Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Zdravo,
jaz moram priznati, da sem bila prav razočarana nad samo organizacijo Lj. maratona. Včeraj sem namreč pretekla prvič 42km dolgo preizkušnjo in sem zelo ponosna sama nase.

Zakaj sem razočarana, no pa lepo po vrsti kot so hiše v Trsti:

Ko sem pričenjala drugi krog so namreč v Šiški sprostili promet, tako da sem tekla po pločniku, tam kjer jih pa ni bilo pa po cesti. Zaradi tega sem se morala umikati avtom. Okrepčevalnice so bile že skoraj pospravljene, tako da sem morala prositi za vodo oz. sadje. Res, da moj čas ni bil super vrhunski (4.54), vendar vseeno menim, da do tega ne bi smelo priti. Konec koncev preteči 42km ni tako enostavno. Dobila sem namreč občutek, da nekaj veljajo le tisti, ki jim uspe doseči super vrhunski čas in s tem uvrstitev, mi ki pa smo bolj počasni in temu bolj vztrajni pa ne.

Kaj pravite ostali?

Lp,
Pena
 deniss
Gre seveda spet za temo, ki nas bo verjetno precej razdelila...

Se pa pridruzujem tvojemu mnenju...zapora ceste za maraton bi morala trajat vsaj pet ur, kar nekako omogoci skoraj vsem tekacem, da pridejo v cilj "normalno"...letos sem bil npr. na polmaratanu v Bruslju in je bila zapora dejansko pet ur...pa verjamem, da ima Bruselj mal vec prometa kot Ljubljana...

Hkrati pa...ce se gremo organizacijo maratona se je to treba it tko kot je treba...torej omogocit kar se da enakovredne pogoje za vse...

Tko da...sicer nisem bil letos v Ljubljani in tezko ocenjujem...se pa pridruzujem tvojemu komentarju, da bi zapora lahko traja dlje...

Glede pijace pa sploh ne komentiram...ta pa bi MORALA trajat dlje:)))
Uporabniški avatar
 Vladek
Sam sem bil, do zdaj, nad organizacijo navdušen, bil dobro uro pred tabo.

Sem pa že večkrat bil v tvojem položaju. Predvsem na cilju v Radencih, se je v preteklosti dogajalo, da so nam 10km in 21km tekači pojedli in spili, kar je pač bilo. Pa to ni problem tekačev, ampak organizatorja in njihovega odnosa do maratoncev. Kakor koli že, to, kar se ti je zgodilo, se mi pa zdi skrajno nespoštljivo do vseh maratoncev, tudi do mene. Pogoji morajo biti za vse enaki, če pa že sprostijo promet, naj ga sprostijo tako, da bo en vozni pas rezerviran za maratonce, ali pa se naj grejo elito brez rekreativcev.

To, da si morala prositi za vodo, nimam besed!

LP

Pa čestitke za prvega, naj ne bo zadnji :-)
 ton
Pena, kot prostovoljec sem delal na okrepčevalnici na Vodnikovi in moj odgovor je torej povsem oseben: glede avtov sem bil zgroženi vsaj enako kot ti, saj je bila Vodnikova - ampak začuda samo v smeri teka, torej od Drenikove proti Pržanu) praktično odprta od tam 13h, ko so mimo nas pritekli tekači za končni čas nekje 3.30.
Smo pa poslovali do - mislim - zadnjega mimotekočega še daleč za koncem zapore, saj smo potem še vsaj eno uro pospravljali postajo tako, da smo imeli eno mizo še zmeraj pripravljeno za počasnejše tekače, torej po moji uri tja do 14.15, in ni bilo mimo nikogar več, ti pa si bila tudi že zdavnaj mimo.
Uporabniški avatar
 PENA
Zdravo Ton,
nikjer nisem zabeležila, da so bile v celoti pospravljene pač pa skoraj pospravljene kot tudi nisem navedla, da je bilo to tam, kjer si bil ti oz. vi.

Torej še enkrat sem razočarana nad samo organizacijo in nisem edina. Pa še to lahko povem, da so bile odstranjene ponekod tudi table oz. puščice, kje je trasa, tako da je en tekač celo tekel naprej namesto da bi zavil. Še dobro, da sva ga z kolegico preusmerile na pravo pot. Kaj bi šele bilo, če bi se zgubil Italijan, ki je tekel z nama, pa ne pozna tako zelo dobro Ljubljano.

Lp,
Pena
Uporabniški avatar
 meduza
To je ponavljajoča napaka. Nekaj let nazaj sem tekel prvi maraton in po 3 urah so kar cesto sprostili, začeli pospravljati in mi je bilo prepovedano teči naprej. No lahko sem tekel na svojo odgovornost. Prav zoperno je bilo pri podhodu pod avtocesto.

Varnost bi morali nujno urediti
Uporabniški avatar
 Eustahije
Pena, čestitam za dokončan maraton, jaz tega nisem sposoben - zaenkrat :) Nekje sem prebral, pa zdaj ne najdem linka, da bo cesta zaprta 5 ur, po tem morajo tekači ki bodo še na progi upoštevati cestnoprometne predpise - malo depresivno, fer :), ampak če si ti prišla že pred petimi urami v cilj, verjetno takrat nisi bila hkrati tudi nekje na pol poti, ker bi to kršilo osnovne fizikalne zakone (čeprav kvantna mehanika je zdaj druga tema, ampak jaz vseeno mislim da je napaka na strani organizatorja, ne pa v teoretični fiziki :D)

Kar se pa vode tiče, pa sem tudi jaz mnenja, da bi absolutno morala biti na voljo ob progi, ker ko se gre za vodo, se gre pa za zdravje in preprečevanje poškodb, pa ni več samo ranjen ponos, ker je nekdo morda prepočasen ...
Uporabniški avatar
 Loni
Ne morem mimo tega, da sem včeraj v enih izmed poročil slišala mnenje italijanske udeleženke, ki je bila naravnost presenečena nad tem, da je bil promet ustavljen. Pa če se spomnim Nabrežine, kjer sva z maco morali nekajkrat skoraj odskočiti, ker nas mimodrveči avtomobili sploh niso hoteli opaziti.
Uporabniški avatar
 pementos
Vsi plačajo isto štartnino in pogoji bi morali biti isti za vse tekmovalce ne glede na čas. Žal to zelo pogosto se dogaja, recimo na letošnji Juriš na Vrsič ali na vzponu na Mangart. Če nočejo, da se "počasni tekači" udeležijo pač pa lahko zmanjšajo limit za prvi krog.
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Pena, čestitke za pretečeni maraton; dam ti čisto prav glede tega, da bi lahko bila cesta zaprta do konca prireditve. Če ti je zmankalo vode in izotoničnih napitkov na progi je to kisks organizatorja in je renično uničujoče za tekača-ico (in pomembneje od majic in nogavic). Če je zmanjkalo sadja, čokolade in sladkornih kock je to luksuz, ki ni nujen za tekmo, čeprav to tisti na repu verjetno bolj rabijo kot tisti spredaj. Sam sem tekel med časom 3:45 in 4:00 ure za končni čas in takrat je na progi še vse štimalo. Mislim, da bi moralo tako biti tudi do ciljnega časa 5 ur. Se pa odpre dilema, kaj s počasnejšimi od npr. pet ur. Jih diskvalificarati ali spustiti v režim običajnega prometa. Meni se zdi boljša druga rešitev.

Loni napisal/-a:Ne morem mimo tega, da sem včeraj v enih izmed poročil slišala mnenje italijanske udeleženke, ki je bila naravnost presenečena nad tem, da je bil promet ustavljen. Pa če se spomnim Nabrežine, kjer sva z maco morali nekajkrat skoraj odskočiti, ker nas mimodrveči avtomobili sploh niso hoteli opaziti.

Po naši zakonodaji je promet na takšni prireditvi lahko ustavljen. Po italijanski to opravijo s trenutnimi zaporami. Tu ni prireditelj nič kriv, takšna je pač njihova zakonodaja. Je pa luksuz tečti po glavnih ulicah, a ne. Tudi zato je LM nekaj posebnega
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 27 Okt 2008, 14:13, skupaj popravljeno 2 krat.
 mojA
Čestitam za tvoj prvi maraton !
Strinjam se s teboj, da bi morali biti pogoji za vse enaki od zapore ceste do vode oz. okrepčil na postojankah. Glede zadnjega bi rekla, da je verjetno veliko odvisno tudi od ljudi na samih postojankah oz okrepčevalnicah, ne toliko od organizatorja.

Sama sem bila pred teboj v cilju kakšno urco, po vodnikovi so res vozili avtomobili po eni strani vendar smo bili že tako zdesetkani, da ni bilo problema. Mi je pa šlo malce na živce, če ne drugega, te lahko načne psihološko.

Drugače pa nimam nobenih pripomb in kljub temu mislim, da je bil maraton odlično organiziran. Se pa vedno še najde kaj, kar bi bilo v prihodnosti lahko boljše. In to so zapore cest in okrepčevalnice od prvega do zadnjega maratonca.

Srečno !
 TatoSlo
Letos bil presenečen - pozitivno. nazadnje ko sem šel na ljubljanskega mislim da je bil 9 al 10 je blo dost slabš. Res da šel na 21 km in zato nisem mel teh problemov, ki jih opisuješ. V primerjavi z polmaratonom v ptuju... jao jao. prva voda (zgolj in samo voda in še to od sonca topla) pri 7 km, kao tuš - je bla cev na cesti...
Je pa smotan, sem vidu pred leti, so laufal celga ko smo šli domov. Brez podpore gledalcev, promet, ni vode. No to je verjeten pravi izziv za psiho. Ko si utrujen do konca pa še pozabljen. Vsaka čast.
Uporabniški avatar
 wxy
LP
Se pridružujem izkušnji PENE, saj sem doživel identično zadevo na Vodnikovi in si moral zelo paziti, ko si prečkal cestni pas. Kar se tiče vodnih postaj, pa so pozabili na tiste, ki si šli v drugi krog in pri Trgu republike ni bilo postojanke. Mislim , da je bila zadnja v Rožni dolini, nasledanja pa šele v Bežigradu.
Drgače pa fenomenalni občutek, ko veš da si zmagal na 42 8) !
Uporabniški avatar
 pelvis
Pena, prav imaš veš. Ko sva se pogovarjala sem imel v glavi, da si presegla 5 ur. Pa tudi če bi jih, bi se z odprtim prometom lahko srečala šele v zadnjih m ali km.

Bral sem Polet, kjer g. Zalokar nazorno piše tudi o časovni omejitvi in tam pravi: "Skupni limitni čas je 5 ur. Po tem času se morajo tekači zaradi sprostitve prometne zapore umakniti na pločnik trase. Tisti ki v tem času ne bodo prišli v cilj, morajo upoštevati cpp!"

Torej se to tebe sploh ne tiče in je napaka organizatorja, da si imela opisane težave. sam sem na splošno zadovoljen z organizacijo tega maratona in ponavadi se vsakemu zgodi kakšen kiks pri taki veliki organizaciji ampak, da pa tekačem ne zagotovijo osnovne zaščite in "postrežbe" v obljubljenem roku , pa je velik kiks. Pravilo 5 ur ni novo in vsak ki se prijavi, bi ga moral sprejet, organizator pa spoštovat. To si tudi ti (in očitno vsi tekači blizu tebe) plačala. Piši na Timing.
lp
Uporabniški avatar
 Sport Billy
Pena, vse čestitke z moje strani, da ti je uspelo preteči maraton. Organizator bi moral absolutno spoštovati pravilo 5 ur zapore. Upam, da se to naslednje leto ne bo več zgodilo, saj je skrajno žaljivo do tekmovalcev, ki so še na progi.
L.p. S. B.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA