Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
 Megla
Najprej lep pozdrav vsem čanom tekaškega foruma, pa tudi tistim, ki ga, tako kot sem ga jaz dolgo časa, samo prebirate. Nisem nov tekač, tečem že zelo dolgo in prav tako dolgo že prebiram vaš forum. Vedno sem našla kaj zanimivega in koristnega in ni bilo potrebe, da bi se oglasila. Zdaj pa imam vprašanje in sicer me zanima vaše mnenje o teku v megli. Sem jutranji tekač in kot veste je zjutraj v tem letnem času megla že obvezna. Torej ali menite, da nam tekačem, megla škoduje ali ne?
Uporabniški avatar
 vencelj
Menim, da sama po sebi ne škoduje...če odštejemo negativen vpliv, ki ga "mrakobnost" vremena pusti na psiho tekača.
Lahko pa je v hladnejšem vremenu po dolinah problem smoga in drugih zdravju škodljivih zmesi...ob tem, da tekač globlje diha, vdihne še več škodljivih snovi.
Tako...vrgel sem kost... :wink:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 Loni
V stilu palčka Smuka vzameš škarje in zarežeš.
Čeprav kosti v megli verjetno ne bi opazila, vsaj ne do momenta, ko bi jo občutila in odletela kolikor sem dolga in široka.
Uporabniški avatar
 BoF
Ako ravno prav se je pojavilo vprašanje o meglenosti teka oziroma teka skozi meglo, bi se najbolj pametno bilo podati v srenjo ljubljanskih in obprestolničnih tekačev, ki imajo zagotovo bogate izkušnje s tavanjem po megli v tekaški obutvi. Seveda pa se da o megli in tekačih izvedeti tudi sledeče:

Za morda lažje privajanje na meglo priporočamo poletni trening v zaprtem prostoru, najpogosteje je za tako početje primerna klet. Antifriz se segreje malček nad 190 stopinj po lestvici švedskega astronoma Celziusa in ko nastane gmota dima tako gosta, da je že nevzdržno (smrad seveda odmislimo), se v tekaških copatih poskakujoč na slabe vidne razmere gibljemo na mestu. Ne priporočamo koracanja sem in tja, kajti lahko pogrnete v kišto za krompir, se spotaknete ob kolo ali z glavo pregledate trdnost vaše napeljave za centralno ogrevanje.

Drugi del privajanja na meglo se lahko opravi tudi teoretično, če se v roke vzame knjigo o indijancu Davidu, ki je živel na otoku, ki je bil poln izobilja, ampak je bil obkrožen z meglo. Tam se da najti poučne stvari o tem, kako živeti z meglo, a ne poblesaviti popolnoma zaradi nevidljivosti.

Potem je še teorija o spuščanju megle, ki gre v prid tistim, ki od megle udobno živijo. Predlagamo občestvu Tekaškega foruma, ki se bi rado megleno potikalo okoli v tekaški obutvi, da najde simpatizerje v vrstah politikov, ki znajo res odlično prodajati meglo v prenesenem smislu. Sicer pa je sam precednik vladajočega zborčka ministrskih bojevnikov s stavkovnimi zahtevami Borat Pahor tudi tekač in o megli bi znal povedati res veliko.

Morda bi veljalo pomisliti ob vsej tehnološki šari, ki jo nekateri tekači vlečete nase, tudi o posebnih nadkolenskih meglenkah, ki jih lahko sunete iz sosedovega renaulta, najbolje iz modela megane ali scienic. Megleneke nemških proizvajalcev ne priporočamo, ker so prerobustne in neprimerne za montiranje na ženska stegenca, tiste luči za meglo od drugih proizvajalcev pa so za močnejšo viskoznost megle prešvohotne. Ukradene meglenke (lahko jih sicer tudi kupite, a so nove precej neutečene kot že rabljene in zato skorajda neprimerne za tek) si s selojtejpastim trakom poveznete tik nad koleno, povežete z žicami in akumulatorjem, ki ga nosite na hrbtu in hajd na trening. Vendar pa bi valjalo pomisliti tudi o kakšni ročici, ki bi meglenke ugašala ali prižigala po potrebi, to ročico pa si zaradi lažjega nameščanja in upravljanja lahko zatlačite kar v ...

Nekatero občestvo na Tekaškem forumu skorajda versko fundamentalistično po evangeliju po Ezekleju prikimuje mantri, da je megla jako prikladan reč za tekanje, saj se v tem vremenskem pojavu ne vidi tempo teka, ne vidi pretečene razdalje in kar je najbolj pomembno, ne vidi niti obcestnih poscankov ali posrankov, ki jih mora opraviti tekač, kadar mu ponagajata črevesna flora ali favna.

Ergo, toliko o megli in dober tek vam privoščim!
 Megla
vencelj napisal/-a:Menim, da sama po sebi ne škoduje...če odštejemo negativen vpliv, ki ga "mrakobnost" vremena pusti na psiho tekača.
Lahko pa je v hladnejšem vremenu po dolinah problem smoga in drugih zdravju škodljivih zmesi...ob tem, da tekač globlje diha, vdihne še več škodljivih snovi.
Tako...vrgel sem kost... :wink:

LP, vencelj

No, to je tisto kar me zanima. Tudi googlala sem, pa ni obrodilo nekih rezultatov. Če sem odkrita me to do sedaj ni pretirano skrbelo. Moji bližnji pa, v skrbi za moje zdravje, vedo povedati veliko "tehtnih" razlogov proti. Torej me mora skrbeti ali ne? :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Moje nestrokovno mnenje je, da megla škoduje. Še bolj pri večji intenzivnosti in posledično globokem dihanju. Saj tudi občutek dihanja daje znake, da je težje. Jaz bi ravnal podobno, kot pri temperaturah pod -5 stopinj. Tek ja, vendar sprostilno.
Seveda pa govorimo o megli in ne o meglici :D
Uporabniški avatar
 vencelj
Jaz, če lahko izbiram, sem vsekakor za sonce!
Zato me danes (in že večkrat prej) ni potegnilo na PST ampak sem raje užival v prekrasnem vremenu, na soncu. Take lepe vikende, kot je bil tale, bi bilo greh ne izkoristiti!

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 grb
Ojla

Tudi jaz v glavnem tecem zelo zgodaj zjutraj. V soncu, megli in tudi pri -15. In se strinjam tako z Vencljem kot z Zdravkom. Teci se da, vendar ne mores pricakovati enakega tempa kot v normalnih pogojih, ampak tako bolj na "izi". Se najbolj skodljiva je megla, vsaj pri meni, za psiho :-) Poslusaj kaj ti pravi tvoje telo in teci temu primerno.

G.
Uporabniški avatar
 Miroslav
Zdravo!

Mene osebno megla ne moti. Pa tudi mraz, dež, vročina in podobne neprijetnosti ne.
Vsekakor je najlepše teči v soncu. Vendar, če bi hotel imeti vedno dobre pogoje za tek, ne bi šel nikdar tečt. :!:
Tako se pač oblečem vremenu primerno in grem. :wink:
Vsak, ki se malo resneje ukvarja s tekom, je tako ali tako dobro utrjen, pa mu verjetno slabi pogoji ne škodijo. Mogoče ga še malo bolj utrdijo.

Upam pa na dobre pogoje na Lj maratonu!

Lep pozdrav!
:D
Uporabniški avatar
 jelenček
Jaz sem tudi jutranja tekačica, ampak zadnje dni me ne spraviš v to jutranjo ljubljansko meglo.
Glede slabega vplivana zdravje, vem edino to, da se za dojenčke sprehodi po megli odsvetujejo, tako da očitno nekaj je na tem.
Uporabniški avatar
 Tasko
Prvo, kaj je megla:
Meglà (in mègla) je oblak v dotiku s tlemi. Pojavi se, ko vlaga izhlapeva s površine zemlje. Ker se izhlapljena vlaga dviguje, se ohlaja in kondenzira v znan pojav megle. Megla se od oblakov razlikuje le v tem, da se dotika Zemljine površine, oblaki pa ne. Lahko nastane na več načinov, kar je odvisno od tega kako se pojavi hlajenje, ki je povzročilo kondenzacijo.

Vse vrste megle nastanejo, ko relativna vlažnost doseže 100 % in temperatura zraka pade pod rosišče. Ohlajeni vlažni zrak se pomika navzdol in vodna para kondenzira.

1) Torej, v kakšnih vaseh, kjer zrak ni (tako) onesnažen, ne bi smelo biti nobenega negativnega vpliva na zdravje. Saj gre le za vlažen zrak (kot tek po dežju).

2) Našel sem članek, ki govori o tem, kako megla čisti zrak. Delci se v megline kapljice ujamejo in nato, ko posije sonce, padejo nazaj na zemljo.
Če vdihavaš to meglo, z ujetimi onesnaženimi delci v njej, pa verjetno škoduje.
Članek: http://www.sciencedaily.com/videos/2005 ... lution.htm

Mislim pa, da pri nas ni nikjer takega onesnaženja in s tem tudi nevarnosti za zdravje. Še posebno pa se minimanizira, če tečeš (v megli) v gozdu.

lp, Blaž
Uporabniški avatar
 shash
Malo za šalo malo za res:
ne poznam nobenega primera, ko bi se tekač zgrudil zaradi megle, jih je kar nekaj, ki so se zaradi vročine (od nam tako preljubega Sonca). Iz tega sledi, tek po megli je veliko manj škodljiv kot po lepem sončnem vremenu.
Lahko da je to zgolj zaradi statistike, ker po megli gredo (gremo) samo ta zagrizeni, po sončku pa vse živo ven pridrvi.
Kot sem že na začetku napisal, malo heca, da ne bo kakšnega nesporazuma.

Zares vendarle ne vidim nikakršnih večjih težav kot zgolj to, da smo si zadali v glavo, da če je megla, da je vreme turobno. Meni osebno je najbolj turobno vreme, ko je prelep sončen dan pri temperaturah nad 30 stopinj - me boš težko dobil ven na tek. Mislim, da takrat vsi ven rinemo ali ob zgodnjih jutranjih urah ali pozno zvečer. Fizikalno gledano bi bilo lahko kvečjemu vpliv na slabše potenje in s tem ohlajanje telesa, ker je zrak nasičen z vlago.

LP

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA