa so v reklami kazali 6 tekačev in 112 g/km CO2 pol pa še avto in 115 g/km CO2. Pol se pa pokaže stavek v smislu: naš avto skoraj onesnažuje manj kot tek. Pustimo, da je reklama zavajujoča, saj ni upoštevan voznik, ki verjetno tudi diha, pa še nikjer ne piše da je 112 za 6 tekačev.

Me je pa reklama napeljala k razmišljanju koliko dejansko povprečen tekač spusti CO2ja na km. Če naredim hiter izračun glede na reklamo cca 20 g/km.

Ali to drži? Se je kdo kdaj meril?

Lp,


Izpusti CO2 pri človeku so ne glede na to, ali teče ali ne. Torej bi bilo edino prav, da bi izmerili RAZLIKO med izpusti v stanju mirovanja in izpusti med tekom. To je prvo zavajanje.
Drugo zavajanje, kot praviš, da ne upoštevajo dihanja voznika. Tretje zavajanje je, da izpusti pri avtomobilu niso le CO2 (ki ni strupen plin), ampak so zraven tudi strupeni plini, ki jih pri človekovem dihanju ni. In četrto, največje zavajanje, je da izpusti pri avtomobilu niso le tisti pri vožnji, ampak bi morali šteti sem še izpuste, ki nastanejo pri proizvodnji, pri predelavi in transportu goriv za ta avto in nazadnje pri uničenju starega avtomobila. In verjetno sem še kaj izpustila. :twisted:
Uporabniški avatar
 ZHAK
#124929
Pa pri kilometrih! Redko kdo prete;e toliko, kot prevozi.
Moj primer na mesec 100km teka in 4000km z avtomobilom!
 edo-brko
#124944
Lp!

Milijon variant za razpredanje in mi se spustimo vanje kot "krava v deteljo"!
Najprej: v reklami je podana primerjava med tekači (med tekom) in avtomobilom (med vožnjo-delovanje motorja) o izpustu emisije. To je to, če so izračuni narejeni po ustreznih parametrih (v to se ne spuščam,ker nisem ustrezno usposobljen), ostalo neposredno s tem nima zveze.
Drugo: Špela* našteva "zavajanja", ki se mi zdijo čudna in nimajo neposredne zveze z primerjavo. "Prvo" da človek vseskozi izloča...potrebna razlika med mirovanjem in obremenitvijo (tekači tečejo in ne sedijo oz.mirujejo) - potem je boljši avtomobil,ker med mirovanjem ne izloča izpustov! "Drugo" da ne upošteva voznika (potem bi morali upoštevati še kamermana in osebje,ki je prispevek delalo). "tretje", da avtomobil izloča še druge strupene pline (to je res) je le posredno (z primerjavo nima zveze) in "Četrto", da izpusti pri avtomobilu niso le tisti pri vožnji ampak bi morali zraven šteti še izpuste, ki nastanejo pri proizvodnji, transportu goriv,..!
Špela* je napisala ... verjetno sem še kaj izpustila! Ja res veellliiikooo!

Kaj pa izpusti, ki nastanejo pri proizvodnji opreme tekačev (copati, oblačila, oprema fitnes centrov, rekvizitov,...), opremi pohodnikov, kolesarjev,...! njihovi dobavi in uporabi. Kakšna je tukaj primerjava. Kaj pa primerjava izpustov, ki jih izloči človek pri proizvodnji teh stvari?

Zhak. Tudi prevoženi kilometri prispevajo,to je res. Vendar primerjava oz.izračun je narejen na 1 km. Če bi pretekel toliko kot prevozil bi po temtakem bila količina izpustov podobna. Ker tečemo zaradi rekreacije (športa, počutja,...) vozimo pa se iz potrebe (v glavnem) je razmerje takšno. Narobe bi bilo, če bi se nekdo za rekreacijo vozil z avtomobilom in tako povzročal prekomerne izpuste. Lahko pa obrneš in se z avtom toliko voziš kot pretečeš in obratno. Misliš,da bi šlo. Kakšno bi bilo razmerje izpustov? Najbrž precej manj drugih strupenih plinov iz avtomobila, če jih tudi človek kaj ne izloča (tega ne vem).

Govoriti o "zavajanjih" na tak posplošen način je nesmiselno. Vse okrog nas in mi se vseskozi spreminjamo, preoblikujemo, izpuščamo ipd.Vsak proces posledično povzroči druge procese v dobro in slabo in to se prepleta.

Na koncu. Bistvo reklame je dejstvo izpusta, če je ta resnično točno znanstveno dokazan. Če ni je to laž in zavajanje, ki ima za posledico kazensko odgovornost, če zaradi tega nastanejo neposredne posledice. Kar pa iz reklame ni razvidno. Vse ostalo je relevantno.
 spela*
#124955
edo-brko napisal/-a:
Milijon variant za razpredanje in mi se spustimo vanje kot "krava v deteljo"!
Najprej: v reklami je podana primerjava med tekači (med tekom) in avtomobilom (med vožnjo-delovanje motorja) o izpustu emisije. To je to, če so izračuni narejeni po ustreznih parametrih (v to se ne spuščam,ker nisem ustrezno usposobljen), ostalo neposredno s tem nima zveze.To že, ampak se ti ne zdi, da je na to "drugo", ki je veliko bolj pomembno, tudi treba opozoriti? Poglej na primer biogoriva, o katerih se toliko govori kot o "ekološkem" viru energije. A proizvodnja biogoriv (setev, gnojenje, žetev in potem še predelava, ki seveda zahteva pred tem gradnjo ustreznih objektov, in transport) pomeni v bistvu morda še več izpustov kot goriva, ki niso "bio". Kar sem hotela reči, je to, da ljudje velikokrat MISLIJO, da je njihovo ravnanje dobro, pa v resnici ni tako.

Seveda imaš prav, da je treba upoštevati tudi proizvodnjo oblačil in obutve (in transport), tudi pri avtu moraš upoštevati še količino uzpustov, ki jih na enoto izpustijo servisi in tovarne za izdelavo rezervnih delov. Pa tisti, ki proizvajajo avtoradie, prevleke za sedeže, skratka vse tisto, kar si sicer, če ne bi imeli avta, ne bi kupili. Gorivo sem pa omenila.

Predvsem sem pa hotela opozoriti na to, da izpusti niso le tisti neposredni, ki nastanejo pri vožnji takega avtomobila, ampak predvsem izpusti, ki so povezani z vsem tem.
 edo-brko
#124978
Lp, Špela*

Res je, vse kar si napisala drži (tudi prvič tega nisem zanikal). Ampak hotel sem povedati dve stvari:

da tvoje naštevanje "zavajanj" v reklami ne drži (upam, da si tudi sama to ugotovila), ker je v njej podana le primerjava med tekači (tekom ali posameznim tekačem ni opredeljena) ter motorjem avtomobila med vožnjo. To je,to! Vse ostalo nima zveze z tem.Če je vse zakonito in po ustreznih standardih je prav. Narobe bi bilo, če bi prirejali podatke oz.navajali neresnične. Ker je to le reklama oz.primerjava in to ni obvezen pogoj-standard za uporabo,nakup,itd. ni nič spornega (kot ostale reklame za cilit beng, always vložke,ipd.),

da si preveč enostransko "očrnila" eno stran (avtomobil) in pri tem nisi upoštevala enakih kriterijev za drugo (tek). Tudi v tekača je vloženo veliko izpustov (kot v avtomobil); izdelava copat oz.obutve (gume), oblačila (prevleke), garmini,fodpodi,predvajalniki (avtoradio), razni geli,musliji, energijski napitki (gorivo,maziva). Če jih ne bi kupovali ne bi bilo teh izpustov (kot če ne bi kupovali avtomobilov). Da ne bi bilo teh bi morali tekači teči nagi in bosi, pa še to bi samo zmanjšalo količino, ker človek mora "kuriti" hrano, da živi (teče), zato jo je treba pridelati,predelati, distribuirati (transport), reklamirati,itd.... pa smo spet tam!
Bistvo je, da izpusti so v vsakem primeru pri tem pa je razlika le v tem kdo in kako jih pridela več. Moralo bi jih biti čim manj (predvsem strupenih) kar pa je...?

Upam, da ne zameriš! To je moj pogled na tvoje navajanje "zavajanj", ki sem ga obrazložil. Če se ne strinjaš to obrazloži in me prepričaj v nasprotno. Vse ostalo od reklame naprej pa je kot sem že rekel milijon možnosti za razpravljanje.
 spela*
#124985
Prav nič ti ne zamerim, saj gre za debato, ne? :wink:

Res najbrž ne gre za zavajanje v pravniškem pomenu (s stališča zaščite potrošnika ali kakor koli že). Pravim le, da so pač "pozabili" na druge elemente.
Človek diha tako ali tako. Kar sem hotela reči, je, da bi morali pri izpustih tekača v bistvu šteti razliko med izpusti v mirovanju in izpusti v teku. Ker človek, ki ne povzroča izpustov, je mrtev človek.

Priznala sem ti tudi, da imaš prav, da je tudi v tekača vloženo veliko izpustov. Dvomim, da je sploh možno narediti izračune o tem, tako da nimam prav nobenega dokaza, razen "zdrave pameti" za trditev, da avtomobilska industrija povzroča več izpustov.
 edo-brko
#125002
Si pa trm... in se ne daš. Sicer priznavaš, da ni vse tako vendar tistega da v končnem primeru glih nimaš pr... pa nočeš napisati.
Mogoče se bova kdaj slučajno našla na kakšnem teku pa bova takrat probala zadevo "neposredno" doreči ( ob coca-coli ali pa bolj trdo grrr...)!
Debata pa je bila!? Lep pozdrav.
 spela*
#125021
edo-brko napisal/-a:Si pa trm... in se ne daš. Sicer priznavaš, da ni vse tako vendar tistega da v končnem primeru glih nimaš pr... pa nočeš napisati.
Mogoče se bova kdaj slučajno našla na kakšnem teku pa bova takrat probala zadevo "neposredno" doreči ( ob coca-coli ali pa bolj trdo grrr...)!
Debata pa je bila!? Lep pozdrav.


V kaj bi me rad pravzaprav prepričal? Pa ne, da delaš v tem avtomobilskem podjetju? :lol:

Že v redu. Lepo se imej. :wink:
 laufar
#125080
joj pa kam je šla ta debata. Jes sem sam posatvil enostavno vprašanje: koliko človek spusti co2 med tekom na km. Reklama je bila zgolj povod za razmišljanje. Sem mislil, ker večkrat berem, da se je šel kdo terstirat na fakulteto za šport, da ti to tam zmerijo in da ima kdo podatke.

Kar je poslal Ton je ravno to kar sem iskal. In očitno so kar zadeli v reklami.

Lp,
Uporabniški avatar
 vasko
#125105
Po eni strani me je izjemno presenetilo koliko CO2 človek spusti v zrak, nikoli nisem o tem razmišljal. Če pa pomislimo kako neekonomično trošimo energijo (telesna toplota, potenje,...) pa lahko ugotovimo, da so stroji (avtomobili) veliko bolj ekonomično zasnovani od človeškega telesa. Vsaj kar se osnov fizike tiče. Torej če malo razmislimo, vidimo da je stvar povsem logična...
Zanimiva bi bila tudi primerjava koliko CO2 na mesec proizvede človeštvo in koliko industrija.
 OPICA
#125133
Neumna reklama.
Jaz upam, da je večini jasno kaj je naravni cikel CO2 in kaj izpust CO2 v dimnih plinih zaradi izgorevanja fosilnih goriv.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA