- 14 Jun 2004, 08:58
Hoj forumci, malo pozno (že spet dežurac) vendar iz srca. Litijski tek za zdravje je potekal, kljub skromni udeležbi, v prijetnem vzdušju, v prijetni družbi mojih znancev in TF-cev: Fotra Boštjana (oranžni slon) in Tjaše. Kljub kopastim oblakom, ki so grozili z dežjem, je vreme zdržalo in tekma se je na trenutke odvijala v pravem sončnem peklu. Trasa 12 km proge je bila zelo lepo izbrana, še posebno so mi bili všeč klančki in dolince po gozdnih poteh, motila pa ni niti asfaltna cesta, ki se po gozdu vije ob ustju reke Save. Za zanimivost naj omenim, da na tem delu reka Sava naredi na svoji poti največji ovinek. Ker traso zelo dobro poznam, sem opazil, kako pravilno je organizator izbral mesta za napitke. Ravno tam so bila, kjer smo jih tekači najbolj potrebovali. Tudi markacija proge je bila odlična: po asfaltu so bile narisane puščice in km oznake, po gozdu so bili obešeni trakovi, na »kritičnih« mestih pa so nas usmerjali in bodrili člani kolesarskega kluba Litija. Ob tej priložnosti, bi se vsem kolesarjem zahvalil za bodrenje, ki ga bom sigurno vrnil drugo leto na njihovem kolesarskem vzponu na Geoss.
Organizatorju pa tudi pohvala za prijetno, sproščeno vzdušje pri podeljevanju kolajn in nagrad. Organizator je pripravil cel kup nagrad: za mistra teka, za mis teka, za najtežjega tekača, za najstarejšega tekača, za najstarejšo tekačico, za najštevilčnejšo tekaško družino… skratka nagrad kolikor hočeš. Nagrade so z razliko od vremena deževale. TF-ci smo pobrali skoraj vse nagrade, prejeli(a) pa s strani Tjaše tudi eno kolajno za 2.mesto na 6 km. Bravo.
Tudi analiza v pizzeriji Špende je bila prijetna. Ob zelo dobri družbi organizatorja (ki je moj sosed), družine Lindič in družbi mladih fantov iz Trbovelj (ki so se pri Tjaši zelo zanimali za prijavo na TF) in nenazadnje ob zelo dobri pizzi in kokakoli, je stekel tudi pogovor o načrtih za Litijski tek v bodoče. Med pogovorom je organizator Litijskega teka izrazil željo za drugo leto po organizaciji olimpijskega teka, ki je terminsko absolutno v mesecu juniju, g. Lindič organizator Dolenjskega pokala, pa je omenil celo možnost organizacije tekme za pokal Dolenjske. Tako mimogrede na uho povedano, naj bi bil razlog ukinitev teka za pokal Dolenjske v Mirni peči (že letos 26.06. ga ne bo, ni pa še uradno), pokal pa bi dobila Litija. Jeeeess! A sem zloben?
No analizo ob kavici, žal samo s Fotrom, smo nadaljevali pri nas doma, kjer smo še na hitro preleteli koledar prihajajočih se tekov in udeležbe na njih. S Tjašo sva do avta pospremila Fotra, mu zaželela dober tek in čim prejšnjo snidenje.
Zunaj se je začelo temniti, rahlo je začel padati dež, dan in Litijski tek za zdravje se je končal, mene je pa še kar naprej »žrlo« zakaj tako slaba udeležba s strani Litijanov in tudi litijskih članov TF-ja na tako lepem teku. Veš Miro, Tjaša in jaz nobenega ne obsojava za neudeležbo, vendar misliva (in veva), da mora človek konec koncev čutiti neko moralno odgovornost do svojega kraja, ga promovirati, predstaviti občutke vsej širni Sloveniji. Tudi midva sva se po koledarju ubadala, kam na olimpijski tek, katerega datuma. Stvar se je/sva jo terminsko elegantno rešila in se udeležila tako Olimpijskega teka v Trbovljah, tako tudi Litijskega teka za zdravje. Možnosti za pridobitev štampiljke Olimpijskega teka (če je to tako važno) je dovolj, tek v domačem kraju pa je samo eden, enkrat na leto. Dobro, toliko tebi v odgovor na tvoj komentar ali posredno opravičilo nekoga.
Bolj zaskrbljujoča je neudeležba samih Litijanov, ki ob vikendih trumoma bežijo na vse konce in kraje, ter s tem Litijo spreminjajo v »spalno naselje«. S Tjašo in še tremi podobnimi somišljeniki, smo že večkrat poskušali vsak ponedeljek ob 18 uri organizirati rekreacijski tek, po isti trasi kot je Litijski tek. Teklo bi se izključno rekreativno, na različnih razdaljah, tempo od hoje do lahkotnega teka, prevladalo bi druženje, sklepanje novih znanstev, mnenja, nasveti in pogovori o tekaških zadevah… Zadevo smo spravili v časopis Litijski občan, vendar udeležbe ni bilo. Žal tudi litijskih in šmarskih članov TF-cev ne.
Mogoče izgleda drugi del mojega prispevka (od tam naprej, ko je začel padati dež) nekoliko sarkastičen, žaljiv, nefer do nekoga, vendar to ni bil moj namen. Absolutno pa prispevek vsebuje nekakšno sporočilo za naprej, ker imam tako kot vas TF-ce, svoje mesto zelo rad. Moja velika želja in namen je spraviti Litijane na noge, na tek, v naravo in za ta namen se bom zelo potrudil. Vem pa tudi, da brez vaše pomoči članic in članov TF-ja ne bo šlo. S tem predvsem mislim na udeležbo vas TF-ce na bodoče teke, ki se bodo odvijali v Litiji. Litija mora enkrat doživeti duh, ki ga ustvarja TF, ga mora začutiti, v spomin Litijanov se mora vtisniti rdeča pika TF, Litija mora slišati TF pozdrav. Upam, da ne zahtevam preveč.