prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 Tatjana
Jaz pa menim, da če so 3-4 treningi povsem dovolj, ampak morajo biti pravilno splanirani in imaš med njimi dovolj počitka. Tudi ne vem kakšne kilometrine ne potrebuješ. Za krajše razdalje pa definitivno potrebuješ tempo tek in intervale, pa tudi en daljši, počasnejši tek tedensko ti ne bo škodil. Pa seveda dovolj počitka vmes.
Uporabniški avatar
 tae
tae napisal/-a:, še vedno mi pa ni čisto jasno, kaj naj bi s tem dosegel.

andrejl napisal/-a:4) kaj misliš z "opazil pozitivnih učinkov omenjenega početja"? kaj pa pričakuješ? razen tega, da boš hitreje tekel pri nizkem pulzu, drugega ne bo. učinki bodo opazni poleti, ko boš vse skupaj nadgradil s "pravimi" treningi...

lp, andrej

Sedaj vem kaj lahko pričakujem. Moj "bazni napredek" v prihodnosti lahko merim na različne načine:
:arrow: enako razdaljo naj bi pretekel z enako hitrostjo, VENDAR NIŽJIM PULZOM
:arrow: enako razdaljo naj bi pretekel z enakim srčnim utripom, VENDAR HITREJE
:arrow: optimalna kombincija; enako razdaljo in pot naj bi pretekel z NIŽJIM SRČNIM UTRIPOM in hkrati HITREJE
:arrow: srčni utrip naj bi mi po končanem treningu na enaki poti, padel hitreje ali pa več.

Praksa (berite čez 1 ali 2 meseca) pa bo pokazala realno sliko mojih hipotez.
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
tae napisal/-a:
tae napisal/-a:, še vedno mi pa ni čisto jasno, kaj naj bi s tem dosegel.

andrejl napisal/-a:4) kaj misliš z "opazil pozitivnih učinkov omenjenega početja"? kaj pa pričakuješ? razen tega, da boš hitreje tekel pri nizkem pulzu, drugega ne bo. učinki bodo opazni poleti, ko boš vse skupaj nadgradil s "pravimi" treningi...

lp, andrej

Sedaj vem kaj lahko pričakujem. Moj "bazni napredek" v prihodnosti lahko merim na različne načine:
:arrow: enako razdaljo naj bi pretekel z enako hitrostjo, VENDAR NIŽJIM PULZOM
:arrow: enako razdaljo naj bi pretekel z enakim srčnim utripom, VENDAR HITREJE
:arrow: optimalna kombincija; enako razdaljo in pot naj bi pretekel z NIŽJIM SRČNIM UTRIPOM in hkrati HITREJE
:arrow: srčni utrip naj bi mi po končanem treningu na enaki poti, padel hitreje ali pa več.

Praksa (berite čez 1 ali 2 meseca) pa bo pokazala realno sliko mojih hipotez.

Tae, kolikor me poznaš, veš, da jaz podobno razmišljam. Nekateri ljudje smo pač bolj storilnostno naravnani in težko počenjamo zadeve kar tja v tri dni, da bomo mogoče čez pol leta mogoče nekaj imeli od tega.
Moje mišljenje je, da teorija "čim več kilometrov" ni najboljša, ker tudi tukaj gre za trening in je potrebno delati z glavo in po nekih zakonitostih športnega treniranja. Ena izmed zakonitosti govori o tem, da je potrebno z najmanj truda doseči največji učinek, kar pa za moje pojme teorija "čim več kilometrov" odstopa od te zakonitosti. Kolikor jaz vem, je teorija "čim več kilometrov" nastala pri vrhunskih športnikih oziroma atletih, (da sem bolj natančen, je to teorijo vpeljal avstralski trener Arthur Lydiard, ki je svojim varovancem predpisoval enormne kilometraže) saj spada v določe del njihovega cikla kot priprave na novo tekmovalno sezono.
Seveda je to teorija prevzela tudi večina rekreativcev, ki si seveda vključno z menoj želijo biti čim boljši na tekmovanjih.
Problem se pojavi, če zadeva ni vpeljana sistematično v skladu z leti treninga oziroma tekmovalnimi cilji (ni vseeno ali se pripravljamo za razdalje do 10 km ali za maratone)
Pa, da ne bom predolg, zanimivo se mi zdi, da imajo recimo Kenijci manšo mesečno kilometražo od evropskih oziroma ameriških tekačev, pa seveda veliko boljše rezultate...toliko za v razmislek :roll:

Lp!
Uporabniški avatar
 zlopi
Obivankenobi napisal/-a:Nekateri ljudje smo pač bolj storilnostno naravnani in težko počenjamo zadeve kar tja v tri dni, da bomo mogoče čez pol leta mogoče nekaj imeli od tega.

... vem, da smo ljudje različni in to tudi spoštujem, me pa zelo veseli, da jaz lahko tečem kar v tri dni in imam potem vedno veliko od tega.

Lp, zlopi
Uporabniški avatar
 vencelj
Zdravo!
Večkrat sem že namigoval, da zna biti treniranje zelo zapletena zadeva, na katero imajo tudi (vrhunski) trenerji zelo različne poglede in posledično zelo različne pristope dela. Tudi o tem sem že pisal, da sem bil svoje čase naročen na Vrhunski dosežek, pa sem ga po nekaj letih odpovedal v glavnem zaradi prenasičenosti z vso tisto teorijo, različnimi mnenji, strokovnimi članki...do neke mere je to čisto OK., toda...koliko let bi moral živeti, da bi sprobal vse tisto, o čemer sem bral :wink: :? :?:
Sedaj kadarkoli spet vzamem v roke tiste številke, brskam po njih, berem članke, delno (ali v glavnem) tudi zato, da "padem not", da se "napsihiram" za tek, da me premakne, da sploh grem...Brez obremenjevanja z vso tisto stroko. No, pa to sploh ni tisto, kar sem hotel povedati.
Ob rob vsej debati v tejle temi sem danes prebral članek iz VD (januar 97), iz katerega sem izluščil tole (dva odstavka):
:arrow: Najuglednejši svetovni fiziologi se strinjajo, da je treba okrog eno tretjino tedenske kilometraže opraviti z 80 do 100 odstotki maksimalne aerobne moči.
:arrow: Evropskim in ameriškim tekačem je treba ves čas dopovedovati, da črni afriški tekači tretjino svojega tedenskega teka opravijo s hitrostjo, ki ustreza 80-100 % izkoriščanju aerobne moči; Evropejci npr. s tako intenzivnostjo pretečejo le 10% svoje tedenske količine teka.
Uporabniški avatar
 tae
vencelj napisal/-a: :arrow: Najuglednejši svetovni fiziologi se strinjajo, da je treba okrog eno tretjino tedenske kilometraže opraviti z 80 do 100 odstotki maksimalne aerobne moči.

Vencelj, to po mojem ne more držati za bazno obdobje, kvečjemu za predtekmovalno oziroma tekmovalno.

vencelj napisal/-a: :arrow: Evropskim in ameriškim tekačem je treba ves čas dopovedovati, da črni afriški tekači tretjino svojega tedenskega teka opravijo s hitrostjo, ki ustreza 80-100 % izkoriščanju aerobne moči; Evropejci npr. s tako intenzivnostjo pretečejo le 10% svoje tedenske količine teka.

To je zato, ker vsa literatura povdarja, da je bistvo vzdržljivost na nižjih obratih, posamezni elementi hitrosti pa naj bodo bolj redki, da se ne pretreniramo. Varnost na dolgi rok.
Uporabniški avatar
 vanja
zlopi napisal/-a:... vem, da smo ljudje različni in to tudi spoštujem, me pa zelo veseli, da jaz lahko tečem kar v tri dni in imam potem vedno veliko od tega.

:D Se podpišem pod to! Seveda spoštujem vse rekreativce, ki natančno načrtujejo svoje treninge ipd., hkrati pa sem tudi jaz presrečna, da lahko tečem kar v tri dni in imam tudi jaz zelo veliko od tega :D 8) Je pa res, da imamo različne želje in cilje...
Uporabniški avatar
 tae
To kar bom sedaj napisal, se bo verjetno marsikomu zdelo brez veze in daleč od njegovih ali njenih številk, pa vendar sem sam zase ful vesel. Namreč meseca januarja 2008 je počasi konec, s tem pa tudi prvega dela moje baze. Kljub temu, da mi je bilo predlagano, da merim količino treningov v urah in ne v kilometrih, sem si jaz za merilo izbral slednje. In nekomu moram zaupati svoje veselje. V tem mesecu sem namreč postavil 3 svoje osebne rekorde:

:arrow: Prvič v življenju sem v enem dnevu pretekel 31,2 km
:arrow: Prvič v življenju sem v enem tednu pretekel 70,6 km
:arrow: Prvič v življenju sem v enem mesecu pretekel 200,8 km

Je pa res, da sem tokrat razvijal le vzdržljivost. Nisem pa še izvedel testov, ki jih omenjam zgoraj. Tudi to bo še.
Uporabniški avatar
 bobr
Bravo tae, lepo se pripravljaš na sezono glede na to da te poznamo kot "kratkaša" :lol:
Uporabniški avatar
 raziskovalec
tae napisal/-a: :arrow: Prvič v življenju sem v enem dnevu pretekel 31,2 km

Bravo Tae, ne glede na to ali je bilo v enem ali v dveh kosih je to super priprava za Sežano. 21-ka je tako šarmantna disciplina, meni je še vedno najljubša.
Uporabniški avatar
 Obivankenobi
tae napisal/-a:To kar bom sedaj napisal, se bo verjetno marsikomu zdelo brez veze in daleč od njegovih ali njenih številk, pa vendar sem sam zase ful vesel. Namreč meseca januarja 2008 je počasi konec, s tem pa tudi prvega dela moje baze. Kljub temu, da mi je bilo predlagano, da merim količino treningov v urah in ne v kilometrih, sem si jaz za merilo izbral slednje. In nekomu moram zaupati svoje veselje. V tem mesecu sem namreč postavil 3 svoje osebne rekorde:

:arrow: Prvič v življenju sem v enem dnevu pretekel 31,2 km
:arrow: Prvič v življenju sem v enem tednu pretekel 70,6 km
:arrow: Prvič v življenju sem v enem mesecu pretekel 200,8 km

Je pa res, da sem tokrat razvijal le vzdržljivost. Nisem pa še izvedel testov, ki jih omenjam zgoraj. Tudi to bo še.

Tae, čestitke :clap: :cast: za dosežene kilometraže, moja mesečna kilometraža v januarju se lahko sedaj "skrije" pred tvojo in da mi boš letos huda konkrenca tudi na polmaratonih :lol:
Mislim, da boš letos v Sežani lahko brez problema tekel pod 1.30! :wink:
 ton
Bravo, Tae!
Ti, kakšno je pa razmerje med različnimi teki? 'Pri nas' imamo tole bazo zelo enakomerno porazdeljeno: en fatrlek s klanci, en bolj ravninski fartlek s pospešenimi klanci in en malo daljši povsem enakomeren tek na teden.
Uporabniški avatar
 tae
Ton, tokrat v tem mesecu nisem še nič gledal na strukturo treninga, ampak le na kilometražo in nizek srčni utrip. Torej sem treninge izbiral in planiral le glede na razdaljo in nič drugega. Februarja pa bo potrebno v treninge vnesti še kaj več (beri kratki hitrostni intervali, katere bom marca le podaljševal).
Uporabniški avatar
 tae
Obivankenobi napisal/-a:
Mislim, da boš letos v Sežani lahko brez problema tekel pod 1.30! :wink:

"Da se ti riječi pozlatijo." Sam še nisem tako optimističen. Zaenkrat bom zadovoljen že z 1:35. (in seveda tvojim novim rekordom :D )
Uporabniški avatar
 tae
raziskovalec napisal/-a:21-ka je tako šarmantna disciplina, meni je še vedno najljubša.

A veš Razy, da me je tole presenetilo, saj sem bil prepričan, da je tvoja ciljna in najljubša razdalja pravi maraton.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA