Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Uporabniški avatar
 skrb
Z današnjim tekom na 21km se zaključuje letošnja nekajdnevna prireditev Koroška teče. Organizatorji poročajo o rekornih udeležbah v vseh disciplinah.
Danes nam je na teku zagodlo vreme. Že zgodaj zjutraj je bilo na startu V Vrbi ob Vrbskem jezeru nebo brez oblačka in na soncu krepko vroče. Startalo nas je preko pet tisoč tekačev. Res lepa prireditev in tip top organizacija.
Udeležba članov TF je bila bolj skroma . Rdeče bele barve sva zastopala z Obivankinobijem . Drugih ni bilo videti . Seveda će ne upoštevam, da mnogi Avstrijci tečejo v rdeče belih dresih, ker sta to njihovi nacionalni barvi. TomažV v rumene dresu pa je po letošnjem ironmanu ob Vrbsem jezeru podoživljal vse tiste težke trenutke, ki jih je slikoviti opisal v svojem poročilu.
Vroče in soparno vreme nam je mnogim prekrižalo račune. Pričakovani rezultati so bili pod načrtovanimi. Razlog več , da se naslednje leto ponovno udeležimo te pri Avstrijcih tako priljubljene tekaške prireditve in izboljšamo svoj PB. :D :D :D
Uporabniški avatar
 MatjazV
Uf, uf, res je blo vroče. Zato tudi malce slabši rezultat kot lani. Pa včeraj sem na pikniku verjetno res pretiraval s hrano. Ampak, ko je blo pa vse tko dobro, so punce spekle same dobrote.

Gremo naprej, za kakšen spodoben rezultat na Lj maratonu bo pa treba še kar pridno trenirat.

Rezultate najdete na uradni strani časomerilca http://www.pentek-timing.at/

LP

MatjazV
 Obivankenobi
Ja, letošnji tek ob Vrbskem jezeru si bom zapomnil predvsem po tem, kako hitro neke želje, načrti in celo realne zmožnosti doseganja nekega rezultata prehitro "padejo" v vodo. :shock: :oops: :twisted: No, pa o tem malo kasneje! No dan se je začel po načelu "rana ura - zaspana ura", saj sem predvsem zaradi pretirane živčnosti vstal že ob 3.30. Po jutranjem dolgotrajnem prebujanju in še zadnji pripravi opreme sem se okoli 5 ure odpravil do MatjažaV, se presedel v njegov avtu in tako sva se skupaj odpeljala do Tržiča, kjer sva počakala, da je prišel Skrb, ki je imel pri sebi najine vrečke s štartnimi številkami. :lol:
Ker se je ura bližala že številki 6, smo hitro odbrzeli naprej v Celovec in med vožnjo debatirali o vseh dogodivščinah na preteklih tekmah ter kovali načrte za dopoldanski obračun z progo ob Vrbskem jezeru. :ignore: 8).
Na parkirišču Minimundus se je že kar trlo tekačev, ki so hiteli na avtobus, mi smo še komaj našli prazno parkirno mesto in začeli z preoblačenjem v tekaške cunje!Na avtobus nismo dolgo čakali, tako da smo kmalu prispeli na želežniško postajo in nato z vlakom do bližine štarte! Vmes je sledil še obvezen oziroma nujen ritual izločanja odvečnih oziroma motečih naravnih produktov iz telesa (beri: opravljanje male in velike potrebe) :shock: :oops: :twisted:
Do štarta je manjkala še slaba ura, tako smo se po kratkem rahlem ogrevanju, še zadnjem preverjanju opreme in psihični pripravi postavili v štartno areno in čakali na štart. :lol: Štart je sledil z dvominutno zamudo in nekako po pol minute je v nepopisni gneči nastalo dovolj prostora, da sem lahko začel teči :lauf:
Čeprav je sijalo sonce in je bilo nebo brez enega oblačka se mi na začetku ni zdelo prevroče in sem kar začel dirkati s svojim predvidenim tempom. Vendar sem kmalu opazil, da konfiguracija proge, vremenske razmere (prevroče in soparno) in prehiter oziroma neustrezen tempo v prvih nekaj kilometrih ne bodo pomagali pri izboljšanju mojega PB -ja! :twisted: :oops: :? Tempo mi je padal iz kilometra v kilometer, pulz je divjal krepko čez 170, tako, da sem bil pri 10 km že popolnoma izmučen, potem se mi je pojavil še "bodec" in pa začelo me je mraziti. Pri 14 km je "kalvarija" dosegla svoj vrhunec, tako, da sem okoli 15 km začel hoditi, ker sem enostavno ugotovil, da sem porabil vso moč. Pe nekaj minutah hoje in po spodbujanju ostalih tekačev in gledalcev sem zopet začel teči in kmalu zopet tekel v svojem običajnem ritmu. Pri 18 kilometru je sledila še druga kriza in bil sem zelo jezen sam nase in po drugi strani zelo razočaran in na cilju mi nikakor ni bilo jasno, kako sem tako izmučen uspel premagati progo :?: :?: :?: :shock:
Pri teku sem si pomagal tudi z geli, čeprav sem pred štartom menil, da jih ne bom potreboval in jih tudi na nobeni tekmi ne nosim s seboj!
Po hoji čez park sem prišel do parkirišča, kjer je že čakal MatjažV in jaz sem bil resnično slabe volje. Kmalu je prišel tudi Skrb in na hitro smo se odpeljali domov.
Čeprav sem za moje sposobnosti dosegel kar slab rezultat sem bil zelo zadovoljen nad organizacijo prireditve in se večkrat vprašal, zakaj recimo Ljubljanski maraton ni tako organiziran (bučno navijanje gledalcev ob progi, hokejisti, glasbene skupine...), kot pomanjkljivosti so se mi zdele stojnice z vodo, saj bi lahka bila še kakšna več pri tolikšnem številu tekačev in pa na cilju bi namestu CD - ja, ki meni ne dela lahko dobili spominsko medaljo. :lol: :roll:
MatjažV in Skrb, hvala za prevoz in za prevzem štartne številke ter seveda dobro družbo in drugo leto se vsekakor vrnemo na kraj "zločina"

p.s.: Matej in Jani, vseeno častim pijačo čeprav nisem tekel pod 1.30... :wink:
Uporabniški avatar
 GTA
Vroče ja. Sonce in brez oblačka.
Vendar, če je želja dovolj velika (guaranteed entries for NY marathon 2007 v razredu Open (Age 18-39)) se velja malo bolj potruditi že na začetku jesenske sezone - da potem lažje iščeš izgovore, če ti ne gre, no ja...
Predhodniki so v glavnem že vse povedali, zelo dobra organizacija, proga pa kljub temu, da naj bi bila ravna (ob jezeru), ima 30m med najvišjo in najnižjo točko in pa 190m višinske ni ravno za doseganje pb, sploh ne če so takšne temp.

Kot pravi Matjaž: pridno trenirat še naprej pa bo!
Nazadnje spremenil GTA, dne 21 Avg 2006, 15:45, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 THOMAS
Pozdravljeni,

Tudi sam sem se udeležil teka(že tretjič).
Moram povedati, da Obivankenobi napisal točno to oz. vse kar sem hotel napisati sam.
Skratka odlična prireditev,super vzdušje,težko vreme, rezultat katastrofalen.
Ampak bo še veliko priložnosti za dokazovanje.
Uporabniški avatar
 Matej
Obivankenobi napisal/-a:p.s.: Matej in Jani, vseeno častim pijačo čeprav nisem tekel pod 1.30... :wink:

Važno, da se pije... :wink:

Je pa res škoda, saj si pripravljen za krepko pod 1;30.

Ti prav priželim, da bi tekel hitreje, ker če boš ti šel 1;25, imam tudi jaz možnosti za 1;30. :shock:
 Tadeska
Živjo!

Tudi naši ekipi je sonce verjetno odvzelo po kako minutko, vendar smo vsi po vrsti uživali v teku, v dobri organizaciji. Pogrešali smo samo več vode proti koncu trase.

Zahvaljujemo se tudi Skrbu za dvig števil in za zgodnjo predajo v Tržiču. Ura se nam je sprva zdela res ubijalska...Na koncu pa se nam je ravno izšlo. Verjetno smo bili že med zadnjimi, saj nas je avtobus zapeljal kar do starta.

Skratka, prijetna nedelja preživeta s tekaškimi prijatelji, tek in kopanje v jezeru ter okusna regeneracija v Naklem. Za ponovit! :D

Lep pozdrav,
Tadeja
 VILFI
Naj tudi sam napišem nekaj doživetij iz tega teka.

Odlična organizacija vse od prevoza iz Minimundusa do železniške postaje in naprej do Veldna. Ko smo po opravljenih potrebah na železniški postaji (beri WC) v Veldnu pogumno odkorakali proti štartu me ja kar malo stisnilo. Naspidirani Avstrijci in tudi nekaj Italijanov z vsemi možnimi merilnimi inštrumenti se je že ob 8 uri in še nekaj ogrevalo v tempu kot bi šlo za življenje in smrt. Poiščem primeren boks na štartu in se s kolegom odločim za tempo 1.30 pod katerega balonom je stal sam Michael Buchleitner, večkratni olimpijski udeleženec. Zaradi hude vročine in s tem tudi nepričakovano visokega pulza sem njegov tempo sledil le nekaj kilometrov, čeprav sem lahko na treningih s tako hitrostjo brez večjih problemov odtekel tudi razdalje do 20 km. Tek za katerega sem planiral, da naj bi bil moj rekordni se je po 10 Km spremenil v pravo kalvarijo, ki se je z prihodom na 14 km in ravnino po kateri so v nasprotni smeri prihajali hitrejši tekači samo še povečala od 19 Km pa tako ali tako tempo preko 5 Min/Km pri pulzu preko 185. Prav neverjetno kaj lahko naredi ena tekma pri vročem in soparnem vremenu. Tako se že ves teden sprašujem kako naj treniram za tekmo, da bi bili časi in pulz na tekmi na nivoju treningov. Po tekmi sem si privoščil osvežujoče kopanje v jezeru in pri sebi jezno delal analizo kaj naj drugič še naredim, da bom lahko tekel tako kot znam in očitno zbil tremo, ki mi v povprečju dvigne pulz za 10-20 !

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 klatez
Hja, vročina...

Že Galloway v svoji bukvi (Od joginga do maratona) opozarja na vročino. Pravi, da če v vročem in vlažnem vremenu s tekom pretiravaš, hitreje zadaneš v zid. Kadar v takšnem vremenu skušaš teči v svojem predvidenem tempu, je učinek isti, kot če začneš tekmo v prehitrem tempu. Pa še temparatura med tekmo narašča in je zato potrebno prilagoditi tempo temperaturi, ki jo pričakuješ ob koncu tekme.

Po Gallowaju bi naj v vročini tekli tako (ko je pričakovana temperatura ob koncu tekme):
13-16 stopinj - 1% počasneje od ciljega tempa
16-18 stopinj - 3% počasneje od ciljega tempa
18-21 stopinj - 5% počasneje od ciljega tempa
21-24 stopinj - 7% počasneje od ciljega tempa
24-27 stopinj - 12% počasneje od ciljega tempa
27-29 stopinj - 20% počasneje od ciljega tempa
nad 29% stopinj - tecite le za zabavo

Če to upoštevamo - uf. kako hitri bi bili nekateri, če ne bi bilo vroče, a? :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA