vprašanja in nasveti o vadbi triatlona :: kako, koliko, kdaj, zakaj, zakaj ne, ... vaša mnenja in izkušnje so dobrodošla

Moderatorji: stena, izzardly

Sončka mene so učili, da moraš vse izdihniti pod vodo toliko časa moraš drseti, da vse izdihneš :? saj jaz se tudi trudim :) ....vaja dela čudeže...meni gre že lažje na začetku sem mislila, da je to misija nemogoče
Sončka, na lastnem primeru ti zagotavljam, da težave z dihanjem po nekem času (ne vem, po leta, letu?)minejo, začetek rednega plavanja pa je bil tudi pri meni ena sama borba za zrak in življenje. Fora, da izpihni vse že pred vdihom, je namenjena temu, da tisti trenutek, ko pomoliš glavo ven, ne počneš obojega, pač pa samo vdihneš - ampak tudi to je stvar vaje.
Meni se je plavanje zdelo podobno začetku vožnje avta v avtošoli: ni variante, da bi hkrati obvladal toliko postopkov. Saj jih še zmeraj ne, vozim pa le nekako.
kovit napisal/-a:Jaz pa triatlonce občudujem z drugega vidika in si zmeraj znova zastavljam vprašanje kje najdejo čas in voljo za treniranje četrte discipline :)
Mal se hecam , še bolj pa se resno sprašujem :D ...

Triatlonci!? Kje pa so?
Nazadnje spremenil Sončka, dne 31 Jul 2009, 13:12, skupaj popravljeno 2 krat.
Fanči,
sprašuješ o treningu menjav pri triatlonu. Tu gre za dve vprašanji:
1. kako se najhitreje preobleči (plavanje-kolo, kolo-tek)
2. kako natrenirati prehode.
1. Pri preoblačenju je najpomembneje do potankosti premisliti in večkrat vizualizirati vrstni red opravil (odpenjanje, slačenje neoprena, priprava številke, obuvanje čevljev, zapenjanje čelade, očala,....). Teh postopkov se prav veliko ne trenira, treba si je samo pripraviti natančen načrt in vrstni red opravil in se ga tudi zbrano brez pretirane naglice držati. Morda je pametno parkrat potrenirati sestop s kolesa (odpenjanje in sezuvanje čevljev, obuvanje in zavezovanje tekaških superg). Dobro je te postopke ponoviti v menjalnem prostoru pred samo tekmo in oddajo kolesa. Zelo pozorno si velja ogledati konkretni menjalni prostor, da si v dejanski situaciji še enkrat v mislih natančno ponovimo potek opravil pri menjavi. Še pomembneje je seveda, da med tekmo temu načrtu sledimo in se ne "IZGUBIMO". Za začetek se velja menjave lotiti raje malo počasneje in bolj zbrano. Sčasoma pa se vse nekako zavtomatizira.
2. Kar se tiče treninga prehoda iz kolesa na tek se že splača opraviti par takih treningov. To je pomembno, ker imajo praktično vsi začetniki na prvih tekmah težave s tekom po kolesu (lesene noge, brez pravega občutka za tehniko in hitrost teka). Za šprint razdaljo velja opraviti parkrat menjave v razdalji 10km kolesa+2-3km teka. Pomembno si je opremo za tek vnaprej pripraviti, da menjava traja čim manj časa. Za začetek je bolje kolesariti z nekoliko nižjim tempom, tečemo pa lahko kar v pričakovanem tekmovalnem tempu. Z več izkušnjami lahko tempo kolesarjenja povečujemo, da na koncu oboje opravimo v tempu blizu tekmovalnemu.

Sončka,
dihanje pri plavanju je veliko bolj pomembno, kor npr. pri teku. Pri plavanju smo z usti in nosom večji del časa namreč pod vodo in obstaja nevarnost, da vdihnemo, ko smo pod vodo. Zelo pomembno je, da izdihujemo počasi, vendar temeljito, da nam ob vdihu v pljučih ne ostane praktično nič zraka. Ravno zaradi dejstva, da ob vdihu pljuča niso prazna prihaja do neprijetnih občutkov aki celo panike med plavanjem. Izdih naj bo počasen, miren, traja naj praktično od trenutka, ko smo vdihnili, pa do trenutka, ko so pljuča prazna. Zadnji del izdiha je nekoliko bolj odločen, da resnično izdihnemo ves zrak. Izdihujemo obenem skozi nos in usta. To je pomembno tudi zato, da nam voda ne teče v nos. Vdih je bolj hiter, energičen, upoštevajoč dejstvo, da smo krajši del časa z usti nad vodo. Vdihujemo navadno predvsem skozi usta. Ves ritem dihanja je seveda potrebno vskladiti in z delom rok in obračanjem trupa in glave. Pri vsem skupaj gre za nekoliko zahtevnejši koordinacijski proces, ki pač terja postopno učenje, predvsem pa xxx ponovitev.
Veliko zabave
Tudi jaz sem se začela spogledovati s triatlonom (bolje pozno, kot nikoli :D ), zato z zanimanjem spremljam debato o treningih. Vsem hvala za nasvete.

Moja najšibkejša točka je plavanje. Letos pozimi sem obiskovala tečaj in se za silo naučila kravlati :oops: . Tudi meni ogromno težav povzroča dihanje. Na začetku sem zaradi tega skoraj obupala. Še sedaj vdihujem le na desno stran. Vem, da mi tudi tehnika še močno šepa in zato tudi hitrosti ni ta prave :| . Vendar vadim in sem vesela vsakega napredka :D.

Na triatlonskh tekmah opažam, da precej tekmovalcev (tudi tistih hitrejšij) vdihuje le na eno stran, zato me zanima, kako pomebno je vdihovanje na 3 zavesljaje (1x levo, 1x desno). Je sploh smiselno, da se takega dihanja učim?

Lp E.
Menda (ponavadi imam ob teoretskem delu že povsem premočene možgane, zato opozarjam na nestrokovnost) celo najhujši triatleti dihajo večinoma na 2 zavesljaja- finta je v tem, da v zunanji vodi na ta način lažje s pogledom spremljaš kak orientir na obali. Torej si začela povsem profesionalno!
KER PA kaka dirka poteka tudi v bazenu, le povadi tudi dihanje na 3.
Hm jaz pa pravim takole: ZELOO se splača potrenirati slačenje neoprena, ker ko ti enkrat voda steče, ga je hudičevo težko dobiti dol iz sebe in je dobro najprej da veš kako se ga lotiti in potem zadevo na hitro opraviš. Na tekmah pa tudi še nisem videl nikogar, ki bi menjave vadil v menjalnem prostoru, ko odloži opremo?

Glede dihanja: na tri zaveslaje ne diha praktično nobeden več (če drugega ne, dobiš manj zraka), jaz nisem nikoli dihal na tri zaveslaje (edino na treningu včasih zaradi nabijanja pljuč in malo drugačne koordinacije) na tekmah to od mene ni zahteval nihče, pa tudi če bi ne bi dihal na tri ker po domače povedano kmalu crkneš. Drugače s temu dihanjem lahko izvajaš razne vragolije. Ne vem koliko je smotrno, da se sedaj naučiš iz ne vem katere knjige tako in tako in potem misliš na to v vodi ker se ti bo cel ostali sistem sesul (pač je tako, da če misliš na eno stvar, ponavadi zanemariš druge). To je največja napaka triatloncev- preveč nekega razmišljanja o tehniki, potem pa sledi zakrčenost in podobne posledice prevelikega razmišlanja. Ljudje pač nismo navajeni na okolje, kjer dihati ne moremo in zato ima večina težave z bivanjem pod vodo, čeprav vsak lahko drži sapo minuto in več (kar poizkusite) in iz tega potem sledi nelagodje. Vse kar je potrebno je, da greš plavat in se na to privadiš (več ponovitev, prej je vse skupaj domače). Sedaj boste rekli lahko je tebi ampak mislim, da tako pač je..

To plavanje ni noben bau bau. Večina od nas plava najmanj, ker nam je najtežje in je največji strošek- nekako nam je odveč in zato je potem problem pri plavanju. Če bi plavali recimo pol toliko časa kot na teden tečemo, bi bili rezultati neprimerno boljši in plavanje bi večini postalo ne več takšno breme kot sedaj.

Se opravičujem, če se besedilo sliši oziroma bere pikro, ni bil to moj namen, prav tako ne da bi nekaj pametoval. Malo imam slab dan, pa se mi ne piše ne vem kako na lep način :D
Hej Stena, ti kar piši... Se s tabo popolnoma strinjam, če bi več plavala, bi bilo vse drugače... :-) Moram rečt, da mi je Igorjeva teorija pa zelo prav prišla... MOgoče kot ena mala spodbuda, da delam prav, samo da se je treba navadit.
Ko pa enkrat obvladaš zadevo, potem se ti zdijo vsa vprašabnja smešna na to temo in na vprašanje kako pa to nareediš? lahko odgovoriš le ja pa tako, no... Drugače si jaz glede triatlona, menjav in plavanja sploh ne belim glave, ker itak vem, da sem čisti amater, je pa dobro kakšno stvar vedet (teoretično-ker kot je že KOvit dobro uganil, nimamo glih veliko časa), da lahko na tekmi dam vse od sebe, če že plačam štartnino in se pripeljem bogu iza nogu...Lp
Hvala za razlago. Sem si kar oddahnila. Torej je moja tehnika dihanja podobna kot pri profesionalcih :lol: .
Če diham na 3 zavesljaje, potem pozabim na vse drugo in komaj preplavam dolžino bazena :? . Bom pa vseeno tudi kdaj še to povadila.
Lp E.
mi smo imeli recimo na treningu 4x800 kravl in smo morali plavati prvega na tri drugega na pet tretjega na sedem in četrtega na devet zaveslajev.. kar zahtevna zadeva, še posebej, če imaš določen časovni limit ti je tisti zadnji dolg kot ponedeljek in bi najraje vse skupaj spakiral in šel domov. pa smo zmogli to in še marsikaj drugega. vse se da če se hoče, samo hoteti je potrebno!

v vodi se igrajte, poizkušajte nove stvari, predvsem pa bodite čimbolj sproščeni, ker če si trd ko skala tudi plavaš kot skala. najboljši plavalci pridejo z lahkoto s komolci do tal v predklonu (noge so stegnjene in stopala skupaj).

LP
ce se naucis delati tisto drugo, kar je tezje, je potem prvo enostavno.

recimo plavanje, menjava strani. ce znas na 2 in desno, poskusas cimvec na levo,2. vaja dela mojstra. ce zelis na 3 in ti gre bolje ena stran, poskusi na 4, stran, ki ti gre lazje. za drugo stran glej zgoraj. ce ti uspe samo 2x na dolzino, je ze zadosti za zacetek. na zacetku itak veliko razmisljas in imas obcutek, da sproti pozabljas kaj moras delati. gibljivost je pomembna, ampak ce ne ciljas na prva mesta, pride zadostna (vam edina) razgibanost (ni nujno predklon do komolcev :wink: , ker ima itak vsak drugacno konstitucijo) sama od sebe z vadbo v vodi (darwin evolution). Meni je ogromno pomagalo, da sem se prikljucil organiziranemu plavanju v (rekreativnem) klubu.

Glede teka in kolesa ni kaj veliko dodati, mogoce to, da sta delno komplementarna.
Glede osnovnega vprasanja in razmerja med disciplinami, se mi zdi, da je za plavanje nujna redna vadba (tehnika), cetudi samo 1 ura/teden, za tek je pomembna "kvaliteta", za kolo "količina" treninga.

lp,r
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA