hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

#368441
Pisateljska pešpot po Goriški regiji

Na relaciji: Most na Soči-Grgar-Čaven-Ajdovščina pot še ni prehojena z moje strani. Ali je mogoče že kdo hodil na kakšen odcepu te poti, posebno iz Mosta na Soči do Grgarja? Na Stravi je vidno, da tu ljudje hodijo? Predvidevam pa, da po delu te poti, ki gre iz vasi Ravnica pri Novi Gorici proti Čavnu, hodi kar nekaj ljudi. Jasno pa mi je, da se hodi iz Čavna proti Ajdovščini.
#368449
Jaz sem že večkrat šel po poti iz Ajdovščine proti Grgarju na ter nato na Sveto Goro.
So dve varianti. ena je, da greš najprej do koče na Čavnu - Kucelj - Veliki Rob - spust na Sekulak - Kopitnik (tukaj se pot Zakomplicira. veliko jih od Kopitnika dalje gre naprej ter nato pridejo do vasi Trnovo ter nato spust po asfaltu do Grgarja, kar vsekakor ni prijetno. tukaj je potrebno poznati pot oz. imeti neko gpx sled) - Skozno - Vzletišče Lijak - vas Debela Peč - Ravnica - Grgar - Sveta Gora. Druga pa je, da greš samo do Srednječavenske poti ter ji nato slediš do Sekulaka nato pa je pot ista kot pri prvem opisu.
So pa pred letom ali dvemi tukaj Italijanski organizatorji skupaj z slovenskimi speljali 180 km teka Iper Trail s štartom v Stari Gorici ter nato sledili poti katero sem prej opisal do vasi Lokavec ter nato nazaj na Čaven ter po robu do Vipave ter nato na Nanos. In glede na to, da je bila pot neoznačena oz. so jim dali le gpx sled bi le ta morala biti dostopna tudi na njihovi uradni spletni strani.
tako da vsekakor je tisti trail pomagal k prepoznavnosti te poti. ker prej sem po informacijah drugih slišal, da poti med Kopitnikom ter Skozno niso poznali in so ponavadi kar odšli najprej do vasi Trnovno ter nato po Asfaltu navzdol. kako je pa sedaj ravno ne vem zaradi trenutnih razmer.
#368453
Če bo morda kaj pomagalo. Mi se vsako leto ( no, odkar je korwona, ne :evil: ) odpravimo iz Ajdovščine peš na Sveto Goro ( jast jih pridem iz Dobravelj čakat v vas Cesta) . Pot je lepa. Nekaj sicer je asfalta, ma, meni vem, da na dolgi poti prav mal paše, da ne buljim non stop samo v tla, kje hodim... :shock:
GPS: https://www.strava.com/activities/2272194816
RELIVE: https://www.relive.cc/view/vRO7GYJ24yO
#368460
zz topka napisal/-a:Če bo morda kaj pomagalo. Mi se vsako leto ( no, odkar je korwona, ne :evil: ) odpravimo iz Ajdovščine peš na Sveto Goro ( jast jih pridem iz Dobravelj čakat v vas Cesta) . Pot je lepa. Nekaj sicer je asfalta, ma, meni vem, da na dolgi poti prav mal paše, da ne buljim non stop samo v tla, kje hodim... :shock:
GPS: https://www.strava.com/activities/2272194816
RELIVE: https://www.relive.cc/view/vRO7GYJ24yO


Hvala za informacije. Sem potegnil še drugo varianto Pisateljske pešpoti po Goriški. Imenoval sem jo Pisateljska pešpot po Goriški regiji (pot ne gre na Čaven)
#368461
Pisateljsko pešpot po Sloveniji sem poleg Lider posnetkov kontroliral tudi s Stravo (Create a route), kjer se vidi, kje ljudje pogosto oziroma manj pogosto hodijo. Prišel sem do naslednje poti, ki predstavlja Pisateljsko pešpot po Obalno-Kraški regiji: Ajdovščina-Sežana-Dolnja Bitnja. Del poti, po katerem gre Slovenska Jakobova pot sem prehodil pred leti. Zadnjih 10 kilometrov pri Dolnji Bitnji je treba iti po regionalni cesti za Ilirsko Bistrico. Na zemljevidih nisem videl nobene druge rešitve, ali se morda motim!

Ali imate morda kakšne informacije o tem delu poti? Kje bi bila pot lahko problematična ...?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA