Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

- nikjer nisem zasledil načrta startnih con, iz opisa mi je bilo komaj jasna razporeditev. Ubogi tujci, ki so se pač morali znajti. Relativno ozek start se potem takoj nadaljuje v ovinek in e ne sprosti do GR. Ne vem, zakaj ne uvedejo razporeda po conah glede na prijavljen čas.

Na Android aplikaciji se je pa lepo videlo kje so cone. :oops:
matej712 napisal/-a:Tudi meni tile the stroj (destroy?) niso nič všeč in ne razumem kdo jih sploh posluša, razen od prisilo na startu LM.
Sicer na kratko:
MINUSI:
- namesto destroy-a naj pred startom raje zavrtijo nacionalno himno (kot je to v navadi v tujini) in naštejejo vse države iz katerih prihajajo udeleženci maratona.,
- spet so spreminjali traso (očitno zaradi del na Slovenski),
- dobil sem že nevemkatero torbo za opremo. Imam jih že polno podstreho, organizator naj rajši poskrbi za kakšen izviren in uporaben 'spominek', ki bo tudi tujim udeležencem povedal kaj o Ljubljani/Sloveniji.
- nikjer nisem zasledil načrta startnih con, iz opisa mi je bilo komaj jasna razporeditev. Ubogi tujci, ki so se pač morali znajti. Relativno ozek start se potem takoj nadaljuje v ovinek in e ne sprosti do GR. Ne vem, zakaj ne uvedejo razporeda po conah glede na prijavljen čas.
- relativno pozen start, ne vem zakaj ne more 10km startati za maratonci. Verjetno bi veljalo razmisliti tudi o ločenem startu na 21 in 42 km (ali celo o ločenih prireditvah),
- relativno majhen delež maratoncev (cca 10% udeležencev) - v Amsterdamu prejšnji teden je bilo maratoncev cca 40% (imajo 42, 21, 8km in otroške teke),
- prireditev izgublja rekreativen značaj. Očitno je glavni interes organizatorjev pridobiti (podkupiti?) nekaj hitrih tekačev iz druge svetovne lige in se bahati s hitro progo,
- ni vmesnega časa na polovici proge.

PLUSI:
- nizka cena - sploh pri zgodnjih prijavah,
- meni najbližji maraton,
- odlično vzdušje ob progi - sploh letos je bilo v drugi polovici precej bolje od lani,
- finišer majica.

Hja, s kar parimi stvarmi bi se strinjala nikakor pa ne z DESTROJ ;)!

1. STROJ MASCHINE SO Fantastični in razturajo! Zaščitna znamka LM! Takrat se jih posluša in sem spadajo. Kar bi pri njih spremenila bi samo še to, da bi jih lahko poslušala še na parih punktih. Tam na 30.km, da te poženejo. Ne predstavljam si, da bi poslušali "novo nastalo kao himno" avtorja Martinovega lulčka. V kombinaciji s STROJ MASCHINAM je bila vsaj pogojno užitna.

2. Bi pa dodala vsekakor državno himno, se popolnoma strinjam! Ali ni bilo celo državno prvenstvo v maratonu? Potem bi sploh morala biti, že po protokolu, če se ne motim.

3. Glede "daril" ob dvigu startnih številk nimam pripomb. V Amsterdamu boš dobil en velik nič, razen če boš posebej plačal majčko.

4. Bravo Matej712! Se pa vsekakor strinjam, da bi moral LM delati predvsem na večjem številu maratoncev. Saj gre vendar v prvi vrsti za MARATON. Vsaj nastanek te prireditve je bil pogojen s to razdaljo. Da Ljubljana dobi svoj MARATON. 42tko. Lani sem tekla v reki maratoncev v Amsterdamu, res nor občutek, nese te...

5. Razpored con je bil pa zgleden in pregleden na netu, točno po conah s časom in prostorom razporeditve po ulicah in križiščih. Bolje skoraj ne bi moglo biti. Mogoče si spregledal.

6. In ja - nujno čas na polovici maratona!

7. In ja - naj desetke tečejo skupaj z otroškimi teki ali pa po startu za maraton in polmaraton.

Predlagam še, da se otroški teki prestavijo na nedeljo in dolga teka - torej maraton in polmaraton na soboto, da bi imeli maratonci več časa za regeneracijo... in analizo ;) !

In tudi ne vidim smisla vabljenja tujih dragih tekačev. Zakaj ? Da bo župan zadovoljen? Se bojim, da proga itak ni dovolj hitra za svetovni rekord (klanci, zavoji). Vse ostalo pa nima smisla - rekord proge je čisto precenjen in predrag. Brez veze.
Kar zadeva tuje tekače se ne da veliko naredit. Razen če bi ne bilo denarnih nagrad.Če pa so nagrade vabljive bojo prišli nepovabljeni.Na pomembnosti pa ne bo dobil če ne bo vrhunskih tekačev.Verjetno tudi naši najboljši nebi prišli brez denarnih nagrad.
matej712 napisal/-a:Tudi meni tile the stroj (destroy?) niso nič všeč in ne razumem kdo jih sploh posluša, razen od prisilo na startu LM.

No ja, Matej, to je sicer stvar okusa, ampak v vsej katastrofi s slovensko musko, ki bi jo jaz večji del, taka kot je, v nasprotju z nekaterimi, zakonsko prepovedal, so stroj mašina še vedno ena najbolj poslušljivih zadev, vsekakor pa najbolj primerni za pravi filing pred štartom LM. So tisto, kar jaz najbolj pogrešam, odkar ne nastopam več na LM.

LP, vencelj
Če bi mi v srednji šoli, ko sem v 4 letih samo 1-krat pretekel kuperja brez vmesne hoje, kdo rekel, da bom nekoč pretekel maraton, bi se samo nasmehnil in dodal, da to pač ni možno. A vendarle se je ravno to včeraj zgodilo. Eno leto po prvem polmaratonu sem znova stal na štartu v Ljubljani, tokrat z rumeno barvo na listu s štartno številko.

In smo šli, prvi km tudi letos počasneje od želja (ljudje se še vedno ne znajo postavit v pravo cono), potem pa sem kmalu ujel tempo malce pod 5:00/km in brez težav so minevali kilometri. Otroci s svojimi petkami so res super. Tam nekje pri 16 km sem razmišljal, da je noro, da je samo še 5 km do polmaratona, jaz pa še vedno povsem svež. Potem pa še tista dolina, ko vidiš daleč naprej reko tekačev in te vse skupaj še malce bolj potegne. Tako lepo mi je šlo nekje do 23 km, potem pa sem počasi začel čutiti utrujenost, na postaji na 25 km sem prvič naredil nekaj korakov hoje več kot je bilo potrebno. Tu se je pokazalo tudi sonce. Res, da ni bilo vroče, a se pozna. Naslednjih 5 km še vedno kar v redu, do 30 km sem držal povprečni tempo pod 5:00/km, potem pa znova nekaj hoje pri postaji in še tisti klanec, ki ga niti nisem poskušal teči, tako da je bil 31. km moj drugi najbolj počasen km. Nato so sledili najtežji kilometri, najprej pavza s hojo na 32,5 km in seveda pri postaji na 35 km, potem pa kar na vsak km nekaj korakov do zadnje postaje. Zadnja dobra 2 km pa lepo v enakomernem tempu s tekom preko Prešernovega trga in Slovenske ceste, kjer čaka največ ljudi, občutek je tu res fantastičen. Sledil je le še cilj in kočni rezultat malo pod 3:45. Neverjetno, res mi je uspelo.
Pa še moje mnenje glede nekaterih pripomb:

- ura na polovici proge: ura itak kaj veliko ne pomaga, ker večina štarta precej po začetku štopanja in potem ne veš, koliko časa si dejansko na progi. Morala bi biti ura na štartu, drugače jo zarad mene lahko umaknejo tud drugje.

- čas začetka in razdalje: bolje bi bilo, da maraton štarta bolj zgodaj. Sonce pač ne premakne ure in tako je štart dejansko ob 11:30. Komot bi maraton štartal ob 8:30 in 10-ka ob 9:30 ali 10:00.

- maraton in ostali: ja, slišali smo že v preteklih letih, da je preveč ljudi in da bo treba omejiti število prijav in podobno. Preprosto se lahko ukine polmaraton ali 10-ko, ampak to se ne bo zgodilo, ker se potem ne morejo ponašati z rekordom tekačev vsako leto. Ali pa se prestavi nekaj na soboto. Res je v prvih 20 km kar precej gužve za tiste, ki nismo v prvih vrstah.

- postaje z vodo: v prvi polovici je še nekaj vmesnih postaj z vodo, v drugi pa ne. Obratno bi bilo bolje, v zadnjih 10 km bi mi prav prišla voda na vsakih 2,5 km.

- glasba: mene ne motijo razni bobni na štartu in drugje, jih pa tudi ne bi pogrešal, če jih ne bi bilo, ampak tisti mega zvočnik 3 km do cilja mi je pa dal nekaj več zagona.

- darila: ja, tudi meni so se počasi začela nabirati podobna darila, ampak za tistega, ki pride prvič je pa taka torba in majčka super darilo. Finišer majčka super, medalja bi bila lahko lepša.
Jaz pa razmišljam ravno nasprotno. Še kakšno podkategorijo bi morali narediti, bo vsaj več tekačev na krajše proge, ne sprehajalcev na dolge in posledično večja konkurenca! :-- Ali pa omejitev za polmaraton 2h in maraton 4h! 841 vas je "teklo" maraton nad 4h in 3117 vas je "teklo" polmaraton nad 2h. Takoj 4k ljudi minusa, če gremo v to smer. Pa 10ke sploh nisem omenil. :mrgreen:
Medicius napisal/-a:Jaz pa razmišljam ravno nasprotno. Še kakšno podkategorijo bi morali narediti, bo vsaj več tekačev na krajše proge, ne sprehajalcev na dolge in posledično večja konkurenca! :-- Ali pa omejitev za polmaraton 2h in maraton 4h! 841 vas je "teklo" maraton nad 4h in 3117 vas je "teklo" polmaraton nad 2h. Takoj 4k ljudi minusa, če gremo v to smer. Pa 10ke sploh nisem omenil. :mrgreen:

Za mano je prvi polmaraton, ki sem ga PRETEKLA malo pod dvemi urami, sem ponosna sama nase, da mi je uspelo, tako da ....mislim, da si malo žaljiv, ko ljudi tako kategoriziraš v sprehajalce ...vsak po svojih zmožnostih, ne vem no ...

Drugače pa ...meni je bilo super, ... :D
Ja ja Medicius, jaz pa imam drug predlog : da se nehate ukvarjati s "sprehajalci " in si izborite in organizirate rajši svoj dirkaški polmaraton in maraton, še prej se pa preštejte in izračunajte koliko vas bo stala prijavnina. Ne vem zakaj se s tem našim sprehajanjem obremenjujete in nastopate tako nestrpno in žaljivo, predlagam, da se malo umiriš pri žaljivkah, saj nikoli ne veš, kako dolgo boš tako "hiter"....dobro, saj sploh ne vem kako brzino imaš ! Jaz sem stara 67 let in še par mesecev čez, pa sem zelo ponosna na letošnje moje "sprehajanje" in na srebrno medaljo iz DP na 21 (Radenci) in sedaj srebrno medaljo na 42 (LM). PRAVI TEKAČI, ki nekaj pomenijo v tekaškem svetu, ne žalijo in z veseljem opazujejo narod, ki se je podal rekreativno na katerokoli dolžino ! Lep pozdrav vsem, sploh pa sprehajalcem, ki najdejo toliko poguma in moči, da se dvignejo iz kavča !
Medicius napisal/-a:Jaz pa razmišljam ravno nasprotno. Še kakšno podkategorijo bi morali narediti, bo vsaj več tekačev na krajše proge, ne sprehajalcev na dolge in posledično večja konkurenca! :-- Ali pa omejitev za polmaraton 2h in maraton 4h! 841 vas je "teklo" maraton nad 4h in 3117 vas je "teklo" polmaraton nad 2h. Takoj 4k ljudi minusa, če gremo v to smer. Pa 10ke sploh nisem omenil. :mrgreen:

Saj vem, da se šališ...

Verjetno se tisti Kenijci in Etiopijci naredili enako analizo in se sprašujejo:
Kaj za vraga delajo vsi ti, ki tečejo tako počasi (npr. na maratonu pod 2:15), sploh tule?

Aja, omogočili so to prireditev in denar za naše nagrade so prispevali...
slorunner napisal/-a:
- čas začetka in razdalje: bolje bi bilo, da maraton štarta bolj zgodaj. Sonce pač ne premakne ure in tako je štart dejansko ob 11:30. Komot bi maraton štartal ob 8:30 in 10-ka ob 9:30 ali 10:00.

No, meni pa zelo zelo ustreza tak start, kot je. Letos je bilo vreme idealno. Start ob 8:30 bi bil za Ljubljano veliko prezgodaj - zaradi jesenske jutranje megle.
slorunner napisal/-a:- postaje z vodo: v prvi polovici je še nekaj vmesnih postaj z vodo, v drugi pa ne. Obratno bi bilo bolje, v zadnjih 10 km bi mi prav prišla voda na vsakih 2,5 km.

Te moram popravit! V prvi polovici prav tako ni bilo vmesnih postaj! Vsaj ne takih, ki bi jih postavil in financiral organizator LM. Na dobrem 12. km že vsa leta kuhajo čaj in delijo vodo navijači iz Dravelj. Na 18. km pa sta odlično rocknroll vodno okrepčevalnico na lastne stroške ponovno organizirala forumaša Tajataja in Cicko s pomočjo ožje in širše družine, sodelavcev in prijateljev ter Drejka teama. Hvala, ful je pomenilo :laola ! Rock bend Vestripullum je bil zakon :clap: !

Sicer pa je ravno šparanje in prav zahrbtno tiha ukinitev vodnih okrepčevalnic na 2,5 km zame letos največji minus. Sledi mu počasen štart in dejstvo, da Stroji niso sfolgali pospremit skozi štart vseh tekačev - 5. cona je tako štartala brez naježene kože :( . Tretji velik minus pa je zame to, da je Kosmač moral po olimpijsko normo v Zagreb. Nič nimam proti temu, da LM obvelja za hitrega in da se v to vsako leto vloži precej sredstev - prav pa je, da se ob tem spoštujejo tekači, ki jih premoremo sami.

Ampak kaj bi vse to, to so malenkosti. Kar je bistveno, je to, da je na celotni progi LM nora energija, ki jo ustvarijo navijači. Če bi bili na fuzbalu, bi rekli, da so oni naš 12. igralec :lol: ! Meni se zdi, da ob progo pride praktično cela Ljubljana in za razliko od siceršnje pregovorne hladnosti Ljubljančanov, je ob progi tak žur, da ni za povedat. Zato morda nasvet tistim, ki godrnjajo nad gužvo na progi in hrupom ob progi ter problemi s tem, da njihove superdruper športne ure v prvih kilometrih ne zabeležijo želenega tempa za oh-in-sploh osebne rekorde - odtecite enkrat Ljubljanca z užitkom, brez ure, z nasmehom na obrazu! Dajte petko vsem otrokom ob progi, tudi če je treba kdaj preko cele ceste na drugo stran, vrnite nasmeh navijačem, zaploskajte najbolj glasnim in domiselnim. In ko boste odtekli tako, boste šele vedeli, kaj je v resnici Lublanc!

Hvala še enkrat vsem navijačem! Z veseljem in predano sem prejeto energijo na 21-ki vračala ob progi maratona! In uživala enako kot med tekom! Lublanc je zakon :D !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA