- 10 Sep 2012, 09:37
#288160
Jaz nisem študiral biologije (še v gimnaziji sem bil v n jej celo bolj slab), ampak samo internet, pa sem in tja kakšna knjiga in kakšno predavanje. Jaz ne vem, če je prebava homogeniziranega mleka v resnici lažja, napisal sem samo, da bi se meni to zdelo logično.
Najbrž se res kaj nisva razumela, saj si za mojo trditev, da homogenizirana maščoba ne pride direktno v kri napisal, da je bedarija, potem pa podrobneje opisal ravno to (da ne pride). Najbrž si mislil, da je bedarija prehod maščobe neposredno v kri, ne pa moja izjava.
Da pa to sploh ni tako redko mišljenje, podajam link do članka Homogenizirano mleko-počasni ubijalec: http://med.over.net/forum5/read.php?268,5484342
V članku dokaj prepričljivo neki AlešB navaja pasti tega mleka. A mnogo bolj zanimiv je odgovor dr. Irene Rogelj iz Biotehniške fakultet, katedre za mlekarstvo in še ene živilske tehnologinje, ki pojasnjujeta kako se presnavljajo mlečne maščobe in potrjujeta to, kar sva napisala midva s sitraderjem (torej da mlečne maščobe ne morejo direktno v kri). Zanimiv mi je zlasti del, da je v mleku (tudi materinem) že itak 70% mlečnih maščob v tako majhnih delcih, v kakršne potem preostale velike delce razbije homogenizacija.
sitrader napisal/-a:mare napisal/-a:Ne, študij interneta in wikipedie. Saj danes se tako tudi doktorira. (v 5 minutah)
Ma ne bluzi daj. Kar sem napisal je staro ko zemlja in pozna vsak študentek skorajda katerekoli naravoslovne vede (ok bolj bioloških, ne tehničnih).
Kot si ti sam napisal, je po tudi po mojem mnenju povsem logično, da je prebava homogeniziranega mleka lažja (manjši delci, lipaza lažje pride "zraven" itd...). Jaz sem pa bolj govoril o prehodu v kri. Zakaj? Ker na raznih "straneh" najdeš vse živo kako nekaj kar samo leti v kri in po telesu. Groza. Mogoče se samo nisva prav razumela.
Res pa je, da najdeš danes veliko na internetu. Veliko koristnih napotkov. Pa žal tudi veliko napačnih navedb. To je pač težava interneta. Veliko informacij, a včasih bi prav prišel kak filter.
Lepo se imej.
Jaz nisem študiral biologije (še v gimnaziji sem bil v n jej celo bolj slab), ampak samo internet, pa sem in tja kakšna knjiga in kakšno predavanje. Jaz ne vem, če je prebava homogeniziranega mleka v resnici lažja, napisal sem samo, da bi se meni to zdelo logično.
Najbrž se res kaj nisva razumela, saj si za mojo trditev, da homogenizirana maščoba ne pride direktno v kri napisal, da je bedarija, potem pa podrobneje opisal ravno to (da ne pride). Najbrž si mislil, da je bedarija prehod maščobe neposredno v kri, ne pa moja izjava.
Da pa to sploh ni tako redko mišljenje, podajam link do članka Homogenizirano mleko-počasni ubijalec: http://med.over.net/forum5/read.php?268,5484342
V članku dokaj prepričljivo neki AlešB navaja pasti tega mleka. A mnogo bolj zanimiv je odgovor dr. Irene Rogelj iz Biotehniške fakultet, katedre za mlekarstvo in še ene živilske tehnologinje, ki pojasnjujeta kako se presnavljajo mlečne maščobe in potrjujeta to, kar sva napisala midva s sitraderjem (torej da mlečne maščobe ne morejo direktno v kri). Zanimiv mi je zlasti del, da je v mleku (tudi materinem) že itak 70% mlečnih maščob v tako majhnih delcih, v kakršne potem preostale velike delce razbije homogenizacija.