Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 vencelj
Tole tekaško razmišljanje se mi pojavlja od Radencev:
Lani in letos sem v Radencih tekel maraton, obakrat prvi krog bistveno hitreje kot drugega, čeprav sem se zaradi vremenskih razmer v prvem krogu "držal nazaj", da me ne bi pobralo, pa me vseeno je. Vmesni časi so zgovorni.
:arrow: Razmišljam, kako počasi bi moral iti prvi krog, da bi drugega zdržal z enakim tempom? Npr. ciljni čas 3:12:00 razdelim na dva dela, prvi krog 1:36 (skoraj pet min počasneje kot letos), a sem prepričan, da v tisti vročini drugega ne bi več zdržal in bi imel na koncu slabši rezultat... :?: :roll:
:arrow: Če upoštevam, da bi 21-ko pretekel v 1:25, ugotavljam, da 1:31:20 vendarle ni prehitra polovica maratona, torej bi moral najti način, da "stisnem" s podobnim tempom tudi drugi krog brez dodatnega upočasnevanja prvega...v LJ (drugačne razmere) mi je to uspevalo, še več, krogi so bili za minuto in pol hitrejši.
Uganka oz., kot sem že napisal v drugi temi, še velikokrat bom moral v Radence, da bom razvozlal skrivnost uspešnega nastopa :? .
Mnenja dobrodošla!

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 T1
Malo gledam tele tvoje cajte, pa mislim, da bi naslov teme moral biti "Kako hitro?"

LPT1
Uporabniški avatar
 miro
Nekaj mi je pravil že Aleš,bral sem tudi na njegovi strani,sedaj pa še odlična reportaža Samota v Poletu o ultramaratonu v Afriki.
Take zgodbe res človeka "zakurijo."
Aleš,parkrat si rekel, da bi zgodbo ponovil,če jo boš,bi šel mogoče s teboj. Tudi jaz sem pridelal nekaj gorenjske trme, tako, da bi mogoče zmogel.
Vsekakor pa vsem priporočam branje prispevka 222km Dogonije.
Lp
Miro
Uporabniški avatar
 vencelj
Novoletne praznike sva z Romano preživela (tako kot tudi že prejšne leto) v vasi pod Ratitovcem, ki je sicer naseljena, a sva bila brez TV in interneta, brez telefona, mobilno omrežje pa na hribčku 200 m stran...
Ko sva prišla, je bila zunanja temperatura + 4°C, v hiši pa + 2°C. Zakurila sva v peč in do večera se je ogrelo na 20°C...
Čas se ustavi...več časa je za pogovore (saj veste: TV ubija družabnost!)...brskaš med starimi knjigami, najdeš kaj takega, kar je ponovno predmet debate...tokrat je bila to zanimiva knjiga o ljudeh iz Stržišča, vasi nad Baško grapo (pod Črno prstjo), o težkem življenju teh ljudi v času pred in med 2. svetovno vojno...o odnosih, o čustvih, sreči in nesreči...

Pa pustimo sedaj to, je že veliko več, kot sem imel namen napisati za uvod...sem malo zašel...in se vračam na tekaško temo, ki je pravi predmet tegale zapisa.

Med drugim sem naletel na tekaško zgodbo (seveda ne v zgoraj omenjeni knjigi) o devetletnem fantu, ki je že vabilu na ogled tekme, na kateri bo nastopil, dodal besede: "Prvi trije dobimo medalije!".
Potem na tekmi ni ravno blestel, trudil se je, a so bili še boljši od njega in na koncu je bil kar razočaran nad 5. mestom. Pa so ga potolažili z besedami:
Ni treba, da si prvi, zato da si zmagovalec!
Zaradi časa, ki si ga žrtvoval, truda, ki si ga vložil v trening, ker si danes vse dal od sebe in se potrudil po svojih najboljših močeh, si zmagovalec.
Na stopničkah je prostora le za tri, če boš pridno treniral, boš morda tudi ti stal na njih.
A pomembno je, da ne odnehaš, tudi če vidiš, da ne boš prvi. Pomembno je, da prideš do cilja!

Lep pozdrav, vencelj
 spela*
Ne vem, v katero temo naj to objavim. morda še najbolj spada sem.
Pogovor z Mitjo Kosoveljom za današnji Dnevnik:
http://www.dnevnik.si/sport/drugi_sporti/1042349632

Zanimiv mi je tale del:

"Hitrost po ravnini je zelo pomembna. Sam velikokrat presenetim rekreativce, ko povem, da na klancih skoraj ne treniram. Gorski tek je specifičen. Pravila, če si hiter po ravnini, boš dober tudi na klancu, ni. Sam potrebujem izredno malo, da ujamem ritem krajšega koraka. Hkrati pa z očetom veva, da se napredek v gorskem teku naredi le z izboljšanjem teka po ravnini."
Uporabniški avatar
 vencelj
Zanimivo. Tudi tu obstaja veliko različnih pogledov. Npr. Roman Kejžar pravi: ko začneš teči v klanec, izgubljaš na hitrosti, postaneš počasen...in...Kosovelj se bo moral odločiti za maraton ali gorski tek...
Legenda gorskega teka Jonathan Wyatt je kljub temu dosegel nekaj odličnih časov tudi v maratonu in polmaratonu (1:02:37 leta 2002...) http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Wyatt

LP, vencelj
 Carlito
vencelj napisal/-a:Zanimivo. Tudi tu obstaja veliko različnih pogledov. Npr. Roman Kejžar pravi: ko začneš teči v klanec, izgubljaš na hitrosti, postaneš počasen...in...Kosovelj se bo moral odločiti za maraton ali gorski tek...
Legenda gorskega teka Jonathan Wyatt je kljub temu dosegel nekaj odličnih časov tudi v maratonu in polmaratonu (1:02:37 leta 2002...) http://en.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Wyatt

LP, vencelj

Tu ne obstaja veliko različnih pogledov,kr je skoraj pravilo,če tečeš v klanec,izgubljaš na hitrosti.Normalno pa,da se najdejo vmes izjeme,kakor se najdejo pri vsakem drugem športu.
LP
Uporabniški avatar
 vencelj
:arrow: že več kot tri leta vrteča se tema (v zadnjem obdobju malce zanemarjena) :arrow: sedaj sem jo spet malo prebrskal (nostalgija), pa vidim, da dobrih 200 prispevkov zajema tudi nekaj zanimivih tem;
:arrow: sedaj razmišljam predvsem to, zakaj se v nekem obdobju več mesecev ne dogaja nič, nato je pa v enem vikendu vse na kupu. No ja, saj sem dovolj star, lahko bi se že navadil... :|

lp
 VERAKUMPERSCAK
vencelj napisal/-a:Med drugim sem naletel na tekaško zgodbo (seveda ne v zgoraj omenjeni knjigi) o devetletnem fantu, ki je že vabilu na ogled tekme, na kateri bo nastopil, dodal besede: "Prvi trije dobimo medalije!".
Potem na tekmi ni ravno blestel, trudil se je, a so bili še boljši od njega in na koncu je bil kar razočaran nad 5. mestom. Pa so ga potolažili z besedami:
Ni treba, da si prvi, zato da si zmagovalec!
Zaradi časa, ki si ga žrtvoval, truda, ki si ga vložil v trening, ker si danes vse dal od sebe in se potrudil po svojih najboljših močeh, si zmagovalec.
Na stopničkah je prostora le za tri, če boš pridno treniral, boš morda tudi ti stal na njih.
A pomembno je, da ne odnehaš, tudi če vidiš, da ne boš prvi. Pomembno je, da prideš do cilja!

:D
Vencelj, meni se zdi to najpomembnejše,....ni treba, da si prvi, zato da si zmagovalec!
Zaradi časa, ki si ga žrtvoval...., truda, ki si ga vložil v trening....., ker si danes dal vse od sebe....SI ZMAGOVALEC :cast:

Ko spoznaš lepoto gibanja, druženja s prijetnimi ljudmi, časa več ne žrtvuješ, ukradeš ga in ga nameniš sebi in deliš s sebi podobnimi. :D
Tudi to je del te zgodbe :juhuhu: :juhuhu: :juhuhu:
Uporabniški avatar
 vencelj
Nova tekaška revija tek plus prinaša tudi nekaj misli za tek v zimskih mesecih:
:arrow: hladno vreme, turobno ozračje, veter, sneg, poledenela podlaga, zasnežene poti...vse to so dejavniki, ki zmanjšujejo voljo po teku...Našli bi lahko še tisoč in en izgovor, da ostanemo doma na toplem...Bolj nas mika tek na tekaški napravi v fitnesu...
Toda :arrow: veliko hitreje se lahko okužite z virusom in vnetjem dihalnih poti v zaprtem prostoru, kjer je veliko ljudi in je zrak suh ter poln virusnih bakterij, ki jih ljudje na različne načine razmnožujejo okoli. Veliko manj je možnosti za prehlad, če boste tekli v naravi, vremenskim razmeram primerno oblečeni in obuti :!:

LP
Uporabniški avatar
 Loni
:arrow: Pa človek si omisli en nov kos oblačil, ga gre sprobat in je takoj dan lepši. Trenutno čakam paket od strička wiggla, ta nizke gamašice iz merino volne. Pa žebljički so tudi na poti za našraufat v Salomonke. Torej nobenih izgovorov. Smrkanje me od luftanja tudi še ni odvrnilo.
Je pa res, da se sploh ne morem spraviti na LPP in se odpeljati do službe, ker me je že ob sami misli na vse tiste v luftu viseče bakterije groza. Tako rajši pešačim slabo uro v službo in potem še nazaj. No, včeraj sem šla s kolesom, danes je bilo pa vse pomrznjeno. In imam nov pb v pešhoji iz Podutika; 52 minut. 52 minut sama s seboj, ko imam čas konkretno preluftati glavo, ko mi paše, dam v ušesa muziko, danes niti ne. To je zame luksuz. In bom to počenjala, dokler me bo volja. Ne glede na vreme.

PS Tek na tekaški napravi me sploh ne mika. :wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
Loni napisal/-a::arrow: Pa človek si omisli en nov kos oblačil, ga gre sprobat in je takoj dan lepši. Trenutno čakam paket od strička wiggla, ta nizke gamašice iz merino volne. Pa žebljički so tudi na poti za našraufat v Salomonke. Torej nobenih izgovorov. Smrkanje me od luftanja tudi še ni odvrnilo.
Je pa res, da se sploh ne morem spraviti na LPP in se odpeljati do službe, ker me je že ob sami misli na vse tiste v luftu viseče bakterije groza. Tako rajši pešačim slabo uro v službo in potem še nazaj. No, včeraj sem šla s kolesom, danes je bilo pa vse pomrznjeno. In imam nov pb v pešhoji iz Podutika; 52 minut. 52 minut sama s seboj, ko imam čas konkretno preluftati glavo, ko mi paše, dam v ušesa muziko, danes niti ne. To je zame luksuz. In bom to počenjala, dokler me bo volja. Ne glede na vreme.

Bravo, Loni, za trdno voljo! :clap: :clap:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 miciM
Loni napisal/-a:Je pa res, da se sploh ne morem spraviti na LPP in se odpeljati do službe, ker me je že ob sami misli na vse tiste v luftu viseče bakterije groza. Tako rajši pešačim slabo uro v službo in potem še nazaj. No, včeraj sem šla s kolesom, danes je bilo pa vse pomrznjeno. In imam nov pb v pešhoji iz Podutika; 52 minut. 52 minut sama s seboj, ko imam čas konkretno preluftati glavo, ko mi paše, dam v ušesa muziko, danes niti ne. To je zame luksuz. In bom to počenjala, dokler me bo volja. Ne glede na vreme.

Tudi jaz pešačim imam pa približno 10min krajšo pot :lol: ,danes je bilo prav luštno po soncu.
Na kolesu pa mi je na žalost počila guma :( ,čakam servis :lol: .

:wink:
Uporabniški avatar
 vencelj
Dobri ste, da greste v službo (in iz službe) peš. :cast: :clap: Bravo punce :!:
Sem že parkrat razmišljal v to smer, a potem bi rabil tuš in garderobo v firmi, pa nikoli ne vem kdaj bom šel domov in če je to zvečer, v temi po glavni cesti... :arrow: f :cenz: : če hočem povečat kilometre, je to ena od skrajnih možnosti :!: si pa ob 19. uri ali kasneje zj :ignore: , da bi bilo še dodatnih 5 km teka do doma že totalka :roll:
Kakor že, narava in zrak je zakon. Stisnt zobe, zbrat voljo in gasa :!: :juhuhu: :lauf:

LP, vencelj
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 21

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA