- 19 Avg 2011, 12:12
Sejmul, če gremo pogledat ostale poti T24, Grintovec-Stol-Triglav prihaja na posameznih odsekih trase do tolikih odstopanj od prvenstvene ture, da bi jih lahko označevali kot variacije. Praktično večina od teh ponovitev potemtakem ne bi smela imenovati po izvorni turi..Nobena od poti nima zapisano, da jo je potrebno opraviti v določeni smeri, niti nima zapisano, da se na posamezni vrh potrebno povzpeti po točno določeni poti (če nanjo iz istega izhodišča vodi več označenih ali neoznačenih poti). Osnovno načelo teh poti je, da se na naštete vrhove povzpneš, če pa se bom na npr. na Vrtačo povzpel po običajni grebenski poti ali pa čez jugovzhodni greben ali celo skozi grapo "Y" (v primetu T24) je pa moja presoja, torej ni nikjer striktno zapisano.
Tudi Grintovci extreme kot jo je zastavil Jure in moja variacija, se praktično ne razlikujeta: kot sem že rekel se moraš v veliki večini držati označenih poti, kajti konfiguracija terena ter njegova zahtevnost ne dovoljujeta bližnjic. Torej če te citiram, ne nameravam obresti poti "po dolgem in počez", ker imam sistematiko, prav tako pa se držiš zastavljene poti, ki jo veleva tura. Odstopanja od opravljene Juretove ture bi bilo kvečjemu 2% in nič več. Če imam od Kocbekovega doma na nekaterih mestih možnost ubrati naravnost navzgor, torej da se ne držim v celoti označene poti (kar mi navsezadnje prihrani nekaj minut), si tura še ne zasluži spremembe imena, kaj šele, da bi bila preimenovana!?! Prav tako ne vidim razloga, da se npr. na Ojstrico ne bi povzpel po vzhodnem grebenu, morebiti mi ta pot bolj ustreza in sem posledično hitrejši... Nikjer, ampak res nikjer ni zapisano, da ne bi bilo dovoljeno prečiti gebena Rink-Skuta; ob tem se seveda zastavlja vprašanje, ali bi bil dejansko lahko tako hitrejši, kot sem zapisal. Menim da ne.
Poznam nekaj primerov, ki so obredli T24, pa niso vklučili npr. Košutnikovega turna ali pa so opravili ne vem koliko variacij na območju Vrtače, med Zelenico in Koročico, med Dolgimi njivami, Štegovnikom ter Storžičem, ampak jim tega nihče ni očital, ker pač ni nikjer precizno definirano. In tako je tudi v primeru Grintovci extrem. Zaradi tega dejansko ne vidim kančka razloga, da bi se morala potem moja variacija poimenovati po meni...to so že rahle nebuloze.