Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 IRA
tae napisal/-a:IRA, očitno se morava na ljubljancu spoznati, saj me bereš, kot odprto knjigo (ne mislim le na to temo).

Težko je. Vedno sem si v življenju postavljal neke cilje, želja po udejanjanju le teh me je vodila naprej, me motivirala. Saj ne, da nimam motivacije za tek in treninge. Dejansko vedno komaj čakam, da lahko grem.

Očitno potrebujem nek "klik" v glavi, ki mora biti spontan, ne prisiljen.

Tihe misli se spreminjajo v besede, besede sčasoma v dejanja in dejanja v uresničitev ciljev ali končno zadovoljstvo brez konkretnega cilja. V teoriji mi je zadeva popolnoma jasna, samo še...

Ja res je, nekako sem te takoj "začutila" :wink:

Ne glede na to kako zelo pametni smo vsi skupaj ali pa vsak posebej, nekje je MEJA za vsakega.
Tista meja preko katere ne bomo mogli več it.
Zelo dobro se mi zdi, da je tae odprl to temo - kajti čaka nas vse, vsem se bo zgodilo, da bomo nekje obstali ...

In potem kriza, šok! Se mi zdi prav, da se že vmes na to pripravljamo :wink:
Konec koncev je res, večina nas je rekreativcev in tečemo zase.

Verjetno nas na začetku naprej vleče "preveč kilogramov" ... "zasedenost na kavču" ... potem nas potegne napredek - čas! Potem družba! Potem ... izboljšava časov!
Ampak enkrat je konec, enkrat smo na meji ...

Jaz upam, da bom do tiste meje že našla druge užitke v teku ... morda organizirani teki drugačnih razsežnosti ... morda prestop v kakšno bolj gorsko varianto, kakšno bolj offroad, baje obstajajo tudi orientacijski teki - kjer si moraš še najt pot (ok to ni zame :oops: )
Mogoče triatlon? To je ena moja tabu želja - recimo ... in seveda spet kup možnosti za napredovanje in nadaljevanje. :D

Ti si verjetno ravno na tej meji, ko ti čas ne predstavlja več tega - kar bi si želel in sedaj se iščeš, brskaš po sebi in po okolici, da najdeš kakšno novo motivacijo, navdih ...

Morda najdeš kakega varovanca, ki ga zanima tek in ga bojo tvoji nasveti, zgodba in znanja pripravila do rednih tekaških namer ...
Pri meni full zapali, ko me ljudje sprašujejo, ko začenjajo, ko iščejo nasvete ... takoj me popade tisto "ne moreš sedaj ti nekomu svetovat, a sama ležiš na kavču in zabušavaš ... le kakšen vzor si?!?!"

Mogoče kakšna dodatna tekaška družba?

To bi nekako jaz rada dosegla, da bi se na tekme hodila družit in imet fajn ne pa tekmovat ... s časom, s seboj ... s komerkoli.
Ker ravno preganjanje sebe preko svojih meja je mogoče res kratkotrajno zadovoljstvo pa vseeno mislim, da na koncu ostane le slaba volja, poškodbe in naveličanost!

Srečno tae!
Na LM pa velja, se vidiva (če ne že kaj prej), jaz grem na 10-ko :wink:

P.S. Kako je z drago, je zdrava?
Uporabniški avatar
 IRA
Ah ... sem tolk časa pisala, da so ti že vse povedal :P
Uporabniški avatar
 tae
IRA napisal/-a:Ah ... sem tolk časa pisala, da so ti že vse povedal :P

Ti kar piši. Tako, kot očitno ti rada prebiraš moje prispevke, tudi jaz tvoje.

Hvala za vprašanje glede žene. Ja, je zdrava, hodi v službo. Vendar pravijo, da zdravja nikoli ni dobro hvaliti, saj se hitro lahko spet kaj zalomi.

V srednji šoli mi je bila zelo všeč psihologija in ti si oseba, ki jo očitno obvladaš.
Uporabniški avatar
 tae
Pravi maraton, ne hvala.

Je pa vsekakor zanimiv predlog, s katerim bi dejansko ubil dve muhi na en mah.
 spela*
tae napisal/-a:Špela, žal te moram tu malo razočarati. Ne vem katera od možnosti mi je najbližja in nič nisem še odločen. Misli mi begajo iz ene skrajnosti v drugo. Rad bi videl, da se s tem nebi obremenjeval, saj mi ne gre za preživetje, poleg tega niti nisem vrhunski tekač, sem le povprečen rekreativc, tako kot še 1000 drugih. Nekaj od teh sigurno podobno razmišlja, venar tega ne povedo javno.

Nič me nisi razočaral, brez skrbi. :wink:
Ampak če razmišljaš o posameznih možnostih, ki si jih naštel sam ali ki smo jih predlagali mi, mar res ni nobene take, da bi si - vsaj ob malo globljem razmisleku - rekel: "ja, to je pa res lahko izziv"? Kot sem malo namignila (in kar bi tvojemu pedagoškemu pristopu lahko ustrezalo), tudi pomoč drugemu, da doseže svoj osebni cilj na polmaratonu, je morda lahko primeren izziv zate.

Sicer pa ... ja, tudi jaz bi ti predlagala maraton, a kaj, ko si že prijavljen za 21 km. :wink:
Uporabniški avatar
 IRA
Mah ...

Mogoče sem malo bolj čudna, ampak mislim, da moraš korak naprej, recimo maraton "začutit" in da bi bilo to sedaj samo nekaj na silo, kar je daleč od tega o čemer v tej temi pravzaprav govorimo!

Kaj boš storil, kaj ti bo v cilju prineslo srečo in mir v srcu in duši, boš začutil sam.
Te pa tudi jaz vidim nekoliko bolj v turistični varianti.

Veš, jaz sem mela letos veliko krizo pred Bledom (ok sej vem, da ni primerljivo - ampak gre za občutke), ravno zaradi te nepripravljenosti, ampak ne veš kako zelo je krasno, ko greš na tek dejansko NEOBREMENJEN!
Že v naprej veš, da nisi pripravljen, da ne boš podiral rekordov in na štartu si sproščen, brez pričakovanj, brez neučakanosti ...
Preprosto stečeš in se zabavaš!

Ko tako tečeš vidiš presenetljivo ogromno ljudi naokoli, naravo, fotografe, ki jih drugače ob zadrgnenem gledanju predse in v mislih usmerjenih v čas - sploh ne zaznavaš.

In še ena simpatična prigoda z mojega ZEN Bleda :wink:

Že kakšne tri četrt poti je bilo za nami, ko smo se nasmejane prikazale izza ovinka.
Vidim jaz simpatičnega gospoda, ki si ravno pripravlja fotoaparat, da bo slikal nekam proti otoku... in seveda (če bi bila IRA kdaj tiho, bi me verjetno pobralo od hudega :roll: ) jaz začnem upit "joooj gospod počakajte, če ne boste meli ravno naše riti na sliki" :D

Gospod se smeje in odgovori, da ravno to čaka ...

In ne boste verjeli - v Poletu je ravno ta slika :lol: 8) :D
Pacek...

In veš, če nebi tekle turistično, mislim, da ga niti opazile nebi 8)
... pa še v cilju so nas napadli "kdo so pa smejoče gospodične" :D

Tudi turizem ima svoj čar.
Tako kot so krasna potovanja in iskanja novih krajev, tako zelo (ali pa še bolj) so krasne tudi neobremenjene počitnice z ležalnikom ob bazenu :twisted: 8)

Lp
 luzr
vencelj napisal/-a:Včasih sploh ne bi blo slab, če bi se dogovorili za kak skupen pripravljalni tek :!:

lp, vencelj

Bajsi je vabil na tek po PST-ju konec septembra. Če koga mika...
Pol kroga ali cel krog...
Oglasite se.
Uporabniški avatar
 Classix
tae napisal/-a:...poleg tega niti nisem vrhunski tekač, sem le povprečen rekreativc, tako kot še 1000 drugih...

Oprosti Tae, vendar tukaj se absolutno ne strinjam s teboj. V mojih očeh (in jaz sem rekreativec...) si zelo dober, če ne že vrhunski tekač. Vsled tega te poskušam popolnoma razumeti, ko si postavljaš vedno nove in nove cilje. Že samo bežen pogled na tvoja dosedanja športna udejstvovanja (ples, borilne veščine, samoobramba, tek...), da vedeti, da imamo med seboj vse kaj drugega kot običajnega rekreativca. In prav je tako, saj večkrat potrebujemo nasvete nekoga, kateri je to že dal skozi, kateri ima zlata vredne izkušnje in jih je nesebično pripravljen deliti z nami.
Dovoli še moj namig v zvezi z LM 08...preprosto poizkusi s tem tekom osrečiti samega sebe, morda na malo drugačen način. Kaj veš koliko je tekačev, kateri bi radi to preizkušnjo odtekli npr. v času 1:30:00, ali morda 1:40:00. Ponudi se za zajčka in ubil boš več muh na en mah in prepričan sem, da boš poln notranjega zadovoljstva in miru. Predvsem slednjega se mi zdi, da ti primanjkuje.
Sicer pa spoštovani kolega...še LM in Palmanova in tekaške sezone bo kmalu konec. Takoj za ovinkom pa je že nova in ta je lahko zopet tvoja...in v tej bomo morda zopet priča podobnemu ali podobnim epskim dvobojem, kot je bil letos spomladi v Radencih.

V iskanju notranjega miru, ti želim vse dobro!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 IRA
Jest sem dobila eno idejo, kako lahko prideš srečen na cilj :D

Ok na LM, greš pač turistično :wink:

Ampak v Palmanovi bi pa lahko mene nesel v cilj :D ok al pa vsaj drugo polovico, no :oops: :lol:
Pa bi oba podirala rekorde, jaz na pretečene kilometre in verjetno tudi na čas :twisted: ti pa na tek z utežmi 8) :lol: 8)
A nebi blo fino, veš kok bi nama ploskal :D
V vsakem primeru bi bla zmagovalca :laola

Glede žene pa ... sej bo moj tut zraven, če ni foušije je vse zadost :oops: :wink:
Uporabniški avatar
 Darja
lonely napisal/-a:... tako da bi ti čas cca. 1.26 zadoščal zgolj za 170 mesto,pa še 5 žensk bo pred teboj.

To, da je človek "ZGOLJ" 170. na LM, bi še nekako šlo, ampak, da ga za nameček prehiti še 5 žensk pa je popolnoma nesprejemljivo :wink:
Uporabniški avatar
 raziskovalec
Tae, še nekaj mojih misli.

Vsaka 21-ka je drugačna. In ljubljanska je počasnejša kot npr. palmanovska. Če hočeš (le) dober rezultat, boš potemtakem tekel samo hitre, ravninske 21-ke. In torej po tej logiki v Ljubljani sploh nima smisla iti na 21km in tudi ne na 42km.

Vsaka 21-ka je drugačna. To pomeni, da ima vsaka svoj čas, ki je neprimerljiv z drugimi. Primerljiv je le čas na isti progi in primerjaš ga lahko z drugimi in sam s seboj. Prvo ponavadi počneš. Poskusi tokrat malo drugače. Prvič tečeš to progo, postavi na njej svoj PB, saj nimaš na LM še razultata na 21, mar ne. Poskusi dati od sebe nekaj solidnega, če bo dobro bo super, če ne bo, boš pa drugo leto lažje popravil svoj PB na tej isti progi. Prvi na tej progi nikoli ne boš, zato pa ima tekmovanje s samim seboj tudi pravi smisel.

Vsaka 21-ka je drugačna. Morda pa hitro preteči ni edini motiv. Morda pa lahko (kot si v tej smeri že sam nakazal) nosiš vodo in gele kakšni tekačici in tekaču, ter ga spodbujaš pri njegovem cilju. Morda je čar teka tečti 10 ali 15 minut pod svojimi sposobnostmi in opraviti trening. Na progi in ob progi se dogaja marsikaj, kar ne vidiš in opaziš, če greš na polno. Vem, da ti je ta način razmišljanja zelo oddaljen, a kjub vsemu. Ljubljana ima svoj čar, množica tekačev tudi.

Vsaka 21-ka je drugačna. In popolnoma od tebe je odvisno, kako se boš počutil na njej, če jo nepoškodovan uspeš preteči. Popolnoma sam se odločaš, ali boš zadovoljen z rezultatom 1:20, 1:30 ali 1:40 (ti časi so zate, za večino nas so le utopija). Tekači večkrat drug drugega sprašujemo, kako je šlo po teku. Povemo čas, nato pa sledi vprašanje, si zadovoljen, posebno če se ne poznamo dobro in ne vemo kateri čas ima kdo v nogah? In v tem vprašanju je ključ. Reci si, zadovoljen sem, ker bom prvič nastopil na LM na 21 km. Tekel bom po svojih trenutnih zmožnostih (če boš na čas), kot spremstvo xy-i ali XY-u ali pa jih bom odtekel za trening. In drugo leto bom poskusil biti boljši, če pa ne bom, to pomeni le-to, da sem sem bil letos (lansko leto) zares dober in bom morda naslednje še boljši. Tečeš lahko na minimalni pulz, prvih deset kilometrov počasi, zadnjih 7 kilometrov hitro. Lahko preizkušaš inačico počasnega začetka na 7 km in hitrih 14 km. Nešteto je možnosti. če rezultat ni prvi motiv si osvobojen in lahko preiskušaš inačice (npr. zadnjih 7 pod 4:00) .... Lahko se igraš in tek ni le tekma z drugimi in samim seboj, lahko postane veselje, radost, eksperimentiranje, ne pa nekaj kar moraš ... In če ne boš, bo slabo ...

Tako preprosto je to, Tae. Sreče ni na cilju (teka), sreča je na teku samem. Včasih je že štartati sreča. In na srečo so poti (na teku in v življenju) tudi težke, ker v nasprotnem primeru bi bil cilj brez vrednosti. Če si dalj časa na progi, sreča traja dalj časa (no, če se ravno ne mučiš ko žival in nič ne boli).
Se vidimo na štartu. In bomo (upam) srečni. Lepo je biti hiter, ni pa to vse, še daleč ne. Za 42-ko te ne bom navduševal, ker vem, da jo boš šel (šele) čez nekaj let, če sploh. In potem upam, da se vidimo tudi na analizi.
Analiza je super, posebno če si (pre)tekel.
Nazadnje spremenil raziskovalec, dne 18 Sep 2008, 15:43, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 garač
Raziskovalec, tole je pa zlo dobr napisano...:cast: :clap:

Sam najraje po teku na vprašanje kako je šlo odgovorim takole; lahko bi tekel (plaval,kolesaril) počasneje...samo niti sekunde ne hitreje... :wink:
Uporabniški avatar
 semjul
:D

moja odločitev je preprosta, LM se ne bom udeležil. Zato obstaja več razlogov, glavni pa je, da me pehanje za časom na "tako resnih" tekih ne osrečuje. Če tečem, tečem predvsem zase.
Nekoč se mi je sanjalo, da tečem povsem z lahkoto in z občutkom popolnega miru v sebi in to je moj osnovni cilj. Teči z lahkoto in srečo v sebi. Ali mi LM lahko ponudi to? Mislim, da ne. Lahko pa mi ponudi vrečko presenečenja za nekaj eur.
Tae, kot borec si se moral marsikaj naučiti tudi o stanju duha, poskusi si kaj od tega priklicati v spomin sedaj, ko ti po tvoje ne gre najbolje.
Uporabniški avatar
 tae
Sprva sem želel vsakemu posebej odgovarjati v tej temi. Sedaj bom vsem skupaj. Prav vsem sem zelo hvaležen za vaše besede. Z nekaterimi javljenimi se poznamo osebno, z drugimi le na daljavo po prispevkih. Vesel sem burnega odziva v dokaj kratkem času. Zato se po mojem ta forum loči v pozitivnem smislu od drugih. Načeloma nas veže le tek, vseeno smo pa pravi prijatelji.

Hvala vam.

PS.: Ali vas zanima moja odločitev, ali naj ostane skrivnost do poročila s prireditve ? :D :D :D (evo, pa ste me pripravili do smeškotov)

Ljudstvo tekaškega foruma je(ste) :laola
Imam vas :heart
Z veseljem bom zastopal največji slovenski rekreativni "klub" :TF)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA