prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

kovit
tae napisal/-a:
kovit napisal/-a:Ej stari tole je pa vse do sekunde planirano...vsa čast tvojemu sistematskemu pristopu, bi pa ti dal eno pripombo...nikjer ne vidim nobenega fitnesa ali drugih vaj za moč ? :wink:

Ja, kovit pravilno si opazil glede fitnesa ali drugih vaj za moč. Nekaj alinej kako jaz gledam na to zadevo:
- Če že govorimo o mišični moči, ne verjemem v fitness z napravami (prenosi s pomočjo zajl in ketn le olajšujejo izvedbo vaje), izjeme so proste uteži. Najbolj verjamem v vaje s pomočjo lastnega telesa. Večkrat sem se sicer že spraševal kaj bi mi koristile vaje za moč pri teku. Ne glede na vsa strokovna pisanja o priporočljivosti le teh, sam pri sebi še nisem našel odgovora in koristi.
- En zelo dober tekač mi je rekel, da je včasih redno izvajal vaje za moč, vendar je bil potem posledično na tekaških treningih vedno bolj utrujen, kot bi bil sicer, poleg tega ni imel prave hitrosti, pogoste krče, stalni "musklfibr." Ko je prekinil z vajami za moč, so tudi ostale težave izginile.
- Kasneje bodo sicer na vrsto prišli tudi teki v klanec in to bodo moje vaje za moč.

PS: Včasih sem veliko izvajal razne vaje za moč, vendar kot samostojno individualno vadbo, brez kakšnih pričakovanj v drugih dejavnostih.

glej sam fitnes tudi po moje ni kaj prida za laufanje, sam sem ga izvajal dve leti pod strokovnim nadzorom ko sem bil še pri poletu, drugače pa je s tako imenovanimi krožnimi vajami za moč, te smo tudi izvajali skupinsko in je bilo super: hrbtnjaki trebušnjaki, poskoki, počepi izpadni koraki....to je pa sigurno zadetek v polno...škoda ker je bilo vse skupaj precej drago. Sam bi tudi letos zelo rad vključil v bazo, samo samemu se mi preprosto tega ne da početi, v klubu pa tudi ni nobenega zanimanja med fanti,...narod to počne vendar vsak zase...dolgcajt. In tako bom tudi letos zgleda baziral samo na teku :cry:
Uporabniški avatar
 tae
Omenil sem že, da bom posamezne treninge omenjal le, če bo kaj posebnega.

Danes sem združil 2 planirana treninga za ta teden v enega in sicer:

1. polovica treninga 30 minut tempo tek, se pravi 10 minut počasi za ogrevanje, 10 minut hitro in 10 minut počasi za počitek.

2. polovica treninga nazaj do doma 5x1,5min. hitro vmes počasen tek (ne vem kakšen je bil tempo posameznih hitrih ali počasnih odsekov, kar trenutno še ni pomembno niti kakšne so bile vmesne pavze - čisto po občutku). Preostanek poti čisto lahkotno, relaksacijsko.
 Liquid
tae napisal/-a:Omenil sem že, da bom posamezne treninge omenjal le, če bo kaj posebnega.

Danes sem združil 2 planirana treninga za ta teden v enega in sicer:

1. polovica treninga 30 minut tempo tek, se pravi 10 minut počasi za ogrevanje, 10 minut hitro in 10 minut počasi za počitek.

2. polovica treninga nazaj do doma 5x1,5min. hitro vmes počasen tek (ne vem kakšen je bil tempo posameznih hitrih ali počasnih odsekov, kar trenutno še ni pomembno niti kakšne so bile vmesne pavze - čisto po občutku). Preostanek poti čisto lahkotno, relaksacijsko.

Dva planirana treninga je 12km x 2 = 24 km
Čas trenina = 1 ura
Tempo 2,5 min / km

Vzamem nazaj, 5K rekord bo padel. :twisted:
Uporabniški avatar
 tae
Lovilec na besede. :D Tokrat si prebral le tisto, kar si želel. Poglej si na 3. stran plan za 3. teden (kilometraža ni planirana, tudi tempo ne, pa vsaka alineje naj bi bila 1 trening).

PS: Za vse tiste, ki naju ne poznajo, le v vednost, da sva z mr. Liquidom prijatelja in so ta javna "provociranja" le hec in nič slabo namernega.
 spela*
Liquid napisal/-a:
Dva planirana treninga je 12km x 2 = 24 km
Čas trenina = 1 ura
Tempo 2,5 min / km

Vzamem nazaj, 5K rekord bo padel. :twisted:

Liquid, a bi ti še meni izračunal hitrost teka na tak način? :lol:
Po možnosti na kakšni uradni tekmi ... (recimo na tisti, na kateri se bo odvila najina stava z luzrjem)
Uporabniški avatar
 tae
2. trening 3. tedna projekta 5k: med cca 14km tekom, ki je bil v osnovi počasen, vmes dodal 6x1,5min. hitrega teka + 8x45sek. hitrega teka. Ne vem tempa ne hitrega in ne počasnega teka, niti koliko časa so trajale vmesne pavze s počasnim tempom (po občutku).
Uporabniški avatar
 vencelj
Tae, s svojim pristopom ti v letu 2009 tudi tole:

"Aleš, če ti to rata:
1500m = 4.20
10k = 36 min.
21k pod 1.20
5k pod 17 min.
si pa res car. V tem primeru ne vem, če ima sploh smisel zame, se kaj kosati s tabo." (vzeto iz neke druge teme)
ne bi smelo delati težav :wink: :lauf:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 tae
vencelj, hvala ti, da resnično verjameš vame (ali želiš biti le prijazen :D ).

Če sem samokritičen, bi lahko rekel takole:
Stojim na realnih tleh, posledično si postavljam realne cilje. Cilji se seveda spreminjajo v primeru, ko želim več ali ko vidim, da sem si zadal pretežko nalogo in ji nisem kos.

Spodaj navedene številke žal zame vsaj v letu 2009 sigurno še niso dosegljive.

Svoje čase želim izboljšati za sekunde, tu pa so v igri minute.
Uporabniški avatar
 vencelj
Res je, da so številke hude, z resnim in pravim pristopom pa niso nedosegljive. Verjamem v tvoje sposobnosti, narediti tako velik korak v enem letu je pa, resnici na ljubo, verjetno res iluzorno pričakovati. To bi bil lahko projekt za naprej... da ne vržemo takoj puške v koruzo...ne daj se, tae :!:

Lep pozdrav, vencelj
Uporabniški avatar
 tae
Za mano je 3. trening 3. tedna projekta 5k.

1. LASTNI TEST v pripravljalnem obdobju na 5km razdalji

Struktura treninga: 3km počasi za ogrevanje, 5km hitro = test, 4km počasi za ohlajanje

Tekel sem po cesti, razdaljo sem si meril z lastnim foodpodom.

Končni čas: 20 minut, 1 sekunda, 17 stotink (povprečni tempo 4:00min./km)

Analiza končnega časa: Glede na to, da sem na tekmi sposoben teči vsaj 1 minuto hitreje in glede na to, da sem imel v Palmanovi na 5-ki čas 19 minut, to pomeni, da sem trenutno v približno enaki formi. Dobro je, da s formo nisem nazadoval, ampak jo le ohranil.

Podrobna analiza vmesnih časov (pisal sem le minute in sekunde, stotinke pa zaokroževal na gor ali dol):
1. km = 3:47 min./km (tempo soliden, vendar sem očitno začel prehitro)
2. km = 3:57 min./km, skupni čas = 7:44 (povprečni tempo dveh km 3:52)
3. km = 3:56 min./km, skupni čas = 11:41 (povpr.tempo treh km 3:54)
4. km = 4:09 min./km, skupni čas = 15:49 (povpr.tempo štirih km 3:57)
5. km = 4:10 min./km, skupni čas = 20:01 (povpr.tempo petih km 4:00)

Naslednji lastni test bom izvedel čez cca 14 dni, oziroma v 6. tednu projekta 5k. Takrat moram vsekakor omenjeno razdaljo preteči pod 20. minutami.
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
Tae mislim da zelo dobro delaš. Prav želim si iti enkrat s tabo na hiter trening. Sigurno so taki treningi po mojem mnenju veliko boljši ter bolj zdravi in manj nevarni za poškodbe, kot nabijanje (pol)maratonov.

Mene v zadnjem času jebe to, da nimam ure in ne vem koliko napredujem/nazadujem. Imam pa veliko premalo kilometrov. Prav rad bi šel na eno ravninsko dirko, da vidim kje sem.
Uporabniški avatar
 tae
Bojan, hvala. Je pa zanimivo, da te zanimajo tudi ravninski (beri cestni) treningi, glede na to, da si bolj usmerjen v gorske teke. Sicer si nam že pokazal, kako se obnesejo gorski treningi na ravnini, menda deluje tudi obratno. (menda dobri gorski tekači delajo veliko hitrostnih treningov na ravnini ali celo štadionu)

Za trening se bomo zmenili pa recimo ti, vencelj in jaz (morda se nam še kdo pridruži, ki želi malo bolj pognati kri po žilah) :D
Uporabniški avatar
 Ksenija
z veseljem spremljam to temo. Tae, prepričana sem v tvoj uspeh!
Uporabniški avatar
 tae
Analiza 3. tedna projekta 5k:

Suma sumarum = 5 treningov, 62km, izpolnil vse zadane plane, kar sem komentiral že sproti

2 dodatna treninga, katera nista bila planirana:
- 1 tempo tek 35 minut (10 minut počasi za ogrevanje, 15 minut hitreje, 10 minut počasi za ohlajanje)
- 1 počasen dolgi tek = 16,5 km

Plan 4. tedna projekta 5k:

1. trening :arrow: 30 minut tempo tek (10 počasi, 10 hitro, 10 počasi) + 7x1,5min. hitro (vseeno kako hitro in koliko je vmes pavze s počasnim tekom)

2. trening :arrow: 35 minut tempo tek (10 počasi, 15 hitro, 10 počasi) + 8x1,5min. hitro

3. trening :arrow: 9x45sek. hitro (vseeno kako hitro in koliko je vmes pavze s počasnim tekom), nato še 10x45sek. hitro

4. trening :arrow: počasen dolgi tek najmanj 15 km

5. trening :arrow: od doma do Stahovice (cca 6 km) in rahel klanec navzgor preteči hitreje kot v 28:48 (ta čas sva namreč dosegla na enem od skupnih treningov z Liquidom)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA