Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

 TONEK
#364692
Za mano je še ena tekma s prijaznimi ljudmi pred startom, na tekmi in v cilju. Ne vem, če je bilo to zato, ker sem v množici izstopal s svojo sivino, v glavnem, počutil sem se dobro. 'Ta pravi' tekači so odbrzeli že uro pred nami, zato nisem uspel z nobenim pokramljat. So pa k temu pripomogle neplanirane okoliščine, da sem z nekaterimi lahko kontaktiral po končani tekmi. Ker sem bil namreč eden izmed dobitnikov medalj, sem vseeno sklenil počakat do podelitve. Dočakal sem jo po nehumanih treh urah in pol po prihodu v cilj in mi je bilo kar žal, da se nisem zadovoljil s Topkino medaljo, saj se tudi veliko bolj sveti. :lol: Je imelo pa čakanje vsaj eno prednost, saj zaužita 'superca' promocijskega pira za volanom ne bi bila za policaje več usodna. Me pa čudi, da ob pokasiranih trinajstih tisočakih (samo na naši tekmi) zmanjka špage za kruh ob sicer okusnih makaronih, če že pijače ni bilo zraven. Da ne govorim o čipu na startni številki in ostalih malenkostih kot so tablice z okvirno oddaljenostjo do cilja, proga speljana ob podrtem deblu če že ni odstranjeno ali vsaj prerezano (izven TNP-ja) pa tudi meritev vmesnega časa nekje na sredini tekme ali na vrhu hriba, bi bilo bolj smiselno, kot pol ure pred ciljem.
Pa dobro, vse to so v glavnem oproščujoče težave organizatorja na prvi tekmi, sem pa težko prenesel ciljni šprint okrog riti v žep, potem, ko si se že spustil izpod Srnjaka in imaš do cilja še tristo metrov zračne črte, prošetat se moraš pa še dva kilometra. :mrgreen:
Čez tri tedne pa Šmarnca.
Uporabniški avatar
 majcka
#364693
Vsem sedanjim in morebitnim organizatorjem trail tekem, ki se poslužujejo s kontrolo prisotnosti na ročne zapise polagam na srce, naj si zaboga izmislijo kako idejo, kako tekmovalcem utepsti v glavo, kako se sme in kako se ne sme nositi štartnih številk. 100 milj Istre so idejo naredili tako, da naj bi jo znali "prebrati" tudi nepismeni. Za njih je namreč zadeva celo narisana. Ker verjeli ali ne....kljub statističnim podatkom, naj bi bilo v Sloveniji nepismenih manj kot 3% ljudi, se jih je kar lepo število našlo to soboto prav v Kranjski Gori (obstaja celo možnost, da so sicer pismeni, pa zato bolj ali manj neodgovorni do sebe in okolice, kar je verjetno še slabše). Kajti kljub temu, da je bil RACE GUIDE napisan v slovenščini in v katerem je bilo napisano, da je "ŠTARTNA ŠTEVILKA NA VIDNEM MESTU" del obvezne opreme in daj je posledica pomanjkljive obvezne opreme lahko tudi diskvalifikacija, je približno polovici tekmovalcev (količina takih tekmovalcev je ocenjena, ne prešteta!) uspelo narediti prav to, da so imeli številke še kako na nevidnem ali deloma zakritem mestu! Prav res si ne morete predstavljati, da smo morali nekatere obračati skorajda kot na žaru, da smo številko končno našli, da so bile številke prekrite s trakovi nahrbtnikov, da so bile "namontirane" na zadnjem delu nahrbtnikov, našli so se taki, ki so jih imeli pod obleko (oblečeno ali zavezano okrog pasu preko številke), enemu sem jo vlekla izza hlač, ene dva modela sta se našla, ki sta jo imela zmečkano v žepu, nekaj jih jo je zmečkano prineslo s seboj v roki. Nekdo jo je prinesel v roki samo polovico in mi jo je, ko sem ga pobarala zanjo skoraj nabil na čelo. Prav začudila sem se, da se ni kdo spomnil in jo zrolal v džoint! Nekdo je prišel v cilj celo brez in ko smo ga trije spraševali po številki, je zamahnil z roko in drvel naprej, ne samo skozi cilj, ampak komajda, da se ni zaletel kar v steno kakih 50 m naprej od cilja. Pojma nimam, kaj se je zgodilo z zabeležko njegovega časa! Kdor je opazoval naše početje s temi "prestopniki" si je z malo domišljije lahko narisal vsakršno grozljivko. Na momente je izgledalo, kot da sem boginja Kali z več rokami, tako sem nekatere obračala, jih ustavljala, lovila njihovo številko in nevemkajše. Milijavžentkrat sem se zadrla »številka!« Nekateri so jo potem pokazali in so izgledali, kot da razumejo, kaj se tam gremo, nekateri so zavijali z očmi, nekaj se mi jih je na vsak način skušalo iztrgati iz rok, kot da jim gre za življenje in smrt, Nekateri so z nejevoljo sicer številko povedali, vendar jim nekako ni bilo jasno, da je njihov glas odnesla DJ-jeva glasna glasba, Nekaj je bilo vmes tudi takih, ki so povedali številko celo narobe! In zdaj se jaz vprašam (pa verjetno zraven še kdo, ki je včeraj opravljal enako delo):
- Ali je tem ljudem sploh jasno, da se njihovega časa lahko sploh ne bi zabeležilo?
- Ali je tem ljudem sploh jasno, da bi lahko bili ob doslednosti organizatorja tudi diskvalificirani?
- Ali je tem ljudem sploh jasno, da bi v primeru, da se njihova številka ne bi zabeležila, (res, da smo delale hkrati v cilju tri ekipe, pa vendarle) ob koncu tekme, ko na cilj pridejo tudi metle, v aplikaciji ostalo število, ki bi bilo različno od 0, kar bi pomenilo, da je nekdo še na progi? Ta nekdo bi pa doma že sladko ajal?

Kje bi potem iskali, kdo manjka? Kdo bi potem iskal kje se je ta nekdo izgubil?
Ne jamram in res nočem bit negativna, ampak če nočejo imeti zabeleženega časa, zakaj potem hodijo na tekmo? Zakaj potem plačujejo štartnino in si priskrbijo štartno številko, če je sploh nočejo imeti? Ali si morda samo mislijo, da nimamo česa početi na sončno pozno-poletno soboto, pa potem njim težimo, da jim zagrenimo prihod v cilj? Pojma nimam, kaj so si vsi tisti včeraj mislili. Prav gotovo pa ne tega, da smo tam zato, da bodo imeli zapisan pravi čas in pravi vrstni red prihoda v cilj. Da smo tam pravzaprav zaradi in za njih.
Za vse tiste, ki ne znajo, se jim ne ljubi ali pa ne vejo, kje naj bi to pisalo, bi bilo mogoče pametno takole risbico priložiti kar integrirano v štartno številko namesto reliefa terena po katerem poteka njihova trasa. Morda....ampak samo morda, bo potem naslednjič naše delo lažje.

Številke.jpg
Številke.jpg (82.32 KiB) Pogledano 4977 krat
#364695
To se preprosto reši. Naslednjič naj organizator diskvalificira prvih 5, ki imajo narobe nameščeno številko, pa se bo hitro razvedlo in v prihodnjih izvedbah ne bo več problemov.

Podobno je z "obvezno" opremo, ki se pri nas nikjer ne preverja, čeprav piše v navodilih, da se bo.

Organizator se torej ne drži tistega, kar sam napiše, pol pa tekači ravnajo prosto po navdihu, ker vejo, da je itak vseeno. Žal.
#364696
@majcka se strinjam. Tudi sam sem med tekom opazil, da si imeli tekači številke nameščene na hrbtu, nahrbtniku; pri nekaterih pa številke sploh nisem opazil!

@slorunner meni so na 30km razdalji v cilju pregledali obvezno opremo.

Lp Janez
 marjan
#364701
No na štartu niso pregledali obvezne opreme. Izjava je bila dolga, kot bi jo pisal novopečeni pravnik.

Najbolj pa zamerim organizatorju, da je naredil tako dirkaško progo. To ni trail, to je planinski maraton.

Čestitke za organizacijo v splošnem.
#364713
majcka napisal/-a:- Ali je tem ljudem sploh jasno, da se njihovega časa lahko sploh ne bi zabeležilo?

Ne jamram in res nočem bit negativna, ampak če nočejo imeti zabeleženega časa, zakaj potem hodijo na tekmo? Zakaj potem plačujejo štartnino in si priskrbijo štartno številko, če je sploh nočejo imeti? Ali si morda samo mislijo, da nimamo česa početi na sončno pozno-poletno soboto, pa potem njim težimo, da jim zagrenimo prihod v cilj? Pojma nimam, kaj so si vsi tisti včeraj mislili.


V soboto sem se udelezil Kranjskogorskega trail teka. In ceprav sem izkusen rekreativni tekac (pravzaprav triatlonec), je bila to moja prva trail tekma v zivljenju. Vzel sem jo kot nek nov izziv in izkusnjo necesa novega.

Moram pa reci, da sem z zacudenjem prebral zgornji sestavek, ki ga deloma citiram. Ne morem verjeti - se zdaj nekako komaj dojemam - da je bilo merjenje casa ocitno rocno! Ja, ne boste verjeli, ampak ne spomnim se tekme zadnjih nekaj let, kjer ne bi bilo elektronskega merjenja casa, razen morda kaksen lokaln tek na 5 ali 10 km, kjer je vsega skupaj 50 do 100 ljudi.

Da se razumemo. Nisem eden tistih, ki si je stevilko narobe pripel, zmeckal, nekam skril ali kaj podobnega. Kot triatlonec sem teh stvari navajen, saj so tam zahteve glede nosenja stevilk se bolj stroge. Naprimer, tam mora med kolesarjenjem biti stevilka vidna na hrbtni strani, med tekom pa na sprenji strani. In tudi tokrat sem pravila organizatorja uposteval. Kar pa mi nekak ne gre v glavo, je pa to da je prireditev z vec kot tisoc tekmovalci imela rocno merjenje casa. A se vi hecate, glede na to da smo leta 2019? Normalno je, da sem kot udelezenec cestnih tekov in podobnih zadev pricakoval da je merjenje elektronsko. Med namescanjem stevilke sem celo pogledal na zadnko stran, kjer je pripet nek plasticni pravokotnik, in tako kot na vseh obocajnih (cestnih) tekih sem sklepal, da je to cip za merjenje casa, vdelan v stevilko? Zdaj pa izvem, da ni bil? Oziroma organizator ni imel merilnih instrumentov, ki bi ta cip poskenirali? Resno?!

No, ne vem. Morda se trail teki razlikujejo od cestnih. Morda so tukaj organizacije se bolj na zacetku in se bodo popravile skozi leta. Prav. Ampak se pa sprasujem, kam potem hudica gre tistih 40 evrov za startnino. Za zapore cest - ki so velik strosek v cestnih tekih - verjetno ravno ne. Res se sprasujem, kako lahko obstaja tako velik razkorak v razumevanju tega, kaj je nek osnovni nivo prirejenja tekem, kot ga izprica zgoraj citirani prispevek, in nekom, ki se sicer udelezi prvic trail teka, je pa bil ze na mnogih drugih (cestnih) tekih...

No se ena stvar me je presenetila. Ko sem se prijavljal pred kakima 2 mesecema, je bilo za 15 km (in tudi 10 km) razdaljo napisano, da ni nobene posebne obvezne opreme, za razliko od daljsih prog. Pisalo je tudi, da sta krajsi dve razdalji primerni za zacetnike v trail tekih, ki bi radi enkrat preizkusili tovrstni sport. Skratka, organizator se je ocitno potudil apelirati na sirso tekasko obcinstvo. (S tem seveda ni nic narobe, verjetno bi sicer bila prireditev nerentabilna.) Ampak v zadnjem tednu pred tekmo organizator objavi, da za krajse razdalje potrebujemo svoj loncek, ker na vodnih postajah ne bo plasticnih lonckov za vzet. In potem po celi Sloveniji, jasno, v dveh dneh zmenjka teh zmeckljivih lonckov (v obeh trgovinah, ki jih prodajata). Hja.... najmanj kar lahko recem da je to povzrocanje nepotrebnega stresa pri udelezencih. Sej bi blo smesno, ce ne bi blo resno. Poleg tega, kam pa naj dam loncek, tudi ce ga nabavim? Ce si cestni tekac, imas oblacila brez zepov (majica) ali pa kvecjemu kak zelo majhen zep na tekaskih hlacah, velik samo za avtomobilski kljuc. Seveda, tisti ki so navajeni teci na daljse trail razdalje, nosijo nahrbtnike in vse sorte opreme v njem, ampak, ali naj jaz kot prvopristopnik poleg stratnine za 40 eur kupim se trail nahrbtnik za 80 eur, zato da bom v njem nosil en klincev loncek (za se dodatnih 10 eur)?

Skratka, da koncam, morda malo bolj pozitivno. Zgleda da se navade in pricakovanja (tako organizatorjev kot tudi udelezencev) na cestnih in trail tekih dovolj razlikujejo, da prihaja do kratkih stikov. Razlicna pricakovanja glede merjenja casa so ze en tak primer. Oprema na poti je drug. In se bi se kaj naslo. Tako da bi organizatorjem trail tekov, ki ciljajo na sirse tekasko obcinstvo, svetoval, da se potrudijo razloziti te osnovne razlike - in to pravocasno - da ne prihaja potem do nesporazumov. Ce sem prav razumel, je bil KG trail run prvi dogodek teh organizatorjev, tako da, ajde, vzamem v zakup, da se bomo vsi iz tega kaj naucili, in bo prihodnje leto malo boljse.

Drugace pa se mi je trasa zdela kar lepa in bom se sel na kak drug trail tek. No, edino tisti klanec po gozdni poti na Srednji vrh me je malo presentil, kar malo brutalno za "zacetnisko" razdaljo se mi je zdelo.
 TONEK
#364715
Ha ha, Samo, ti še ne poznaš njihove filozofije. Profit, profit, profit... in skreganost z logiko. 200km naokrog brez oblačka, pa te posiljujejo z vetrovko, astro folijo...,(34km) - vse po liniji najlažjega odpora.
 klas
#364717
Čestitke in zahvala vsem sodelujočim (tako ali drugače) za TKG :laola
glede tekme Ultra sky trail (60km) pa z moje strani:
:arrow: ... 5 'hitrih' v pohvalo:
1 - super vzdušje na zadnjem km (v mestu) in sprejem v cilju
2 - prijazno in zelo ustrežljivo prostovoljno osebje in organizator
3 - dober prireditveni prostor in izvedba
4 - okusen obrok (predvsem brezmesna omaka)
5 - fajn 'začinek' trase z zadnjim vzponom na Vitranc

:arrow: ... 5 'hitrih' kot predlogov za naprej:
1 - odpraviti zagate s traso (najprej dovoljenja, nato 'trženje' trase (na prvotni shemi se je videlo, da bi naj na nekaterih mestih trasa šla drugje))
2 - ponavljanje dela proge (po isti gor in dol in srečevanje) ni najbolj 'estetsko', še posebej, ker je Vitranc tu poleti videti grozovito degradiran in razrit
3 - postaviti še kak dodaten WC na s/c..
4 - uradno omogočiti vodo na vrhu Vitranca (na CP-ju) in si tam izmisliti nek štos za tekmovalce...npr. ala zvonec za zadnji krog pri atletskih dolgih progah (da ne zgleda, kot da se je treba gor glih samo pofočkat)...
5 - objektivizirati in se opredeliti so pripomb ostalih udeležencev

TKG-ju torej še veliko uspehov naprej ... in seveda take sreče z vremenom, kot smo ga imeli na premieri... :clap:
#364721
V soboto sem pretekel 60km. tek mi je bil zelo všeč, tako da bom najprej zapisal kaj mi je bilo res všeč.

1. prvih 30 kilometrov trase je bilo lepih, res božanski razgledi, sama proga tudi ni bila pretežka, tudi drugih 30 km trase je bilo lepih, sploh na tromeji
2. dobro vzdušje ob sami progi
3. dobro založene postojanke, nudile so vse kar smo tekači potrebovali, pri postojanki v Planici smo celo jedli čevape =)
4. res prijazno osebje, tako ob progi kot na postojankah, v cilju, itd.
5. všeč so mi bile majčke in medalje, na medaljah je bila zapisana razdalja katero smo pretekli, kar na UTVV ni bilo. Dobrodošla sprememba.
6. Vitranc na koncu nam jo je "zagodel", ampak dobrodošel zadnji vzpon, na vrhu spet lepi razgledi, kateri so poplačali skorajda navpičen klanec =)

skratka tek mi je bil res všeč, da pa bi bilo v prihodnosti še boljše bom zapisal še nekatere "pomankljivosti" oz. ideje za organizatorje za naslednje leto.

1. kot so nekateri že zapisali je bil ta tek bolj podoben ravinskemu teku kot nekem trail teku. na sami poti je bilo preveč makadama. z izjemo vzpona na Truperjevo poldne in poti iz tromeje proti Ratečam (le to samo polovica) ter na koncu Vitranc je ostalo bil Makadam. tudi Asfalt na samem začetku (ne skozi Kranjsko Goro!) ter med Ratečami in Planico je bil moteč. Če je le mogoče, bi se lahko temu v prihodnosti izognili. tudi spust z Vitranca bi bil lahko speljan po drugi poti in ne po isti gor in dol. ko smo šli na vrh Vitranca smo se spraševali ali so vsi tej odstopili. še enkrat bom povedal, da sem bil z traso zadovoljen, motilo me je edinole preveč makadama in asfalt.

2. vsaj zame neenakomerno razporejene postojanke. 1 je bila vredu, 2 je bila nekoliko predaleč, ampak sprejemljivo. potem pa je bilo med 2 in 3 le okrog 6km razlike če se ne motim? in še to samo spust po makadamu. to je bilo nekoliko preblizu. potem je bila postojanka na tromeji na mestu, vendar nekoliko predaleč. če bi bila tretja postojanka (časovni limit na 29km) namesto le 6 km oddaljena npr. 10km oddaljena od druge bi bila postojanka na tromeji ravno pravšnja. potem postojanka v Planici povsem na mestu, na vrhu Vitranca pa bi morala biti dostopna vsaj voda, saj je bil vzpon kar težaven in na vrhu so nekaterim pošle zaloge.

3. brez obveznega pregleda opreme. to bi se lahko izvajalo vsaj na štartu preden smo se podali na pot oz. že ob prevzemu štartne številke. zagotovo bi se našel kdo npr. brez čelne svetilke ali astro-folje. sicer je pa res da kdor to stori ogroža samega sebe.
4. elektronsko merjenje časa namesto beleženja na roke. tudi skozi sam cilj sva z kolegom prišla povsem skupaj (držala za roke) a čas je za par sekund razlike med obema.
v prihodnje za razmislek oz. ideje kako izboljšati sam tek.

če potegnem črto. Zelo lep tek, razgledi so bili resnično vredni vsakega truda in pretečenega kilometra, motilo me je preveč makadama in asfalta. dobro založene postojanke, katere so bile na momente slabo razporejene.
tako da bi se rad zahvalil organizatorjem za uspešno izpeljan tek ter dobro vzdušje.

lp
Uporabniški avatar
 majcka
#364731
klas napisal/-a:4 - uradno omogočiti vodo na vrhu Vitranca (na CP-ju) in si tam izmisliti nek štos za tekmovalce...npr. ala zvonec za zadnji krog pri atletskih dolgih progah (da ne zgleda, kot da se je treba gor glih samo pofočkat)...


A kakega geodetskega kamna pa tam nimajo???? :-- :--
 klas
#364733
majcka napisal/-a:
klas napisal/-a:4 - uradno omogočiti vodo na vrhu Vitranca (na CP-ju) in si tam izmisliti nek štos za tekmovalce...npr. ala zvonec za zadnji krog pri atletskih dolgih progah (da ne zgleda, kot da se je treba gor glih samo pofočkat)...


A kakega geodetskega kamna pa tam nimajo???? :-- :--


:lol: :lol: majo majo, pa še kje...ti že veš, ko si stručko :cast1: :juhuhu:
#364736
majcka napisal/-a:A kakega geodetskega kamna pa tam nimajo???? :-- :--


Ti lumpa ti! :nono:
Odkar si bolj časomerilka kot tekačica, si malo žleht. :twisted: :lol:
(pa hvala za objemčke)

Jaz tud nisem videl, da bi me sploh kdo pofočkal gor na Vitrancu, samo en fantin z dolgimi dredi me je poslal v dolino z nasvetom, da lahko zložim palice, ker je samo še dol.

V nasprotju z ostalimi, je meni všeč, da smo imeli isto pot vzpona in spusta, ker je bilo tako psihično ubijajoče. :) Tako kot se za Vitranc spodobi! Pa še tako je kot na Valvasorju gor dol. 8)

Všeč mi je bilo, zelo zelo!
Uporabniški avatar
 majcka
#364737
bossteb napisal/-a:
Ti lumpa ti! :nono:


Tale lumpa je zate snela dve slikici s FB, pa ti jih nisem mogla nikamor poslat, ker v sporočilo ne grejo al pa jih ne znam not dat, na FB te pa po mojem vedenju ni. :? :--(

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA