prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 T1
#81118
Pozdravljen,

od avgusta sem tudi sam lastnik S625X. Seveda sem šel takoj zadevo preizkusit okoli Brda. Edine anomalije, ki sem jih zaznal, so kratke špice pri prikazu hitrosti (7 skokov iz 12,5km/h na preko 20km/h). Vendar me to ne moti. Verjetno je tudi odvisno od tega, na kakšen način premetavaš noge pri teku? Morda vpliva tudi to, če se npr. spotakneš?
Se mi pa zdi, da so te ure (Polar, Garmin,..) tako občutljive, da je po svoje vsaka nekakšen unikat. Informacije (iz pasu, footpoda) se prenašajo preko zelo šibkih signalov in marsikaj lahko vpliva, da ne merijo pravilno. Tako so nekateri uporabniki zelo zadovoljni, drugi pa ne najdejo dobre besede za njih.
Sam imam npr. problem, da ko se POZIMI (ko imam oblečeno dolgo švic majico in preko ta debel windstoper) spuščam iz hriba navzdol, da je graf višine ves nazobčan (zelo na gosto mi kaže kratke, nekaj metrske vzpone). To mi je delalo tudi na prejšnji S710i. Problem rešim tako, da med švic majico in windstoper oblečem še bombažno majico.
No, verjetno ti nisem prav nič pomagal pri tvojem problemu. Najboljše bi bilo, da malo eksperimentiraš, da ugotoviš, kaj je vzrok. Zamenjaj teren, oblačila, ki jih nosiš, itd..

LPT1
Uporabniški avatar
 EčO
#81119
Tudi jaz imam podobne izkušnje z footpodom. Nikakor ga nisem mogel pravilno kalibrirat. Stvar je delala zelo nezanesljivo. Na primer. Naredil sem kalibracijo na štadionu na razdalji 5600 metrov. Pravilno kot je v navodilih. Takoj za tem ko sem opravil kalibracijo sem na pisti odtekel še 2400 metrov in razlika je bila precejšnja, polar je pokazal razdaljo 2600 metrov. Čez nekaj dni sem opravil ponovno kalibracijo na isti razdalji 5600 metrov. Faktor ki mi ga je zračunal drugli je bil malo drugačen od prejšnjega čeprav sem uporabljal iste copate in tekel z približno istim tempom. Spet sem takoj po kalibraciji odtekel še 2400 metrov tokrat je bila razdalja točna (odstopanje 20 metrov).

Potem sem tekel na razgibanem terenu malo ravnine malo klančka malo navzdol (krožna trasa-merjeno z avtom 5,2km). Razlike med izmerjenimi razdaljami na isti trasi so bile tudi do kilometra in pol. Obrnil sem se na servis in so mi zamenjali footpod, vendar tudi po tem stanje ni blo dosti boljše, zato so mi zamenjali še elektroniko v uri. Stvar je po tem dosti boljša, še vedno pa ugotavljam velike razlike pri prikazovanju hitrosti, PACE pri istem tempu teka skače tudi za minuto do minute in pol gor in dol, vendar v takšnem razmerju da je končna razdalja zdaj dokaj točna (odstopanje do 5%) in popvprečni pace na koncu potem tudi dokaj realen. Res pa je da se na trenutni PACE ne morem zanašat, ker je zelo nestabilen.

Opazil sem da stvar veliko bolje deluje, če je footpod trdno privezan na copato in sicer čim višje. Sam ga namestim tako da vezalko zavežem preko elastične varovalke na zgornji strani foodpoda ki jo potem zateknem na zatič. S tem dosežem, da se footpod ne more med tekom pomikati nižje proti prstom. Ta položaj (čim višje) tudi najbolj ustreza in podatki so takrat najbolj točni. Če namestim footpod malo nižje (na sredino copata) se dogaja to kar je ugotovil tudi ZigaS, da se prikaz hitrost po klancu navzdol nenormalno zmanjša, kljub temu da sem po klancu navzdol namenoma zelo pospeševal tempo teka.
Uporabniški avatar
 si05400
#81141
Sam imam Nike+iPod varianto. Zadeva enako kot ostale naprave, razen GPS naprav, štejejo korake in glede na umeritev izračunajo razdaljo.
Seveda se predpostavlja, da vedno delaš enako dolge korake.

Sam sem si merilec omislil zato, da imam zapis svojih treningov (Nike je za ta namen naredil web stran). Ne vem natančno koliko pretečem vendar sem siguren, da je napaka manjša od 10%. Napaka pa je vedno enaka.
Enak rezultat bi najbrž dosegel, če bi treninge načrtoval na čas in ne razdaljo.

LP Andrej
Uporabniški avatar
 Vreme
#81190
Jaz uporabljam najenostavnejšo rešitev, najprej prekolesarim predvideno pot teka nato pa jo še pretečem.. :lol:
 ton
#81217
Priznanje: zaradi presnetega foot poda sem vam včeraj skoraj ugonobil starega TF kolega Mateja: madonca, štelala sva penzjonerskih 5.25 na kilometer, pulz pa oba preko 170, medtem ko so stebri PSTja kar brzeli mimo! Preden sva zavila na urgenco, sva sklenila opustit prekleto tehnologijo in sva lepo odtekla do konca.
Danes spet kalibriram... potem bom pa pisal Dedku Mrazu, naj sam pride nastavit zadevo ali pa naj drugo leto prinese sanke.
Uporabniški avatar
 MihaPR
#81218
Zanimivo, sam nimam trneutno nobenih problemov. In upam, da bo tako ostalo. Brez kalibracije mi je nameril 27.2, medtem ko je GPS nameril 27.8 (če privzamemo GPS meritev kot natančno).
Še ta informacija, baterija zdržala nevrjetnih 46 ur :)
 PROSPORT
#81221
Ko mi Garmin pokaže 10km, mi Polar pokaže 9.975m.
Čeprav nisem siguren, da Garmin kaže 100% točno, se mi zdi odstopanje minimalno.
Uporabniški avatar
 incic
#81251
saj je footpod čist ok mašina ampak pri teku vsaj jaz nonstop menjavam dolžino in pa frkvenco koraka zato se mi ne zdi preveč uporaben.
npr. ogrevanje mam krajši korak za približno 20-30cm tega pa se kar nabere, zato bi si jaz nabavo če bi imel denar kakšnega z gps
Uporabniški avatar
 MihaPR
#81273
fotpod dojema očitno razdaljo koraka
Uporabniški avatar
 perpetruum
#81288
MihaPR napisal/-a:fotpod dojema očitno razdaljo koraka


jest mislim (in tole bo zeeelooo laično), da fot-pod meri pospešek noge med korakom (med gibanjem) in kontaktni čas stika noge z tlemi (to he čas mirovanja noge...)...

iz teh podatkov izračuna dolžino in hitrost koraka in s tem teka... (?) in pri tem menda sploh ni pomembno ali delamo dolge ali kratke, hitre ali počasne korake...

kako fot-pod ugotovi ali tećemo navzdol ali v hrib pa nebi vedel :D

meni Suunto T6 meri dokaj natančno (vedno bi si seveda želel še bolj... :roll: cca -5% (vedno mi izmeri krajšo razdaljo kot je v resnici) in ker kot začetnik kombiniram hojo in tek, lahko rečem da je razlika minimalna (to pomeni še +- 1%)...kilometer mi tako izmeri med 94o in 960 m...

zanimiva izkušnja: ko sem kupil nove tekaške copate mi je kazal inštrument nekaj časa čisto druge dolžine kot s starimi...pojma nimam zakaj, ampak sedaj, po nekaj tednih kombinirane uporabe enih in drugih se rezultat počasi izenačuje...ker so me v novih copatah tudi noge bolele bolj kot v starih, je mogoče vzrok, da v ne-utečenih laufarcah bolj trdo stopam...???

khmmmm...??? :roll:

perpetruum
 PROSPORT
#81338
incic napisal/-a:saj je footpod čist ok mašina ampak pri teku vsaj jaz nonstop menjavam dolžino in pa frkvenco koraka zato se mi ne zdi preveč uporaben.
npr. ogrevanje mam krajši korak za približno 20-30cm tega pa se kar nabere, zato bi si jaz nabavo če bi imel denar kakšnega z gps

Nov model Polarja RS 800SD kaže tudi dolžino koraka in kadenco.
 ZigaS
#81868
Ali morda kdo ve zakaj pride do odstopanj med programom in uro, oz. znotraj ure. Pri polarjevem programu mi pri krivulji izpiše povp./max. hitrost:
12.3/16.8 (km/h), prav tako je v Listing-u in v Sample-ih na uri, najvišja zasledena hitrost je 16,8 km/h, če pa pogledam hitri pregled posamezne vaje na uri pa mi ekran kaže (izmenično) povprečno hitrost (12,3km/h-vse uredu) in max. hitrost (17,3km/h-?????)
Pri razdalji pa sem opazil da je v PPP-ju 9,7 na uri pa 9,6 km.
Torej,od kje se je znašlo 0,5 km/h hitrosti in kje se je našlo dodatnih 100m? Slišal sem že za odstopanja med uro in programom glede razlike v kCal, ker morajo biti podatki na uri in programu enaki (telesna masa, pripravljenost,....), pri temle problemu pa ne najdem vzroka.

Ima morda kdo od vas podobne izkušnje?

Lp, ZigaS :D :D :D
 Don Kihot
#81971
Mene samo zanima za ta footpad tanov od Polarja S3, kolk je kej bolši od S1???Pa če je S3 kej bolj natančen od S1???

LP
Uporabniški avatar
 Pingo
#82090
No tukajle je velikoo znanstvenega pristopa,kar ste vedeli in kar niste vedeli pa tega še ne veste.

POLAR625X

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA