Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Sam tečem od kar pomnim trikrat tedensko. Dva krajša teka med tednom, en daljši med vikendom običajno v nedeljo. Razdalja krajših je največ do 14 km, najdaljšega tja do 32 km, odvisno pač za kaj se pripravljam.

Vem, da nekateri tečete vsakodnevno, vsaka vam čast :clap: , amapk sam ne vidim v tem nekega smisla. Bolj me zanima zakaj 4,5 ali celo 6x tedensko ? Nekje sem bral, pa se sedaj ravno ne spomnim kje, da tek trikrat tednsko nekako zadostuje za ohranjanje primerne kondicije, pri teku štiriktat tedensko se sposobnosti povečajo za 10%, kar je več pa so vrednosti izboljšanja minimalne.

Sam sem s tremi teki tedensko čisto normalno pretekel maraton, tudi Muraton v dolžini 60 km je imel podlago v teku trikrat tedensko, seveda pa tu ni govora o neki hitrosti, ki me praktično sploh ne zanima več.

Sem nekako na prelomnici, ali naj povečam količino treninga na štiri teke tedensko, ali pa naj ostanem kar pri mojem starem in do sedaj preizkušenem režimu treninga, s tremi teki tedensko? Razdalje ki jih nameravam v prihodnosti preteči se namreč kar povečujejo. :D
jaz sem pred leti na podobno vprašanje, ki sem ga zastavil enemu resnemu tekaču dobil tak odgovor: "teči toliko koliko ti paše". to je bil nasvet, ki mi je dal več kot vse knjige o teku. res pa je, da meni čas kot rekreativcu ni pomemben, zato tudi nikoli ne tečem po kakem planu treninga, ker me to samo obremenjuje, intervalov še v življenju nisem delal, pa tudi pas za pulz si dam gor mogoče enkrat na leto, toliko da vidim, če še dela. grem pa na tek 4 - 5x na teden. včasih 5km, včasih pa 30km.
in mi paše :wink:
Vsak teče kolkr mu paše seveda pa je to tudi odvisno od tega, kakšne cilje ima posameznik. Jaz sem mnenja, da je menjavanje preverjenega recepta, ki deluje brez pomena in da ko enkrat pogruntaš, kaj ti najbolj odgovraja pol se držiš tega pa je :mrgreen: :mrgreen:
Jaz sem kar nekaj časa porabil da sem poštudiral tapravo formula, ampak zdaj pa je to to :mrgreen: 8)
Jo pa ne izdam :--
Fajn je vedet, kaj piše v knjigah in še boljše je, če veš, kaj konkretno odgovarja tebi.
Hitrost je vedno pomembna, zato je fajn teči fartlek vsaj enkrat tedensko. Če ti je za hitrost popolnoma vseeno, potem raje hodi :lol:
Jaz osebno menim, da je za rednega tekača fajn, če teče vsaj 4 x na teden, da ne dela dvodnevnih pavz.
Glavni problem je čas. Tega nam vedno primanjkuje. Enkrat sem si rekel, da kadar nimam časa za trening, odtečem le domača dva kroga 2 x 2,3 = 4,6 km ali 2 x 2,6 = 5,2 km. Le pol urce z raztezanjem vred :D in takrat po prvem km nadaljujem malo hitreje in v fartlek stilu.
V tvojem primeru Rajko, bi jaz tekel do ribiške baze in nazaj po krogu sladkih6.
Res super tema :clap: . Že večkrat sem hotela zastaviti podobno vprašanje.

Tečem že okoli 8 let in sem poskusila od vsakodnevnega, do 3x tedenskega teka skratka vse možne kombinacije...Ampak še vedno se mi zdi, da malo "tavam" :lol: .

Sedaj prakticiram 4x tek (1x daljši to je nad 15 km, med tednom tri krajše -10 km in 2x vzpon na hrib). Zraven kombiniram 4x treninge z lastno težo in bom videla če mi bo po 3 letih uspelo spraviti čas na 21 km pod 1: 45. Do sedaj ni in ni šlo :? .

Je pa enkrat "Starakost" zapisal, da zadoščajo od 3-5 tekaških treningov in da ni pomembna toliko kvantiteta kot kvaliteta. Ali sem mogoče kaj pomešala :wink: ?
Zdravko :FO: . Časa nam primakuje - to je res. Prejšni teden je bil nor. Od 7h do 20h. Vstanem ob 2h in potem do 15:30h. In potem? Ja več kot 6km se mi pa res ni dalo tečt. Samo, da malo noge pretegnem, da mi stran ne padejo po toliko urah stanja.Je bilo potem veliko bolje. Za kaj več nisem bil sposoben. Načeloma pa 3x na teden saj za kaj več ni časa. Dostikrat tek po trdi temi.
Vreme napisal/-a: Sicer pa je tvoj predlog Zdravko odličen, a jaz imam za kratke teke boljšega. Ravno v nasprotni strani kot ti praviš, proti ribniku ob Muri in še dalje. :D

Super, le da sem jaz upošteval, da je lahko ob pomanjkanju časa tudi že tema in je kakovost podlage za zdravje gležnjev precej pomembna. Lastne izkušnje.
Kot pravi dexi, veliko je odvisno od tega, kakšne cilje imaš. Zadnjič sem bil v krogu tipov, ki so se pogovarjali o osmih do devetih treningih na teden zaenkrat, kasneje bo pa treba postopno :!: število povečat. Pri takih se vsak dan pozna, če pa manjkata dva ali bohvari trije dnevi imaš pa majhne možnosti, da spet normalno začneš.
Ali kot sem nekoč bral v Vrhunskem dosežku članek nekega trenerja, ki pravi: ne vidim nobenega razloga, da bi bil nekdo, ki spusti en dan treninga na teden, torej 52 dni v letu, tekel hitreje, kot tekač, ki teče vsak dan.
Opozorilo rekreativnim tekačem: tega ne skušajte izvajati doma!! :lol:

lp
BINA napisal/-a:
Je pa enkrat "Starakost" zapisal, da zadoščajo od 3-5 tekaških treningov in da ni pomembna toliko kvantiteta kot kvaliteta. Ali sem mogoče kaj pomešala :wink: ?

Sve je odvisno od tega zakaj tečeš in ali ti rezultat nekaj pomeni. Če tečeš samo zaradi dobrega počutja, uživanja med tekom in te rezultat ne zanima, potem je popolnoma nepomembno kolikokrat tečeš in kako tečeš, važno je, da uživaš :D .

Sam mislim, da na koncu vseeno vsakega začne zanimati rezultat in primerjava s drugimi. Tedaj postane bolj pomembno to kako tečeš, kot to, kolikokrat tečeš.

Kot je že prej nekdo povedal, trikrat/tedensko je za takšne namene najmanj kar moramo narediti. Takrat naredimo dva hitrejša teka in en daljši počasnejši. Kaj je kratko in kaj je dolgo je odvisno od naše ciljne distance. Ne smemo pozabiti, da če želimo teči hitreje, moramo tudi teči hitreje. Samo od dolgih počasnih tekov in velike kilometraže ne bomo postali hitri :mrgreen: .
Manjkrat ko vadimo, bolj intenzivno moramo vaditi, če nam je učinek pomemben.
Za rekreativne namene je optimalno 4 x za starejše, in 5 x za mlajše rekreativce. Vse kar je več je nerentabilno, ker je napredek za vloženi trud dosti manjši.
Normalno, da tekmovalci morajo izrabiti vse kar prinaša napredek, čeprav je ta napredek minimalen, ker za njih je tudi malo, veliko :D.

Sam treniram 3-4 x na teden. Od Novembra do marca pohode na Pohorje in tek. Ostale mesece v glavnem kolesarim. Pri obeh disciplinah uporabljam enako formulo .
Med tekom/kolesarjenjem se rad pomerim na tekmah ali skupnih treningih. Zato vsaj en trening/tedensko konzumiram nekaj z menija(intervali, hiter tempo, skoki(hitra pospeševanja), hitri vzponi, ....). In na koncu, tudi hud trening je užitek :mrgreen: .

Do sedaj se ta formula izkazala za učinkovito tudi takrat, ko se merim s tistimi, ki delajo dosti, dosti večjo kilometražo, zanemarjajo pa prej navedeni menu :D .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 03 Apr 2011, 21:18, skupaj popravljeno 1 krat.
ZdravkoC napisal/-a: Super, le da sem jaz upošteval, da je lahko ob pomanjkanju časa tudi že tema in je kakovost podlage za zdravje gležnjev precej pomembna. Lastne izkušnje.

Zdravko v takšnih primerih jaz uporabim kar "sladko" progo, ki jo pa tako ali tako glodam skozi celo zimo :mrgreen:

StaraKost napisal/-a:Sve je odvisno zakaj tečeš in ali ti rezultat nekaj pomeni. Če tečeš samo zaradi dobrega počutja, uživanja med tekom in te rezultat ne zanima, potem je popolnoma nepomembno kolikokrat tečeš in kako tečeš, važno je, da uživaš :D .

Sam mislim, da na koncu vseeno vsakega začne zanimati rezultat in primerjava s drugimi. Tedaj postane bolj pomembno to kako tečeš, kot to, kolikokrat tečeš.

Lahko pa bi rekel tudi drugače, da te na koncu rezultati, ki se merijo v času in primerjava z drugimi nehajo zanimati in pri teku še samo uživaš :)

@Bina pa še ena moja izkušnja iz lanskega leta, ko so me časi še zanimali. Moja želja lani je namreč bila, da bi pretekel polovičko v manj hot dveh urah, kar mi ni do konca leta ni uspelo, kljub intervalom, tempo tekih in podobnih zadevah. Še najbljižje sem bil v Radencih, ko še teh hitrostnih tekov še sploh nisem treniral. Glede na to,da je bilo to zame ena sama matrarija, sem sklenil,da bom še samo užival :D
Sicer ne vem koliko si star ali koliko si težek. Za preteč polovičko v manj kot dveh urah, ne potrebuješ "nobene" hitrosti, to pretečejo tudi tisti 70+. Potrebuješ pa več "kondicije" ali splošne vzdržljivosti.
Očitno delaš premalo kilometrov ali tečeš prepočasi ali najbrž oboje :D .
StaraKost napisal/-a:Sicer ne vem koliko si star. Za preteč polovičko v manj kot dveh urah, ne potrebuješ "nobene" hitrosti, to pretečejo tudi tisti 70+. Potrebuješ pa več "kondicije" ali splošne vzdržljivosti.
Očitno delaš premalo kilometrov ali tečeš prepočasi ali najbrž oboje :D .

če bom še tekel pri +70 bom še kako vesel, mi še manjka 2x10 pa še kakšno leto zraven.

Sicer pa nismo vsi supermeni, da bi zmogli teči hitreje, pa tudi ne vem za kaj bi, me ne moti če me prehitevajo tisti z +70.

Sicer pa kaj je po tvojem prava kondicija in kaj smatraš pod pojmom splošne vzdržljivosti???

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA