vabila na predstavitvene in potopisne večere ter predavanja

Moderator: ero

#34305
Živjo!

Odpiram novo temo, kjer bom najavljala predavanja Ljubljanskega geografskega društva - postala sem namreč odgovorna za te zadeve.
Predavanja so večinoma potopisna, včasih tudi bolj tematska, ponavadi nekoliko bolj strokovno obarvana, a zagotovo zanimiva za širšo javnost.

Vljudno vabljeni!

http://www.zrc-sazu.si//lgd/aktualno.htm#PREDAVANJA


In najavljam že prvo:

mag. Irena Mrak: Učinki turizma v visokogorju – primer Karakorum (Pakistan) in Hindukuš (Afganistan)

Avtorica, ki jo odlikuje odlično poznavanje visokogorskih pokrajin vsega sveta, nam bo na primeru Karakoruma in Hindukuša predstavila učinke turizma na te občutljive ekosisteme. Dobre učinke turizma na družbenogeografsko podobo pokrajine pogosto kazijo njegove temne plati, zlasti obremenjevanje okolja."

Mimogrede, Irena je alpinistka, ki je stroko super združila s hobijem.

Predavanje bo 15.3.2005 ob 19. uri v prostorih Zemljepisnega muzeja (vhod poleg trgovine Kod&Kam), Gosposka ulica 16, Ljubljana.
Nazadnje spremenil Staša, dne 17 Apr 2007, 14:49, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
 Vlajko
#34307
To pa meni zveni "very interesting"..... :D

Bo potrebno malo "prevetriti" svoje obveznosti za prihodnji teden. :idea: :wink:
Uporabniški avatar
 Staša
#37959
Pozdravljeni,

naj vam dam idejo, kako preživeti tole nizkotlačno popoldne:

LJUBIŠA Šolajić, dr. vet. med.: New York po 11. septembru

Ljubiša je opravljal strokovno prakso v ZDA in med drugim preživel nekaj časa tudi v New Yorku, kjer je fotografiral vsakdanje življenje velemesta, njegove znamenitosti in tudi "ground zero". Predavanje bo popestreno z mnogimi "začimbami" velemesta, kot so npr. parada ponosa, baby boom, kritika sistema varovanja...

Vljudno vabljeni na ogled velikega jabolka od znotraj: danes ob 19 00 v prostorih Zemljepisnega muzeja, poleg trgovine Kod in Kam, nasporoti Križank (Gosposka 16)!

za LGD,
Staša Mesec
 Nataša
#37960
Jest bi pa pršla, Staša, a prideš? :roll:
Uporabniški avatar
 alan
#37962
Jaz bom po vsej verjetnosti prisel naokrog...
Uporabniški avatar
 Staša
#54418
Hoj, spet se je začelo, spet bomo potovali. Danes nekaj še posebej ekstravagantnega:

JANEZ BERDAVS: MOLDAVIJA IN TRANSDNESTRSKA REPUBLIKA

Janez Berdavs, univ. dipl. geog., bo v predavanju predstavil najrevnejšo in eno najmanj znanih evropskih držav - Moldavijo. Dežela je bila del nekoč enotnega moldavskega kraljestva, ki je bilo razdeljeno med osvajalce, ki jih je med drugim odlikovalo tudi pomanjkanje posluha za manjše narode - Turčijo in Rusijo. Medtem, ko so Turki v tem delu sveta že davno zgodovina, pa imajo Rusi kljub formalni neodvisnosti še kako močan vpliv na državo. Zavojevalci so pustili sledove tudi v etnični strukturi države - zapuščina Turkov so Gagauzi, turško govoreča manjšina pravoslavne vere, bolj pa je etnično sestavo spremenilo 70 let Sovjetske zveze. Posledica ruskega vpliva je tudi boleče osamosvajanje Moldavije, ki ni ušla vojni. V predavanju bo posebej govora tudi o t. i. Transdnestrski republiki, ki je razglasila neodvisnost od Moldavije v omenjeni vojni, je pa formalno nepriznana, njen bodoči status pa je po 14 letih obstoja še vedno nejasen. Glavna ekonomska panoga v Moldaviji je še vedno kmetijstvo, država nima lastnih energetskih in mineralnih surovin, turizma praktično ni, obeti za prihodnji ekonomski razvoj so slabi. Glavni izvozni artikel države so – pravijo – ženske in trgovina z belim blagom, kar je najbolj žalosten pojav od vseh težav, ki tarejo to vzhodnoevropsko državo. Na predavanju pa bo mogoče slišati tudi, kako zgleda vsakdan v državi, kjer ni elektrike za javno razsvetljavo, topel tuš pa je prej izjema kot pravilo.


Se vidimo danes, 18. oktobra ob 19. uri v Zemljepisnem muzeju (poleg trgovine Kod in Kam, blizu Križank.

PS: Janez je zanimiv in fejst fant, sedi poleg mene v službi. In... koliko vas je že slišalo, da imamo v evropi Transdnestrsko republiko?!?
Uporabniški avatar
 Staša
#57872
Moi! (finski živjo)

Podajam idejo, kako preživeti torkov večer - tokrat z menoj na potepu po Laponski:

Ena najrazvitejših in najbolj inovativnih držav na svetu, Finska, ima svoj »nerazviti jug« na severu. Obsežni gozdovi in jezera ter tundra pa skrivajo mnoge posebnosti preživljanja redkih prebivalcev. Kako Laponci preživljajo zime? Ali stereotip o alkoholu in samomorih velja? Ali je pozimi lahko dolgčas, ali se čas ustavi? Ali je -24 stopinj ovira za skok v jezero? Je mogoče, da so Samije, avtohtono severno prebivalstvo, še dobra tri desetletja liberalni nordijski narodi močno zatirali? Kaj ponuja Laponska mladi družinici? Katere so podobnosti med Samiji in Slovani? Kako Finci vlagajo v razvoj? Je trimčkanje pri -35 mogoče? Ali gorivo ne zmrzne? Ali cest ne posipajo? Katera vožnja je najboljša: s severnimi jeleni, huskiji ali motornimi sanmi? Bo mlad par preživel s kmetijo dobrih 200 kilometrov nad severnim tečajem?

Če vas zanima - se vidimo ta torek ob 19. uri v Zemljepisnem muzeju (poleg trgovine Kod in Kam, pri Križankah), na Gosposki 16. Lepo vabljeni!
Uporabniški avatar
 pegaz
#57904
Uh, tole bo pa zanimivo!
Bom naredil vse, da pribremzam mimo!
LL, Pegaz :)
Uporabniški avatar
 Staša
#57935
Hvala Forumovci, za obisk!
Ker sem bila mal v transu (sem se maksimalno skoncentrirala, da izbraskam vse iz spomina, ker mi je zmanjkalo časa za pripravo) nisem uspelo posebej pozdraviti ali kakšno reči... ;)
Pa danes na Božičku, ki je tudi iz Laponske!
Uporabniški avatar
 Barb
#57936
Staša,dobr si opravila,kljub manjši tremi :wink:
Uporabniški avatar
 5rca
#57945
Barb napisal/-a:Staša,dobr si opravila,kljub manjši tremi :wink:


jaz sem jo pa ravnokar na Valu 202 poslušala :wink: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 Staša
#58861
Državo Mjanmar, ki je bolj znana pod nekdanjim imenom Burma, bo predstavil Boštjan Kerbler – Kefo, mladi raziskovalec na Urbanističnem inštitutu RS. Ker so ga na poti po deželi najbolj očarale naravne lepote, budizem in ljudje, se bo v potopisnem predavanju osredotočil predvsem na te teme. Ob vonju kadil in ritmih tradicionalne mjanmarske glasbe se bomo lahko potopili v tišino budističnih templjev in spoznali vsakdanje življenje menihov v samostanih. Izvedeli bomo, kaj so čarote, tanaka in kyati in spoznali, kako potovati po državi, ki ji že več kot 40 let vlada vojaška hunta. Predavatelj je v objektiv svojega fotoaparata ujel številne obraze ljudi, zlasti pripadnikov etničnih manjšin, ki v svojih tradicionalnih pisanih nošah predstavljajo čudovit kontrast z zelenimi odtenki pokrajine v času deževne dobe.

Svoja doživetja bo Boštjan predstavil v januarskem predavanju LGD-ja v torek, 17.1.2006 v prostorih Zemljepisnega muzeja na Gosposki ulici 16 (poleg trgovine Kod in Kam) ob 19. uri.

Lepo vabljeni, da si rezervirate večer za potep v eksotične kraje! :)

za LGD,
Staša Mesec
 Nataša
#59119
Lahko vam je žal, Mjanmar je carski, predavanje je blo odlično, Boštjan se je pa na koncu že tako razgovoril, da mi nismo nehal spraševat, on pa ne razlagat. Bi kar še bli tam...pa kakšni ananasi, mangoti...jooooj :P

Potem smo pa še mal v guinnesa zavili...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA