vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Telebajska
Pozdravljeni,

tečem po 13 tedenskem programu po knjigi Tek za začetnike, sedaj sem pa končala ker me boli v golenici. Sem zelo jezna :( ker sem se dobro pripravla, šla v TS na Čopovo, ugotovili da sem pronator sem dobila te teniske: http://www.superge.si/html/svn/4385184-AA.shtml

ampak očitno to no zadosti :oops: , sedaj počivam in čakam da me neha bolet potem bom pa začela ojačevat noge. Kaj lahko še storim :?:

Hvala za nasvete in lep dan še naprej.

LP T
Uporabniški avatar
 Loni
Telebajska napisal/-a:Pozdravljeni,

tečem po 13 tedenskem programu po knjigi Tek za začetnike, sedaj sem pa končala ker me boli v golenici. Sem zelo jezna :( ker sem se dobro pripravla, šla v TS na Čopovo, ugotovili da sem pronator sem dobila te teniske: http://www.superge.si/html/svn/4385184-AA.shtml

ampak očitno to no zadosti :oops: , sedaj počivam in čakam da me neha bolet potem bom pa začela ojačevat noge. Kaj lahko še storim :?:

LP T

Nekaj vprašanj:
Končala si s 13 tedni teka?
A te cel čas boli ali samo po zadnjem teku?
Kako pa je kaj z ogrevanjem in raztegovanjem?
Kje pa tečeš? Mislim na teren, glede na link, po neurejenih poteh.
Uporabniški avatar
 Wega
golenice na začetku rade bolijo, še posebej če je vmes kakšen tek navkreber. Ampak mislim da bi morale po nekam času nehat, se mi zdi. Te boli tudi med hojo???
Uporabniški avatar
 IRA
Tudi mene po vsakem "novem" začetku bolijo golenice (Wega, sej je to tisto za kar se držijo fuzbalerji, ko se valajo po tleh, ne? :roll: :wink: )

Tudi moja mama je sedaj začeal s tem programom in po 2minutnih intervalih teka je že čutila bolečine.
Upam, da čim prej minejo, da ji prej ne pobere volje...

Mene je še vedno minilo po par tekih!

V katerem tednu pa si?

Srečno...
 Telebajska
Ja sem v drugem tednu v drugem dnevu in sem šla rajši hodt pa me je vseeno bolelo. Tečem pa po gozdu in gozdni poti (kamenje) nič ni navkreber. Očitno nekaj ni cool al pa nimam dost ojačanih nog no sej kako nej jih pa imam sej sem itak začetnica. Ne bi pa rada si nakopala hujšo poškodbo s kakšno pokostnico. Torej kaj naj naredim?

Hvala.
Uporabniški avatar
 IRA
Telebajska napisal/-a:Ja sem v drugem tednu v drugem dnevu in sem šla rajši hodt pa me je vseeno bolelo. Tečem pa po gozdu in gozdni poti (kamenje) nič ni navkreber. Očitno nekaj ni cool al pa nimam dost ojačanih nog no sej kako nej jih pa imam sej sem itak začetnica. Ne bi pa rada si nakopala hujšo poškodbo s kakšno pokostnico. Torej kaj naj naredim?

Hvala.

Mislim, da gre bolj za neojačane noge kot kaj drugega.
Tudi moja mami je v drugem tednu in se ji je začelo pojavljat podobno.

Jaz bi ti priporočala, da upočasniš svoj tempo, tekaj počasi, da je že skoraj na meji hitre hoje.

Verjetno si tudi bolj težka, kar pač še dodatno vpliva na obremenitev telesa.
Samo bolj počasi nadaljuj pa bo!

No, jaz bi tako naredila - z bolečino kot sem jo občutila jaz.
Če pa misliš, da je prehuda in da meji na poškodbo pa le počivaj.
Uporabniški avatar
 IRA
marko85 napisal/-a:Mene tud boli danes po 2 minutah teka. Tečem pa nonstop po asfaltu, ker žal nimam dobene druge možnosti. Očitno je to nekaj kar imajo vsi.

Maaaaaaa ... s podlago je full tako!
Pravijo, da je makadam, polja, gozdne poti boljša, mehkejša podlaga in v bistvu je res! Ampak, če se spomnim svojih tekaških začetkov sem precej časa tekla samo in izključno po asfaltu.

Preveč me je motila neravna podlaga, visenje ceste, luknje, kamenje ... vse čemur se je človek moral izognit, višje dvignit nogo, drugače stopit me je utrudilo in še dodatno obremenilo ... asfalt pa je bil nekako najbolj raven in meni v začetku najbolj na roko.

Potem, ko si že malo bolj IN, ko ti ni več težko naredit kakšnega ekstra koraka, malo dvignit nogo, podaljšat korak, ker je tam ravno luža ... potem je neravna podlaga super.

Noge pa lahko bolijo od enega in drugega ... ali od trdega asfalta ali pa od "viseče" podlage...

Vaja dela mojstra ... in s kilometri bosta našla svoj sistem, ki vama bo najbolj odgovarjal in vama bo najbolj pisan na kožo.

V začetku pa se ljudje pri vsaki stvari pač iščemo!

Srečno obema!
Veliko tekaških užitkov!
 MIHEC
Jaz bi svetoval takole: tudi skozi nekaj bolečin je potrebno iti pri doseganju tistega, kar želimo. Enako je tudi pri teku, saj se telo prilagaja na nov način funkcioniranja. Seveda pa moramo znati oceniti, za kako hude bolečine gre. V tvojem primeru, bi rekel, da je vse skupaj malo "muskelfibra".

Pri teku je vztrajnost in doslednost izrednega pomena, zato naj te bolečina še ne ustavi k tem, da ne greš teči (včasih kar iščemo opravičilo, da ne gremo). Ponovno opozarjam, da ne za vsako ceno, znati moraš preceniti, ali je bolečina res tako huda.

Telo mora iz začetne faze (ko še nismo ogreti) počasi preiti v nek ritem. Skratka, šele čez nekaj časa začnemo funkcionirati tako kot se za gre. Velikokrat ob začetku tudi sam čutim kakšno bolečino, vendar ko se dobro ogrejem in ko v glavi preklopim, bolečina preprosto izgine. Drugače pa kot ti svetujejo tudi drugi, zmanjšaj tempo, morda zamenjaj tudi teren - lahko tudi hodiš, samo ne ostajaj doma - prvi tedni so najbolj pomembni.

Zelo pomembeno je tudi razgibavanje (med treningom ali pa po treningu). Ne rabiš veliko časa, morda 3 do 5 minut, vendar bodi dosledna - vaje opravi vedno po vsakem treningu. S tem boš raztegnila mišice, prav tako pa se bodo hitreje regenerirale.
 Telebajska
Mislim da ni muskelfiber ker me boli tudi ko neham s tekom t.j. drugi dan, vmes sem imela dva dneva premora pa me je bolelo. Kaj pa če so mi dali napačne teniske?

Kakšne so vaje za ojačitev?

Hvala.

LP T
 Telebajska
Ja vedni imam ogrevanje in potem raztegovanje, sem se prpravla prebrala se organizirala potem pa me takole zejeba...
Uporabniški avatar
 pajo
Mislim vsaj sam bi izbiral med Asics ali Brooks. Včeraj sem na Viču - Hervis še videl Asics gel 1130 cena 49€ za pronatorke.
 zappa
Telebajska napisal/-a:Ja vedni imam ogrevanje in potem raztegovanje, sem se prpravla prebrala se organizirala potem pa me takole zejeba...

Tiste superge na linku, ki jih imaš, so videti prave kramparce in so tudi deklarirane kot terenske superge. Sicer jih ne poznam, ampak take superge navadno niso kdo ve kaj blažene. Ker si iz Lj., kje pa tečeš te svoje ravninske "terenske" teke? Jaz sem recimo tudi iz Lj., tečem pa v glavnem po PST, Mostecu, Šišenskem hribu/Rožniku, sem in tja po Golovcu. Vedno se izogibam asfaltu. Ampak nič od tega ni "terenski" tek po neurejenih podlagah, ker so to same urejene in utrjene poti. In za tak teren so tiste tvoje kramparce nekako "overdose" (kot 4x4 terenci za vožnjo po mestu). Ne rečem, da je to razlog za tvoje bolečine (verjetno je predvsem posledica neutrjenost, ker si še na začetku), ampak če tečeš po podobnih terenih kot jaz, se mi tiste superge ne zdijo najboljša izbira.
Jaz bi za začetek zmanjšal količino teka in bi več hodil. Ali pa nabiraj aerobno kondicijo od začetka še kako drugače (recimo kolo) in vmes res počasi povečuj delež teka. Sigurno si pa ne želiš vnetja pokostnice. Ne obupaj.
 luzr
Telebajska napisal/-a:
Pozdravljeni,

tečem po 13 tedenskem programu po knjigi Tek za začetnike, sedaj sem pa končala ker me boli v golenici. Sem zelo jezna ker sem se dobro pripravla, šla v TS na Čopovo, ugotovili da sem pronator sem dobila te teniske: http://www.superge.si/html/svn/4385184-AA.shtml

ampak očitno to no zadosti , sedaj počivam in čakam da me neha bolet potem bom pa začela ojačevat noge. Kaj lahko še storim

LP T

Zabavno, spet so v n-e-k-i štacuni visokostrokovni kadri prodali neprimerne superge.
Pa uporabnik superga in diler toliko nakladata o pronaciji.
Če so to pronatorske superge sem jaz papež.
Te salamenske superge sploh niso primerna za asfalt, le za makadam. Pa še to za mazohiste in res izkušene tekače, ki imajo izdelano tehniko teka.
Za začetnika so priporočljive blažene superge...
In ne verjamem, da je Telebajska kaj omenjala gorske teke...
Prodali so ji namreč ravno to. Lahke superge za teren in gorski tek.
Nazadnje spremenil luzr, dne 04 Sep 2008, 16:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 pajo
Denar vložen v dober nakup superg je zlata vreden. Torej pri tem pa pri nogavicah ali tekaški majici pa pri pajkicah nimaš kaj cincati joj koliko pa to stane. Vsaj sam tako mislim. Superge pa menjaj če se le da.
LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA