Na, evo, pa sem stisnjen v kot. Nobenega izgovora nimam več, nobene lenobe ne morem zganjati. Lepo čedno je treba nekaj doživet in napisat. Za začetek in povrh pa še ni bilo nobenega gromozansko zanimivega doživetja, samo taki majhni, ki nam počasi in tiho nagajajo med tekom. So tudi taki, ki nam dajejo novih moči in vzpodbud, samo temu se ne reče doživetja, to so normalni občutki, ki nas spremljajo na teku. O njih lahko tudi kdaj drugič.
Ne bom govoril o tem, koliko obotavljanja vsebuje priprava na tek, preden se odločimo, katero majico ali hlače bomo oblekli, preden obujemo copate, pripnemo uro na zapestje in pas za srčni utrip na prsi. To je sestavni del tekaške procedure in nam pomaga pri odločitvi. Ne to ali bomo šli teč ali ne, to bomo zagotovo storili. Bolj nas zaposluje misel, kam bomo šli in koliko časa naj tečemo. No ja, to je samo pri nekaterih, sicer ima pa vsak svojo proceduro priprave na tek. Približno tako poteka priprava na popis kakšnega doživetja.
Na tekmi vsi taki prijemi odpadejo, a se pojavijo novi. Tam ne razmišljamo ali bomo tekli ali ne, zato smo prišli na tekmo. Tekli bomo, a najbolj sitno opravilo zame je, pritrjevanje številke na majico. Najprej se moram odločiti, s katero majico bom tekel, da bom nanjo pripel številko. Potem pa se začne opravilo, ki terja svoj postopek. Z mojimi debeli prsti razpiram majhne in gladke knofljice in obenem poskušam da bo številka na prsih pripeta naravnost. Večkrat se vbodem v prst, skrivim nekaj knofljic in naredim nekaj odvečnih lukenj v majico. Večkrat se mi je že zgodilo, da sem spel skupaj prednji in hrbtni del majice, ko sem jo hotel obleči, pa sem vse skupaj raztrgal. Če pa številko pripenjam, ko imam majico oblečeno, se pa zbadam v trebuh. Saj na koncu mi vedno uspe, ampak enostavno ne gre nikoli. Pripravne bi bile majice z moškimi drukerji, seveda pod pogojem, da bi bili drukerji na številkah, kakopak ženski.
Prva nevšečnost po začetku teka se pojavi, ko me prevzame občutek, da so vezalke na eni copati trdneje zavezane kot na drugi. Ustavim se, pritrdim pentljo in tečem naprej, A sedaj se zdi, da je druga prerahlo zavezana. Spet počepnem in trdneje zavežem še drugo copato. To se ponovi kakšne tri do štirikrat, dokler mi ni vsega dovolj. Usedem se na tla, odvežem obe vezalki, zrahljam copati, jih ponovno obujem in pazljivo in enakomerno zategnem vezalke. Potem pa gre.
Potem se pojavijo dezinformacije. Ko sproti kontroliram srčni utrip, ta včasih tako niha, da normalno srce tega ne bi preneslo. Tekaško srce sicer ni normalno, zagotovo je razširjeno. In to prvič zaradi tega, ker je športno in športna srca so razširjena, vsaj tako pravi strokovna javnost in drugič, ker smo tekači dobri ljudje in imamo široka in odprta srca za ljubezen do sočloveka in sočlovekinj, takorekoč do soljudi. Na kratko bi rekli, da tekaško srce bije za soljudi pod strokovnim pogledom merilnih ur.
Vendar na to široko srce vplivajo banalne zadeve. Najbolj nagajajo daljnovodi, ki so povsem odveč, saj vsi vemo, da elektriko dobimo iz vtičnic. Daljnovodi samo motijo merjenje srčnega utripa, odvisno od tega, koliko so ti daljnovodi napetostni. To je vse kar vem o tem, razen, da mi pod njimi srčni utrip kaže, da sem star dvajset let, kar bi bilo dobro, če mi ne bi včasih kazal, da sem mrtev.
Srčni utrip motijo tudi električni pastirji. Človek bi lahko rekel, da govedoreja ne vpliva slabo samo na globalno segrevanje, ampak moti tudi rekreacijsko gibanje in tek po naravi. Nekateri pravijo, da če kravo, ki ima polno vime mleka, strese električni pastir, ne morejo pomolsti, ker se ji zaradi tresenja v vimenih že naredi maslo. To potem izvlečejo s posebno tehniko, kakršno uporabljajo zdravniki za nos, ušesa in grlo, otorinolaringologi, kadar iz nosu ali sinusov z vakuumom vlečejo zasirjen smrkelj. Maslo iz vimen morajo izvleči, kajti če se le količkaj obotavljajo, se zgodi, da se spremeni v sir, kar bi bilo za kravo pogubno. Kakorkoli, električni pastirji s svojimi impulzi preprečujejo natančno merjenje srčnega utripa tekačev in tekačic. Saj ni tragično, je pa nevšečnost. Zelo težko bi na tole vprašanje odgovoril nekdo, ki ni seznanjen z zadevami: Kakšen je vpliv zasirjenega mleka na razvid tekačevega srčnega utripa? Aaaaaa?
Toliko za skromno nadaljevanje doživetij. Iz majhnega raste veliko in velika doživetja so na vidiku. Samo na tek se je treba odpraviti in vsekakor teči novim doživetjem naproti.