Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 majcka
#355610
Pa smo spet tam, kjer ni muh. Spet je bila dirka in ta menda ni končana, ko prečkaš ciljno črto in poješ makarone ampak, ko napišeš in objaviš poročilo s tekme. In ker stvari ne gre puščati nedokončanih, pač pišem poročilo.
Torej na prekrasno (beri prilično vročo) soboto v juliju, je bil ponovno organiziran Risnjak trail. Ta se, kot že samo ime pove, nahaja na območju Narodnega parka Risnjak. Na startu dveh dirk (16 km in 30 km) je stalo 473 mendeljcov, ki nimajo pametnejšega dela, kot preganjanje risov po nacionalnem parku. Pot je znana od lani; najprej malo asfalta, potem malo makadamske gozdne ceste in potem planinska stezica tipa – v gosjem redu gre v korak. In ker nisem dovolj hitra, da bi bila prva, se vlečem nekje bolj zadaj in pač nekomu za ritjo. Jo mahamo tako nekako vsak v svojem svetu v ta klanec, ko kar naenkrat med vsem ptičjim petjem in vonjem gozda pride nasproti en duh. Ne katerikoli duh…to je bil duh zaostale velike noči. Res prav po pokvarjenih jajcih je zasmrdelo. Pa kaj to majo za eno žvad v Risnjakovem parku, verjetno je kaj crknilo…pa čez nekaj časa spet srečam tega duha…nakar ugotovim, da prijazni gospod pred mano spušča golobčke. Ma saj je v redu…kar ni za not, je za ven, ampak bi bilo mogoče vseeno potrebno njegovo soprogo al dekle al ljubico al karkoli že ima, (če ima) opozorit na to, da se od pokvarjenih jajc lahko salmonelo dobi. Pustimo stat druge, kmalu primaširam do Suzane iz ŠILT-a. Je dlje tekla, kot jaz in je posledično bila uvrščena višje na lestvici v vrsti hodečih. Še za eno kolegico je bila prepočasna, pa sva jo tako skupaj mahnili do vrha Risnjaka. Dekle namreč ni navajeno take poti (je bil to šele njen tretji trail, pa se bo že navadila). Po 1:54 od starta jo primahava na Veliki Risnjak, potem pa ona po svoje, jaz pa po svoje. Ko ostanem brez ene kolegice, si takoj najdem novo. Mirjana iz Umaga je bila ravno na vrhu Risnjaka z namenom, da se začne spuščat z njega, ko rečeva eno, pa potem še eno, pa tako kar nekaj besed in jo nato družno mahava do prve okrepčevalnice pred naslednjim vzponom. Ona je tekačica, tudi na novo v trail vodah in po prijazni gozdni poti ona teče, jaz pa za njo. Na okrepčevalnici se okrepčava, saj zato pa je tam, potem pa jo morava mahnit dalje. Nekaj čudno zaostaja za mano. Tega res nisem navajena, da za mano zaostajajo. Jo vprašam enkrat, če je z njo vse v redu, pa jo čez čas vprašam še enkrat, pa mi vedno zatrdi, da je odlično. OK, je pač nekdo, ki je počasnejši od mene, svašta zemlja rodi... Grem jaz svojo pot in se od daleč še nekajkrat ozrem nazaj, če je Mirjana res v redu. Ker vse kaže na to da je, jo poponoma zapustim.
Po gozdu se nekako kar da živet, čeprav se čuti, da je dan vroč dan. Pridem na plano pa začnem videvat ene čudne oblike zemeljskega površja. Baje da smo na Risnjaku, bi človek pričakoval, da bo risa videl…ma neee….morajo naredit zadevo bolj zanimivo in do vrha Snježnika vidim kar nekaj zoranih območij. Po moje so divlje svinje s Sljemena prišle pogledat, če se mi je letos prav tako utrgalo, kot lani. Pa se mi ni, tako da veš!!! Letos ni Sljemena zame. Ampak vseeno previdno pogledam okrog sebe, če ni pa kaka svinja vendar bolj firbčna od drugih. Hitro ugotovim, da so svinje bolj pametne od trail tekačev in so se pospravile bolj v hlad, zato jo lahko brez večjih skrbi o kakem srečanju mahnem naprej. Najprej po planinskih travah, potem pa po…kaj pa vem…oviratlonu al kako?? Pot so speljali po tako ozko uklesani stezici skozi ruševnje, da je treba nogi postavljati eno pred drugo. Vštric ni šanse. Sem se ravnokar zavedla, da k sreči med trail tekači ni baletk ali ritmičnih gimnastičark. Po moje bi vse po vrsti popadale na nos, ker bi se s prsti na nogah zataknile v veje ruševja. Prav natančno je potrebno postaviti eno nogo pred drugo in potem prav natančno drugo nogo čisto na knap mimo kolena prve pred njo. Drugače ne gre!!
No potem je te ovire z ruševjem konec in naletim na prijaznega sotekmovalca iz Zagreba. Me je čist sezulo, ko se je človek za mano pogovarjal v slovenščini. Brez kakega očitnega južnjaškega naglasa. Bwooo. Se zgodi. Kot sem že rekla, svašta zemlja rodi. Ga pobaram, tako kot že nekaj drugih pred njim, če gre, pa pravi da gre, ampak da ni ravno, da bi se človek fental zaradi ene tekme in da bo tudi počasi še daleč prišel. Tudi njega pustim za sabo in jo mahnem čisto na vrh Snježnika. Zgleda, da imajo na tistem koncu tako burjo, da so še skale s ketno privezali, da jim jih ne odnese. Gledam tisto verigo in pomislim, da če skale drži pred burjo, da bo mogoče meni tud pomagala v višino. Pa je res. Zdaj sem na najvišji točki dirke in se je potrebno skobalit dol. A sem že povedala, da so postavili oviratlon? Prej čisto ozko potko skozi ruševje, sem pa so navozili skale in na enem mestu pustili tako ozek prehod, da je res samo za ta najbolj suhe, pa še tisti ne smejo imet prevelikega ruzaka, ker se zataknejo.
Nato pa pot počasi spet zvije v gozd in se spet da nekako 'normalno' živet. Do druge okrepčevalnice sem svoji flaški ožela do zadnje kapljice. Dobro, da kolikor toliko poznam pot od lanskega leta, sicer bi lahko bilo nerodno. Brez tekočine ne delujem dobro. Tako kot ne gre avto brez nafte. Tako na okrepčevalnici najprej natočim v en bidonček izotonik, v drugega pa kar vodo. Šele potem navalim, ko mutavi na telefon na vse, kar so imeli…no skoraj vse, saj je nekaj treba pustit še za prihajajoče. Ravno, ko se odpravljam z okrepčevalnice se na njej namalata že prej omenjena Miro iz Zagreba in Mirjana iz Umaga. Ju veselo pozdravim in grem svojo pot. Vesela, ker imam polna bidončka in relativno potolažen želodček jo maham po gozdu kot rdeča kapica…pa se rdeča kapica kar naenkrat zdrzne…pojma nimam, kaj točno me je zmotilo ampak nekaj me je že moralo….pogledam okrog sebe…nobenega trakca nikjer. Nobene tablice nikjer….nobene…šmenta. Ni prava pot. Pogledam malo bolj v daljave in k sreči na hribu vidim en trakec, ki se mi prav nesramno posmehuje. K sreči nisem veliko skrenila s poti. Torej nazaj in na pravo pot….pa juhuhu še enkrat na Risnjak. Ampak una prejšnja potka mi je bila pa bolj všeč. Ne vem a res nimajo nobenih drugih hribov tle, da morajo dvakrat na en vrh vlačit progo??
Na poti gor že spet ujamem en par (no bila sta pač moški in ženska, kaj pa vem, če sta spadala skupaj), ki sta že pred okrepčevalnico pogledovala nazaj, ali ju in kako hitro ju lovim. Bolj ko je bil hrib, bolj sem jima bila za ritjo. Sem ravno razmišljala, da imata očiten znak cestnih tekačev, ki sta prvič (ali pa vsaj bolj od začetka) na trailu. Kako jih ločiš??? Dohitiš ali prehitiš jih na vsakem vzponu ali tehničnem spustu, ko je teren primeren za tek, pa zvissss mimo tebe. Resno. Nikoli se nisem imela za prav hitro v klanec, pa sem očitno nabasala na ljudi, ki znajo bit še počasnejši. Go figure!
Na Risnjaku (drugič) ponovim vajo od lani in jih na ček pointu pobaram kdo je tako nesramen, da me je ravnokar že drugič pognal na Risnjak in zdaj moram spet dol. Se zarežijo vsi po vrsti in potem beseda da besedo in vprašam za pivo. Da bi imela majhnega, ker velik bo pa za dol kotalit mal prehud. Pa en odpre piksno in pravi naj pijem kolikor me je volja saj ne bo noben gledal….kar bo ostalo, bodo pa že dokončali, saj jih je dovolj. Je bil topel, ma je sedel….in je šlo z veseljem spet dolčez. Pri zadnji okrepčevalnici me je spet ujel Miro iz Zagreba in tako sva jo družno mahnila proti cilju. Pot bolj hitro mine, če imaš koga s komer čvekaš. Celo tekla sva del poti. Malo pred ciljem naju je ujela še Mirjana iz Umaga in smo se odločili, da še malo tečemo in da ciljno črto prečkamo z roko v roki.
Pa bom spet zamudila podelitve, sem si mislila, saj so bile napovedane za 16:30 in jaz sem zamujala. Moja želja priti v cilj v 6,5 urah je šla papa. Ampak podelitve sem pa vseeno ujela, saj so z njimi zamujali…vsaj z delom njih. Ena od dobitnic kolajn je bila namreč tudi Mirjana in ta je bila pač z mano. Tako mi je uspelo pofotografirati tudi del podelitev.
So bili včeraj na terenu ljudje, ki so se resno spraševali po zdravju in kaj jim je pa tega treba in zakaj pa niso raje na 16 km progi in podobno. Sama se tega sicer nisem vprašala, sem se pa resno vprašala po zdravju v smislu, kaj zaboga pa bi hotla jaz počet na Jahorini na 70 km dolgi progi, če še enga Risnjaka komaj zvozim. Zdaj imam resne pogovore sama s sabo, da se v doglednem času spametujem. Sem se ravno prav zasmilila sama sebi, da imam zdaj kaj razmišljat…da ni dolgcajt.
Tako….poročilo napisano, trail zaključen.
 daca10
#355614
Še dobro, da Maja napiše poročilo, ker se meni prav zares ni dalo :oops: , ampak vseeno bom dodala par stavkov :wink: .
Po pretečenem Bielu, sem si zaželela hribčkov, tako da sva se s Sanjo kar prijavili na Risnjak trail. Jaz sem traso poznala od lani, Sanja pa je doživela svojo krstno trail tekmo :laola . Pridružila se je še Urška in skoraj tik pred zdajci nahecam še Nušo, ki jo je organizator Elvir po zaključenih prijavah prijazno dodal na startno listo :D .
Tako smo se v soboto zgodaj zjutraj odpeljale vročemu dnevu nasproti. Kavica, srečavanje z vsemi poznanimi, vročina je naraščala. Gneča na štartu, in že smo se zapodili po cesti. Na začetku tekaško, ko pa se pot zooži in se začne strmina, pa lepo hodaško v gosjem redu. Sanja je ušla naprej, tudi Urša, jaz pa previdno, ker sem vedela, da bo še 'dolga' :lauf: . Na prvem spustu ujamem Sanjo, ki je imela težave s krči, nadaljevali sva skupaj. Pod vrhom Snježnika dohitiva Uršo, ki je imela manjšo krizo, poplezava po skalcah, se pofotkava in 'pičiva' dalje. Počutje je bilo kar dobro, čeprav je meni zmanjkalo pijače :shock: in sem komaj dočakala okrepčevalnico :mrgreen: . Napolniva bidone, se 'nalijava' s kokakolo, sir je bil tako dober, da bi ga kar jedla :oops: . Že drugič na Risnjaku, mene je začelo malo 'pobirati', Sanja je zdrvela dol kot 'sneta skira', mudilo se ji je na :drink :lol: . Mene so na spustu prvič v življenju zagrabili hudi krči, najprej v desno, potem pa še v levo nogo :evil: . Takrat se je pokazala moja trma in 'gorjanska' kri, borbala sem dalje in tud krči so popustili. Vseeno je bil to moj najtežji in najdaljši spust in sem bila res vesela cilja! Ura mi je 'crknila' na zadnji okrpčevalnici, pa saj itak nikoli ne gledam nanjo :roll: , tako da mi je Nuša, ki je tekla na 16-ki, povedala, da sem uspela pod 5ur, zadovoljna!
Po ohladitvi nog v 'ribniku' in popitem pivu, je bilo počutje že ok, da sem pojedla sicer zelo okusen golaž in polento, pa sem se morala kar prisiliti :oops: , dan je bil dolg in naporen in telo je bilo treba okrepčati :mrgreen: .
Slovenci spet odlični, :laola , poleg absolutnih zmagovalcev Marjana in Ule, smo kar precejkrat stali na zmagovalnem odru! Bravooo!
Rezultati https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/911/ukupni_poredak
https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/910/ukupni_poredak
Vsem čestitke za borbo z vročino in kar zahtevno traso! Mogoče bi moral organizator razmisliti o zgodnejšem štartu, ob 8h ali vsaj 9h :roll:
Uporabniški avatar
 majcka
#355616
Čestitke še enkrat, Daca za zapis in seveda za zmago...sva pa obe pozabili napista nekaj in sicer....glede na to, da se tale trail lepo prijemlje, bi mogoče organizator lahko pomislil na postavitev kakih 'poljskih' tušev. Umila sem se namreč točno toliko, kolkor sem imela s sabo vode v avtu in to je 1,5 litra za dva prešvicana teleščka. :argue:
Uporabniški avatar
 fenderjag
#355619
Ajd bom še jaz :)

Tokrat sem bil drugič na Risnjaku, katerega sem letos želel izkoristiti za "test" gležnja in kolena (po spet kar dolgotrajni poškodbi).
Zato sem bil navdušen nad idejo, da vzamem s sabo še nečaka Jana (ki se je komaj dobro začel ukvarjati s traili) in pa mojo "boljšo polovico" Manco (kateri je bil to prvi trail nad 20km).
Dogovorimo se da gremo "na easy" in lepo po tempu moje boljše polovice... s pričakovanjem, da bomo uvrščeni na mesto ki se napiše z eno samo številko (ampak bere "od zadaj" :lol: ) in z edinim ciljem preživeti to zadevo.

In res. Postavimo se lepo med zadnje na štartu, eksplozivno štartamo v tempu... ok ne tok eksplozivno no, ampak hodili smo pa kar hitro ... in grizemo v prvi klanec. Začuda prehitevamo kar nekaj sotrpinov, ampak po številkah sodeč so bili to tisti na 16k (kar se mi je zdelo čudno, ker a ni fora da daljša kot je proga - počasnej začneš?). In je šlo.

Ne dolgo za prvim klancem ujamemo eno majhno skupinico pod vodstvom dveh dam ki, majko milo, tam rinejo v tiste kamne in zraven klepetajo da mi ni čisto jasno kako jima ne zmanjka sape ... a tudi ni dolgo trajalo da poštekam, da gre za "legendo" Majcko. :mrgreen:

V hrib še rinemo zadaj, potem ko se je zadevščna zravnala smo pa začeli prehitevati. Pozdravim Majcko (sicer nisem ziher da se je spomnila kdo je ta čudak :mrgreen: ) in odpeketamo naprej.

Na vrhu podobno kot lani pripekalo. Plezanje... kletvice moje boljše polovice (na približno istih mestih kot sem jih jaz ven metal lani), ampak smo rinli. Vsake toliko malo pavze, kakšna fotka in idemo dalje.

In potem. Jaz naj bi testiral gleženj in (levo) koleno. Ampak, ker sem pred tekmo računal na "easy" tempo, sem se odločil da vzamem "ta lažje" copate (Nike) namesto Salamonk. What a mistejka to mejka. Ni dolgo trajalo po tistih skalah tam gori, da mi zdrsne in da usekam skalo direktno v koleno... ja ta levo... točno v hudiča katerga sem "testiral" a bo zdržal teh 30km... no... ni zdržal, ker mi ga je uspelo razbit že po vrhu prvega hriba :mrgreen:

Anyhows. Rinemo dalje, nastanejo prvi problemi pri boljši polovici (kolena), nečak pa deluje boljš kot jaz, ki zgledam ko Herr Flick s šepanjem tam gori po hribih :mrgreen:

Res sta oba "zelenca" dobro zrinila. Samo enkrat smo imeli majhno krizo ko je Manci ratalo na moment slabo in smo jo posedli. Ma je blo hitro ok, tako da ni bilo potrebe za paniko in klicanje reševalcev :)

No in zrinemo vse hribe tam do nekje 20km, ko se itak zadeva obrne navzdol. Sicer ni jasno kaj je lažje, rint gor v skale, al dol po njih (ker kako Marjan laufa po tem tempo 10km na uro meni nikol ne bo jasno :mrgreen: ). No navzdol smo se pomoje premikal počasnej kot navzgor ampak rinli smo. Par km pred ciljem nas na lepem prehiti še Majcka z družbo... in ona ma neki čudn efekt na mene, ker sem se skor zložil po tistih kamnih, ko je šla mimo (ok, tiste zoprne rastline ob robu, ki so kot prekleta špaga so imele kaj zraven tega, ampak to ni tko "dramatično" za povedat :mrgreen: ).

In... zrinemo do cilja. Mejčkeno manj kot 7 ur. Veseli kot da smo zmagali. Pa zadnji tud nismo bli :mrgreen:
Edino ni mi jasno zakaj organizator Kvarner trail-ov "ne obvlada" skupnega prihoda v cilj. Že lani na "ta kratki" Učki sva z Manco priletela skupaj "v liniji", isto tako smo vsi trije uleteli v liniji na Risnjaku. Organizator pa ne odstopa od tega da je nekdo par sekund hitrejši, pa čeprav ni :?

Zdaj pa resno...
Če bom le zdrav se vrnem spet prihodnje leto. Lep in težak trail. Čudoviti razgledi zgoraj na hribih. Sicer na nekaterih odsekih res tehnično zahteven trail (še enkrat, kako Marjan tam goni 10km na uro povprečje meni ni jasno) ampak res cool zadeva.

Pa še z lepimi medaljami so nas presenetili letos (lani tega ni bilo).

Priporočam
:laola
Uporabniški avatar
 majcka
#355621
Dobro ste zborbali. Ja ob prvem prehitevanju res nisem vedla, kdo si. Še razlagala sem kolegici, kako zaboga glih mene vsi poznajo, pa še šok, da je res še kdo s tadolge trase za mano....ampak po drugem prehitevanju...šok ko sem jaz prehitevala ljudi s tadolge trase, se mi je pa vseeno utrnila ideja, da bi lahko bil prav ti, Markotov poba. :-- :-- In ja vem....Majčka je laufala. Kar povej jim. :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 fenderjag
#355622
majcka napisal/-a:Dobro ste zborbali. Ja ob prvem prehitevanju res nisem vedla, kdo si. Še razlagala sem kolegici, kako zaboga glih mene vsi poznajo, pa še šok, da je res še kdo s tadolge trase za mano....ampak po drugem prehitevanju...šok ko sem jaz prehitevala ljudi s tadolge trase, se mi je pa vseeno utrnila ideja, da bi lahko bil prav ti, Markotov poba. :-- :-- In ja vem....Majčka je laufala. Kar povej jim. :lol: :lol: :lol:

Jeap, potrjujem da to ni zgolj mit - Majčka je laufala :mrgreen:
Jaz te imam itak tko mal na sumu da če bi hotla bi letela ko sneta sekira po progi, sam se mi zdi da greš ti tko, namerno, uživantsko "sportsko lagano" do cilja :lol:
Uporabniški avatar
 zz topka
#355623
Ah, ne, ne, Majčka,
dej ti,
raje grizi,
tko, kot do zdej,
čist na izi,
da se lohk zvečer usedeš k mizi,
napišeš poročilo,
pa magari samo za ZiZi. :D

Ker če prehitro greš,
niti ne veš,
da si sploh kaj doživela!
Saj še unga duhala ne bi, :--
ker bi mimo tolk hitro odbrzela... :lol:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA