teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
 spela*
Zanimiv recept. Ne dvomim, da je to dobro in zdravo, ima pa en pomislek/vprašanje: Kako je potem s prebavo, če na teku uživaš te kroglice?
 klopotec
IvanDrvaricMB napisal/-a:
marjanca napisal/-a:Oj!
Vprašala bi nekaj, kar se mogoče zdi komu zelo neumno, ampak me Marjanca

. Ampak ni tako dobro oz. občutek mase mora biti večji...ponavadi sežemo po takih dodatkih za presnovo in energijo ko nam trda prede ...pa nam tisti oblatki ne bi bili preveč v zadoščenje :).

:)

Vse je v glavi, čuj.
 IvanDrvaricMB
spela* napisal/-a:Zanimiv recept. Ne dvomim, da je to dobro in zdravo, ima pa en pomislek/vprašanje: Kako je potem s prebavo, če na teku uživaš te kroglice?

1. Malo izven vašegavprašanja ( konceptulano razmišljanje :) )

Ne vem če je finta v tem, da je zdravo. Razen, če ta termin ZDRAVO pomeni točno to. Če gre za dolge napore potem je finta, da pušča čim manj
nepredelanega ( recimo suhe fige pri nekaj urnem rednem uživanju in recimo celodnevnem gibanju-več obrokov ...tista semena se naberejo v črevesnih gubah in puščajo toksine v pogojih ko je premalo virov ).

Pri krajših in anaerobnejših bi pa razmišljal kot vi....V bistvu si sam odgovoril s tem ko ocenjujem kolika je moja toleranca, da presnova deluje tako da ne pobere več energije za razstrpupljanje in zagon kot pa da da energije za napor. To je najboljše doseči s treningom.

Zdaj če je dodaten izziv vztrajanje ( kar je v večini primerov meni soebno - zato morda nisem objektiven ) na organskih izdelkih
( ni industrijsko ekstrahirano ali pripravljeno - POZOR! Večinoma ne 100%) potem je ta toleranca koliko prenesem še dodaten zanimiv izziv.

Slisši se komplicirano. Ampak saj ne tečemo samo zato da premagamo nekoga ali rezutat, mar ne?

2. Ja mislim da bi zgornje kroglice ali oblatke naredil ( organski domači prirpavek in igra ustvarjalnosti :):) ob teku ) še tolerantnejše če bi
iz namočene in zmlete mase nekako prefiltriral večino semen. Scer pa je to pogjeno z dodatno tekočino da se semena ne ustavljajo v črevesnih gubah oz. tudi od kondicije presnove in prožnosti črevesja.
Nekdo, ki ima probleme s kalcije in poapnenitvami ( posledica dolgoletnega pitja kao zdravih pijač bogatih s Ca oz. karbonati )ima tkiva manj prožna in se bo bolj soočal s problemom, ki ga omenjate.
 abcd
Po vsej tej debati, še zdej ne vem če je zdravo. :)
Se pravi, da po teku lahko komot ješ hrano z visokim GI?
Recimo koliko gramov za 10km tek?
Ker js sm bol požrešn pa nimam občutka. :)
 IvanDrvaricMB
Se eden detajl, ki p se mi zdi pomemben za sogovornico, ki je odprla temo.
In sicer na temo sušenja. Mi je sedaj prišlo na misel, ker si delam te hidratne kroglice za cel teden za v sluzbo in za predavanja ( :) injekcija ko te vlece ven na tek pna osvežitev...) ja ko dajate maso ( ali v obliki kroglic ali v obliki odebeljenih oblatkov ) v sušilnik dajte na dno pladnjev najprej tisti papir za pečenje peciva in tort. To je tudi sicer dobra praksa za maso, ki je bolj mastna...Tako boste lazje obracali kroglice pri obracanju. Namrec ne bo se tako sprijelo pa tudi ce se sprime lahko papir s kroglice vzamete ven pa potem s pregibanjem z manj skode ( masa ki ostane na papirju ) odlepite kroglice.

Se odgovor Klopotcu...Ja vse je v glavi...Ampak kaj takrat ko je tudi glava v blodnjah zaradi toksinov ali da se je prekinil proces proizvodnje glukoze..no prekinil ...ta se itak nikdar ne sme ampak ko padejo koncetracije pod vse meje :)....Takrat nic ne pomaga meditacija, mantre, klicanje Svetnikov ali žene, ki so pripravljale sendviče za na pot :).

Se odgovor Speli...kako in kdaj je med tekom nezdravo dajati karkoli v zelodec. Mislim da Spela zel odobro poznate neke osnovne obcutke ki se dogajajo ko imate poln zelodec in koliko...Vase vprasanje zahteva kvalitentejsi odgovor, ki pa ni mozen brez detajliranja:

- ali gre za daljsi tek ali krajsi hitrejsi.

Smisel energetskega obroka ( sploh med hitrejsim tekom ) je da se vecino polisharidov ali saharidov kolikor se da razgradi v ustih. Zato je v tej smeri debata o figah dobro zastavljena. Ampak suhe fige kot osnovni sadez ( lupina...) so malo problematicne, da bi jih tako dolgo zvecili v ustih. Zakaj usta ( bazični pH v ustih razgrajuje sladkorje, tudi encimi za kompleksne saharide najdemo v ustni slini ).Zato je tudi smisel njihovega mletja in dodajanja bazotvorne limone. Aloe Vera kot antioksidant pa v mojem razmisljanju in praksi zakaj jo dodajam je samo kot antioksidant, da se cela stvar ne pokvari prehitro.

sicer pa je problem polnega ali tudi delono polnega zeldodca da se pri intenzivnejsih naporih ( predvsem tempo ) presnova dokaj hitro ustavlja zaradi krča ( slaba prekrvavljenost - kri se rekrutira za noge ) in tudi sicer položj želodca. Ta hrana ( ker se ne tvorijo kisline in encimi ) tako zacne gniti. To lahko scasoma cutimo ce tecemo dovolj dolgo...
Vse kar si pojejedel imas nek cuden obcutek zastoja. Lahko pride do slabosti ( ker se tvorijo toksini pri gnitju ali fermenteaciji ). Zato zacnemo hrepeneti se dodatno po tezji hrani ces cas ( kar je zanimivo ampak je zelo logicno ). Na boljsem imam vtis da smo na boljsem ce s tecemo gorski tek ali kolesarjenje. Tam je namrec zelodec venomer pod stresom gibanja in zelodcne stene so pod nekim pritiskom gubanja....Zato boljsa prekrvavljenost zelodcnih sten in s tem tudi tvorba kisline in encimov.

Spomimo se kako dobro dene nek vzpon po kaksni krizi na ravnini...Kako se nam normalizira pulz in tudi glava zbistri.
 energija
Uspela sem se prebiti skozi vse poste. zanimivo ni kaj. jaz pa, še vedno ravnam tako, kot mi narekuje telo.
razne polnozrnate ploščice, čokoladke ipd., ki vsebujejo suho sadje in med, priporočajo celo trenerji, torej če je njim za zaupati, potem to gre skupaj in je zaželjeno za aktivne ljudi. en recept imam tudi sama, ki vsebuje poleg zgoraj naštetega še ovsene kosmiče in so res dobri. Tako pred aktivnostjo, kot tudi po.
No ja, govorim bolj iz izkušenj plavalca, vendar ne more biti ne vem kakšne razlike pri tekačih, ali pa tudi, kaj pa vem :?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA