prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 Zd.
#270182
Pozdravljeni,

imam vprašanje glede fartleka. Treniram po programu za 21 km iz revije TekPlus in imam v četrtek na sporedu farlek - po programu, ki ga ne razumem oz. imam dileme. Torej, trening bi naj izgledal takole:
- ogrevanje 10 min
- 3 x 6 min (a to pomeni, da odtečem 3 x po 6 hitrih minut (koliko pavze vmes?) ali pa 6 min hitro, 6 počasi in spet 6 hitro?)
- 4 x 3 min (ista dilema kot zgoraj)
- 4 x 1 min (ista dilema kot zgoraj)
- iztek 6 min

Hvala in LP
Uporabniški avatar
 samojed20
#270186
Jaz izvajam fartlek tako, če prenesem v tvoj čas: 10 min rahlega teka, kombiniranega z vajami za raztegovanje mišic potem pa sledi zelo hiter tek z enakomernim tempom 3x po 6 min vmes pa pavze samo toliko, da se prediham v tem času se lahko naredijo kakšne druge vaje povsem po lastni želji(cca minuto do dve) ostale sekvence v istem slogu, na koncu iztek in raztegovanje mišic. Sicer je pri fartleku več možnosti, povprašaj strica googla :) Toliko o mojih izkušnjah, upam, da v pomoč.
Uporabniški avatar
 Zd.
#270190
Hvala za odgovor, mi je bil v pomoč. Naredila bom torej kratke pavze (cca min) in vmes morda res še kakšno drugo vajo.
Strica googla pa sem tudi vprašala - in našla skoraj toliko razlag, kolikor je bilo zadetkov ;)
Uporabniški avatar
 cvalenti
#270197
Sam se imam za tekača-lenuha. Zakaj? Če ne bi bil lenuh, bi izvajal intervale , treniral po planu, jaz pa tečem le za dušo, intervali so pri meni redkost.
Kaj pa fartleki? Ne, to mi je pa res všeč.
O tem sem prebral res veliko in tudi pogovarjal sem se z raznimi tekači, tekmovalci...... in vs,i ki kaj vedo o teku oz fartanju, bodo rekli, to je "igra teka" in pri fartleku ne uporabljaj ure!
Zakaj? Ker si izbiramo razadlje sami, sebi primerno oz trenutni razpoložljivosti ......... itd
Mislim, da to kar ti opisuješ niso pravi fartleki, probaj brez ure, po gozdovih, hribčki gor, hribčki dol........... :wink:
Odličen link, kratek a jedrnat : http://www.cenim.se/264-a.html
Uživej. :wink:
 spela*
#270210
Zd. napisal/-a:Pozdravljeni,

imam vprašanje glede fartleka. Treniram po programu za 21 km iz revije TekPlus in imam v četrtek na sporedu farlek - po programu, ki ga ne razumem oz. imam dileme.


Kolikor se spomnim, je v članku, ki je zraven tega programa, tudi obrazloženo, kaj so mislili. Vsaj v tistem programu, ki so ga pisali pred Ljubljanskim maratonom, je bilo tako.
Uporabniški avatar
 Zd.
#270220
spela* napisal/-a:
Kolikor se spomnim, je v članku, ki je zraven tega programa, tudi obrazloženo, kaj so mislili. Vsaj v tistem programu, ki so ga pisali pred Ljubljanskim maratonom, je bilo tako.


Ja, v jesenskem programu za LM so bili opisi v članku bolj natančni, zdaj pa je nanizano isto kot v tabeli, tako da za fartleke ne piše nič bolj natančnega.

cvalenti, saj prej sem fartleke tekla kar brez ure, a zdaj sem se nameravala držati tega programa... Seveda pa ne bo usodno :wink: če vse drugo izvedem po programu, kak fartlek pa še vedno odtečem brez ure.... Je pa res, da imam dokaj novo igračko (beri Garmina) in sem še v tisti fazi, ko mi je v veselje analizirati, kako hitro sem uspela preteči posamezne intervale, kakšen je bil napredek...
 sitrader
#270229
Koliko je pavze, je odvisno kakšen je interval teka oz. tip intervala. Teorij je malo morje, variant pa tudi. Jaz uporabljam take recimo:

Pri tempo teku (ali teku blizu laktatnega praga) je običajno razmerje 5:1 (5 enot teka, 1 enota počitka). Čeprav tempo tek je običajno vsaj 5 minut dolg (to je samo spodnji limit). Tu je počitek običajno hoja.

Pri teku za povečanje aerobne kapacitete oz. moči je razmerje nekje 1:1. Tek je hitrejši dolžine nekje do 5 minut. Tu je počitek običajno počasen lahkoten tek. Počitek praviloma ni čisto popoln.

Pri anaerobnem intervalu (reps) pa je razmerje pogosto 1:2 (torej več počitka kot teka). Počitek je hoja ali lahkoten tek. Ti intervali so običajno krajši (do 2 min) vendar najhitrejši. Pavza je vmes za popoln počitek.


In pa verjetno še miljon različnih različic vmes. Vsak pač najde svojo. Če se držiš revije tek plus, potem je najbrž tam dobro razloženo. Če imam kje to številko bom pogledal, pa poskušal razvozlat. Pa pomoje se ni treba držat vsega kot pijanec plota. Treningi naj bi bili prilagojeni vsakemu posamezniku posebej. Enako tudi tempo posameznih treningov. Zmotno je po moje misliti da bom pretekel polmaraton v 1:10 če bom naredil shemo nekega takšnega treninga, če nisi dovolj "blizu" temu rezultatu, da bi lahko to uspel. Najbrž bi pregorel že prej. Samo moje laično mnenje. Upam da ti kaj pomaga.


aja še tole... fartlek običano ni tako silno strukturiran. Tako naj bi tudi nastal... iz ene švedske besede "malo po moje" ali nekaj takega. Fartlek si jaz bolj predstavljam kot en trail v naravi. Malo po taki cesti, malo po čudni cesti, malo gor, malo dol, malo čist počasi, malo hitro, skratka... malo vsega. ;)

Bom pa probal poiskat tisto revijo da vidim kaj piše. :)
Uporabniški avatar
 vencelj
#270232
Ko razpravljamo o fartleku je treba najprej vedeti, kaj to je, in vse dosedanje teorije, na katere sem naletel, zelo dobro opisuje članek, na katerega je "pokazal" že cvalenti.
Če je izvajanje intervalov mukotrpno opravilo, pri fartleku uživaško dosegamo podobne rezultate (najbolje je kombinirati, kar vsebuje pravzaprav vsak resen tekaški program), a nima smisla še fartlek obremenjevati s časi, tempom, razdaljami itd. in tukaj se najbolj strinjam s cvalentijem, ki je dobro povzel bistvo.
In če sedaj pogledam še Program vadbe teka za :heart :heart :heart ...smo v 6. tednu vadbe, tisto, kar je za četrtek navedel Zd., v pisnem delu sploh ni dodatno obrazloženo: torkov kros je, sobotni 15 km počasni tek v naravi je, četrtkov fartlek pa ni...kar pa navsezadnje tudi ustreza sami naravi fartleka... :wink:

LP, vencelj

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA