imate kaj, kar ne potrebujete in bi to lahko podarili komu, ki bi podarjeno z veseljem in koristno uporabil?
Uporabniški avatar
 RoKo
#158438
PRIDRUŽIMO SE AKCIJI PETROLA IN RDEČEGA KRIŽA

Zakaj podariti igračo?
Večino izmed nas na otroštvo vežejo lepi spomini. Spomini na brezskrbnost, veselje in igranje. A vendar je življenje veliko otrok še vedno polno skrbi in žalosti in s premalo možnostmi za igro.

Igrače spodbujajo igro, z igro se otrok preseli v domišljijski svet, raziskuje in ustvarja. Kdor lahko ustvarja kot otrok, bo tudi v odraslih letih bolj ustvarjalen. In čigar otroška leta so polna smeha, bo tudi kot odrasli pogosto deloval z dobro voljo.

Tako v Sloveniji kot v drugih državah jugovzhodne Evrope precej staršev ali skrbnikov otrokom ne zmore privoščiti igrač. Petrol in Rdeči križ Slovenije omogočata, da jim pomagamo z dobrodelno akcijo.

Občutek za sočloveka ali upanje v boljšo prihodnost? Oboje!

Čemur v otroških letih rečemo igra, v kasnejših letih rečemo delo. Zato akcija Petrola in Rdečega križa Slovenije Podari igračo in nasmeh spodbuja predvsem otroke, ki imajo obilo igrač ali igrač več ne potrebujejo, da jih podarijo drugim otrokom, ki jim igrač primanjkuje. S sodelovanjem v akciji se tako otroci učijo nove igre: igre odrekanja za dobro drugih – dobrodelnosti.

Predpraznični čas z akcijo Podari igračo in nasmeh pridobiva nov smisel tako za otroke darovalce kot za otroke prejemnike. Darovalci spoznavajo, da prejeti igračo kot darilo ni samo po sebi umevno in da je dajati lahko več kot prejemati, prejemniki pa, da je mogoče, da svoje obilje z njimi delijo tisti, ki imajo več od njih.

Otroci iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore, ki darujejo ali prejemajo igrače, utegnejo odrasti v osebe, ki bodo povezale ne le te države, pač pa ves svet v ustvarjalnem sožitju in skrbi za skupno dobro.

Kje lahko oddam igračo?

Igrače je mogoče oddati na več kot 300 Petrolovih bencinskih črpalkah po vsej Sloveniji v posebej za to namenjen zabojnik.

Do kdaj lahko oddam igračo?

Zbiranje igrač bo potekalo do 30. novembra 2008.

Kdo naj odda igračo?

K podaritvi igrač so vabljeni posamezniki, ki so prepoznali in začutili poslanstvo humanitarne akcije, seveda pa so dobrodošle tudi skupinske podelitve v organizaciji skupnosti staršev ali pedagogov v vrtcih, šolah in vzgojnih zavodih.

Kakšno igračo lahko podarim?

V duhu poslanstva akcije vas vljudno prosimo, da podarite igračo, ki je uporabna (ni uničena), saj lahko samo takšne razdelimo otrokom z neenakimi možnostmi in bodo služile svojemu namenu.

Vabimo vas, da podarite vse vrste igrač, tako plišaste kot tudi knjige ali sestavljanke. Domišljija ne pozna meja!

Kljub temu vas moramo opozoriti, da bodo igrače, ki bodo v kakršni koli meri spominjale na nasilje (pištole, sablje, noži ipd.) in nevarni predmeti (npr. škarje) izločene kot neprimerne in neskladne s poslanstvom zbiralne akcije. Vljudno prosimo, da tovrstnih igrač in predmetov ne odlagate v zabojnike.

Vljudno prosimo, da igrače, ki so iz več kot enega sestavnega dela (npr. sestavljanke), v zabojnike oddajate v zaprti vreči ali škatli.

Kdo so prejemniki igrač?

Prejemniki igrač, zbranih pod okriljem humanitarnega projekta Podarimo igrače in nasmeh, bodo manj privilegirani otroci iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Črne gore. Prejemnike zbranih igrač bo izbral Rdeči križ Slovenije v sodelovanju s veleposlaniki držav prejemnic v Sloveniji. V teku akcije bomo prejemnike objavili tudi na teh spletnih straneh.

Kako bo igrača prišla do prejemnikov?

Rdeči križ Slovenije bo strokovno svetoval Petrolu, ki bo igrače najprej razvrstil po kategorijah (plastične, kosovne, družabne igre, kocke itd.), jih očistil ter jih pripravil za distribucijo, kot določajo mednarodni standardi, značilni za tovrstne humanitarne akcije.

Igrače, ki bodo glede na določene kriterije ocenjene kot neuporabne, bo Petrol odstranil v skladu z ekološkimi standardi ravnanja z odpadki.

Čemu je namenjena spominska zapestnica?

Vsakdo, ki odda igračo, lahko na Petrolovih bencinskih servisih, kjer so postavljeni zabojniki akcije Podari igračo in nasmeh, prevzame spominsko zapestnico.Zapestnica je statusni simbol darovalca. Izraža sočutje in skrb za druge. Dobili smo jo zato, ker smo storili nekaj koristnega, nekaj, kar bo polepšalo in izboljšalo življenje tistemu, ki nima enakih možnosti. Zapestnica je nekaj čisto posebnega, saj predstavlja nasmeh, ki smo ga priklicali na obraz otroka s podaritvijo igrače.

http://www.petrol.si/index.php?sv_path=98,9009,9025
 Sončnica.v
#158478
RoKo, hvala za informacije, res lepa gesta.
Bomo poiskali zabojnike.
Uporabniški avatar
 Miha65
#158500
Hvala za tole...

..sem ze prav gledal kje lahko oddamo igrace (bom kar mojo mularijo prosil naj jih zberejo :wink: ), ki jih ne manjka v nasi hisi, ceprav imam leto, 5 in 10 let stare razgrajace...
Uporabniški avatar
 lev-inja
#158671
Tudi pri nas bomo pospravili predale :twisted: , čeprav se zadnja leta skoraj ne igramo več. Določene igrače so pozabljene in na njih se nabira prah :!:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA