Forum za opise in izkušnje iz tekaških prireditvah. Povejte, kako je bilo. Lahko ali težko, da gremo prihodnjič še mi zraven :)

Moderatorji: ero, AVI

Predpolmaratonska mrzlica me niti malo ni grabila. Ni se mi dalo it laufat, brez motivacije sem bila, ker sem svoj največji letošnji cilj pač izpolnila in ker sem vedela, da kakšnega poštenega časa na 21 km tudi ne bom postavila ... kaj torej?

In sva delala vse v nasprotju z zlatimi pravili predpolmaratonskega obnašanja. Šla sva v savno in za zajtrk pred tekom sva se najedla štrudla. In en tak predsodek imam do Ljubljanskega maratona. Preveč množično, preveč to, preveč ono, vsi nekaj komplicirajo že mesece prej, vsi me sprašujejo, če grem, kot da je to edina slovenska tekaška tekma ...

Pa mi je "lublanc" včeraj dokazal, da nimam pojma! Na štartu smo zmrzovali in obenem prekipevali od dobre energije, Strojčki so nas pognali v tek, tekla pa sem kot urica - točno 6 minut na kilometer, kilometer za kilometrom. Niti malo se nisem počutila utrujeno, nisem se obremenjevala s časom, nič me ni bolelo, ma nič od nič in od nič! Tako sanjskega teka že dolgo nisem doživela ... morda le prvo polovičko v Radencih leta 2004, od takrat pa en sam safr :-)

To, da sem pred enim mesecem pretekla maraton, je definitivno pomagalo. Noge se navadijo daljših razdalj, 21 km se mi je zdelo zelo malo. Ves čas sem med obrazi ob progi iskala znane obraze, imelo me je, da bi zaplesala, poskočila, zapela, karkoli, juhu! Zaradi Jimija, ki mi je donel iz slušalk, sem vmes koga tudi spregledala, žal.

Vmes sem seveda postala tudi mal požrtna in sem si mislila, da bi brez problema tekla pod dvema urama, če bi malo pospešila. Ampak tisto ne bi bil več zen. Ne, tokrat ne. Za par minut se ne bom matrala, je prelepo. In tako sem priskakljala v cilj. Dunajska se ni vlekla, o kilometrih sploh nisem premišljevala in na koncu sem imela še toliko energije, da bi lahko tekla do avta. Brez bolečinice. Noro.

Čestitke vsem!!!
Še moje poročilo:
Napovedan čas od 50 do 60 + je bil preveč pesimističen. Ker ni bilo na "Lumpi" maratonu nobene prave družbe, razen ene "čudne" oranžne ribe (mitjas - super ideja), sem se pač sam podal na progo. Ker sem startal bolj zadaj, nekje pri oznaki B, je trajalo kar nekaj časa, da sem prečkal linijo. Tudi tukaj je bilo v ospredju kar nekaj tekačev in tekačic, ki tam niso nič izgubili. Pri analizi rezultatov sem našel "junaka", razlika bruto - neto 3 sekunde, končal pa je z odličnim časom 63 minut :D . Na progi sem opazil samo dva v TF opremi, enega sem prehitel takoj na začetku, Matejo pa tam nekje na 3 km.
No ja, po dolgem času sem malo spusil ročno in enakomerno pospeševal od starta do cilja, tako da je bil zadnji kilometer najhitrejši. Ne glede na vse letošnje težave, sem še kar v formi in moj napovedani čas sem zgrešil za dobrih 5 minut, seveda v minus :mrgreen: .

Verjeli ali ne Garmin je po prenosu na PC pokazal TOČNO 9.200 m :--

Še malo statistike:
- uvrstitev po neto času pri moških bi bila kar za okoli 170 mest boljša kot uvrstitev po bruto času.
- za mano je startalo cca 410 moških, na progi me jih je prehitelo okoli 20.
- prehitel sem pribljižno 1200 tekačev, se pravi enega na vsakih 7,7 m od starta do cilja, vmes sem našel čas še za poziranje Matjažu, pa da nahrulim Radolco, da pozdravim njegovo ženo med tekom in jo usmerim v pravo smer, ker revica zaradi zarosenih očal skoraj nič ni videla.

Drugo leto pridem spet, vendar ne na "Lumpi tek" ampak vsaj na polovičko, tam je glede družbe veliko bolj veselo, pa užitek traja dalj časa.

Analiza SUPER :laola
GTA napisal/-a:

1."boxi" - nujno bi morali postaviti zaprte "boxe" po prijavljenih časih iz prejšnjih let. Saj je povsem enostavno npr. pro - štev.:0-100, tekači do 1.25" oz. 2.50" štev.:100-200 itn. To gre samo na račun organizatorja, malce truda pa bo mnogo manj pripomb tekačev.
2. Štartni prostor je povsem neprimeren, preozek, s prehitrim zavojem, kjer se množica tekačev skoraj ustavi. Ideja s štartom pri razstavišču se mi zdi dobra.
3. Bruto časi za razvrstitev v končni razpredelnici so povsem neprimerni. Elitni tekači
štartajo iz prve vrste, tako da pri vrhu ni težav v generalni razvrstitvi, ostali udeleženci pa bi dobili svoje "pošteno" mesto v rezultatih. Spet le nekaj klikov na Timingu pa bi bilo vse ok.

Organizacija je bila razen nekaj omenjenih napak na nivoju večjih maratonov, okrepčevalnice pogoste in dobro založene, pogrešal sem le gele - vsaj za maratonce.
Včeraj je bil lep tekaški dogodek, ki si ga ob takšnem razmahu teka v Sloveniji nedvomno zaslužimo.

Z napisanim se povsem strinjam, tudi s tretjo točko: rezultati bi morali biti razvrščeni po neto časih, čeprav bi to letos očitno pomenilo, da me na seznamu sploh ne bi bilo :roll: :?: :!:
Štart na razstavišču...hm...verjetno boljša ideja: širši prostor, do zavojev bi se kolona raztegnila, neskončna Dunajska bi se "prepolovila"...

LP, vencelj
Živjo!

No tudi jaz sem uspešno odtekel 10ko z zame kar uspešnim časom 1h in 15 sekund ( kar uredu glede na to da še en mesec nazaj nisem vedu kaj je tek :) )

Vzdušje je res zakon in tisti bobni na začetku ti kar dajo en zalet.

Drugače sem tekel prvih 5 km zelo počasi, ker sem se bal da na koncu ne bom mogel zdržat no nato pa sem vse bolj hitel. Vmes sem se mogu smejat, ko je mimo mene tekla riba na dveh nogah :D.

Sem pa še 2 krat zgubil čip s superga, najprej na tivolski cesti na začetku se mi je zakotalil po cesti da sem ga mogel loviti sem pa tja :), nato pa še 500 metrov pred ciljem.
Skoz cilj sem nesel čip v rokah, mogoče zato nisem vpisan med rezultati hm, pa sej ni važno važno da sem preteku ker še kašn mesec nazaj sem zmogu samo kašnih 20 minut teka.

LP
Mi lahko prosim nekdo razloži. Kdo je zmagal na 10km ženske? Irena Vižintin zagotovo ne. Kajti Irena Vižintin, letnik 1969 dosega rezultate na tekih s tempom 5:40 -6:00 min/km. Vsaj tako pravi striček Google, ki najde Ireno Vižintin in njenih sicer kar nekaj tekaških preizkušenj.

Torej, kdo je tekel z njenim čipom in/ali v čem je fora, kdo ve?
Še moj vtis po mojem prvem pol-maratonu ...bilo je SUPER ! Organizatorjem pohvala, trasa je bila ok, vodnih postaj ravno prav, navijači pa so zmagovalci maratona :) Jaz sem pritekel naokoli, kar je bil moj primarni cilj, drugi cilj - priti na cilj pod dvema urama sem pa fail za debelih 10min, kar pripisujem neizkušenosti - prvih 16km je šlo hitro, res hitro, potem pa je bilo kot da bi mi kdo potegnil kabel iz štekarja in pri zadnjih treh vodnih postajah sem se sprehajal da sem prišel k sebi :) ...no bomo naslednjič prvih 16km manj gledal ritke in bolj pazili na tempo
:clap:
Andraž napisal/-a:Mi lahko prosim nekdo razloži. Kdo je zmagal na 10km ženske? Irena Vižintin zagotovo ne. Kajti Irena Vižintin, letnik 1969 dosega rezultate na tekih s tempom 5:40 -6:00 min/km. Vsaj tako pravi striček Google, ki najde Ireno Vižintin in njenih sicer kar nekaj tekaških preizkušenj.

Torej, kdo je tekel z njenim čipom in/ali v čem je fora, kdo ve?

Kolikor sem jaz slišal uradnega napovedovalca, ko sem pritekel v cilj, je bila to njena hči, ki je prevzela številko.
Ja, po sliki v cilju sodeč, bi to kar lahko držalo. Očitno pa gre za osebo, ki je mlajša od 40 let, če ne, naj pa vsem ženskam takoj izda ime svoje kozmetične linije :D :D
Vsem tistim, ki se se na pol-maratonski razdalji "glihate" za 200 metrov odstopanja in "flancate" o natančnosti meritve teh in onih...

(200m/21097.5m)*100 = 0,94% !!!

Če boste prebrali navodila vaših hi-tech igrač boste ugotovili, da je napaka tako foot-podov kot gps-igrač v rangu 3%.

To, da verjamete da bo vaša igrača v cilju kazala točno 21.0975km, je bolj utopično kot, da verjamete v božička (oziroma dedka mraza).

Temu dejstvu botruje kup dejavnikov, ki jih trenutno nimam volje naštevat.

Suma sumarum, kot pravim tekačem, bi vam vsak meter, ki ste ga "teoretično" pretekli več od zastavljenega cilja moral biti v ponos in užitek, ne pa da negodujete nad negotovostjo sodobnih igrač in metrom organizatorja. ;) IMHO!
Pa naj še jaz pristavim svoj lonček. Užival sem 100/uro!

Premalo sem treniral letos. Pred maratonom me je bolel levi kolk, pa me je bilo strah, da me bo tudi na maratonu in da bom moral odstopit, pa me ni. Boleti me je začelo levo koleno nato pa še desno in nato oba kolka :) Vse nekje na 17. kilometru, kar izklapljati sem se začel.

Pred štartom sem šel na wc ampak takoj po štartu, pa ne mislim 15 minut ampak 15 sekund kasneje, me je spet začelo tiščat. Na prvem stranišču nisem šel, drugo je bilo zasedeno, tretje pa je bilo tudi zasedeno ampak sem bil že prisiljen počakat. Pa čakam in čakam in ko pokuka ven tip se je v istem trenutku, kot da gledam matrix, noter pičila ena teta. Pojamral sem, da sem čakal, da bo fraj, da ni lepo, da je kar poletela (in to na moški wc :)) "Saj bom hitro," je dejala, kot da sem jaz nameraval še časopis prebrat tam v šiški v prenosnem sekretu, "grem 42 pa moram ulovit normo!" No, sem si mislil, če nimaš kondicije, je pa ne boš, a ni enostavno :) Kasneje je nisem več ujel zato upam, da je izpolnila normo, da nisem brezveze tam stal.

Danes me pa bolijo kolena, če hodim peš in zavijam levo ali desno. Če hodim naravnost je ok, kakor tudi če hodim navzgor po stopnicah, ko hodim navzdol postopnicah pa ne, boli. Ko me boli, me hkrati tako žgečka, da se ne morem zadržati da se ne bi hihital :) Hm, če malo pomislim, boljše da tega ne razlagam preveč okrog. Zdaj, ko sem prebral svoje težave me bolj spominjajo na duševno motnjo :)

Kakorkoli, čas sem imel krepko čez 2 uri in ne verjamem, da bi mi kakršenkoli detajl bistveno pomagal pri boljšem rezultatu. Sem pa zaključil in sem CAR! Razmišljal sem: če si poln kondicije, ne rabiš poguma! Vsak se zna zagnat in uspet, ne zna pa vsak pazit na kolk in ne delati preveč sunkovitih korakov in optimalno izkoriščati vodne postaje in kalkulirat na kateri wc se najbolj splača, sproti pa še biti lep za fotoaparate ob progi in proti navijačem zmagoslavno dvigovati roke, ko da ni nič :) Zdaj imam že dve medalji iz maratona, naslednje leto grem po tretjo. Naslednje leto se grem zagnat in uspet, brez tega nakladanja o pogumu! :)
Hojla!

Čestitke vsem in to na vseh razdaljah :wink:
Bravo sosedje Darja in Andrej po maratonu (42km) sta mi delovala kot da sta opravila kratek sprehod po ljubljanskih ulicah. ČESTITKE
Veliko znanih obrazov, veliko pozitivne energije, tudi gledalcev se mi je zdelo kar veliko, upajmo da se bo trasa prijela, vreme pa da bo vsaj podobno nedeljskemu. Čim več uspešnih ponovitev vam želim vsem!
MihaPR prehitel si me na 10km pa nisem takoj opazil, ampak itak nise mel s sabo nagrade iz kamnika? :!: :wink:

LP Bojan
Ojla,

Še najini vtisi (na kratko).

Vreme je bilo kot nalašč :clap:
Gneča je bila glede na prejšnja leta že kar velika in to od starta do cilja :argue:
Drugače pa sva ob progi in na njej srečala mnogo znanih obrazov :laola
Na koncu sva klub postankom na vseh postajah in malo klepeta med potjo pritekla najino najhitrejšo polovičko... :laola
boogle napisal/-a:Še moj vtis po mojem prvem pol-maratonu ...bilo je SUPER ! Organizatorjem pohvala, trasa je bila ok, vodnih postaj ravno prav, navijači pa so zmagovalci maratona :) Jaz sem pritekel naokoli, kar je bil moj primarni cilj, drugi cilj - priti na cilj pod dvema urama sem pa fail za debelih 10min, kar pripisujem neizkušenosti - prvih 16km je šlo hitro, res hitro, potem pa je bilo kot da bi mi kdo potegnil kabel iz štekarja in pri zadnjih treh vodnih postajah sem se sprehajal da sem prišel k sebi :) ...no bomo naslednjič prvih 16km manj gledal ritke in bolj pazili na tempo
:clap:

Torej sva se oba letos nekaj naučila..na podoben način :)
Tudi jaz sem imela cilj teči pod 2 uri (no, mislim da oba govoriva o 21km, ne 42,ne?:)) pa je tudi mene zmatrala neizkušenost...prvih 16-17km sem tekla kot velka, potem pa je šla energija bog ve kam...predvsem je krivo moje pomanjkljivo prehranjevanje zjutraj, bi se mogla bolj pametno najest, da bi imela s čim teči...hodit sicer ni bilo treba, sem pa iz zelo dobrega tempa (vsaj za mene) padla zadnjih nekaj km na dosti bolj počasnega in zato svoj cilj teči pod 2uri zgrešila za 5min :( je pa bila dobra šola za drugo leto.
Moje teorije o tem, da jaz ne rabim pred tekom veliko jest, da je dovolj banana so se izkazale za nepravilne in neumne...telo rabi za tako razdalijo občutno več, da zdži do konca brez problemov. Stari tekaški mački že vedo, zakaj so nam mladičem pisali da naj jemo zjutraj..:D no, skratka- je blo treba občutit in se naučit na lastni koži :)
Za drugo leto torej vem kako in kaj in se že veselim naslednjega LM!
Lp
Da se še jaz malo pohvalim - ratalo mi je preteči moj prvi maraton 8)
Začel sem kar hitro. Pred začetkom sem nekaj sanjal o času štirih ur in prvi krog sem res tekel pod dvema urama. To, da je treba preteči isto progo dvakrat, me sploh ni motilo. Mi je bilo kar všeč, ko nas je od prejšnje mase tekačev ostalo tako malo.

No, tam nekje pri 27 km pa se je začela kriza in kmalu sem razočaran začel hoditi. Ko sem se malo odpočil sem spet poiskusil s tekom. Najprej me noge niso hotele ubogati, potem je pa kar šlo. Na eni okrepčevalnici sta me dohitela zajca za 4 ure, ki na moje presenečenje nista imela dolgih ušes in repkov, pa še tekla sta namesto da bi skakala. Vseeno sem jima poskušal čim dlje slediti, a sta mi že pred "ciljno ravnino" po dunajski ušla. Do konca sem potem tekel bolj počasi z občasno hojo, z rezultatom 4:08 sem pa vseeno zelo zadovoljen.

V glavnem bilo je super!

Pa čestitke vsem tekačem :clap:
BO-JAN napisal/-a:Bravo sosedje Darja in Andrej po maratonu (42km) sta mi delovala kot da sta opravila kratek sprehod po ljubljanskih ulicah. ČESTITKE

Hvala, Bojan, tudi ti nisi bil videti ravno zdelan, bi se te dalo še za kaj "ponucat" :lol:
In seveda :clap: tudi zate!!! Odbita soseska, ni kaj :shock:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 17

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA