- 14 Nov 2007, 21:33
malce pozen raport, pa vendarle. z družinskimi prijatelji in vsemi otroci smo združili krompirjeve počitnice in udeležbo na maratonu v prestolnici krompirjeve dežele. hvaležni smo ryanairu za pomoč pri potovanju, čeprav mi njihove nizke cene ne gredo v glavo. prvei dan v dublinu smo se privajali preko nedeljskega teka za zajtrk, ki smo se ga udeležili v celoti. dve milji so uspeli preteči tudi vsi otroci, čakala nas je solidna majica, zajtrk in zanimiva predstavitev jig plesa v športnem centru. expo, vrečka dobrot in pašta daleč od al dente so bili rahlo razočaranje. stoletja vladavine protestantov in revščina je očitno pustilo posledice na katoliškemu prebivalstvu. maraton v dublinu je ob ponedeljkih, ko praznujejo bank holidays. štartna gužva je samoneorganizirana in če se ne zgrebeš za dobro pozicijo se kar nekaj časa prebijaš do skupine s primernim tempom. prav taka usoda je čakala nas tri na štartu. proga je zanimiva in kombinacija teka po mestu, preko ogromnega mestnega phoenix parka (dvakratna velikost central parka v nyc), predmestij, obvoznic in nazaj v središče. phoenix park je dobra točka za številne fene. žena špela z vrtcem petih otrok je prav tam brez težav prežala na nas. oskrba z napitki je ok, nekateri jamrajo, da je malo sadja, a bi težko rekel, ker nisem navajen med tekom ne piti in ne jesti. zanimiva je ostalina anglosaškega merskega sistema v miljah, čeprav so v javni uporabi povsem prevzeli meter. počasno štetje milj mi je manj ljubo kot kilometrske oznake. presenetljiva pa je konfiguracija, ki na razvlečenem diagramu ob prijavi izgleda povsem nedolžno, izkaže pa se kar z nekaj zahtevnimi vzponi in spusti. na enem takem, nekaj km ciljem je kamerad boštjan začutil bolečino in zmogel le dostojanstveno hojo do konca. njegova žena aleša je izjemno odtekla in zasedla 13. mesto v kategoriji. moj čas ni bil ne vem kaj, a soliden. povem le to, da sem preizkusil teorijo gospoda yassota in tekel konstantnih 3:09 na 10x800m intervalih, maraton pa končal nekaj pod tremi urami in pol. a je tudi res, da nisem odtekel daljšega treninga/tekme kot 21km. nadaljevali smo z ogledom irske smo in imeli tudi druge cilje in prigode. drugače pa maraton ni na ravni organizacije nekaterih drugih evropskih mest in verjetno ni najboljša destinacija le za maratonski turizem. nismo pa bili edini slovenci in bo morda prišlo še kakšno mnenje o tem teku.
robert
robert