teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Baina napisal/-a:Teža mi je res malo rasla, sedaj pa mi je danes spet padla na 44.4 kg. Pa ne vem zakaj? Je to normalno da mi tako niha?

Kot sem ti napisal to je posledica nihanja (zadrževanja) vode.

Baina napisal/-a:ker so prijateljice vztrajale, kar pa mi ni bilo všeč če silijo sedaj vame.

Tudi mama mi je vztrajala da sem pojedla en rafaelo in spet sem se počutila grozno.

Normalno saj te silijo v nekaj kar nočeš.

Baina napisal/-a:Nočem takega občutka, da ko pojem kaj malo bolj kaloričnega spet bum in oh v moji glavi. Tega se želim znebiti, ker res ni lahko.

Začni najprej s tistim kar najraje ješ, nato počasi ko dobiš zaupanje vase dodajaj stvari, če ne jih še zmerom lahko odstraniš.

Baina napisal/-a: Ne vem sicer, če se kdaj pregrešite s kakšno čokoladico ali pecivom, ampak vseeno, vsaka vam čast. Tako naprej.

Lind 85%-99% trga gate :wink: , pecivo pa tudi pečem :mrgreen: samo ne okol govort.
Uporabniški avatar
 stena
Baina, človek se čisto nič ne pregreši če poje nekaj čokolad, piškotov, tortic, peciva... To je nekaj normalnega in res ne poznam človeka, ki mu to ne bi šlo v slast. Jaz trenutno zbijam težo, pa se ne morem odpovedati saj nekaj sladkorja na dan. Je pa res, da v tem času malo bolj pazim in raje pojem košček dva ali tri ali štiri čokolade mistica 70% s pomarančino lupino- izvrstna je pa še cenejša kot lidnt (je pač lindt le lindt, gorenjka pa gorenjka :D )
Uporabniški avatar
 mare
Uroš Sobočan napisal/-a:Lahko ji je rečt daj pojej pol pice, lahko ji je rečt daj pejt na kebab, še lažje ji je rečt JEJ. Lahko ker je to za vas nekaj vsakdanjega, tako kot pot v službo, zanjo pa ni. Predstavljajte si stojite pred ognjem, boste skočili? Verjetno ne.
Hrana je zanjo neke vrste ogenj, noče vanj, če se mu približa pa se opeče in je totalno na tleh.
To je tisto najbolj zanimivo, lahko se delamo pametne čeprav stvari ne razumemo, sicer pa ja saj vse piše v knjigah.

Mimogrede moj BMI je 19,6

BMI Categories:

* Underweight = <18.5
* Normal weight = 18.5-24.9
* Overweight = 25-29.9
* Obesity = BMI of 30 or greater

Ne vem od kod tebi podhranjenost.

Poleg tega pusta skuta ni NORMALNA hrana? Ovseni kosmiči niso NORMALNA hrana? Potem me zanima zakaj večina občuduje kaj jem, mi zdravniki segajo v roko ko vidijo moje izvide. Hm... očitno nisem normalen, niti nočem bit, nočem bit tako kot ostali hočem bit jaz, in to tudi sem.

Uroš, najmanj si želim s tabo polemizirati o prehranjevanju. Vsekakor ti čestitam in sem vesel zate, da si se izvil tej bolezni. Tisto o podhranjenosti ti napiše izračun BMI na strani zdravstvenega doma če vneseš tvoje podatke http://www.zd-lenart.si/ . Sam sem sicer zelo proti takemu predalčkanju, saj imel pa sem v srednji šoli ob tvoji višini komaj kakšen kilogram več, pa sploh nisem bil pretirano suh in bil zelo dober športnik v športih, kjer je ključna moč.

Nič nimam proti tvojemu načinu prehranjevanja, tebi očitno ustreza, moraš se pa zavedati, da vsakemu pa ne. Meni naprimer že ne, matematika mi pa nekako govori, da taka dieta ne bi bila najboljša za pridobivanje teže, prej za manjšanje. Proti moji filozofiji je tudi natačno spremljanje zaužite hrane. Tri žlice kosmičev za zajtrk, natanko določena malica, tehtanje in računanje kalorij, določeni obroki vedno ob istem času, meni se to ne zdi ravno privlačen način prehranjevanja.

Ne mislim, da bi lahko anoreksiku rekel jej in bo jedel. Pa naj to velja za tvoje kosmiče ali pa za pečenega vola. Tule sicer očitno ne gre za tipično anoreksijo, saj se punca zaveda, da je presuha in se je (še) sposobna prehranjevati. Bolj sem imel v mislih, da greš lahko brez kančka slabe vesti na pol pice, spiješ kokakolo in magar še pokadiš cigaret če ti paše, pa nimaš slabe vesti. Če poješ samo grižljaj tudi ni problema, jaz ji gotovo ne bi težil, ampak bi pojedel še njeno polovico.

Normalna hrana je za vsakogar nekaj drugega. V bistvu sem mislil običajno, torej tisto, kar že 50 let priporočajo nutricionisti in je večina ljudi, samo večina v nekoliko prevelikih količinah in malce slabših razmerjih. Skuta in kosmiči so zame normalna hrana, ne zdi pa se mi normalno jesti samo to v natanko določenih in izmerjenih količinah.

Še enkrat, nobenega namena nimam prepričevati tebe, da je kaj v zvezi s tvojim prehranjevanjem slabo, želel sem samo Baini podati še drugačno možnost.
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
mare napisal/-a:Tisto o podhranjenosti ti napiše izračun BMI na strani zdravstvenega doma če vneseš tvoje podatke http://www.zd-lenart.si/ .

Novejši predalčki so spuščeni/zvišani ravno zaradi teh težav s presuhostjo/predebelostjo.

mare napisal/-a:Nič nimam proti tvojemu načinu prehranjevanja, tebi očitno ustreza, moraš se pa zavedati, da vsakemu pa ne.

Saj nobenga ne silim v ta režim :wink:

mare napisal/-a:Tri žlice kosmičev za zajtrk, natanko določena malica, tehtanje in računanje kalorij, določeni obroki vedno ob istem času, meni se to ne zdi ravno privlačen način prehranjevanja.

Problem je da nisem imel sploh občutka za lakoto in sem se tako navadil da sem vsaj jedel, sedaj vzdržujem tako ker mi to ustreza, količine so okvirne napisal sem kako okvirno zgleda dan.

mare napisal/-a:Tule sicer očitno ne gre za tipično anoreksijo, saj se punca zaveda, da je presuha in se je (še) sposobna prehranjevati.

Zaveda se, ampak ji glava govori drugače.

mare napisal/-a:Če poješ samo grižljaj tudi ni problema, jaz ji gotovo ne bi težil, ampak bi pojedel še njeno polovico.

Predstavljaj si da je to tvoja hči.

mare napisal/-a:Še enkrat, nobenega namena nimam prepričevati tebe, da je kaj v zvezi s tvojim prehranjevanjem slabo, želel sem samo Baini podati še drugačno možnost.

Te čisto zastopim, podajam samo odgovore, vem da moj način ni slab. Problem je samo da "normalen" človek gleda na hrano kot sem ti napisal, ko si v tem pa je stvar čisto drugačna. Dejansko se moraš naučit nazaj jest, si pridobit zaupanje v samega sebe. Začeti mora postopoma, tisto kar ji je všeč, ker vsiljevanje nečesa pa vsi vemo kam pelje, v še večji odpor.
 jezek.teka.teka
tudi jaz nisem pristaš predalčkanj, a po mojem so to precej šolski primeri izjav:

Baina napisal/-a:mogoče sedaj tudi izgledam precej suho, ampak tega se ne zavedam
(...)
kar mi spet prinese slabo voljo, manj jem saj se sama sebi zdim predebela (še vedno).

če bi se šli neko predalčkanje, bi jo lahko spredalčkali. je zasvojena s hujšanjem. skozi misli na to. ne upa si vzet hrane. megli se ji pred očmi, ne more tečt, ona se pa zdi sebi debela.

kaj bi morala napisati, da bi sodila v klasično kategorijo?
 jezek.teka.teka
Za svoje težave sem kriva sama in moja glava, nihče drug. Je res, da prvič ko sem se spopadala s to boleznijo so bili krivi sorodniki, to moram priznati (najprej me je zafrkaval brat, da imam malo bolj »okroglo rit« (pač sem začela odraščati in iz majcenega dekletca se je začela razvijati ženska), potem je imel pripombe tudi oče, nazadnje pa še dedek, in takrat je udarilo.)

misliš, da oni kot tvoje okolje nimajo nič pri tem, da se je zadeva ponovila?

ste se kdaj pogovorili, kako je prišlo do prve anoreksične situacije? se zavedajo, da so te globoko prizadeli, da si se odzvala tudi na njihove pripombe s stradanjem?

Je to normalno da mi tako niha?

je normalno, da teža niha; pri meni tudi za 2 kg gor in dol v enem dnevu.

Je mogoče menstruacija povzročila dvig teže?
takrat zastaja voda v telesu, zato imamo večinoma kar vse nekaj dni prej in tudi še v prvih dneh kako kilo več.

Ampak meni je težko.
meni je tudi težko v življenju. velikokrat.
včasih mi pomaga, da se ozrem okoli sebe, pa vidim, koliko ljudi je res objektivno nesrečnih. rojeni brez ene noge, slepi, s presnovnimi boleznimi, da ne smejo sploh jesti nromalne hrane. rojeni v revnih državah, rojeni v okolja, kjer jih sorodniki rpodajo v suženjstvo.utd, itd.zgodbe iz slovenije in sveta. in potem si rečem, da kaj se imam za smilit sama sebi, da moram uživat, ker mi je dano več kot drugim.

si sposobna, mlada, zdrava ženska in ko se boš nehala maltretirati, boš imela mnogo možnosti, da najdeš svojo srečo. sreča je tudi v tem, da pomagamo drugim. morda se lahko priključiš kakšni prostovoljski skupini (obstaja kup tematik), pa ti bo to pomagalo, da ne boš toliko razmišljala o sebi, o tistih par kilah gor ali dol.

Sem včeraj po ne vem kolikem času jedla čokolado, košček čokolade, ker so prijateljice vztrajale, kar pa mi ni bilo všeč če silijo sedaj vame. In moram povedati da mi je bilo zelo težko, sem težko pogoltnila tisti košček. Tudi mama mi je vztrajala da sem pojedla en rafaelo in spet sem se počutila grozno.

si naredila korak naprej. bo upam kmalu nehalo bit grozno - jaz zelo uživam v čokoladi, upam, da boš kmalu tudi ti.

Ne vem sicer, če se kdaj pregrešite s kakšno čokoladico ali pecivom.
hehehe... za druge ne vem, zame pa velja: seveda se. brez sladkarij mi živeti ni :mrgreen:

moja meja za slabo vest je več kot ena mala čokolada na dan... moja slaba vest izgleda tako, da naslenji dan skušam ne jesti sladkarij. če en dan zdržim brez, smatram kot osebni dosežek.

skratka, naj živijo tovarne čokolade, sladoleda, piškotov... pa vse tiste mame od prijateljev, ki me poznajo kot sladkosnedno, pa me zalagajo s s vojimi izdelki... njami...

Baina, javi se kaj, mislimo nate.
 ton
Baina, tudi tekači se radi prelevimo v hranoznanstvenike in potem razsvetljeni z raznimi dietami in reklamami jemljemo to in ono. Bognedaj kdo to prebral kot napad, finta je, da z leti človek dejansko ugotovi, ali ga neka hrana 'poganja', koliko česa naj vnese, pozorni postanemo na železo in zaloge pa na sladkor...
Po mojem za rekreativce velja neka osnovna uravnotežena prehrana z nadpovprečno veliko vnosa tekočine. Morda tudi v smeri več ogljikovih hidratov (hit so testenine), saj te tvorijo hranilo za mišice. ne vem, sam bi ti priporočil, da vendarle gricneš recimo kakšno frutabelo raje kot čokolado, če ti gre ta na živce (meni ne gre, o ne).
Pozdrav!
 Baina
Pa da se spet malo javim. Najprej res vam hvala za odgovore, ne vem kaj bi brez vas in vaših nasvetov.
No, tako je na stvari. Jutri me čaka pregled pri osebnem zdravniku. Me zanima kaj mi bo povedal. Prosila ga bom za krvno sliko, ker se mi res zelo veliko vrti in megli pred očmi. Bomo videli če mi res primanjkuje železa. Drugače pa teža mi ostaja ista 44.4kg. jem res več, a mislite da še vedno premalo??? Gibam se tako približno pol ure na dan (15 min zjutraj, 15 min popoldne). Toda jaz bi rada več trenirala, ker mi je to res malo, a starši mi ne dovolijo več. A mislite, da delam kaj narobe, da teža ostaja ista? Saj se ne gibam veliko (zame absolutno premalo :cry: ). Naj telesu raje privoščim teden dni počitka brez vsakršne aktivnosti? Toda zame bi to bilo mučno, ker mi je mučno že zdaj, ko ne smem trenirati. :(
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Baina napisal/-a:Me zanima kaj mi bo povedal. Prosila ga bom za krvno sliko, ker se mi res zelo veliko vrti in megli pred očmi. Bomo videli če mi res primanjkuje železa.

Defenitivno ti primanjkuje mikronutrientov, ker jih ne vnašaš dovolj.

Baina napisal/-a:Drugače pa teža mi ostaja ista 44.4kg. jem res več, a mislite da še vedno premalo???

Delaš še eno ogromno napako, ki je tudi meni znana. Prehitro pričakuješ rezultate in spet posledično nisi zadovoljna z napredkom, čeprav je mogoče minimalen. Mogoče si pojedla kak koščkek več na kar bi bila lahko ponosna ampak ne tebe raje zanimajo številke na tehtnici. Začni gledat na življenje z druge strani, majhni koščki mozaika, ki jih vsak dan skladaš, že dober dan od nekoga je lahko del tega, res je včasih kak košček odpade, če je odločilen ga postavimo nazaj, če ne pa ga zamenjamo z drugim.

Baina napisal/-a:Toda jaz bi rada več trenirala, ker mi je to res malo, a starši mi ne dovolijo več.

Več, več, več, več, kaj pa če bi samo malo??? Kdo je z majhnim zadovoljen?

Baina napisal/-a:Naj telesu raje privoščim teden dni počitka brez vsakršne aktivnosti? Toda zame bi to bilo mučno, ker mi je mučno že zdaj, ko ne smem trenirati. :(

Če ne gre počivaj, telo ti samo pove kako in kaj. Če ne moreš migat počivaj, ali bi raje fasala kako hujšo poškodbo in celo življenje ne bi več smela migat?
Uporabniški avatar
 Starbucks
:) Po dolgem času sem se odločila,da nekaj napišem. Večkrat sicer berem, ampak tvoja zgodba, Baines, me je prav ganila! Kot srednješolka sem imela sestro, ki je imela anoreksijo( uspešno jo je premagala), moja hči pa je premagala ortoreksijo, kar sicer ni prava anoreksija, je pa podobno v blažji obliki. V tistem času sem se precej zanimala o tej temi in še vedno me prizadane, ko slišim, da ima kdo hujše težave s prehranjevanjem.
Svetujem ti pomoč strokovnjakov s tega področja, ker mislim, da si predaleč zabredla, da bi si lahko sama uspešno in dovolj hitro pomagala. Sama veš, komu se lahko zaupaš- mami, prijateljici...Skušaj se o tem pogovarjati!!! Ne bo ti svetovala, da več jej, ker boš sama enkrat prišla do tega, da si škoduješ. Skušaj sama pri sebi ugotoviti vzroke za nastalo stanje. Vedeti moraš, da ti starša vedno skušata pomagati, čeprav se tebi ne zdi tako, ker morda nimata zate pravega načina. Starši VEDNO skušajo svojemu otoku pomagati po svojih najboljših močeh! Za uspešen boj s sabo moraš najprej imeti sebe rada, kolikor se da, se spoštovati kot človeka, ker si ti ena in edina.
Če upoštevaš kak nasvet, bi ti rekla, da se manjkrat tehtaj, VEČ PIJ!, manj telovadi in skušaj čimmanj misliti na hrano, čeprav vem, da je to v tvoji koži težko. Morala bi se zaposliti z drugimi stvarmi. Glede druženja je pomoje tako- pač ne greš v družbo, če ti ne paše, včasih je dobro biti tudi sam s sabo.Tisti, ki te imajo radi, bodo spoštovali tvojo odločitev.
Iskreno ti želim čimprejšnjega boljšega počutja in veliko uspeha! LP
 Baina
No tako je na stvari. Sem bila včeraj pri zdravniku (obup kakšna gužva). Me je hotel poslati v mb k neki terapevtki, vendar sva se zmenila, da mi da 3 tedne časa, da se opomorem oz. pač, da bo videl, da sem začela res jest in se trudit sparvit na normalno težo. Teža je sicer enaka 44.3-44.4 kg. Sem pa dala tudi kri, in imam 85 g/l hemoglobina. Dobila sem tudi železove tablete Retafer. Ne vem sem se pozanimala na spletu in vidim da spadam v srednjo anemijo?A je to zelo hudo? Zdravnik mi je tudi povedal, da sedaj naj ne telovadim, oz treniram. Ampaka zame je to precej hud udarec.Sem bila zelo slabe volje,ker res ne vem kako bom zdržala brez treningov. Ne vem, kaj naj naredim. Zelo me jezi tudi to, da me neprestano zebe. Sem danes oblekla 4 majce,hlače pa še povrhu imam bundo pa me zebe, da sem cela modra. :oops: Dovolj mi je vsega teg, si želim da bi bilo že vsega tega konec, in bi se lepo pozdravila, ker sem res nepresatno utrujena, vrti se mi, zebe me, sem brez moči, najbolj pa si želim treningov :cry: Zanima me tudi, katera hrana in živila vsebujejo veliko železa, oz kako si lahko vse pomagam, da železo spravim na normalno raven? A to doglo traja, da se stanje železa stabilizira? Verjetno je odvisno od tega kako si priden :oops: ?
Drugače pa res vam hvala za nasvete in lepe želje. Upam samo da se bom čimprej pobrala skup in začela kmalu trenirat s polno paro in velikoo energije.
 Baina
Emm samo nekaj me še zanima. Malo ven iz teme ampak vseeno. Velikokrat me zvečer oz. ponoči grabi krč v mečnih mišicah. Mogoče kakšen razlog za to? Ali je to nekaj povsem normalnega? Ker včasih me tako zelo prime, da ne morem premakniti nog, občutek pa imam kot da mi mi kdo trgal mišico z noge, zelo boli skratka :--( Moram biti zaskrbljena, zaradi tega?
 abcd
Zelo dober nasvet imaš zgoraj pri starbucks. Morala bi si najti takšno preokupacijo, da pri prehranjevanju sploh ne bi razmišljala o tem.
Če bi bila fant bi ti priporočal, da pojdi delat na platformo za eno leto :D , za punce pa ne bi vedel kaj bi prišlo v poštev :roll:
 jezek.teka.teka
hoj, Baina,

a nisi ti bila pri zdravniku? zakaj njega ne vprašaš, kaj pomenijo krči? :D
naj bi bil razlog v neravnovesju elektrolitov, pomanjkanu magnezija. ampak v resnici je razlogov lahko sto, večina tukaj pa ni zdravnikov. torej, naj ti nekdo usposobljen pove.

Baina napisal/-a:Zdravnik mi je tudi povedal, da sedaj naj ne telovadim, oz treniram. Ampaka zame je to precej hud udarec.Sem bila zelo slabe volje,ker res ne vem kako bom zdržala brez treningov. Ne vem, kaj naj naredim.
(...)
Upam samo da se bom čimprej pobrala skup in začela kmalu trenirat s polno paro in velikoo energije.

prvi in drugi del tvojega posta sta v totalnem neskladju. se bojim, da si notranje še vedno zelo razdvojena. kaj bo, če ne boš 3 tedne migala? konec sveta?

dej, pojdi k tisti terapevtki v MB.

glede železa...
zelo obiširna tema, na tem forumu veliko piše, google ti bo dal še več odgovorov.
na kratko: kava preprečuje absorbcijo, vitamin C, B12 in baker pa skupaj z železom tvorijo idealne pogoje za nove rdeče krvničke. tablete pij skupaj s kakšnim limoninim sokom, kivijem, pojej zraven malo paprike, paradižnika - nekaj z vitaminom C, skratka. brez tega je škoda, da tvoja jetra in ledvice sploh spravljajo ven iz tebe, kar bo ostalo.

koliko časa, da se uravnovesi? hmmm..
pri organizmu, kot je tvoj, najbrž tako dolgo, dokler se ne pozdraviš.
pri ostalih mesec, dva, tri, odvisno od telesa. več kot intenzivno migaš, več železa rabiš. so pa uporabniki tega foruma zelo obširno pisali o svojih izkušnjah s tem, samo iskalnik na forumu uporabi...

na splošno ti predlagam, da namesto da vprašanja pišeš sem, jih vtipkavaš v google. bo več efekta.

drugače pa :clap: da si šla k zdravniku. pa samo pogumno dalje.

LP!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA