vprašanja in nasveti o vadbi triatlona :: kako, koliko, kdaj, zakaj, zakaj ne, ... vaša mnenja in izkušnje so dobrodošla

Moderatorji: stena, izzardly

Uporabniški avatar
 medo1977
#218451
Pozdravljeni!
Poigravam se z idejo, da bi se malo posvetil športu, ki je prisoten tudi na Vaši spletni strani, namreč triatlonu.
Imam za sabo nekaj tekaških, kolesarskih in tudi plavalnih kilometrov.
Trenirat plavanje hodim v Terme Radenci in me v sled tega zanima kako lahko okarakteriziram svoj plavalni rezultat na 750m, ki je 16:48.
To razdaljo sem si izbral, ker pač želim začeti pri najkrajšem triatlonu (razen super sprinta). Mislim, da še imam nekaj rezerv v tempu in tudi pri obratih.
Za vse koristne informacije se iskreno zahvaljujem.
Lep pozdrav;
Sebastjan!
Uporabniški avatar
 mazi
#218518
medo1977 napisal/-a:Pozdravljeni!
Poigravam se z idejo, da bi se malo posvetil športu, ki je prisoten tudi na Vaši spletni strani, namreč triatlonu.
Imam za sabo nekaj tekaških, kolesarskih in tudi plavalnih kilometrov.
Trenirat plavanje hodim v Terme Radenci in me v sled tega zanima kako lahko okarakteriziram svoj plavalni rezultat na 750m, ki je 16:48.
To razdaljo sem si izbral, ker pač želim začeti pri najkrajšem triatlonu (razen super sprinta). Mislim, da še imam nekaj rezerv v tempu in tudi pri obratih.
Za vse koristne informacije se iskreno zahvaljujem.
Lep pozdrav;
Sebastjan!


Vsekakor si na dobri poti... :clap:

Tekem je čedalje več in kakšen sprint triatlonček se bo našel tudi zate - da vidiš kje si in ali je to to kar iščeš. Vsekakor je triatlon mnogo težji kot oddelati vsako disciplino posebej... :--
 žabc
#218519
Pozdravljen!
Velik korak k cilju naredimo že z odločitvijo, da se bomo nečesa sploh lotili. Drugi korak je v tem, da se poskušamo preden se nečesa lotimo, malo posvetovati naokoli...saj je nešteto ljudi s svojimi zgodbami, ki so morda identične tvoji. Tretji korak pa je potem samo delo oziroma trening. Ti si naredil že dva koraka od treh, tako da si na dobri poti :clap:
Kar se plavanja tiče in glede na tvoje trenutne ambicije, je uspeh že to, da si sposoben preplavati razdaljo šprint triatlona v enem kosu. Ne obremenjuj se s časom, saj v tej fazi treniranja ta vsekakor ni pomemben. Čas se bo sam od sebe z nekim smiselnim treningom zmanjševal, tako da bo lahko hitro padel tam nekje okoli 14 minut...brez neke specifične vadbe. Zgolj za informacijo...ta boljši slovenski triatlonci (šprint, olimpik) gredo krepko pod 10minut. Ampak še enkrat, s tem se ne obremenjuj!!!
Predvsem poskušaj v tem športu uživat! Tako kot je rekel Mazi...triatlon je malce težja disciplina kot so vse tri individualno...je pa res, da če nisi obremenjen z rezultatom in tekmuješ "z nasmeškom"...tudi triatlon ni nič kaj težka zadeva.
Mislim, da je največja težava uskladit triatlon (trije športi + fitnes) z vsakodnevnimi obveznostmi. Tako da je moje mnenje, da najprej pogledaš koliko časa ti sploh ostane (ter kdaj ti ga ostane), ter se na podlagi tega odločaš kako in kaj boš vadil.

Želim ti veliko užitkov pri tem čudovitem športu :wink:
Uporabniški avatar
 izzardly
#218551
medo1977 napisal/-a:...zanima kako lahko okarakteriziram svoj plavalni rezultat na 750m, ki je 16:48.


Verjetno te zanima, kako bi se s tem časom umestil med ostale rekreativne triatlonce, ali te prav razumem? Če je tako, lahko npr. pogledaš rezultate nekaterih sprint triatlonov, ki so objavljeni na strani Timinga Ljubljana in se malo primerjaš :wink: .

Iz lastnih izkušenj pa lahko rečem, da z rednim nabiranjem vodnih km in piljenjem tehnike začetniki v plavanju zelo hitro napredujemo. Lani sem začela redno plavati v bazenu in junija imela na 750m čas zelo podoben tvojemu, danes pa grem v 25m bazenu (z obrati, seveda) brez težav pod 12:30. Pa nisem nikakršen plavalni wunderkind. Na tekmah je pa druga zgodba, zame predvsem počasnejša.

LP
Uporabniški avatar
 tadejk
#218563
Lep pozdrav!

Moj predlog je, da najprej poskusiš z triatlonom, saj časi v posameznih disciplinah niso primerljivi s tistimi, ko vse discipline skupaj zložiš.

Na triatlonih so ljudje, ki komaj preplavajo 750m in tisti, ki gredo 9min.
Za nas, ki se gibljemo v sredini je najbolj pomembno, da na kolesu ne ostaneš sam in dobiš primerno skupino, saj potem še ostane nekaj energije za tek.

To je pa lahko pri 12min ali pa 15min, čisto odvisno od udeležencev.

Skratka, pogumno na triatlon in upam da se vidimo na Ptuju :)

Tadej
Uporabniški avatar
 stena
#218630
Juhej pa imamo novega triatlonca upam da. Jaz bi samo rekel le pogumno, sprint ni noben bau bau in ga veliko več rekreativcev opravi za šalo kot si to sami mislijo. Plavanje 16 min ni slab rezultat, sploh če ne plavaš pogosto. Moraš pa računati, da bo to na tekmi verjetno okrog 18-20 minut, je pač tekma malo specifična. Pa ne se prestrašiti, ni veliko takih, ki gredo pod 10 minut, sam bi rekel, da je redno tega sposobnih manj kot pet top triatloncev, potem se pa zadeva bolj zgosti in traja nekje tudi do 20+ minut.

Priporočam ti triatlon v Novigradu, ki upam da še vedno ostaja rekreativni in ga slovenski profiji, ki sedaj gotovo že vedo zanj, ne bodo pokvarili. Dobra družba, super tekmica (sicer malo prometna) skratka nekaj najlepšega kar lahko doživiš na prvem triatlonu. Upam, da tudi letos z mano, čeprav v bedni formi- rekreativci se pač radi zabavamo, pa tudi, če je zato čas nekaj minut slabši :)

Če rabiš še kakšen nasvet pa kar veselo napiši, z vseseljem pomagam(o).

LP
Uporabniški avatar
 raziskovalec
#218676
[quote="izzardly] , danes pa grem v 25m bazenu (z obrati, seveda) brez težav pod 12:30. Pa nisem nikakršen plavalni wunderkind. Na tekmah je pa druga zgodba, zame predvsem počasnejša.
LP [/quote]
:cast1: :cast: :clap:
Bravo Izza, ostal sem brez teksta. Si Wunderking.
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 13 Apr 2011, 12:41, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 mazi
#218678
[/quote]
:cast1: :cast: :clap:
Bravo Izza, ostal sem brez teksta. Si Wunderking.[/quote]

Wunderfrau... :clap:
 ton
#218679
Kaj brez teksta - Izza, tale uživaški pristop pa bi nam lahko enkrat malce demonstrirala.

Medotu ste pa dejansko dobro svetovali: fino je začet na kakšnem šprintu in nekoliko ovohat ta šport, ki večino zgrabi. Tule ne morem posploševati, ampak dejansko ob vsej znanosti v triatlonu najdem nekaj tiste taprave otroške igre, veselja do dirkanja.
Uporabniški avatar
 izzardly
#218698
ton napisal/-a:Kaj brez teksta - Izza, tale uživaški pristop pa bi nam lahko enkrat malce demonstrirala.


Z veseljem demonstriram :D ! Nehajte no pretiravat, fantje :lol: . Stvar je samo v tem, da sem bila celo zimo v bazenu (na snegu namreč ne želim početi prav ničesar)in od zaposlenih na bazenu in ostalih plavalcev dobivala dobre nasvete. Bomo videli, kaj se zgodi, ko te voda ne vidi tako pogosto :? .

LP
Uporabniški avatar
 stena
#218720
Če te voda ne vidi pogosto plavaš z lahkoto pod 12.40 :P Malo smo zašli iz teme tako da nadaljne pohvale pošiljajte izzardly na PM ;) Nočemo prestrašiti novih triatloncev z wunderkind rezultati ;)
Uporabniški avatar
 lenči
#218724
:oops: Ne vem, ali se naj pustim prestrašit :--( ali ne :?:
NE, bom še naprej poskušala, saj je tudi tu lahko Polžja sekcija, a ne :laola
Uporabniški avatar
 izzardly
#218728
Nehajte pretiravati!
Medo, boš že sam izkusil hitro začetniško napredovanje :-- , saj si začel redno plavati.
Mi bomo pa poslušali dežurno metlo in nehali smetit (in govorit o številkah, očitno :oops: ).

No, kakor koli, ko se odločiš za triatlonsko udejstvovanje, je najlepše priti na prijazno organizirano sprint tekmo (Novigrad npr. :wink: ), da izpelješ vse discipline eno za drugo in da te zadeva dokončno zasvoji, potem se pa šele začneš igrati s številkami, če te to veseli.

Predvsem pa plavaj, se vozi in teci z veseljem!
Uporabniški avatar
 izzardly
#218729
lenči napisal/-a:Ne vem, ali se naj pustim prestrašit :--( ali ne :?:


Ja, dobrodošla :D ! Lenči, tebi se pa res ničesar ni treba bati. Sama verjetno plavaš ob super hitrih triatloncih z vašega konca in tudi ob takih, ki te ne dohitijo :wink: . Tako kot vsak izmed nas. Z objavo številke sem ga očitno polomila, sem mislila, da bo komu v pomoč. No ja, ''live and learn''.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA