teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 solatka
edo-brko napisal/-a:
Solatka - na vaše mnenje, da vsi ti praški in tabletke pač niso hrana- mi lahko odgovorite KAJ SPLOH JE HRANA?
.

Kaj je hrana? Osnovna potreba človeka, da lahko živi.
Hrana je naša gonilna sila, naše gorivo za obstoj.

Verjetno je tisti NEKDO ki nas je ustvaril že vedel kaj počne, da nas je naučil preživeti z naravnimi stvarmi. Sadjem, koreninicami, živalskim mesom.
In je tud vedel zakaj nam je podaril okus, brbončice, zobe, tak prebavni trakt kot ga imamo.
Verjetno ne z razlogom, da bi papcali tabletke in praške.
 klopotec
Edo-brko, jaz nisem strokovnjak za prehrano, zadnje čase se le po svojih močeh trudim, da ne bi pojedel vsega dreka, ki mi ga ponuja vse bolj vsiljivi marketing. Hrana je velik biznis, pri biznisu pa gre za to, da s čim majšimi stroški dosežeš čim večji profit. Ta velik biznis ima za seboj ogromno kapitala, jaz pa sem napram njemu čisto najhen, nemočen osebek, zato je jasno, da sem v podrejenem položaju. Boj je neenakopraven. Ker imam sedaj nekaj svoje zemlje, se je to neravnovesje malo popravilo, do enakopravnosti pa je še daleč. Včasih se vključim v kakšno debato o prehrani, ker me to pač zanima, vendar svojih mnenj nikomur ne vsiljujem, samo povem jih.
Lepo je živeti v prepričanju, da je hrana, ki jo dobimo na policah zdrava in varna. Žal pa ni tako, večina te hrane je zanič. Da je temu res tako lahko sklepamo iz tega, da nas sedaj že uradna medicina svari pred to hrano in nam priporoča čimveč enostavne, nepredelane hrane, po možnosti iz ekološke pridelave. Čeprav ne maram uradne medicine, pa v tej smeri zadnje čase vidim premike in je to kar v redu.
Zdaj pa moj odgovor. Zdrava domača hrana je prispodoba za hrano, pridelano na zemlji ki ni demineralizirana in ni do skrajnosti osiromašena vseh naravnih elementov, ki jih potrebuje rastlina za normalno rast, človek pa preko rastlin za svojo rast in razvoj. Zaradi intenzivnega kmetijstva osiromašena zemlja lahko da na oko lepe pridelke, ker umetnega kalija natrija in dušika ni problem vdelat v zemljo. Žal pa ta zemlja nima drugih, človeku bolj potrebnih elementov in smo tako vsi, kljub obilici hrane, podhranjeni.
V ustavi piše kakšno okolje mora država zagotavljati državljanom. Kako pa bo to zagotovila pa ne smeš spraševati mene, ampak oblast. Ona mora zagotavljati zdravo okolje, kako pa bo to storila, pa je njena skrb. Mi državljani pa če tega ne bomo zahtevali, tega tudi nikoli ne bomo dobili.
 Juster
Še nekaj me zanima glede hrane po teku......
Nihče tukaj ni omenil kefirja in pinjenca.....je to ok ali je res boljše čokoladno mleko?

Sem malo prebral o ENDUROX R4 in ACCELERADE.....v čem je razlika, če pa imata oba izdelka enako ramerje 4:1 ? Ker namreč svetujejo, da naj bi jemal oboje....se pravi v kombinaciji. Pa mi ni jasno zakaj, če je sestava OH/B enaka.

Pa še nekaj - če tečem zvečer in pridem domov naprimer ob 20:00....
čimprej spravim vase naprimer Endurox R4.....je to za tisti dan dovolj ali moram še kaj konkretnega pojest? Ker pred spanjem ja ni dobro jest - baje. Kako je kaj s to zadevo?

Hvala za odgovore..... :cast:
 Juster
Nobenega nasveta ?
Plisssss.....

LP :clap: :clap:
 luzr
Juster napisal/-a:Nobenega nasveta ?
Plisssss.....

Tu ne bom razpravljal o industrijski ali ekološki prehrani.

Kefir in podobno, s kislim mlekom je gotovo boljše od nečesa kar s čokoladnim mlekom nima nobene zveze.
Čokoladno mleko ima na liter pasteriziranega in homegeniziranega mleka približno eno žličko kakava in sladkorja ter ojačevalcev okusa, ki to naredijo okusno in všečno.
Okus čokolade ali "kuharskega" kakava v mleku je čisto drugačen.

Kislo mleko, kefir in podobni ne pretirano obdelani izdelki imajo poseben okus. Bolj po naravni prehrani. Z dobrim kruhom, doma pečenim je meni všeč.
Omenjene mlećčne izdelke rad kombiniram še z nezdravimi napolitankami.
Poskusi še kombinacijo s poljubnim sadjem.

Če se ne motim tiste "enduro" in "accelerade" kemikaljie stanejo več kot 20€ na kilogram.
Meni se zdi boljši Ovomaltine, ki je desetkrat cenejši.
Karkoli od tega kar kupimo lahko v obliki praška je mogoče relativno enostavno pripraviti doma. Le čas in trajnost takega pripravka je vprašljiva.

Kako naj bi se prehranjevali učijo že v šoli, a se nas ne prime.
Pred spanjem se ni pametno prenažreti, čeprav mlajši človek prenese marsikaj. Kaka malenkost ne bo škodovala. Ti bodo že želodec in črevesje povedali...

Praški so uporabni na tekmi, če si jih vajen, sicer pa v časovni stiski.
Prašek je prehranski koncentrat. Enako velja za tabletirane zadeve.
Treba jih je znati uporabljati. Če ne drugega je tak način prehranjevanja občutno dražji, ne glede na časovni prihranek.
Na primer. Enervit je energetski napitek, ki naj bi nadomestil običajen obrok. Prednost je, ker ni toliok balasta v želodcu.
Tisti, ki se je pripravljen s tem prehranjevati vsakodnevno, naj se kar.
Pa še slamico naj si iz glave potegne.
Uporabniški avatar
 mazi
luzr napisal/-a:
Juster napisal/-a:Nobenega nasveta ?
Plisssss.....

Tu ne bom razpravljal o industrijski ali ekološki prehrani.

Kefir in podobno, s kislim mlekom je gotovo boljše od nečesa kar s čokoladnim mlekom nima nobene zveze.
Čokoladno mleko ima na liter pasteriziranega in homegeniziranega mleka približno eno žličko kakava in sladkorja ter ojačevalcev okusa, ki to naredijo okusno in všečno.
Okus čokolade ali "kuharskega" kakava v mleku je čisto drugačen.

Kislo mleko, kefir in podobni ne pretirano obdelani izdelki imajo poseben okus. Bolj po naravni prehrani. Z dobrim kruhom, doma pečenim je meni všeč.
Omenjene mlećčne izdelke rad kombiniram še z nezdravimi napolitankami.
Poskusi še kombinacijo s poljubnim sadjem.

Če se ne motim tiste "enduro" in "accelerade" kemikaljie stanejo več kot 20€ na kilogram.
Meni se zdi boljši Ovomaltine, ki je desetkrat cenejši.
Karkoli od tega kar kupimo lahko v obliki praška je mogoče relativno enostavno pripraviti doma. Le čas in trajnost takega pripravka je vprašljiva.

Kako naj bi se prehranjevali učijo že v šoli, a se nas ne prime.
Pred spanjem se ni pametno prenažreti, čeprav mlajši človek prenese marsikaj. Kaka malenkost ne bo škodovala. Ti bodo že želodec in črevesje povedali...

Praški so uporabni na tekmi, če si jih vajen, sicer pa v časovni stiski.
Prašek je prehranski koncentrat. Enako velja za tabletirane zadeve.
Treba jih je znati uporabljati. Če ne drugega je tak način prehranjevanja občutno dražji, ne glede na časovni prihranek.
Na primer. Enervit je energetski napitek, ki naj bi nadomestil običajen obrok. Prednost je, ker ni toliok balasta v želodcu.
Tisti, ki se je pripravljen s tem prehranjevati vsakodnevno, naj se kar.
Pa še slamico naj si iz glave potegne.

Res dober prispevek... :clap: :cast:
 ALEŠŠ
To pa prvič slišim,da je enervit nadomestilo običajnega obroka :D :D :D
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Hm meni se tole slednje zdi smešno. Glede na to da mam precej težke treninge (pod 20 ne grem razen intervalnega in hitrega za moč) verjetno ne bi zdržal če bi po teku pil samo sokce :roll: ...
Po mojem mora vsak sam zase ugotovit kaj mu paše ter koliko, sam pa vseeno podpiram teorijo da po treningu takoj hitro absorbcijske B ter enostavne OH, čez slabo urco pa normalen obrok... :wink:
Pa bomo vidl če bom živel 100 let upam da ne glede na to kam svet gre :lol:
 klopotec
Uroš Sobočan napisal/-a:Hm meni se tole slednje zdi smešno. Glede na to da mam precej težke treninge (pod 20 ne grem razen intervalnega in hitrega za moč) verjetno ne bi zdržal če bi po teku pil samo sokce :roll: ...
Po mojem mora vsak sam zase ugotovit kaj mu paše ter koliko, sam pa vseeno podpiram teorijo da po treningu takoj hitro absorbcijske B ter enostavne OH, čez slabo urco pa normalen obrok... :wink:
Pa bomo vidl če bom živel 100 let upam da ne glede na to kam svet gre :lol:

http://runningraw.com/#what

Malo se sprehodi po tej strani, pa ti mogoče več ne bo smešno, he,he.
Pa takšnih kot je Tim imaš tudi na TF kar nekaj. Ampak jaz nisem med njimi. Meni po teku najprej res paše naravni svež sokec, potem pa koruzni žganci in mleko.
Uporabniški avatar
 semjul
:D

Verjetno je bolje uživati celotne sadeže in zelenjavo( poleg ostale hrane),
kot le njen del - sokove.

Moja stara mati jih je dočakala čez 90, kljub temu da je jedla pohane zajčke,redno uporabljala svinjsko mast z ocvirki, kadila filter 57 in sem pa tja popila kak liter Merlota, edina rekreacija pa ji je bilo delo. :wink:
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
semjul napisal/-a::D

Moja stara mati jih je dočakala čez 90, kljub temu da je jedla pohane zajčke,redno uporabljala svinjsko mast z ocvirki, kadila filter 57 in sem pa tja popila kak liter Merlota, edina rekreacija pa ji je bilo delo. :wink:

:lol: :clap:

klopotec saj vem ampak saj kot sem napisal vsak ve kaj je dobro zanj ;)
Veš pa da je takšnih in drugačnih teorij na kupe kaj je dobro in kaj ne ;)
 klopotec

Ja Semjul, boš pa tudi ti moral počasi kakšnega prižgat, he, he.
Uporabniški avatar
 FITINSIT
klopotec napisal/-a:

Dobro je najprej vedeti nekaj dejstev preden se spustimo v "debato" :) ; kaj naše telo zares potrebuje - ali je to pred, med ali po treningu (in tudi drugače čez dan), ker ima telo tistega, ki trenira in želi doseči optimalen rezultat malo več potreb po kvalitetni hrani.
Vse je že znanstveno dokazano in ni treba odkrivati tople vode ;)
Mnenja tu ne igrajo vloge, če nekdo želi res optimizirati prehrano in tako izboljšati, vzdržljivost, moč ter v tem primeru regeneracijo, ki je ključnega pomena, če želimo, da bo naslednji trening kvaliteten in da bomo še dolgo trenirali brez poškodb.
 klopotec
FITINSIT napisal/-a:
klopotec napisal/-a:

Dobro je najprej vedeti nekaj dejstev preden se spustimo v "debato" :) ; kaj naše telo zares potrebuje - ali je to pred, med ali po treningu (in tudi drugače čez dan), ker ima telo tistega, ki trenira in želi doseči optimalen rezultat malo več potreb po kvalitetni hrani.
Vse je že znanstveno dokazano in ni treba odkrivati tople vode ;)
Mnenja tu ne igrajo vloge, če nekdo želi res optimizirati prehrano in tako izboljšati, vzdržljivost, moč ter v tem primeru regeneracijo, ki je ključnega pomena, če želimo, da bo naslednji trening kvaliteten in da bomo še dolgo trenirali brez poškodb.

Ja, in kaj si hotel povedati? Kot kaže poznaš potrebna dejstva.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA