Najprej se oproščam, ker se nisem prej javil. Obveznosti in lenoba (nisem šel nič na kompjuter čez vikend).
Zdaj pa odgovori Ton-u. Lepo po vrsti. Kar se tiče mazanja pod neoprem je res priporočljiv navadni vazelin. Nekateri ga mažejo po vratu (jaz ne, ker me ne moti in me ne riba), največkrat pa se uporablja okoli gležnjev, da se neopren lažje sleče. Če si pri slačenju neoprena hiter, potem gre brez problema tudi brez vazelina, saj ni toliko problem v drsenju po koži, kot v vakuumu, ki nastane, če si prepočasen. No tudi sam nisem več med najhitrejšimi med slačenjem neoprena in opažam zadnje čase probleme. Sem pa enkrat namazal gležnje z vazelinom in potegnil dol neopren skupaj s čipom. He he. Sem opazil na izhodu iz menjalnega in ker ni zapiskalo sem pogledal kaj je narobe. Tek nazaj na menjalno, pa iskanje čipa in je šla minuta.
Toliko o vazelinu. Aja, na rokah ga pa res ne rabiš.
Zdaj pa še o hrani. Tablice, ki sem jih imel v mislih imajo 230 kalorij. Torej 2x230=460 + energija, ki jo dobiš iz napitkov (približno liter napitka je 300 kalorij), je skupaj že cca 750 kalorij. To je več kot dovolj, jaz niti tega ne uspem pojest na dirki.
Na teku pa največ 3 gele. Približno na 5-em, 10-em in 15-em km.
Za primer naj povem, da sem letos na SP v Long distance na piciklu (130km, 2000 višinskih metrov) v nekaj manj kot štirih urah pojedel od pripravljenih petih tablic, le slabe tri. Dve sem peljal na izlet
Na teku (30km) sem pojedel 4 ali 5 gelov, ne vem točno, ker možgani na koncu niso več dobro delali
Moj nasvet je torej, da niste prišli na dirko jest, temveč dirkat. Telo itak jemlje iz lastnih rezerv. To mora biti natrenirano. Večji problem kot hrana je izguba tekočine, če je vreme vroče.
Kar se tiče pečenja tablic doma, bi ti težko dal točen recept, ker ga ni. Resnica je, da te tablice peče ženski del ekipe
V osnovi gre za ovsene kosmiče zmešane z jajco, beljaki, sladkorjem (čisto navadnim, če maš pa dnar pa lahko daš maltodekstrin notri), pol pa se notri namečejo še kakšni oreščki, semena, kosi suhega sadja. Vsakič nekaj drugega, da se ne prenaješ istih okusov. V glavnem se to zmeša, pusti stati kako uro in nato namažeš zadevo v pekač, kake 2 cm na debelo. Pol pa spečeš. Za natančen recept (količine) moram vprašat Vanjo in bom objavil. Ampak te ploščite uporabljam le na treningih, nosim pa jih v torbici na okvirju picikla, ne v žepu na dresu. Zavijem jih v alu folijo v majhnih količinah. Tako za enkrat v usta dat. Na dirkah vseeno bolj zaupam industrijskim, čeprav so mi slabše.
Še moje mnenje o kompresijskih nogavicah. Mislim, da so le modna muha. Nisem še videl Heileja z njimi, pa teče en malček hitreje kot mi, a ne?
Torej, ne se obremenjevat z opremo, raje trenirajte in tekmujte. (če bi se jaz obremenjval z opremo bi na vseh večjih mednarodnih tekmah pred menjalnim mestom naredil obrat za 180 stopinj in odšel domov. Mislim zaradi sramu. Na koncu odločajo noge, roke in srce)
lp vsem
Tek je najslajši del triatlona.
Ker je zadnji