Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 AUT
LP

Najprej moram povedat da sem zelo navdušemn tekač. Pred cca 1.5 letom sem bil težak 100kg in pri moji višini 173cm je bilo to veliko. Sedaj ko sem pretekl cca 1300 km in prekolesaril in tekel na smučeh,,,,sem shujšal na 69kg. Seveda brez pomoči hrane oz spremebe prehranjevanja ni šlo. Naredil sem si svojo ločevalno dieto, nič kruha nič alkohola nič sladkarij nič gaziranega le, sadje, voda, meso, zelenjava.
Sedaj že spijem kakšno pivo ali vino, pa tudi kak kruh pojem in sladkega, ostala pa je še polnovredna moka, kosmiči,,,,Kilogrami pa stojijo med 69 in 71kg odvisno od treniga.
Je pa res da brez teka in kolesarjenja oz gibanja ne gre več sem zasvojen,,,pa tudi z vago, da preverjam.

Imam pa eno težavo, glede prebave, zakaj moram skoraj vedno ko grem tečt, me pri 5 oz 10 km tišči na veliko porabo. Sem probal več stvari kot so 2 uri pred tekom nič jest, nič jogurta,,,kako naj se rešim te nadloge. Prijatelj je rekel da imam že to v glavi.

Prav tako so se začele prve težave teka, vnetje legimentov, tečem večino po asfaltu, sedaj iščem makedam,,,kaj mi svetujete, glede vnosa pred in po trenigu, mislim glede vitaminov, ker z krči zaenkrat nimam težav. Če tečem 10km nič ne spijem, če grem pa 21 pa tudi redko ali je to vredu? Nekje sem prebral, da bi moral več pit in jemat železo, vitamin c, sol, ?

Hvala za vašo pomoč
 milos
Aut, čestitam. Ker si relativno tekač začetnik (1300 km teka), se tvoja prebava še ni čisto privadila na tek in zato rahlo zbijanje trebuha pri teku, deluje nate rahlo odvajalno. Če boš z zmernim tekom nadaljeval, se bo v nekaj mesecih prebava uredila.

Pomagati se da pa že takoj. Preden greš tečt se, malo skoncentriraj na wc školjki in spravi vsaj majhen kupček ven. To se da in z malo tovrstnega treninga vedno uspe.

lep dan še naprej
Uporabniški avatar
 dexi27
Jaz sem pretekel nekaj več kot 1300 km :wink: pa me še vedno, vsake tolko stisne, pa kaj pol pač poiščeš grm in greš, jaz v tem ne vidim problema.
No men se to dogaja, če spremenim ritem treningov, se pravi, da zamenjam uro, ker sem v velki večini jutranji tekač, me pač zmoti, če se morm vstat kako uro la pa dve prej, pa pol ne morem opravit v miru doma, takrat že vem, da bom to moral nekje po poti :mrgreen: .
Tak, da to ni problem, no vsaj po moje ne :wink:

Kaj pa se tiče poškodb, je pa tko, da pač telo, se pravi, mišice in sklepi rabijo določeno kilometrino, da se utrdijo. Jaz osebno pijem nekaj magnezija in kalcija, pa kak izotonik, pa po daljših treningih nekaj za regeneracijo, pri men je to Endurox (beljakovine+OH) in to je to.

Pa čestitke za uspešno preobrazbo :clap: :clap:
Uporabniški avatar
 Vreme
Kar se tiče prebave ni to nič takega, kot so že povedali predhodniki. Sam sem najbolj jezen v jeseni, ko mi pokosijo moj WC (beri koruzo) ob moji tekaški poti. :twisted:

Sam predvsem pazim, da mine vsaj tri ure od zaužitja hrane do teka(dve uri je za mojo rit definitivno premalo :? ) , še najraje tečem zjutraj, takrat ponavadi ni problema, ker moj kupček pustim kar doma :lol:. Sicer pa v dneh pred dalšimi teki (od 21km navzgor) pazim, da ne zaužijem preveč beljakovin, predvsem na bazi mleka.

Iz 100kg na 69 vauuuu :laola
 buba80
Jaz bom pa izrabla mičkeno tole temo za eno vprašanjce, čeprav ni povezano s kupčki (vsaj ne s temi, o katerih ste pisali) :lol:
Mam namreč problemček, ki je popolnoma banalen, ampak rahlo moteč in ne vem, kaj naj delam z njim :lol: . Sicer sem pregledala že vse teme pa nisem zasledila (upam da nisem spregledala in ne težim z neko staro temo)...
Nagradno vprašanje je: kako požirate slino? :D Imam namreč malček probleme s tem... Me zanima, če obstaja kaka finta mogoče :mrgreen: Jo požirate pri izdihu, pri vdihu, po ali med... Če jo namreč po vdihu, se mi po domače povedano riga, in ni prav fino, ko gre kdo mimo, ti lepo tečeš s svojim mp3, naenkrat pa... :oops: Tako sem prišla do pravega odkritja, da je bolje po izdihu, ampak v tem primeru se mi ritem dihanja rahlo poruši... Je pa še vedno bolje kot pa bit pujsa Pepa... No, kakršni koli nasveti, ki bi se jih dalo preizkusiti, bodo dobrodošli :D

Lp
 MKC
kadar pogoltnem ne vem v 'katerem' trenutku...se mi pa zdi da dosti pljuvam :oops:
 Obala
Slina??!! Amm,nimam pojma kako jo požiram, avtomatsko :lol: ,pljuvanje in kašelj pa samo, ko prigriznem zraven kakšno mušico :--

Prebava pa ko "švicarska ura",če ni prejšnji dan kakšne "nevajene" hrane,ali celodnevnih voženj..

WC v naravi,zakaj pa ne.. :lol:
 kronični
Ha, na nek način me veseli da je nekdo dregnil v ... to temo! Ni ravno prva tema med tekači zato je kup drugih stvari o teku precej lažje zvedet.
Meni osebno je zadeva res bila precejšen problem, ker tečem v urbanem okolju in je prebava vse prej kot zaprta. Dogajalo se mi je podobno: v primeru da nekaj časa že nisem odšel na WC, se je ca. po 20 min prebava očitno toliko pretresla, da so se začeli povečevati pritiski. Seveda sem nekajkrat problem probal pač preteči, a se je končalo z paničnim iskanjem primernih lokacij kot so gosto grmovje, pod mostom, za zidom.. :oops:
V naslednji fazi je potem pač papir bil bolj pomemben spremljevalec kot pulz meter in bidon. Situacija pa je zahtevala ukrepanje. Ugotovil sem da obstaja povezava med malo in veliko potrebo. Po daljšem eksperimentiranju je prišla naslednja rešitev. Približen cikel odhoda na WC je glede na obrok in specifiko telesa okvirno znan. Malo več uživanja tekočine povzroči željo po mali potrebi. Če to ene dvakrat zadržim se pa pojavi potreba po veliki - opravim - in pred mano so ure brezbrižne rekreacije. Je pa še en malo bolj intimen recept...

Aja enkrt sem na sliki videl tole, ampak priporočam samo če gre za življensko tekmo... :shock: :D

shit.gif
shit.gif (176.41 KiB) Pogledano 5383 krat
 buba80
:shock: :shock: :shock: jaz pa o nekem ubogem požiranju jamram :lol: sem prav vesela, da nimam takšnih "problemčkov" :mrgreen:
 AUT
Očitno bo res treba imeti zraven papir,,,ker če je sila je sila.
 abcd
Ne se tak hiter predat. Men se je to tud kdaj zgodil ko je prebava bila v ku...
Dejsvo je, da je treba prebavo spravit nazaj na redno odvajanje s pravilno prehrano, kar pa lahko traja kar nekaj časa.
Uporabniški avatar
 mušnica
AUT napisal/-a:Očitno bo res treba imeti zraven papir,,,ker če je sila je sila.

jaz v DM kupim vlažen toaletni papir, ki je pakiran vsak posebej - se je izkazalo za veliko bolj praktično kot robčki ali navaden toaletni papir :)
 gnioco
Paloma je zakon:)

Po 3 letih teka še vedno nosim s sabo papir. Nisem uspel še ugotoviti razloga in kako to preprečiti. Verjetno s pravo prehrano se da to urediti.
Malo mi že pomaga če ne pijem mleka.

lp
Uporabniški avatar
 olem
ajoj, kaj se mi je danes zgodil....
Lepo se odpravim na dolgi tek zjutraj ob 6h...prejšni dan pa jedel zvečer ananas...napaka pa taka, da se mi je ananas zameril za nek časa.

Celo noč me je nek preganjalo po trebuhu, zjutraj pred tekom lepo opravim potrebo misleč, da to bo to...ampak...po cca 7 km me zvije v želodcu...zavijem v prvi gozdiček, opravim in to ogromno 8) .
Nadaljujem s tekom, po naslednjih 5 km spet enako..še dobro, da je tu pri nas nekaj zgodnjih ljudi, tako,da sem kar zaprosil za wc. Hvala stric ;).
Potem pa nisem vedel ali naprej ali nazaj. Pa sem si reku, dej grem raje nazaj...še dobro...po cca 3 km me spet zvije, spet grmovje in od tam naprej še pešačenje nazaj domov :(.
Tako hudo še nikoli ni bilo. Potem me je vse bolelo v trebuhu, spredaj, zadaj, spodaj, zgoraj...neverjetno..spucal pa sem se tudi za cel teden po moje....

Tega kar se mi je danes zgodilo ne privoščim nobenmu ker je res izčpjujoče. Domov sem pršu po cca 2h zmozgan do kraja....

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA