Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Vreme napisal/-a:A to pomeni,da bo po 4urah in 30min vsega konec????

Lani so zadnji prišli v cilj v 5:13. Limit je samo za prvi krog. Je pa ena gospodična na forumu jamrala, da ni bilo prave spodpude ;)
Vreme napisal/-a:Šibam že šibam ,a ne tako da bi lahko brez truda prišel v limitnem času skozi prvi krog. Se pa sprašujem kdaj bodo odprli ceste in seveda pospravili okrepčevalnice. A to pomeni,da bo po 4urah in 30min vsega konec????

No, tudi to bomo zvedeli, če bodo odgovorili na moj mail, kdaj nas bodo vrgli na pločnik :twisted: . Ampak ni vraga, da ne bi prišla v 5 urah, če bova opravila s prvim krogom. Sicer pa, če bo šlo na knap, jo pa kar mahneva dalje, pa pozabiva na ovire na progi in greva v drugi krog :lol: .
Malo pa še potrenirajva za prvi krog, da ne bo prehudega matranja :clap:
ROSI64 napisal/-a:Bruto in neto časi,...vedno debata brez konca.....vsak ima svoj prav. :argue:

Dejstvo pa je, da je vedno bil in bo zmagovalec tisti, ki prvi prečka ciljno črto. :clap:

Tudi Matic Osovnikar je letos zamudil na štartu, pa se mu zaradi tega ni štel "neto čas" in s tem boljša uvrstitev. :(
Kitajka na včerajšne maratonu celo tekmo ni bila v ospredju in ji tudi ni bilo potrebno misliti ali ima katera tekmovalka za njo boljši neto čas ali ne. Verjetno bi pa lahko tekla hitreje, a ji ni bilo potrebe in se je držala vodilne. Par km pred ciljem je pa potegnila in zmagala.

Če kdo zamudi štart je to njegov problem, dejstvo pa je, da je vsem kandidatom za medalje na takšnih prireditvah omogočen štart na sami štartni liniji in za njih razvrščanje po bruto ali neto časih nima prave teže. Posledično je jasno, da bo najboljši tudi prvi pritekel skozi cilj. In še vedno zagovarjam dejstvo, da je najboljši tisti, ki določeno razdaljo preteče v najkrajšem času.
Po tvojem mnenju potem sploh ne bi bilo potrebno izvesti starta s štartno pištolo, ampak bi se sami tekmovalci odločili, kdaj bodo štartali. Na koncu bi pa določili mesta po neto časih.

Kje je pa potem tukaj smisel tekmovanja in taktiziranja ?
ROSI64 napisal/-a:Po tvojem mnenju potem sploh ne bi bilo potrebno izvesti starta s štartno pištolo, ampak bi se sami tekmovalci odločili, kdaj bodo štartali. Na koncu bi pa določili mesta po neto časih.

Rosi64, ne trapaj. Dobro veš, da nisem imela tega v mislih in ne rini teme v teoretične skrajnosti. Vsem je jasno, kako izgleda štart in zakaj je zanj točno določen čas. Smisel tekmovanja je pa vsekakor v tem, da kar najhitreje pretečeš progo, pri maratonskih preizkušnjah pa tudi brez taktiziranja ne gre. Le da po mojem mnenju prerivanje in borba za čim boljši štartni položaj ni del taktike, ampak nepotrebna stresna situacija na samem začetku tekme.
Darja ima prav kar se neto in bruto razvrstitve tiče. Itak je zmagovalec tisti, ki pride prvi skozi cilj, ker so najboljši vsi v prvi vrsti in sta njihova neto in bruto enaka.

Za vse ostale pa ustrezneje razvrstitev po neto času. V Avstriji in Nemčiji je takšna razvrstitev po neto času povsod. Sploh je to edino ustrezno tam, kjer je več štartov (npr. Berlin). Pa kljub temu vedno takoj vedo, kdo je prvi, drugi,...

Skratka po moje je neto razvrstitev ustreznejša, pa še manj drenjanja na štartu je v tem primeru.
Pa da se jaz eno pripomnim :-) Ce bom na LM uvrscen na 1523. ali 1819. mesto mi je cist popolnoma vseeno :) Vecina mislim da nas je meni podobnih, ki tecemo predvsem zase. In mi si pac zapomnimo svoj neto cas.

Sedaj pa malo razmisljanja o neto - bruto. Ce bi se steli za uvrstitev neto casi, se mogoce kaksni pocasnejsi tekaci ne bi rinili v ospredje in s tem potem hitrejsim jemali energijo, ko bi se jim nastavljali tam po progi. Tako bi tudi hitrejsi lahko dosegli boljse (neto ali bruto) case.

Da se starta s pistolo je cist kul, saj je v tistih nekaj evrov prijavnine vkljucena tudi "napetost pred startom". In ce ne bi bilo pistole, bi morali znizati startnino :)

No na letosnjem LM se bom na startu postavil neposredno pred Nzekija in Umkwalleja, ker hocem za 30 sekund izboljsati svoj PB :lol: Ce me seveda ne bodo redarji demonstrativno in v opomin ostalim odvlekli s prizorisca. :-)

Kakorkoli ze, tkli bomo na vsa pljuca ;-)

G.
Grb, se popolnoma strinjam, da vsak teče zase in ve svoj neto čas in blablabla, gre samo za to, da bi upoštevanje neto časov verjetno malce ublažilo gnečo na štartu, ki najbrž nikomur ni prav prijetna. Glede na spremenjeno traso pa nas večina meni, da bo letos to kar problem. Seveda pa se lahko tudi motimo, bomo videli, a ne?
Darja napisal/-a:
ROSI64 napisal/-a:Po tvojem mnenju potem sploh ne bi bilo potrebno izvesti starta s štartno pištolo, ampak bi se sami tekmovalci odločili, kdaj bodo štartali. Na koncu bi pa določili mesta po neto časih.

Rosi64, ne trapaj. Dobro veš, da nisem imela tega v mislih in ne rini teme v teoretične skrajnosti. Vsem je jasno, kako izgleda štart in zakaj je zanj točno določen čas. Smisel tekmovanja je pa vsekakor v tem, da kar najhitreje pretečeš progo, pri maratonskih preizkušnjah pa tudi brez taktiziranja ne gre. Le da po mojem mnenju prerivanje in borba za čim boljši štartni položaj ni del taktike, ampak nepotrebna stresna situacija na samem začetku tekme.

Ne vem kdo trapa neumnosti. Smisel tekmovanja ni najhitreje preteči progo, ampak prvi preteči ciljno črto.
Uh, tale bruto neto debata. Ne vem, meni se zdi gneča na štartu nekaj samoumevnega, kot tudi to, da tudi sam ne morem natančno napovedati tempa, v katerem bom tekel tisti konkretni dan. Šele tam na 5., 6. kilometru se navadno kalibriram v skupino ali pa v 'kupe na vlaku', ki potem navadno zdrži do cilja. In kolikor gledam druge, je kar podobno, počasi se prehitevanja in zaostajanja nehajo.
Da se vsi ne znamo 'samokalibrirati' že na štartni črti, je po mojem nekaj res naravnega, posebej na mešani tekmi s skupnim štartom 21 in 42. Zato se je takole čez prst še najbolje ogrebsti tam okrog zajcev, ti edini (upajmo) vedo, kako bodo premagali razdaljo v vnaprej zastavljenem času.

Za Lenči pa: lani sem pomagal na vodni postaji na Vodnikovi in je bilo res zoprno gledati, ko so nekoliko počasnejši maratonci tekli že kar po prometni cesti. Prav bi sicer bilo, da bi konec zapore 'pometal' za tistim tekačem, ki ga zadnjega ni ujela metla po prvem krogu, in da dotlej 'obratuje' tudi vsa infrastruktura na progi. Druga plat pa je, da vodonosci in zapiralci prometa tam visijo že do zgodaj zjutraj in bi tudi že malo pospravili, obenem pa so nestrpni avtomobilisti hud dejavnik. Skratka fino bi bilo organizatorja spomniti, naj v čimvečji meri upošteva pravico, da ima zadnji maratonec v 2. krogu povsem iste pravice kot prvi in je to treba zagotoviti že iz spoštovanja.
Rosi64, po tej logiki, bi bilo tekmovanje smiselno samo za zmagovalce, vsi ostali pa smo tam kar tako, za lepši videz. Zame je smisel tekmovanja kar najhitreje preteči določeno razdaljo pa naj bo to za odličja ali pa zgolj za potrditev osebnega napredka in truda, ki ga nekdo vloži v priprave na tekmo. Seveda tečemo tudi zaradi užitka in druženja, ampak tisti navadno niso glavni krivci za groba prerivanja.
Na tekmovanjih se vedno teče na zmago in ne na svoj najboljši čas. Verjemi mi, da bi zmagovalci na tekmah, bi lahko tekli še hitreje, pa ne tečejo, ker jim čas ni pomemben, le uvrstitev. Vsak tek na polno lahko pomeni tudi posledično poškodbe.

Tudi meni kot rekreativcu je bolj pomembna uvrstitev kot čas. Vedno pogledam uvrstitev in če sem nekje v sredini, kjer so moje sposobnosti, je to dobro. Ker čas je lahko različen na enaki razdalji, glede na progo, vreme, temperaturo,... in so potem pogoji za vse slabši. Tako sem lahko ob slabšem času tudi v sredini in sem s tekom zadovoljen.

Darja imava pač vsak svoje mnenje, kar je po eni strani tudi prav. Ljudje si določene stvari po svoje razlagamo, zato je tudi škoda smetit to temo.
Jaz na debato ne gledam kot na smetenje, niti ni to moj namen.
In za razliko od tebe skušam izboljšati čas in mi je vseeno za uvrstitev.
Očitno se strinjava samo v eni točki: prav je, da ima vsak svoje mnenje.
Olala...

Tale debata BRUTO-NETO je pa sila "pomembna zadevca".

PB (personal best) - utegne biti zelo navdušujoča "karakteristika" TFjevca, tudi v lestvici NAJ MARATONSKI REZULTAT TF utegni delovati impresivno, ampak dragi moji, kot "sotrpin TF", vam polagam na dušo, da ... (moj kriterij!, ki mu utegnejo pritrditi mnogi, ki so me "prenašali" na tekih)... ga ni čez prešeren nasmeh, zbadljivo hudomušnost ... ki mi na cilju "zabeli" vloženi trud!

Zadovoljstvo, prijatelji, krepak stisk roke ... najboljša "diploma" pregaranih minut !

Vas pozdravljam,

DARE
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 18

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA