Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 majcka
Tiste komentarje tam res najbrž pišejo 'kavč potatoji'.

Mene pa dejansko žalosti to, da nekateri 'resni' tekači druge malo manj 'resne' tekače dajejo v nič z izjavami v smislu...kaj bo pa delal na maratonu, če za pol maraton potrebuje toliko in toliko časa....pa kaj ga briga?? Niso/nismo vsi hitri...Nekateri smo pravzaprav kar zelo počasni, pa to še ne pomeni, da ne morejo/moremo oddelat recimo 110 km v postavljenem limitu.

Kar se tiče tekmovalnosti, je pa tako ali tako različna...tekmovanje je lahko tudi s samim seboj...in na dolgi progi se prekleto velikokrat pojavi.
 mikha
Majcka se strinjam s teboj, najboljsi ne razumejo (pa ne vsi in vedno) tistih, ki se borijo z visinci in kilometri ter s seboj. :)
Uporabniški avatar
 Loni
Mene ravnina bolj poredko vidi, ker se mi zdi brez zveze dajati za startnino za tek, na katerem vem, da mi bodo pa par km odpovedala pljuča in se bom posledično odvlekla do cilja. Na Lublanca npr. že leta hodim samo navijat.
Na maraton grem letos v Amsterdam, ampak zato, ker gremo zraven špilat turizem. Tudi vse ostale tekaške prireditve v tujini so povezane s tem. Na traile hodim (tečem bolj malo), ker mi je všeč atmosfera, okolje (jp, ta počasni imamo čas počenjati še kaj drugega kot samo prestavljati noge), poznam ljudi, kar nekaj organizatorjev, množičnost mi še nikoli ni bila magnet.
Drugače se pa gužvi na štartu čisto lepo izogneš s tem, da se postaviš čisto v zadnje bojne vrste. Na trailih je itak kmalu razpotegnjena kolona, pretrgana na x mestih, tako da kakega občutka utesnjenosti in nevarnosti, da bi me kdo pohodil (kvečjemu sama sebe), ni.
Če pa je organizator domače ŠD ali pa kdo od poznanih in predvsem, ker vem, koliko truda je vloženega v prireditev, potem se grem vlečt tudi na ravnino, lojalnost je pač lojalnost.
 prim
Se strinjam, majcka.

Sem preprican, da vsak udelezenec da od sebe vse, tako rekorder proge z recimo 20 urami, kot tisti, ki se vecino proge borijo z limitom 48 ur. In bistveno, vsak ki pride v cilj je zmagovalec, se cuti zmagovalca, in tudi vsi ostali ga obravnavajo tako, saj vsi vedo, koliko vlozenega truda je bilo potrebno za to.

Mislim, da je to edini sport, kjer je zadnji pod limitom v cilju najsrecnejsi od vseh. Zal mi je, da zgoraj opisani nacin razmisljanja nekatere odvraca od udelezbe na tekmah, s tem pa v veliki meri ubija tudi voljo do ukvarjanja s sportom.
Uporabniški avatar
 zz topka
Ma, jast zase prav vsakič rečem in napišem, da sem zmagala. :D

Kam češ po lepši občutek, ko prideš na vrh hriba v cilj in se s pogledom v dol, kje si bil pol ure, uro ali pa dve, tri nazaj, zares napojiš veličastnosti in ponosa svoje lastne zmage ?

Res je, da se po tekmi primerjam s prejšnjimi časi in s tistimi, ki so okoli mene, ampak to nardim zgolj zato, da vidim, če sem kaj boljša, ali pa kaj slabša. Oboje. Kot vsi. Pač.
Da vidim, če je rek Bolj star, bolj nor, upravičen. :D

Prim je napisal, da sva s Tonekom legendi. Legendi iz začelja ?
Seveda sva. In jast sem prav ponosna na to!
Pa še niti tečem ne! :--
 prim
zz topka napisal/-a:Prim je napisal, da sva s Tonekom legendi. Legendi iz začelja ?
Seveda sva. In jast sem prav ponosna na to!

Ne, Legendi z veliko zacetnico :D

Vsaj zame, pa ceprav le po prebranem na forumu in blogu. Po vsej prehojeni (dobesedno in preneseno) poti si ta naziv nedvomno zasluzis. Se jaz sem ponosen nate, pa se komaj bezno poznava.

In pri vsem je najlepse, da se vedno na vsaki tekmi napredujes :clap:

Ja, to je najlepsi del tekmovalnosti. Da pri 50+ ugotavljas (no, ce se ni, bo pa kmalu, a ne :wink: ) da gre lahko se vedno hitreje kot lani, pa predlani....

Sicer je to res privilegij tistih, ki smo zaceli kasneje in z nizje osnove, a vendar...
Uporabniški avatar
 pajo
Hiter nisem bil niti ne bom. Prav tako ne zadnji. Na uradnih tekih me skoraj ni več - višja sila. Tečem kolikor mi čas dopušča ali pljuča. Tečem pa zgolj in samo zaradi sebe in ljubega zdravja.
Uporabniški avatar
 vencelj
Sploh ni tako enostavno...sem trikrat napisal, pa trikrat zbrisal. Če začnem razpredat, bo predolgo...verjetno se bom vsake toliko časa oglasil, kadar bom dobil kakšne prebliske...
Namreč: v svoji tekaški zgodovini sem imel vrsto zelo različnih obdobij, vedno sem bil bolj tekač kot "hodač", preizkušal pa sem se tako na stezi, na cesti, v krosu in gorskih tekih, na trailih različnih dolžin kot tudi bolj orientacijskih zadevah na treking ligi. Verjetno je slednje še najbolj uživaško.
S tem, da grem na tekmo, postanem "tekmovalec"! Na krajših klasičnih tekmah, kakršnih je veliko, gre ponavadi na škrge in če nisem dobro pripravljen, raje ne grem. Turizem lahko uganjam tudi kje drugje. Pred leti sem začel hoditi na daljše razdalje (gorski maratoni) prav zato, ker sem ugotovil, da za kratke postajam (pre)počasen, pri daljših pa počasi stopi v ospredje uživancija (čeprav je v resnici tudi veliko matranja), tekma s samim sabo, cilj "doseči dober rezultat" se umakne drugemu cilju: opraviti s progo.

Kot tekač se veliko raje udeležujem razgibanih trailov kot pa našpičenih gorskih vzponov (namenoma ne bom rekel "tekov"). Ležijo mi trase kot so Kokoš trail, najnaj mali maraton...

Takole ko tečem, srečam veliko tekačev, ki "tečejo le zase" na tekme pa sploh ne hodijo. Tako so se pač odločili.
Verjamem pa, da večina "novodobnih" tekačev sploh ne zna teči drugje kot po asfaltu. Sploh pa ne v klance...Tek je IN, postal je pomembna tržna niša. Važna je najdražja oprema, ki je v resnici sploh ne rabijo. Šminkeraj :!:
Kljub vsemu: spoštujem vsakega, ki se odloči za gibanje, posebno še, če se ojunači za nastop na tekmi. Tudi zadnji vložijo veliko napora v to, da premagajo traso oz. tudi oni opravijo enako delo, čeprav za to rabijo malce več časa :!:
:roll: :roll: Zaenkrat dovolj...

LP, vencelj
 ogi
prim napisal/-a:Skratka, menim, da je velika skoda, ker se ljudje ne udelezujejo tekem zaradi bojazni, da so preslabi oz nekonkurencni. Vsi vemo, da predvsem traile tecemo zaradi veselja po gibanju, naravi, spoznavanju novih krajev in lepot....

Verjetno gledam na to krepko drugace kot vecina. Sam sem bil dolga leta aktiven tekmovalec, pa ceprav ne v teku po suhem, zato je zame tudi danes tekma tekma. Takoj ko das gor stevilko gres na rezultat, pa se lahko pretvarjas kolikor se hoces da to ni res, ampak ce ne bi bilo, ne bi sel na tekmo. In ker vem, da danes s temi 30 urami "treninga" na mesec nekako ne morem iti na rezultat, pac ne grem na tekmo. Kot drugo pa, sem imel dovolj tekmovanj, ko sem zares tekmoval. Lani in predlani sem sel, za dober namen, na Wings for life... in po lanskem sem rekel da imam dovolj. V 20 letih aktivnega dirkanja sem imel dovolj tega, tako da danes ne rabim vec zivcnosti pred startom itd. In ja se enkrat, ko das stevilko gor, je to tekma, pa ceprav za dober, ali pa kaksen drug namen. Tako da pac ne tekmujem. V gozd in na poti pa grem z ravno taksnim veseljem kot ce bi tekmoval, samo da tukaj nimam potrebe po zivcnosti in dokazovanju. Svoje, predvsem sebi, sem dokazal, prav tako sem si dokazal, da kljub 800h treninga letno nikoli ne bom svetovni prvak, danes pa (tudi) tecem izkljucno za veselje.. ker mi je v gozdu fino, brez stevilke, brez 1000 ljudi naokoli in brez potrebe po tem, da bi se sekiral ali bom hitrejsi kot lani ali ne. Edina razlika je, ko se mi ne da, ko je +2c in pada dez, brez slabe vesti ostanem doma, ker pac nimam plana treninga in se ne sekiram, ce bom zaradi tega cez 3 tedne 5sec pocasnejsi.
Uporabniški avatar
 vencelj
...in da nadaljujem: res je škoda za organizatorje, da njihov trud potem ni poplačan z bolj množično udeležbo. Nič manj dela ne zahteva prireditev če pride 30 tekačev ali če jih pride 100.
Po drugi strani je pa navsezadnje tudi tekov preveč. Mene večkrat spreleti vprašanje: zakaj sploh še delati :?: Saj je dovolj drugih tekov.
Sicer sem pa po 20 letih včasih že malce naveličan, enostavno se mi ne da sesti v avto in se nekam odpeljati. Najraje doma obujem superge in grem, potem se pa na razpotjih sproti odločam, kam naprej: podaljševati, iti gor v breg ali po klancu dol ali pa je morda dovolj in grem po najbližji domov.
Ogi ima prav in tudi sam sem že večkrat zapisal v debatah o tem, kje je meja rekreativec/tekmovalec: tekmovalec postaneš v trenutku, ko si nadeneš štartno številko.
Če hodiš iz tekme na tekmo in "daješ vse od sebe", se sčasoma izčrpaš in naslednji korak je, da se začneš spraševati, ali je to res potrebno. Potem lahko kmalu nehaš.
Uporabniški avatar
 čara
TONEK napisal/-a:Čara, prvo tako priložnost imaš že to soboto ¨na Bukvo¨. RoKo, tudi jaz že nekaj časa več ne berem komentarjev raznih teoretikov in zapečkarjev, saj te spravljajo po nepotrebnem v slabo voljo.
Marjan je ekstremni gorski tekač, kot so tudi Klemen, Peter, Ajda, Simon... in vsakdo bi jih moral vsaj malo spoznati, preden jih komentira.

Uh mikavno. Ampak to soboto je malo drugačna tekma v Celju in ne bo šlo. Jaz grem brat razne komentarje, kadar imam obupno prenizek pritisk...Ampak po drugi strani je za moje zdravje bolje, če imam tempo tek za dvig pritiska, kot jezavost. :)
Uporabniški avatar
 vencelj
(3.prebilsk :mrgreen: )
In še tole: veliko običajnih planincev ne mara oz. nasprotuje divjanju ("duvanju") gorskih tekačev po planinskih poteh, kar včasih lahko zasledimo tudi ob prebiranju planinskih forumov, npr. hribi.net . Na omenjenem je sicer posebna tema gorski teki, kamor brez greha lahko vpisujemo razno razne podvige, čeprav sem bil tudi tam že priča poskusom utišanja oz. ukinitve takega "hvalisanja", ki naj pač ne bi imelo nič s pravim planinstvom...

Ali je pravi vzrok v tem, da to "nima nobene zveze s planinstvom", ali v tem, da so hitrejši gorski tekači včasih kar "agresivno vsiljivi pri prehitevanju ali srečevanju", na ozkih stezah pa celo nevarni (ker se običajni planinci zlepa ne umaknejo dovolj hitro pred njimi), ali pa gre le za nelagodje ob izkazovanju poskočnosti oz. lahkotnosti gorskih tekačev v primerjavi z večino običajnih hribolazcev...to je pa drugo vprašanje.
Ja, ponekod je lahko velik problem (in eden takih je Kališče) tudi to, da gorski tekači gredo kar požez, ne upoštevajo uhojenih markiranih planinskih poti in s tem res povzročajo škodo.
 TONEK
Vencelj, mislim, da si malo zašel s svojega zelnika :twisted:
 TONEK
Poljaki so ravnokar dali gol, pa ti nisem mogel takoj odgovorit :lol:
Ja, že Šarf je pred leti nekaj robantil glede kaliških bljižnic, pa ga je Marjan tolažil, ko smo po desetih letih tekem z dvanajstih ur prešli na 6 ur, poleg tega pa se tekme odvijajo v zimskem času, ko je sneg (zimska liga, novoletni tek in 6 ur Kališča), tako , da je škoda manjša. Tudi kilovati nam počasi pešajo, tako , da bo treba obnovit markacije, če bi se stezice preveč zarastle :drink

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA