prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 ROBOCOP
dexi men se je ful poznal, delat sem jih začel 4 tedne pred tekmo in sicer 1 x tedensko 200 m šprinti v hrib (1. teden 20x, 4. teden 50x) in 1 x tedensko intervali 6 min hiter (90-95%) in 3 min počas (70-75%) (1. teden 6x, 4. teden 12x), sicer po terningu počutje za umret, ampak se splača, oz. se pozna, pa uživaj! Vsak teden sem stopnjeval za 10 ponovitev več v hrib in za 2 intervala več, groza je samo pred treningom, ko veš kaj te čaka, muke in trplenje!!!
Uporabniški avatar
 ROSI64
ROBOCOP na kakšno tekmo si se pa pripravljal?

Pravijo, da je precej lažje delat intervale tistemu, ki ima zelo močno bazo tekov za seboj, tebi pa tega verjetno ne manjka. :D
Uporabniški avatar
 noteko
Tudi sam sem poiskusil to alternativo z intervali v naravi, vendar s to razliko, da sem na stadionu delal npr. 6krat 1000m v 3.20 pavza 3min ali 4krat 2000m v 3.30 na km, v naravi pa se nisem oziral na pretečeno razdaljo ampak na čas. Naredil sem 6 ponovitev, ki so trajale 3.35-40min na km, saj po valovitem terenu v naravi ne moreš držati takega tempa kot na stezi, zato sem se zanašal na čas. Vseeno pa bolj zaupam stezi in trem treningom intervalov na teden tam.
Uporabniški avatar
 markor
Kaj pa število ponovitev?
Je res dovolj (trening za maraton) le (maks.) 10 × 1000? Kaj pa Gallowey in 16 × 1600?
Vaše mnenje / izkušnje?
lp
m
Uporabniški avatar
 dexi27
Ja to pa je vprašanje jaz sem od začetka delal po 1000m, zdaj sem prešalto na 2000m in več ko za tri take ponovitve nimam volje (tempo 3:50 do 3:55).
Mogoč bi se splačalo vključit še kak tempo tek npr 10 km v tempu ne vem 10 s na km hitreje od ciljnega tempa na maratonu.
Še vedno pa imam v mislih svoj najboljši rezultat v maratonu, ko nisem pretekel niti nega intervala :roll: :roll:
Uporabniški avatar
 ROSI64
Saj tempo tek naj bi bil tudi ene vrste interval. Jaz jih imam po planu in jih tudi izvajam.

Naprimer imaš trening teka v dolžini 20km, od te dolžine pa pretečeš cca 9 km s tempom, ki ga imaš planiranega na maratonu. Pred tem in za tem pa tečeš v aerobnem tempu.

V praksi: 5,50km aerobni + 9km tempo tek + 5,50km aerobni.

Tempo teki so meni veliko lažji, ki jih izvajam na mojih običajnih tekaških poteh, kot intervali na stadionu.
Uporabniški avatar
 pementos
Ta teden s Poletom smo imeli intervali trening.

Ponedeljek:

20 min teka (30sec hitro/30sec počasi) - 4 min pavze - 20 min teka (30sec hitro/30sec počasi)

v 30sec hitrega teka smo imeli hitrost 3:20 - 3:30 - (40 takih ponovitev), predzadnji interval 3:04, skratka zelo hitro !! Kot zanimivost, moram povedat, da sem imel maksimalni pulz 170, isto kot imam na polmaratonih, človek bi pričakoval večji pulz.

Sreda:

na štadium Ilirija (330 metrov/krog) smo naredili naslednjo lestvico:

2x330 - 3:30 min/km (1 krog počitka)
3x330 - 3:37 min/km (1 krog počitka)
4x330 - 3:44 min/km (2 kroga počitka)
3x330 - 3:30 min/km (1 krog počitka)
2x330 - 3:30 min/km (1 krog počitka)

tukaj se je že poznal ponedeljkov trening (nisem navajem takih hitrih treningov), drugače bi pa morali čas na krog zmanjšat za približno 5 sec.
Uporabniški avatar
 ROSI64
Samo to so pa hitri intervali. :shock: To so intervali za hitre tekače. :) Koliko pa na primer tečeš na 10km, 21km, 42km.
Jaz tempo 3:30 lahko držim le en krog in potem nič več. :oops: To je moj maximum, oziroma šprint.
Uporabniški avatar
 pementos
ROSI64 napisal/-a:Samo to so pa hitri intervali. :shock: To so intervali za hitre tekače. :) Koliko pa na primer tečeš na 10km, 21km, 42km.
Jaz tempo 3:30 lahko držim le en krog in potem nič več. :oops: To je moj maximum, oziroma šprint.

intervali so bili res hitri, problem ni preteč enega kroga 3:30/km ampak zdržat več krogov. Moj problem pri takih zelo hitrih intervalih je, da nisem navajen teč nad anareobnim pragom, brez hudih težav lahko dalj časa tečem okrog 4:00 min/km (4:03 sem zdržal v Logarski ampak tam je bilo navzgor), pri večih hitrostih imam težave. Druga ovira je baje tehnika, ko bom izboljšal tehniko bom lahko še hitreje tekel (vsaj to pravi moj trener).

Glede časi na omenjenih razdaljah, je zanimivo, da je moj povprečni čas na 21km (3:51/km) boljši kot na 10 km (3:53/km). To zaradi tega, ker zelo redko tečem na kratkih razdaljah. Maratona še nisem pretekel.
Uporabniški avatar
 tae
pementos napisal/-a:
Glede časi na omenjenih razdaljah, je zanimivo, da je moj povprečni čas na 21km (3:51/km) boljši kot na 10 km (3:53/km). To zaradi tega, ker zelo redko tečem na kratkih razdaljah. Maratona še nisem pretekel.

To se je meni že na Bledu zdelo čudno (saj si na nočni postavil svoj rekord na 10k?), glede na to, da vem kakšne čase imaš na polmaratonu. Je pa res, da smo si ljudje različni. Tebi očitno daljše razdalje ležijo bolj od krajših. Prešaltaj še na maraton in boš imel mogoče že tempo 3:49/km :D
Uporabniški avatar
 tae
maraton 100 napisal/-a:Kot primer ciljni čas na maratonu 3h , (21km 1h 22') Hitrost intervalov na 1000m , 3' 45''( do 10 ponovitev). Na 2000m 8' ( do 5 ponovitev). Na 3000m 12' ( do 4 ponovitve).
Aktivni počitek med intervali na 1000m 2-3'. Na 2000m 4-5', Na 3000m 6-8'.

Tu mi nekaj ni jasno. Če delaš 2km intervale v 8ih minutah (4min./km), kako je potem možno na tekmi teči veliko daljšo razdaljo s hitrejšim tempom (za čas 1:22 krepko pod 4min./km). To sprašujem zato, ker naj bi bili sicer intervali vedno hitrejši od ciljnega tempa ne glede na dolžino intervalov.
Uporabniški avatar
 natasa
dexi27 napisal/-a:Ja verjamem da se pozna, ampak fajna pa glih ni :D :D

Fajn :shock: :shock: :shock: !!!

Ko sva delala ene 35 - to ponovitev intervala v hrib, me ni več upal niti pogledat, ker bi ga lahk.......še dober, da sem trmasta ko hudič, ker drgač, bi nehala že pri desetem. So pa dolgi intervali mala malca, če jih primerjam z intervali v hrib.

Kombinacija je pa ubijalska 8) .

:wink:
Uporabniški avatar
 pementos
tae napisal/-a:
pementos napisal/-a:

To se je meni že na Bledu zdelo čudno (saj si na nočni postavil svoj rekord na 10k?), glede na to, da vem kakšne čase imaš na polmaratonu. Je pa res, da smo si ljudje različni. Tebi očitno daljše razdalje ležijo bolj od krajših. Prešaltaj še na maraton in boš imel mogoče že tempo 3:49/km :D

10km mislim, da sem samo trikrat v življenju pretekel (dva na Jezerskem in nočna 10k). Če bi verjetno tekel 10km, ko sem postavil rekord na 21km bi verjetno imel boljši čas. Ko sem šel na obremenilni test na fakulteti za šport so mi rekli, da zelo dolgo in učinkovito lahko tečem pod anareobnim pragom, neučinkovito nad njim. Več kratih in hitrih intervalov moram delat.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA