Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Da ne bo pomote sam nima nič proti "tahitrim" tekačem, proti počasnim pa tudi ne :lol: . Vsekakor pa sem za to,da vsak teče po svojih zmožnostih. Sem pa prepričan, da je mnogo več tahitrih tekačev ki presegajo svoje zmožnosti. Najbolj praktičen primer je tekaška prireditev ki se nam bliža. Radenci je ena taka specifična tekma, kjer sem že velikokrat videl, kako nekateri presegajo svoje -hitrostne-zmožnosti. Zaradi vročine, ki je ponavadi tam prisotna, ne pijejo dovolj, izspuščajo okrepčevalnice in to vse na račun končnega čas. Za koga??? Na cilj prihajajo do konca izmučeni in onemogli in to le za to, da dosežejo svoj najboljši čas. Trdim, da se vsi tisti ki tečejo počasneje in dalje se zadeve lotijo dosti bolj preudarno in po pameti bi rekel. Tečejo v obsegu svojih zmožnosti, se ne naprezajo v tolikšni meri in prihajajo v cilj z pristnim nasmeškom. Seveda pa so izjeme tako na eni kot na drugi strani.

Cilj odprtja te teme je bil v prvi vrsti videti, kako trenirajo drugi. Zlo malo se o tem pogovarjamo na tem forumu. Ko so prireditve pred vrati, še rečemo kakšno, ko je prireditev za nami tudi napišemo kakšno, kaj pa se dogaja vmes pa ni kaj dosti zaznati. Kot drugo pa sem hotel na moji lastni zkušnji poudariti, da se da čisto normalno odteči maraton tudi s tremi treningi na teden, tudi kaj več se da. Seveda pa se to ne da čez noč. Potrebne so nekaj letne izkušnje, ter treniranje po pameti, pri tekaških prireditvah pa sploh, ker tam nas vse največkrat zanese.

Hotel sem povedati tudi, da tek ni samo hitrost. Pa da ne boste mislili, da sam ne tečem kdaj tudi hitro. Se trudim, ampak to predvsem med tistimi krajšimi teki med tednom. Dolge teke pa vedno izvajam počasi, včasih priznam celo prepočasi, a kaj ko v tem uživam. Temu pravim ponavadi, možgane na pašo pa gremo, čeprav med takšnim tekom dobim miljon idej...

Lanskoletni fartleki, tempo teki in kaj jaz vem kaj še, kar naj bi mi pomagalo do hitrosti mi pač niso dajali užitka, konec koncev tudi rezultata ne. Zato bom tudi v nadalje ostal kjer sem bil pred lanskim letom. Tako bom tekel še naprej počasi, kot mi pač najbolj paše, tisto gnanje do skrajnih meja pa bo bolj izjema ko pravilo.

Pa da ne bom predolgi, grem sedaj raje tečt, upam, da spravim ta teden štiri teke pod streho. :wink:
Bom pa še jaz napisala svojo izkušnjo. V povprečju tečem štirikrat na teden, s tem, da se ne obremenjujem s tem, da to pomeni štiri treninge po nekem določenem planu, ampak se zadovoljim s tem, da trikrat na teden izveden določen načrt (kakršnen koli že je), četrti tek je pa "kar tako", lahko je tudi zelo kratek in počasen hkrati (kar načeloma nima posebne koristi). Pozimi sem tekla celo vsak dan, ker so bili tudi sprehodi s psi tekaški - ampak ti so bili res počasni. Pa sem vseeno trikrat na teden šla zares teč še brez psov. Zdaj pasji sprehodi niso več tekaški, ker je za štirinožce prevroče.
Sicer bolj redko komentiram na tem forumu, samo pri tej debati so me pa zasrbeli prsti...
Ker mi ni jasno... a zaj si pa ful večji car, če laufaš hitreje al kaj?! Mislim to, da moraš dajat v nulo rezultate nekaterih, da pol , kaj, daš večjo vrednost svojemu rezultatu?, to je meni čist mimo!
Rezultat mojega prvega maratona (Radenci 2009) ni lih neki dosežek kar se samega časa tiče (no, vse je relativno). Ampak jaz kljub temu, da sem v cilj prišla, ko so/ste nekateri očitno že pozabli na lauf (organizator mi je ponudo več cajta kot sem ga porabla, tak da glede tega se ne sme nihče bunit!!!), svojega laufa ne bom pozabla nikoli. Ker so mi vse priprave dale veliko več, kot le dober čas na uri! Ker mi je vsak kilometer, ki sem ga naredila, dal ogromno, ne samo dodatek k kilometrini! Ker ja, je bla to tekma ja, ampak ne tak enostranska, kot za nekatere! In ker je bla to moja zmaga, zmaga dosti večjih razsežnosti kot jo lahko pokaže štoparca in primerjava z drugimi!!!
Tak da vsi ki mislite, da si zakon samo z dobrim časom :FO: men moja rit še zmeraj :clap: :cast1: :clap: (in marsikdo drug tudi :D )
Pa brez zamere ta hitri! Jaz vam bom zmeraj ploskala! Pa tudi tistim počasnejšim :laola
TinkaTonka, če veš da si dal vse od sebe, če si za to pridno in marljivo "delal" prej je zame vseeno ali si prvi ali zadnji ali "hiter" ali "počasen". To da pa prideš na en DRAG maraton in se tam "afnaš", če si sposoben več, je pa zame neumnost in čisto mimo, ker to lahko počneš doma. Moje stališče je: če prideš na tekaško tekmo, daj vse od sebe. Jaz sem zadovoljen tudi z npr 60. mestom, če vem da sem dal vse od sebe.
Moje mnenje.
:D

tek kombiniram s kolesom in 2x tedensko s strong fitom, tako da tečem vsaj 3x tedensko. Kondicijsko sem v odlični forni. Mislim, da je to zadosten trening za rekreativca, ki se občasno udeleži kakšne tekme.
Treniram predvsem zato, ker izredno rad potujem na lastni pogon, pa naj si bo to tek, hoja ali kolo. Potovanje iz kraja v kraj, recimo tekaško iz Trbovelj v Ruše, mi je v veliko večji užitek od vsake tekme.
Mi je pa malo žal, da na tem forumu ni več Kenijcev, da bi "tahitrim" povedali kakšno o njihovi hitrosti :lol:
TinkaTonkaMaratonka napisal/-a:Sicer bolj redko komentiram na tem forumu, samo pri tej debati so me pa zasrbeli prsti...
Ker mi ni jasno... a zaj si pa ful večji car, če laufaš hitreje al kaj?! Mislim to, da moraš dajat v nulo rezultate nekaterih, da pol , kaj, daš večjo vrednost svojemu rezultatu?, to je meni čist mimo!

Tu pa smo dosti bolj skupaj , kot si misliš. Moj point je bil, da na maratonih/tekmah moraš teči/kolesariti tako, da porabiš čim manj časa, oziroma najhiteje v mejah svojih zmožnosti. To si tudi naredila. Ponosna si na svoj rezultat, kar je tudi prav.

Bolj poznam stanje na kolesarskih maratonih kjer je mentaliteta in razmišljanje ljudi popolnoma enako. Eni se ne ustavijo na nobeni okrepčilni postaji, da ne zgubijo skupino v kateri so in si sami nosijo hrano in pijačo(ta hitre skupine). Drugi spotoma poberejo nekaj pijače in kaj za v usta. Obsatajajo pa tudi taki, ki ne nosijo ničesar. Vse pričakujejo od organizatorja. Na vsakem štandu imajo "piknik".
Na koncu, ko pridejo v cilj v "nenormalnem" času, se še razburjajo, da so testenine mrzle ali ne daj bože, da jih je zmanjkalo:mrgreen: . Pozneje pa se hvalijo, da oni vozijo samo za užitek, da jim je čas nepomemben in da so "butli" tisti, ki se preganjajo do meja svojih zmožnosti :mrgreen: . To je vse O.K. samo naj to počnejo na "privatni" piknik vožnji/teku :D .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 08 Apr 2011, 11:30, skupaj popravljeno 1 krat.
Oglašam se prvič, saj me je zanimiva tema zelo pritegnila.Tečem redno 3 do 4 krat na teden,od tega 1 krat tek v hrib. Zelo zanimivo je brati razprave o hitrosti teka,predvsem na organiziranih tekaških prireditvah.Razumem mnenje, da je tek prvo užitek, šele nato pa je pomembna hitrost.
Za pozdravit je vsakega novega rednega tekača, pa če je hiter ali počasen, mnogo več
naredi za sebe kot pa, da bi ves prosti čas visel na računalniku,televiziji ali še huje v gostilni. :drink

Vendar pa me čudi ta novodobna tekaška moda, da je treba čim prej preiti na tekaški prireditvi na polmaraton če ne že celo na maraton. Na spletnih straneh sem zasledil da recimo v ZDA, največ udeležencev tekaških prireditev teče na 5km, šele nato je 10km tek in šele nato sledita daljša teka.
Pri nas pa že ko rečeš, da boš tekel na 5km te marsikdo zasmehljivo gleda.

Sam sem trenutno ravno v tej fazi, da se pripravljam za tek na 5km, trenutno tečem malo pod 25 minutami, cilj pa mi je čas pod 22min , sicer na treningih tečem tudi razdalje čez 10km,vendar ne na čas.

Ko bom dosegel takšno pripravljenost,da bom tekel 5km pod 22min,bom začel trenirati tek na 10km, z ciljem okrog 45min za večje razdalje predvsem polmaraton pa bom
razmišljal šele po dobri pripravljenosti na 10km.
Za cilj sem si vzel spodnje svetovne tekaške rekorde za moške stare za 5km od 75-80let,za vse ostale pa moške od 80 do 84 let,sam sem pa star 46let. :D

Tek na 5km Moški- M 75 - 79

19:07.02 Ed Whitlock CAN 06.03.1931 Dieppe 22.07.2006
19:45.5 Stephen Charlton Kumamoto 1999
20:17.5 Luciano Acquarone ITA 04.10.1930 Vado Ligure 17.05.2006
20:18.04 Randall Hughes AUS 1924 Melbourne 04.04.1999

tek na 10km Moški- M 80- 84

44:29.26 Ed Benham USA 12.07.1907 Orlando 04.08.1988
46:10.5 Stephen Charlton GBR 04.10.1926 London 08.08.2007
47:30.55 Sergio Agnoli ITA 02.03.1926 Misano Adriatico 09.06.2006
47:42.27 John Keston USA 05.12.1924 San Sebastian 29.08.2005
47:44.60 Fritz Helber GER 20.12.1905 Radolfzell 06.09.1986
48:06.0 Gordon Porteous GBR 20.02.1914 Greenock 17.09.1994

Pol-maraton Moški- M 80 - 84

1:39:28 John Keston USA 05.12.1924 St. Cloud 16.04.2005
1:40:30 Ed Beham USA 12.07.1907 Orlando 10.12.1988
1:41:35 Gordon Porteous GBR 20.02.1914 Glasgow 21.08.1994
1:42:24 Sergio Agnoli ITA 02.03.1926 Ostia 05.03.2006
1:46:00 Robert Horman AUS 01.05.1918 2000
1:48:42 Torsten Ståle SWE 06.04.1917 Täby 20.09.1997

Maraton Moški- M 80 - 84

3:39:18 Robert Horman AUS 01.05.1918 Brisbane 24.05.1998
3:43:27 Ed Benham USA 12.07.1907 St. Paul 11.10.1987
3:47:04 Gordon Porteous GBR 20.02.1914 Greenock 10.09.1995
3:59:12 Jerry Johncock USA St. Paul 05.10.2008
4:08:10 Andre Osselaer BEL 03.03.1916 Malmö 27.07.1996
4:11:19 Stefan Mielczarek POL 30.04.1917 Lebork 28.06.1998

Povzeto po spletni stani
http://www.mastersathletics.net
Klavdij napisal/-a:
Vendar pa me čudi ta novodobna tekaška moda, da je treba čim prej preiti na tekaški prireditvi na polmaraton če ne že celo na maraton. Na spletnih straneh sem zasledil da recimo v ZDA, največ udeležencev tekaških prireditev teče na 5km, šele nato je 10km tek in šele nato sledita daljša teka.
Pri nas pa že ko rečeš, da boš tekel na 5km te marsikdo zasmehljivo gleda.

.....to je bil tudi moj point, da se prehitro gre na dolge distance na račun teka, ki mu skoraj več ne moreš reči tek :D .
Enkica napisal/-a:
semjul napisal/-a:Mi je pa malo žal, da na tem forumu ni več Kenijcev, da bi "tahitrim" povedali kakšno o njihovi hitrosti :lol:

:rol: :rol: :rol:

A to pomeni, da če nisem isto hiter kot Kenijci, moram biti pa kao "uživaški" tekač a kako se že imenujete??? Še enkrat: ni me sram, da tečem, zato da tekmujem in ko tekmujem HOČEM doseči čim boljši rezultat, zato je pa potrebno na tekih tudi kdaj "trpeti".
Mi je pa v bistvu vseeno, če pač nekateri ne prenesete poraza in se potem tolažite z nekimi namišljenimi "uživaškimi" teki. Metati 30€ za prijavnino na LM in potem odteči skoraj da ne "rikverc" je pa malo bosa! Tako lahko tečeš doma. Preprosto vzameš flaško vode, čokoladice in tečeš... 10, 20, 30 , 40 km in več...
Aja pa da ne pozabim: smo si različni in vsak ima svojo "tahitro" hitrost, tako da se lahko identificiraš kot "tahiter" tekač že ko daš vse od sebe v danem trenutku. 100% boš na to ponosen. Da se greš pa "maškare" na tekaški tekmi je pa res, vsaj zame, potratno.
Jaz pa mislim takole:
1. Vsi ki tečejo hitreje od mene so eni norci, ki bezlajo. Sami prepotentneži, ki jih bodo ustavile poškodbe, nimajo kaj drugega počet v življenju kot laufat. :D
2. Vsi ki tečejo počasneje od mene so eni mehkužni softiči, eni joggerji, ki bi na teku zganjali neko romantiko in uživali. Tek pa ni užitek, tek je "safer" treba je garati in se jekleniti. :D
3. Pravi tekači tečejo natančno v mojem ritmu, ki je edini pravi, kljub temu pa tudi ti niso vsi v redu.

Vsi, ki tečejo na krajše razdalje od mene so (glej prejšnjo točko 2 in jo primerno modificiraj),
Vsi, ki daljše razdalje od mene so (glej prejšnjo točko 1 in jo primerno modificiraj)
3. Pravi tekači (glej točko 3 in zamenjaj ritem z razdaljo).

In to še ni vse:
- pravi tekači trenirajo tako kot jaz, sicer je trening brez veze,
- pravi tekači tudi jejo to kar jaz.

Kako bi bil svet lep, če bi bili vsi takšni kot sem jaz. Pa bolj vsem dopovedujem, da sta moja pot in pristop edina zveličavna, pa se jih nič ne prime.
Kenijci še vedno bezlajo maraton tam malo nad dve uri, eni uživajo na 5 urnem doživljaju, le redki pa tečejo tam, kjer je edino prav, - z menoj.
Zato sem se odločil, da začnem prodajati svojo edino zveličavno teorijo treniranja teka in sploh pristopa do športa v obče. To opravim takoj po prejemu povpraševanja n a ZS za skromno ceno 5 €.

Howk, senator (da uporabim uradni plemiški naziv) Razy je govoril.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA