Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Milkec je na polmaratonu v Budimpešti uspešno opravil z 21 km. Dosegel je rezultat 1:53,54. Bravo! O vtisih in zadovoljstvu pa naj sam kaj napšiše, ko se v torej vrne.

Žiga
Uporabniški avatar
 Barb
Čestitam papa štrum(p)f :wink:
Uporabniški avatar
 marathon95
Se pridružim. Bravo Milkec :D
Uporabniški avatar
 MajdaPR
Bravo :lol: , Milkec!
Čestitam! :laola

Majda
Uporabniški avatar
 milkec
No pa sem nazaj! Glede na to, da sem šel v Budpimpešto za 3 dni se mi je dogajalo ogromno stvari, tako da ne vem kje naj začnem. V bistvu sem šel gor kot turist. Ker samo laufati ne bi šel, samo v Budpimpešto se pa tudi ne bi spravil, tako da je bila potrebna kombinacija obojega, da sem se je lotil.

Že konec julija sem urdil vse stvari, tako prijavnino in bivanje - vse preko Budapest Marathon Office. Komuniciranje z njimi je bilo izredno prijazno, v vsem so mi pomagali, pa če prav sme mogpče včasih bil tudi malce siten. Prijavnina je bila 35€ in bivanje 3x59€ za double room v hotelu z 2*. Ta hotel je bil od race centra in štarta/cilja maratona oddaljen kakih 500m-1km, tako da je bilo super, ni bil ravno v centru, ampak sem imel 200m-300m do metroja, ki je peljal v center. Hotel je bil super, bil sem pač v neobnovljenem delu, ki je imel 2*, zraven je bil tudi obnovljen del s 3*, kar pomeni, da je bila skupna recepcija in restavracija, tako da je bila vljudnost in ponudba zajtra naravnost božanska. Se mi zdi, da so za nedeljo zjutraj naredili prav posebem zajtrk za vse maratonce (zraven so bili angleži, nizozemci, švedi in nemci ter še kdo). Recimo kosmiči, testenine in podobni zajtrki, res super. Sobe sicer nekolike stare, vendar zelo urejene in čiste. Torej, kar se tiče hotela le superb!

Kar se tiče teka, je bilo tako, da imajo za foreign runners pisarno v stavbi, vsi ostali imajo zunaj. Vsi tujci se začnejo s štartno številko 6, zato da te takoj znajo postaviti v prvo smer. Pač angleško ne znajo (to je tudi največja ovira madžarov - večino sem se pogovoril po nemško kolkor sem znal), razen v prostoru za tujce. V nedeljo zjutraj se je zače šov s skupinskim ogrevanjem in klicanje zujih držav. Bilo je okrog 25 različnih držav.

Ob 10.00 se je začel tek, ki je vodil res po najlepših predelih Budimpešte, po samem centru in podobno. V bistvu je bila Budimpešta ohromljena, vse za dobrobit tekačev. Se mi je pa zdel tek naporen, predvsem ko smo ob Donavi tekli na vzhod je sonce kar močno pribijalo, veter je pa pihal rahlo v hrbet. To je trajalo vse od 4 do 9 km. K sreči je bilo bolje, ko smo obrnili nazaj, ker smo imeli sonce od zadaj in veter v obraz, ki te je malce hladil. Moram reči, da kljub temu, da sem v petek in soboto obrnil kar dobršen del Budpimpešte mi je vseeno tek hitro minil. Do 12 km sem se kar šparal, potem je bilo pa čedalje hitreje. Na 16. km smo spet obrnili smer in spet je začelo pribijati. Vmes so tekli če lepe mostove, ob čudovitem parlametnu, opazovali rečno življenje in vse razkošje. Res je hitro minilo. Ob progi sta bila dva benda, ful bobnarjev ter še nekaj inovativnih posameznikov. Na 10. km je bila naša slovenska kontrola (Timing Ljubljana)

V zadnjih kilometrih so pa izčrpani tekači zopet nakazovali ali da so močno pretiravali ali pa da je bil maratone res naporen. Videl sem najmanj 5 tekačev, ki so povsem izmučeni ležali ob progi v senci, ob njih pa prva pomoč.

V cilju pa v bistvu nič posebnega. Glede na to, da sem občutil Ljubljanski maraton, da sem bil pred 14. dnevi v Celovcu, moram reči, da sem bil kar malce negatovno presenečen. No to mi ni vzeli dobre volje, ampak če sem realno pogledal, bi lahko pričakoval nekaj več. Vsak je dobil lepo kolajno, nato pa le eno vrečko z enim sokom in snickersom in kljukico na številko, da ne bi slučajno 2x dobil in čez 100m isto za eno banano in sladoled ter spet kljukica. Pa tudi kakšne posebne fešte ni bilo, saj je bil velik prostor, imeli so nekaj štantov, ampak le za eno revijo, praški maraton, masažo in vračilo čipov. Imeli so še ne točilni pult in to je bilo vse. Saj ne, da me je to motilo, ampak glede na izkušnje iz drugih maratonov, se mi je zdelo malce malo.

Ampak če potegnem črto čez vse.... Bilo je res super, še prav posebej, ker sem bil zraven še turist. Drugače je sama Budimpešta kar draga in vprašanje je, če se ti splača iti le laufatu. Predvsem mi je bila všeč ideja Švedov, ki so prišli kar s celim avtobusom, teklo jih je kakih 15, večina je bila v rangu mene, tako da res rekreativci, v nedeljo po maratonu zvečer so imeli pa pravo fešto. Mislim, da je bilo nekaj podobnga tudi s Španci, ki so na štartu stali blizu mene in jih je bilo tudi kakih 10, tako da bi lahko tudi iz te plati TF dobil kakšno inspiracijo.

V bistvu ga priporočam vsem, ki bi radi videli Budipempešto in še tekli na dobro organiziranem maratonu!

Kaj več bi lahko tud Miro povedal, ki ga na žalost nisem nikjer srečal.
Uporabniški avatar
 miro
No tudi jaz sem se ravnokar vrnil iz Madžarske, tako , da lahko kaj napišem o tem malem maratonu.
Strinjam se z Milkcem , da je štartnina za pol maraton glede tega kar dajo tekačem absolutno previsoka ,povrne se ti le ob zaprtju cest in trmvajskih prog za kašni dve uri kolikor traja tek- mislim na dele prog.
Mene so na cilju uradno intervjuirali , pa so bili začudeni , ko sem dejal , da je organizacija slabša kot pred leti. No jaz tiste druge kljukice sploh nisem čakal -vrsta za banano je bila predolga.

Dogovarjal pa sem se tudi s predstavnikom turistične agencije , ki nas vsako leto vozi na Madžarsko v toplice in si je letos tudi sposodil osebni avtomobil , ter nas odpeljal na tek , da bi bilo nekaj takega mogoče tudi drugo leto , pripravljen bi bil tudi organizirati prevoz iz Slovenije v Budimpešto z malim avtobusom oziroma s kombijem , najprej do madžarskih toplic , kjer bi prespali ,nato v nedeljo zjutraj naprej v Budimpešto.
Iz Budimpešte bi se mogoče lahko vrnili še enkrat v toplice , kjer bi se še malo namočili v topli vodi . eventuelno uporabili vodno masažo
, ter se nato vrnili domov. Tek bo v začetku septembra , vendar bi se morali tekači oziroma njihovi spremljevalci odločiti o obisku Budimpešte bo to potrebno povedati tam nekje februarja , da se bo lahko dogovoril o rezervaciji sob.

Drugače pa je tek po Budimpešti izredo doživetje saj je to velemesto s pridihom avstroogrske kulture , pa tudi "ruski " vpliv (beri umazanija in zanemarjenost) se počasi izgublja.

Torej premislite , ter se kmalu po novem letu odločite za pol maraton v Budimpešti. Jaz bom verjetno ta čas zopet v toplicah in se bom verjetno teka zopet udeležil.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 MajdaPR
Super ideja! :clap:
Katere toplice pa so to? Je mogoce Heviz?

LP Majda
Uporabniški avatar
 miro
Toplice so v Zala Karosu , blizu Heviza, tako , da vsako leto naredimo izlet v Heviz , kjer jaz za trening dvakrat preplavam okoli jezera. Ob letošnjem obisku je imelo jezero 32stopinj celzija - čisti užitek.
Lp
Miro

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA