Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 tae
spela* napisal/-a:Sicer pa sem jaz našla le izračune na podlagi Cooperja v obliki 12-minutnega teka

Daj prosim, če zadevo ponovno najdeš, prilepi še ta link, razpredelnico ali karkoli že je. Hvala.
Uporabniški avatar
 miciM
Cooperjev test na Kodeljevem bo 15.04.2010

:wink:
Uporabniški avatar
 noteko
Luka Ljubič napisal/-a:
noteko napisal/-a:Sam sem mnejnja, da je potrebno najprej doseči dobre rezultate na kratkih progah, šele po parih letih pa bi morali slediti teki daljši kot je npr. polmaraton, saj je zato potrebno imeti ogromno km v nogah. Osnova so kratke proge, vrnitve iz dolgih na kratke ni.

s tem se pa ne strinjam, oz ravno nasprotno, po mojem so osnova daljši teki... od začetka je treba razvijati količino (volumen) treningov na nižjih intenzivnostih, in šele v naslednjih letih postopoma uvajati čedalje več intenzivnosti... to je trening, ki da prvo rezultate na daljše razdalje in šele v naslednjih letih da rezultate na krajših razdaljah...

Tae - pred in po tekmi bom oblečen v črn anorak z florestenčno rumenimi črtami na rokavih, drugače pa lahko počakaš na podelitev in me boš tam, če bo vse normalno videl :)

Torej, ne vem če smo se popolnoma razumeli. Hotel sem reči, da je potrebno najprej nabrati veliko kilometrov v nižji intenzivnosti in se nato npr. pripravljati na nastop v teku na 10km. Kajti velikokrat berem in poznam tekače, ki se kmalu potem, ko so začeli ukvarjati s tekom odločijo, da bi radi pretekli maraton in druge dolge razdalje, medtem ko pa so še pred meseci s težavo pretekli 10km v 50 minutah. Pomebno se mi zdi, to mislim na rekreativni ravni, da tekač najprej izboljša svoj rezultat na 10km, kot pa da se odloči za nastop na maratonih in drugih ultra dolgih progah, kjer rezultat nima posebno velikega pomena, pomembno je to, da so pretekli npr. 50km in več. S stavkom, a vrnitve iz dolgih prog na kratke ni, sem mislil na to, da tekač, ki se dlje pripravlja za maraton nikoli več ne bo mogel preteči 5km tako hitro, kot jih je lahko takrat, ko še ni bil maratonec.
Moje vodilo pri treningih je: teci hitro najprej na krajših progah in si naberi ogromno izkušenj in znanja(do 10km v rekreativnem smislu), šele nato začni sploh razmišljati o kakih maratonih.
Uporabniški avatar
 tae
Hvala Špela za ta dva linka. Zaenkrat sprobal prvega.

- Preveril situacijo kalkulatorja na 2,4 km razdalji
- Res pokaže malo slabše čase, kot so dejansko
vendar:
Če je bil Cooperjev test izveden praktično na lastnem treningu in to ni tekma, potem so tudi ti predvideni časi mišljeni na treningu.

Na tekmi pa je malce drugače. Jaz osebno grem na tekmi vedno lahko hitreje, kot na treningu.

Se pravi bi morali izvesti pravo Cooperjevo tekmovanje (npr. da nas 30 teče naenkrat, kar je že skupinica za manjšo tekmo) in takrat bi bili verjetno vsi časi drugačni, posledično pa bi se po mojem bolj približal točnejšim napovedim za 5k in 10k.
Uporabniški avatar
 tae
Še nekaj:

Za moj rekord na 5k od lani 18:23, bi moral po izračunih 6 krogov preteči v 8:23, kar je 8 sekund hitreje, kar je le dobro sekundo hitreje na krog, kar bi bilo ob tekmovalnem vzdušju čisto možno in izvedljivo.

Pri doseženem ali željenem času na 10k, pa je odmik že prevelik.

Zaključek:
- NA PODLAGI 2,4 KM LAHKO PREDVIDIŠ ČAS NA 5K
- NA PODLAGI 5K LAHKO PREDVIDIŠ ČAS NA 10K
- NA PODLAGI 10K LAHKO PREDVIDIŠ ČAS NA 21K
- NA PODLAGI 21K LAHKO PREDVIDIŠ ČAS NA 42K

Med 2,4 in 10 ali še več km pa je že prevelika razlika, zato omenjene napovedi niso več realne.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA