prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
#67738
Že nekaj časa me pomalem muči želja po merilcu razdalje pri teku. Saj ni, da bi ga ZARES rabil, ampak mi kar nekaj manjka, ko na neznanem terenu ne vem, kakšna je pretečena razdalja.

Pa me zanima, kako se v praksi obnese Polarjev Footpod v povezavi z recimo RS-200SD ali S-625X. A ta Footpod pogosto "crkne" oziroma ura ne kaže prav? A ga zelo valovit teren in strmine zbegajo? In podobno.

Na Polarjevi strani seveda piše, kako je to "oooh in sploh super", vse najboljše, da je merjenje razdalje s pospeškometri (kot pri Polarju in Suuntu) bolj točno od merjenja z GPS-om a la Garmin (kar bi sicer kar verjel) in podobno. Ampak kako zanesljivo te stvari delujejo "in real life"?

Vsak komentar je dobrodošel.

LP, Tomaž
Uporabniški avatar
 Xrock
#67746
Živjo!
Jaz imam s foot-podom kar dobre izkušnje. Sicer ga je potrebno "malce" kalibrirat, za kar dobiš občutek šele po nekaj tekih, ampak potem je pa precej natančen! Polar obljublja napako"out-of-the-box" pod 3%, kar je po mojem nerealno, se pa da z dobro kalibracijo zadevo spravit tudi precej pod to mejo.

Zadeva je res presenetljivo natančna, glede na Garmina pa ima nekaj prednosti. V gozdu (pod drevesi...) ima Garmin namreč težave in tam dela aproksimacije, Polar pa s tem nima problemov.

Nenatančnost se pokaže, če se med tekom veliko ustavljaš. Delno zna imeti tudi probleme na neravnem terenu - v strm hrib se napravica malce zmede, ni pa večjih napak.

Meni je super predvsem v kombinaciji s priloženim programjem (SW :) ), saj ti avtomatično dela vso potrebno in nepotrebno statistiko (pretečeni km, hitrosti, ..). Mislim pa, da za ta SW potrebuješ S625X model.

Kot si že sam ugotovil, ne gre za stvar, ki bi jo nujno rabil, je pa tak simpatičen "gadget" za bolj tehnične tekače. Pa še Ipod ga nič ne moti :)
Uporabniški avatar
 žure
#67751
Xrock napisal/-a:Zadeva je res presenetljivo natančna, glede na Garmina pa ima nekaj prednosti. V gozdu (pod drevesi...) ima Garmin namreč težave in tam dela aproksimacije, Polar pa s tem nima problemov.
Koliko natančno pa je "presenetljivo" natančno?

Pa še vprašanje (mogoče tudi za imetnike FR205/305): ali ni Garmin z novimi mideli te težave odpravil, vsaj kar se tiče lovljenja?

Tudi mene počasi mika, da bi si omislil gadget (kot pravi Xrock), saj sem eden tistih mandeljcev, ki želijo kar se da natančno vedeti pretečeno razdaljo. Zato se vedno držim že premerjenih tras, čeprav me ima, da bi zbezljal kar nekam. Če mi že uspe, moram v kratkem po isti trasi še parkrat z biciklom, da vidim koliko sem pretekel.
Manija pač :oops:
 zappa
#67769
Xrock & Žure, hvala. Ja, točno tako je to s temi gadgeti. En tak majhen in rdeč z rožički :twisted: se mi občasno parkira na levo ramo in teži "kupi ga, kupi ga,...". Bemti, zaenkrat se mu še upiram, ma ne vem če bom še dost zdržal.

A slučajno vesta, kje pri nas so te stvari najugodnejše? Tistih slabih 90 jurjev za S625X mi je še vedno perverzno predrago. Sploh ker imam Polarja S410, ki čisto o.k. dela in ima že itak preveč funkcij. Samo razdalje pa ne meri...

Pod 3% točnost se pa takoj podpišem, da mi je dovolj dobro, samo če vedno dela. To je 30 metrov na 1 km, 300 m na 10 km, s tem se da mirno živet, se mi zdi.

Ja, baje so novi Garmini veliko boljši od prejšnjih kar se tiče sprejema signala. Ampak to so še vedno take velike konzole, ki jim moraš pogosto polnit baterije, ob vklopu čakaš da satelite najde, pa še kot uro jih ne moreš nosit. Raje ne.

žure napisal/-a:Tudi mene počasi mika, da bi si omislil gadget (kot pravi Xrock), saj sem eden tistih mandeljcev, ki želijo kar se da natančno vedeti pretečeno razdaljo. Zato se vedno držim že premerjenih tras, čeprav me ima, da bi zbezljal kar nekam. Če mi že uspe, moram v kratkem po isti trasi še parkrat z biciklom, da vidim koliko sem pretekel.
Manija pač :oops:


Vidiš, z mano je podobno. Nekaj mi manjka, če ne vem, koliko sem pretekel. Večinoma zato prav tako raje tečem po izmerjenih progah (PST, okrog Rožnika in podobno). S tem, da se zdaj raje držim razdalj zmerjenih po TIS-u. Z biciklom izmerjene trase so pri meni izpadle okrog 4% daljše od pravih dolžin. Pri TISu je problem samo ta, da niso vse potke in stezice vrisane, nekatere so vrisane pa narobe in se je včasih težko orientirati.
 zappa
#67771
Xrock napisal/-a:Živjo!
Jaz imam s foot-podom kar dobre izkušnje. Sicer ga je potrebno "malce" kalibrirat, za kar dobiš občutek šele po nekaj tekih, ampak potem je pa precej natančen! Polar obljublja napako"out-of-the-box" pod 3%, kar je po mojem nerealno, se pa da z dobro kalibracijo zadevo spravit tudi precej pod to mejo.


Vprašanje: a te kalibracije je treba redno ponavljati (upam, da ne)? Si predstavljam, da to narediš na 400 m ovalu, kajne?
Uporabniški avatar
 MihaPR
#67783
Huh, tole pa je čtivo :)
Uporabniški avatar
 žure
#67785
zappa napisal/-a:Xrock & Žure, hvala. Ja, točno tako je to s temi gadgeti. En tak majhen in rdeč z rožički se mi občasno parkira na levo ramo in teži "kupi ga, kupi ga,...". Bemti, zaenkrat se mu še upiram, ma ne vem če bom še dost zdržal.

Tega hudiča pa poznam :D :D :D
NEmara leta z tvoje na mojo ramo in nazaj :shock:
Uporabniški avatar
 Xrock
#67811
S kalibracijo je pa tko. Na vsake nove superge naj bi ga na novo skalibriral.

In ja, oval je priporočljiva varianta, še bolje pa PST, če večinoma ne tečeš po stadionu. ker drugje tereni pač niso ravni. Še najbolje tvoja tipična proga. Če se boš poglobil v kak tuj forum boš ugotovil, da tipi pišejo skoraj doktorske dizertacije na temo, kako iztisnit ven še kak promil točnosti. Jaz grem raje tečt :).

In priporočenih Polarjevih 1200m po mojem ni dovolj.
Na enem od tujih forumov priporočajo vsaj 5 km, tekoči štart in sprememba indeksa, ne pa vgrajeno meritev. A brez skrbi, s tem se boš igral kasneje. Je pa res eden redkih gadgetov ki jih imam, pri katerem sem se moral poglobiti v navodila.

Aja še en plus. Je tudi odličen kolesarski števec (ja, še 10k SIT za dodatek za kolo). Imaš pa potem informacije vse na enem SW.

Cena pa ... ja jest gledam na to tako: če sem že dal tolk €€€ za to igračko, potem pa res morm jit tečt, sicer je bil denar vržen stran. (ja ja vem da bodo ekonomisti začeli s tem, da so to "sunk cost", ampak v osnovi pač nisem ekonomist:) )

veliko užitkov z igračko!
Uporabniški avatar
 klatez
#67818
Prav rad berem teme o teh igračkah. Pred kakšnim letom in pol sem bil v isti situaciji - odločil sem se za nakup "ure". Najprej sem imel v mislih nekaj ne predragega, ko pa sem ugotovil, da obstajajo tudi takšne, ki merijo tudi razdaljo, sem seveda začel gledati le takšne. Izbira se je hitro skrčila na Polarja 625 in Garmina 301. Primerjal sem lastnosti, doktoriral iz priročnikov in mnenj na forumih,... in kupil.

Obe imata svoje prednosti in slabosti. Ko kupiš in uporabljaš, jih spoznaš in jih "obvladaš". Ker sem tudi "profesionalno" vezan na številke in analize, mi je igračka v veliko veselje. Tudi motivacijski vpliv takšnih igračk ni zanemarljiv.

Glede točnosti pa tole - iz mojih izkušenj lahko trdim, da so na dolgi rok skoraj 100% točne (enkrat pokažejo malo manj, drugič pa malo več :wink: ). Ne obremenjuj se preveč s temi % točnosti. Ko se enkrat dobro poznaš, lahko v primeru, ko zataji merjenje razdalje, iz časa in pulza še vedno dokaj dobro oceniš pretečeno razdaljo.
Uporabniški avatar
 incic
#67878
jaz se tudi malo zanimam za take instrumente in me zanima keri so najbol natančni... če se slučajno vseeno garmin bolše ne odnese na dalših razdaljah?....(za garmina me zanima če ma višinomer).
pri polarjevem foot pod pa je 3% kar dosti če si malo preračunamo te lahko pri hitrosti 16km/h ali 4min na km v 1000m te ogoljufa za 7,2s to je pa teh hitrostih kar veliko.
 zappa
#68024
And®ej napisal/-a:Glede natančnosti footpoda in še kaj več si lahko prebereš na http://users.telenet.be/wy/sport/.

Lep dan še naprej,
And®ej


Andrej, hvala za tale link. Sicer nisem niti slučajno prebral vsega, ampak dovolj, da me je precej minila želja po S625X. Po tem dokumentu sodeč je zadeva precej "hroščasta" in nezanesljiva. Hmmm... :?
Uporabniški avatar
 mare
#68037
Ali se lahko s footpodom meri tudi kadenca na kolesu. ALi moraš za to spet kupiti novo igračko in nove senzorje.
Uporabniški avatar
 Xrock
#68038
S foot-podom ne. Lahko pa seveda dokupiš še senzor za kadenco in senzor za moč. Mislim da v rangu 10k SIT.

Rabiš pa S625X ali pa S720.

In zadeva niti približno ni tako hroščata, kot se pritožujejo v zgoraj omenjenih forumih.
Uporabniški avatar
 mare
#68040
Xrock napisal/-a:S foot-podom ne. Lahko pa seveda dokupiš še senzor za kadenco in senzor za moč. Mislim da v rangu 10k SIT.

Rabiš pa S625X ali pa S720.

In zadeva niti približno ni tako hroščata, kot se pritožujejo v zgoraj omenjenih forumih.

Hvala Xrock. Nekaj takega si že nekaj časa nameravam kupiti. Hotel sem imeti kombiniran merilnik, ki bi bil dober za tek, kolo in za vsak dan. Enkrat sem se že skoraj odločil, pa me je en trgovec prepričeval, naj raje kupim posebne števce (za hitrost, kadenco, srčni utrip). Sem ugotovil, da bi moral v tem primeru malo podaljšati balanco.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA