Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 StaraKost
Če bi se v vsemu vsi strinjali, bi bilo nekaj narobe :D

....trening od 10 x 3':10'' nima enakega učinka kot trening od 10 x 3':20'' čeprav nam je bilo enako težko zaradi utrujenosti ali atmosfesrskih pogojev. To sta dva različna teninga, ki imata različne učinke.
Normalno je, da ko smo v času priprav imamo "namerno" več zaporedno težkih treningov in razumljivo je, da takrat ne moremo dosegati enakih časov kot takrat ko smo spočiti. To pa še ni razlog, da ima čas od 3':10'" enaki učinek kot čas od 3':20".....enak je samo po številu stresnih točk ne pa po višini stimulansa komponente za hitrost. Prav iz tega razloga ne moremo delati treninge za hitrost ali moč, takrat ko smo utrujeni.

Če želiš biti hitrejši, moraš teči hitreje, pa magari tako, da "švinglaš". Kolesarji to počnejo tako, da vozijo za klubskim avtomobilom s hitrostjo, ki jo sami ne bi mogli doseči :D .

Preko kratkih postov je težko povedati tako, da bi vsi razumeli vse kar si želel povedati.
Imam občutek, da bi že kratek razgovor v živo pokazal, da razmiščjamo v enaki smeri.

Z ozirom na neodziv tistih, ki so sprožili to vprašanje je nesmiselna daljnja debata o nijansah, ki jih večina očitno ne potrebuje, mogoče tudi ne razume.
 JARRAJA
vsekakor se bom poglobil v datajle, do takrat imam pa še eno vprašanje...
Včeraj sem kupil novo uro in pas (ker stara res ni več pravilno delala).Ta ura ima tudi več funkcij in med drugim mi kaže poleg porabe kalorij tudi porabo maščob.No danes sem npr. porabil 690 kalorij in 68,35 maščob....na navodilih ne najdem kaj pravzaprav pomeni ta številka 68,35,,,grami zagotovo niso, saj bi potem takem porabil cca. 600 kalorij samo iz maščob, kar pa ni logično.
Ura kaže tudi stopnjo treniranosti in sicer ko pritečeš na cilj ustaviš štoparico in sprožiš 5 minutno "ohlajane", po 5 minutah ti sporoči koliko si treniran glede na končni srčni utrip in sicer ima 6 stopenj....dobro si natreniran, če ti v tem času puls pade pod 100, slabo pa npr. če ga imaš po 5 minutah še 130.
Jaz sem pritekel v cilj s 167 utripov, v 5. minutah pa mi je padel na 94, kar pomeni, da sem dobro treniran.Sam pa se s tem ne bi mogel strinjati, saj se mi zdi, da sem bil danes nekako "gnil" sploh nisem imel nobene volje in sem komaj pritekel na cilj, čeprav sem na koncu "stisnil", da sem dvignil utrip na 167 ravno zaradi tega podatka.
Lahko kdo to malo pokomentira prosim !
Uporabniški avatar
 bluegreen
Luka Ljubič in StaraKost, da se ne bom delal preveč pametnega, mislim da imata vsak po svoje prav. Po mojem za nekoga opisani trening 10 s počasneje na interval lahko prinese enak učinek kot za nekoga drugega 10 s hitreje, ljudje smo si različni. Vprašanje je samo, kakšna je pri osebah motivacija. Po moje ni tek samo matematični šport, ampak je odvisno od tega, koliko ima kdo "v glavi pošlihtano". Človek je več kot le kup mesa, kosti in kože. Rek znanega forumaša VSE JE V GLAVI še kako drži.

Zdaj me pa kar :argue: popravite, če nimam prav :--
Uporabniški avatar
 StaraKost
....ti si nekaj pomešal. Kaj tu mešaš dve osebi?
....tu je govora o tempu, ki je planiran za določeno osebo na osnovi njenega izhodiščega tempa in z namenom, da dosežemo določeni nivo "stimulansa" na določeno "komponento" zmogljivosti. Neka druga oseba ima svoje izhodišče in ta izbrani tempom ne more veljati za njo.
Če smo zaradi bilo kakšnega razloga bili nesposobni doseči zastavljeni tempo, cilja nismo dosegli.
Alternativna rešitev je, da prekinemo intervale in to izvedemo en drugi dan, ko bomo tega sposobni. Da izberemo alternativo, ki je na ta dan izvedljiva. Da preverimo, da slučajno nismo bili preveč optimisti pri načrtovanju treninga.

Enako je pri kolesarjenju. Če smo na osnovi svoje moči na LT določili pri koliko wattih želimo delati intervale in smo jih na enem od treningov delali pri 5% nižjih wattih, zaradi bilo katerega vzroka. Cilja in planiranega stimulansa nismo dosegli. Kljub temu, da smo se pri tem zelo trudili.

Če bi pri treningu z utežmki delali ponovitve z 90 namesto planiranimi 100kg, tudi nismo dosegli planiranega stimulusa. Izgovor, da smo imeli slabi dan ne pomaga. Enostavno nismo naredili enakovreden trening z ozirom na tisto komponento, ki smo jo želeli stimulirati kljub temu, da smo se zelo trudili.
To ne pomeni, da nismo naredili dober trening z ozirom na neko ali neke druge pomembne komponente kot so vzdržljivost, moč volje, da delamo tudi takrat ko ne gre najboljše, ..... vseeno zastavljenega cilja nismo dosegli :D .
Nazadnje spremenil StaraKost, dne 28 Avg 2011, 18:53, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
 StaraKost
@JARRAJA,

Vsi ti podatki so narejeni na osnovi referenčne osebe. Da bi vedeli kdaj porabljaš kakšen % energije iz maščobe bi ura morala poznati tvoj celotni profil. Teža, spol in kg so premalo. Najmanj kar bi morala poznati je tvoj LT, da ve do katere višine utripa si sploh sposoben uspešno porabljati energijo iz maščob.

Tisti podatek je najbrž % energije iz maščob, ki je najbrž izračunat na osnovi avg utripa.
Tisto s stopnjo pripravljenosti, pa bo kar držalo, čeprav je tudi ta izračun narejen na osnovi referenčne osebe.

Če bi bila tvoja ura tako pametna, da bi te nekaj časa(par tednov) spremljala, da te spozna in analizirala tvoje podatke na osnovi katerih bi zgradila tvoj profil . Takrat bi to bilo ta pravo.
Tako so vsi ti podatki samo informativne narave. Vseeno so uporabni, če vedno enako lažejo :D .
 spela*
StaraKost napisal/-a:Če želiš biti hitrejši, moraš teči hitreje, pa magari tako, da "švinglaš". Kolesarji to počnejo tako, da vozijo za klubskim avtomobilom s hitrostjo, ki jo sami ne bi mogli doseči :D .

A to bi bilo nekako enakovredno teku navzdol?
Uporabniški avatar
 StaraKost
.. deloma. Pri teku navzdol so obremenitve drugačne kot pri teku po "ravnini".
 JARRAJA
samo za primerjavo, če bo koga zanimalo.Danes nisem tekel, sem samo hodil in sicer s takšno hitrostjo, da sem bil ves čas pod mojim minimumom-povprečni utrip sem imel 97.Hodil sem 40 minut, tako kot včeraj (seveda je bila pot krajša za polovico)
včeraj sem imel povprečni utrip 153 in sem porabil skoraj 700 kalorij in 68 (ne vem kaj pomeni) maščob....danes pa 155 kalorij in nič (0) maščob.
Torej to pomeni, da maščobe kuri samo nad minimumom, to je pri meni tam nekje okrog 115 utripov dalje.
 JARRAJA
še nekaj me zanima...
če bi npr. tekel v pragu 115 do 125 utripov, ali pa 155 do 165-bi bila poraba maščob večja (v %) v višjem pragu?
 spela*
StaraKost napisal/-a:.. deloma. Pri teku navzdol so obremenitve drugačne kot pri teku po "ravnini".

Kaj pa bi potem bilo tekaško enakovredno npr. kolesarskemu treningu v zavetrju avta?
 sitrader
JARRAJA napisal/-a:še nekaj me zanima...
če bi npr. tekel v pragu 115 do 125 utripov, ali pa 155 do 165-bi bila poraba maščob večja (v %) v višjem pragu?

Ne.

Pri višjem pulzu (intenziteti treninga) se poraba kalorij seveda poveča, vendar se porabljajo pretežno ogljikovi hidrati, maščobe v precej manjšem odstotku ker telo ne more tako hitro maščob pretvorit v energijo kot sladkor.

Tako da za povečano kurjenje maščob naj bi bila intenziteta nizka. Res pa da gre počasi.

Pred časom sem v eni tuji reviji sicer prebral da se da točno z določenimi visoko intenzivnimi intervali nekako spravit telo v stanje da ostane 1 dan bazalni metabolizem višji in s tem povečana poraba maščob po treningu (ko počivaš oz. ko ležiš zvečer na kavču). Sem pa pozabil kje je to pisalo in točno kako naj bi se to izvedlo. Tudi če res deluje, nimam pojma.
Uporabniški avatar
 StaraKost
spela* napisal/-a:
StaraKost napisal/-a:.. deloma. Pri teku navzdol so obremenitve drugačne kot pri teku po "ravnini".

Kaj pa bi potem bilo tekaško enakovredno npr. kolesarskemu treningu v zavetrju avta?

Pri teku je to težje. Prava alternativa bi bila, da te nekaj vleče, da ti bo lažje :D . To pa je težko izvedljivo.
Zato so prava alternativa intervali na katerih tečemo za krajši čas v hitrejšem tempu od tistega, ki ga zmoremo dalj časa.
Uporabniški avatar
 StaraKost
sitrader napisal/-a:
JARRAJA napisal/-a:še nekaj me zanima...

Ne.

Pri višjem pulzu (intenziteti treninga) se poraba kalorij seveda poveča, vendar se porabljajo pretežno ogljikovi hidrati, maščobe v precej manjšem odstotku ker telo ne more tako hitro maščob pretvorit v energijo kot sladkor.

Tako da za povečano kurjenje maščob naj bi bila intenziteta nizka. Res pa da gre počasi.

Pred časom sem v eni tuji reviji sicer prebral da se da točno z določenimi visoko intenzivnimi intervali nekako spravit telo v stanje da ostane 1 dan bazalni metabolizem višji in s tem povečana poraba maščob po treningu (ko počivaš oz. ko ležiš zvečer na kavču). Sem pa pozabil kje je to pisalo in točno kako naj bi se to izvedlo. Tudi če res deluje, nimam pojma.

Pri višji obremenitvi je % porabe maščob nižji, to je res. Ali je tudi količina porabljene energije iz maščob nižja , to je vprašljivo, če gre za enako dolgi čas vadbe..
Pri nižji obremenitvi porabljamo malo kcal/min. Pri višji intenzivnosti, ki je še vedno pod LTHR pa dosti več kcal/min.
Sedaj je vprašanje ali je tisti višji % od manj, večji kot nižji % od več :D .

Dejstvo pa je, da zaradi intenzivnejše vadbe tudi več ur po vadbi zaradi dvignjenega metabolizma porabljamo več energije kot bi jo sicer.
To pomeni, da ni popolnoma res, da porabimo več energije iz maščob pri nizki kot pri rahlo povišani intenziteti, če vadba traja enako dolgo. Res je samo to, da je pri nizki intenzivnosti dosti lažje vaditi dalj časa, posebej začetniku, ki itak pri višjih utripih ne zna efikasno porabljati maščobo kot vir energije..
 sitrader
StaraKost napisal/-a:...upam, da vam je sedaj jasno, da se da normnalno "uporabljati" tudi področje visokih utripov, čeprav si v kategorijo +60 :D .

Telo ima vgrajene varovalne mehanizme. Tako da se ni za bat da bi si lahko z visokim pulzom škodovali. Pred popolno izčrpanostjo možgani preprosto pošljejo ukaz "shutdown" in naslednja stvar ki jo vidiš je polno ljudi okrog tebe, ti pa ležiš na tleh ;) Vprašanje pa je, če lahko takšno večkratno pretiravanje (tako da te vrže) pusti dolgoročne posledice na organih. Najbrž ni čisto vseeno. Posebej za kakšne srčne bolnike, da ne poslabša bolezni.

Poleg tega, visok pulz je še manj nevaren za natrenirane ljudi. Upoštevati morate tudi, da je tekma posebno poglavje in območja pulzov niso čisto enaka kot pri treningih. Nekoga recimo pulz 185 popolnoma izčrpa po 15 min treninga (in mora potem počivati), na tekmi pa zaradi okoliščin v katere se telo pripravi na boj in beg brez problema drži 185 pulz tudi eno uro brez večjega problema. Seveda pa potem rabi primeren počitek po tekmi. Tekma in trening nista čisto isto, čeprav se sliši čudno.

Bravo 60+ :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
...v svoj odgovor si pomešal dobro trenirane, ki že desetletja trenirajo in tekmujejo, slabo trenirane, netrenirane in celo bolnike :D .

....jaz nisem nobenemu priporočal naj trenira na utripih, ki so za njegovo pripravljenost neprimerni. Odgovoril sem na iziv tistih, ki so dvomili v to, da je pri mojih letih mogoče normalno funkcionirati tudi na utripih, ki so daleč nad tistimi, ki jih dobimo po formuli za izračun MSU. To se najbolj vidi iz grafa na katerem se graf utripa takoj po koncu visoke obremenitve zelo hitro spusti v področje normalnih utripov" :D .

Vsak mora vedeti do kod lahko gre. Ni potrebno pretiravati navzgor, tako tudi ne na vzdol, z izgovorom, da je tako bolj varno. Varnostni mehanizmi delujejo drugaže kot si ti opisal. Shutdown se lahko zgodi samo takrat, ko jih nismo upoštevali, pa še takrat zelo težko.
Največ njih doživi "shutdown" v postelji, pa nas vseeno ni strah it spat :D .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA