teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 IRA
Bojan Ambrožič napisal/-a:Jaz sem letos tudi shujšal za okoli 5 kg. Pozimi sem imel že kar nevarnih 70 kg pri moji višini 183 cm. Sedaj pa tehtam okrog 65 kg. Še vedno sem pretežak. Res pa da nikoli nisem imel shujševalnega plana. Poleti sem preprosto veliko bolj aktiven, kot pozimi.

Se strinjam z mojcej!
Sem zadnjič brala tvoje bloge in gledala slikce .... ma ... jest bi ti dala najprej za en masten burek, ko bi te srečala :D

Sej te je sama "kita" in koža - norc! :wink:

Lp
Uporabniški avatar
 niki
mojcej77 napisal/-a:
Bojan Ambrožič napisal/-a:Jaz sem letos tudi shujšal za okoli 5 kg. Pozimi sem imel že kar nevarnih 70 kg pri moji višini 183 cm. Sedaj pa tehtam okrog 65 kg. Še vedno sem pretežak. Res pa da nikoli nisem imel shujševalnega plana. Poleti sem preprosto veliko bolj aktiven, kot pozimi.

65kg na 183cm višine?
Pretežak?...a si gotovo napisal vse številke prav, ker ob teh cifrah gotovo nisi pretežak!

lp,

m

Meni se tudi zdi, da si ravno obratno. Se mi zdi, da imaš prej premalo kil kot preveč.
Uporabniški avatar
 FITINSIT

Kakšen imaš % maščob? (Poklicna deformacija :D )
Uporabniški avatar
 Tina_brzina
Jaz sem shujšala za 1 kg odkar tečem, ampak imam občutno manj celulita in tistega ki se trese.
Telo porablja največ maščobe ko je v okolju 37'C, ampak to je mal huda za tečt.
Važno da se mišice utrdijo, pa da gre špeh stran, pomoje moraš pa kar par let trenirat da dobiš malo vitkejšo postavo. Odvisno tud od konstitucije. Pomoje. To bo vedu kdo ki dalj časa teče.
Uporabniški avatar
 stena
hey ljudje.

sam sem od v slabih dveh mesecih s pomočjo teka in pitjem vode namesto drugih tekočin izgubil že 11 kg. treba sam tečt lepo v pulzu ko se ti max. kurijo maščobe, pri meni je to okrog 137-140 ko mi telo energijo črpa iz maščob v 97%. tko da tečt tm do 70% pulza pa bo;)
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
FITINSIT napisal/-a:

Kakšen imaš % maščob? (Poklicna deformacija :D )

Ne vem. Vaga mi pokaže 12 %. Ne vem pa koliko je to res. Trenutno sem se še zredil. Imam 66 kg in 183 cm. :?
Uporabniški avatar
 vigor
Malo sem preletel tole temo in nekako ugotovil da gre predvsem za izgubo telesne teže na račun izgube maščobe.
Za to obstaja več načinov. Največkrat uporabljen način je vadba nekje pri srednji intenzivnosti 50-60% VOmax, ki naj bi trejala nekje od pol ure dalje pa do ene ure. Drugi način je trening pri visoki intenzivnoti (krajši čas treninga), ker se sicer ne porablja maščoba ampak ogljikovi hidrati. Vendar pa se mačšoba začne porabljati po končanem treningu in lahko traja še dolgo po treningu.
En od načinov so tudi različne oblike krožne vadbe.

LP
Uporabniški avatar
 iverson
Če se ti sekiraš s temi kg-ji, kaj naj jaz rečem ko mam 187cm pa 90 kg. Pa bi mogoče dal največ 5kg, ker se čist fino počutim.
Sem Tud jst preletela to temo..sicer vidim da že nekaj časa ni več aktivna, pa vendar..sama tečem zdaj že približno 3 mesece..kilogramov mam občutno preveč 72kg na mojo višino 172cm..upoštevam vsa načela zdravega prehranjevanja= 5 obrokov na dan, sadje, zelenjava, gibanje vsak dan uro (tečem vsak drugi dan oz. odvisno kakšno je vreme)..nekje do 16ure je za menoj že popite 2litra vode..izogibam se sokovom itd itd..shujšala nisem še NIČ..vztrajam,ker se baje telo izoblikuje šele po enem letu intenzivnega gibanja..
ampak bomo videli..je pa res težko prenašat svojo težo pri teku, zato se spopadam s kliogrami (načrtujem vsaj 10kg it dol, to bi bilo idealno zame..)

Ima kdo kakšen nasvet, kako pospešit zadevo? Mi je pa obenem precej pomembno, da pridobim igubljeno kondicijo iz srednješolskih dni..

Lep dan želim vsem :)
Mam zelo podobne probleme kot ti. Čeprav tole hujšanje v osnovi ni nobena znanost ("manj ješ, več športaš"), pa se strinjam s tabo, da zna biti težko. Ljudje smo vseeno različni in nekateri se moramo precej namatrat, če hočemo kaj shujšat, drugi to z levo roko, tretji se pa sploh zredit ne znajo :wink: To, da zdravo ješ, je fajn, pa da tečeš, tudi, ampak očitno še vedno ješ preveč. Poskusi s temle: http://caloriecount.about.com/ Približno izračunaj, koliko kcal na dan rabiš, če hočeš shujšati x kg do y datuma in potem si nekaj časa zapisuj hrano in kcal, da dobiš občutek, koliko dejansko poješ in kje bi se dalo zmanjšat. Tiste dni, ko se ne gibaš, jej manj. Zase sem ugotovila, da moram bit ves čas malo lačna, če hočem shujšat, kar pomeni, da imam ful počasno presnovo in da za samo preživetje rabim zelo malo kalorij. Če normalno jem, že ne gre več nikamor.

Lahko pa še po ZS kakšno rečeva
Živjo!

Sem prebrala o vajinih težavah.
Ker se ukvarjam z ljudmi, ki imajo takšne težave kot vidve naj vama povem, da je zelo pomembna kvalitetna hrana in pravilno uravnoteženi obroki ter seveda redni obroki, ne samo zmanjšana količina kcal.
Veliko ljudi ne ve, da ima tudi sadje sladkor in se v veri, kako dobro se prehranjujejo in pojedo veliko sadja in zelenjave še vedno redijo oz. s težavo ohranjajo težo ali da ne rečem - celo redijo. Po drugi strani pa imajo prav vsi, ki ne pazijo in kontrolirajo vnos pustih beljakovin precej veliko pomanjkanje le teh, kar vodi v upad mišične mase, upočasnjen metabolizem, lakoto,...
Upočasnjen oz. počasen metabolizem imajo tistih, ki ne jedo redno in ki imajo majhen mišični tonus, skratka nanj vpliva vsak posameznik s svojim načinom življenja oz. prehranjevanja.
Kadar se ljudje, ki želijo shujšati vzporedno začno ukvarjati tudi s fizično aktivnostjo se zgodi naslednje: kg stojijo ali pa se na tehtnici doda kakšen kilogram ali dva. A brez panike :) to je čisto normalno, saj so se mišice začele polniti s krvjo in hrano, ki jo potrebujejo, da opravljajo svojo nalogo. Po mesecu ali najkasneje treh pa se bodo poznali zelo veliki rezultati v obsegih tudi če na tehtnici ne bo trenutno željenega rezultata.
Skratka... le tako naprej, pa mogoče malo paziti kaj, koliko in kdaj se je.
Če je teža prevelika odsvetujem tek in naj bo za začetek raje kolo ali hoja, dokler se taža malo ne zniža saj tako zelo trpijo sklepi, za katere pa je prav tako potrebno prehransko dobro poskrbeti - poskrbeti, da je po vadbi dobra regeneracija.

Mogoče bosta dobili kakšen uporaben nasvet na moji spletni strani http://www.zajtrk.fitinsit.si/ ali pa na http://www.fitinsit.si/index.shtml lahko se mi pa tudi javita in vama bom bolj konkterno za vsako posebej povedala čemu morata posvetiti več pozornosti.

LP,
Andreja
Ženska pri višini 172 cm in teži 72 kg ni pretežka za tek. Tako da Kathy, ti kar tekaj. Če maš vmes čas, pa še malo na bicikl. Nič ne škodi.
Količine sadja pa nič ne zmanjšuj, sploh pa ne po teku. Takrat se moraš razkislit in sadje je za to tipi topi. Zmanjšaj pa masto hrano in druge hidrate. Zdravo je bit malo lačen.

Je pa tako, če je to samo neka kura za zmanjšanje teže, ki bo trajala nekaj časa, potem bo po tem spet enako. To mora postati način življenja.
Na jedilniku lahko imaš prav vse v mejah normale, da ne bo preveč enega drugega pa premalo. Dosti dosežeš že s tem, da imaš zajtrk (dalje še vsaj 3-4 obroke) in da ne ješ zvečer recimo po 19. uri. Torej, če si pokonci do 24h ali dlje bodi pač lačen. Začetki so pa hudi, ker je prisotna bolečina v mišicah in sklepih od treningov, telo pridobi na teži (mišična masa se poveča in je težja od maščobe), tehnica "laže" (ko pokuriš OH čez dan ali po treningih lahko kaže tudi do 5kg manj, ko to zlahka v dveh ali treh dnevih nadomestiš), utrujenost, trenutki nemotiviranosti. Torej potrebna je samo disciplina, volja in vztrajnost. Prvi pravi rezultati pa se ne pokažejo pred enim mesecem trdnega dela.
hvala za nasvete..naj pa povem še to, da zajtrkujem že odkar pomnim, mastni hrani se izogibam, ker mi naredi tak velik cmok v želodcu in potem ne morem početi nič.
Mi je pa zanimivo nekaj..lani poleti sem šla na hypoxi- bila sem izžrebana v neki nagradni igri,sicer je to precej drag špas (če kdo pozna-vakumsko odpravljanje obsega telesa..nekako tako no..)..in sem se pazila pri hrani tako kot sedaj,..bila sem tudi fizično aktivna na kolesu v hypoxi studiju (do pasu sem bila v brezzračnem prostoru)..pa so šli kilogrami dol..en na teden..če bi bilo sedaj enako bi bilo super..

presnova moja je pa baje zanič..verjetno je podobno kot pri tebi Nataša. Kaj se to ne da na noben način izboljšat? Gre samo tako da zaužiješ manj kalorij in to je to?

Vztrajam pri teku, moj strasten hobi pa je tudi obiskovanje slovenskih gora :D obupat uglavnem nimam namena ker uživam v tem kar počnem :D :D
Verjamem, da je enim dosegati take cilje lažje, drugim pa težje. Nekaj kratkih in jedrnatih napotkov glede metabolizma:

* Jejte zajtrk, da se bo vaša presnova prebudila z vami, in ne šele pozno dopoldne.

* Ne preskakujte obrokov, ker zaradi tega ne boste shujšali, ampak le upočasnili metabolizem.

* Jejte manjše obroke, ki ne bodo obremenili vaše prebave, zato pa jejte pogosteje – tako nikoli ne boste lačni.

* V vsakdanjo prehrano vključite več energijske hrane – sadja in zelenjave.

* Izogibajte se sladkarijam in uporabi belega sladkorja, jejte hrano, ki ne dviguje ravni krvnega sladkorja. Če že potrebujete posladek, pojejte polnozrnate piškote.

* Začinjena hrana lahko pomaga spodbuditi metabolizem, zato si jo privoščite.

* Povečajte vnos vode, ki iz telesa odplavlja vse strupe. Če telo nima vode, se njegovo delovanje upočasni.

* Namesto kave pijte zeleni čaj, ki stimulira metabolizem.

* Vadite redno in dvakrat na teden dvigujte uteži, lahko izvajate povsem lahke vaje – tudi hoja po stopnicah šteje!

* Imate dovolj spanja? Med spanjem se obnavljajo mišice, ki kurijo energijo.

* Kortizol – stresni hormon upočasnjuje metabolizem, zato si vzemite čas tudi za sproščanje.

VIR: http://www.aktivna.si

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA