Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 dimmu
Vsekakor lepa "športna" kombinacija. Se mi pa zdi za moje pojme postavljati si meje 1:30 na 21km res neumna zadeva. Jaz bi za začetek ciljal na 1:45. Vse kar bi bilo bolje bi bil še večji uspeh. 1:30 je čas, kot je že nekdo pred mano ugotovil, ki ga se ga da doseči z res pridnim in kar malo "profi" pristopom. Za dobrega rekreativca je zmaga nekje med 1:35 in 1:45. Moje mišljenje seveda!
Uporabniški avatar
 mare
Dokler ne vemo koliko je star, koliko trenira in koliko ter kako namerava trenirati, je po moje čisto vseeno, ali mu postavimo za primeren čas 2 uri, 1:30 ali pa 1 uro. V stilu kaj pa začetnik ve, kako je to preteči 21 km v 1 uri.
 kbk
... je rekel tastar Šugman v tisti slovenski nadaljevanki, ko je nadstropje višje nekdo nabijal, dekle je pa stokalo..."nič se ne da, boksar je boksar"... :lol: :lol: :lol: :lol:
Uporabniški avatar
 paulo
Malo optimističen čas za kombiniranje z boksom :laola . Če se posvetiš samo teku ,bi bilo verjetno.
Tudi sam sem prej treniral borilne veščine, vendar tek ni bil v mojem repertoaru.
Po enem letu teka (3xna teden, brez programa),sem na eko maratonu dosegel čas 1,34.
Ko sem začel sem imel za cilj pretečeno razdaljo, nato si sproti postavljaj cilje.
Teči zaradi užitka ,veselja in poslušaj svoje telo.
 spela*
no pain-no gain napisal/-a:
Menim, da imam do takrat še dosti časa za pripravo, Ljubljanski se mi zdi malo prehitro.

Meni pa tole ni jasno. Maraton Radenci je maja, ljubljanski pa oktobra. Glede na to, da je zdaj januar, je maj pred oktobrom. Torej je maraton Radenci pred ljubljanskim. Če se ti zdi ljubljanski "malo" prehitro, potem bi se ti morali zdeti Radenci "precej" prehitro. :D
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Odlična kombinacija boks in tek. Enega pritisneš na gobec, pol pa jo ucvreš :--
To je pravi trening in takšna sta dva na teden že skoraj preveč.
Za tekača, ki bi rad tekel 21 km je vsaj 3x na teden skoraj pogoj.
Lahko so tekaški treningi tudi kratki, saj so v kombinaciji z drugim športom, vendar morajo biti.

Po sistemu 4-ih sekund se enostavno izračuna predviden čas.
:arrow: Če tečeš 10 km v tempu 4:30 opraviš pot v 45 minutah. Po sistemu 4-ih sekund na krog na stadionu pri podvojeni dolžini dobimo rezultat okrog 1:38
:arrow: Če tečeš 10 km v tempu 4:50 opraviš pot v 48 minutah. Po sistemu 4-ih sekund na krog na stadionu pri podvojeni dolžini dobimo rezultat okrog 1:45
:arrow: Če tečeš 10 km v tempu 5:20 opraviš pot v času 53:20. Po sistemu 4-ih sekund na krog na stadionu pri podvojeni dolžini dobimo rezultat okrog 1:56
:arrow: pač par primerov, ker ni podatka

Je pa zelo pomembno vedeti, kakšen tempo si sposoben teči. Napake se plačajo.
Uporabniški avatar
 StaraKost
spela* napisal/-a:
no pain-no gain napisal/-a:
Menim, da imam do takrat še dosti časa za pripravo, Ljubljanski se mi zdi malo prehitro.

Meni pa tole ni jasno. Maraton Radenci je maja, ljubljanski pa oktobra. Glede na to, da je zdaj januar, je maj pred oktobrom. Torej je maraton Radenci pred ljubljanskim. Če se ti zdi ljubljanski "malo" prehitro, potem bi se ti morali zdeti Radenci "precej" prehitro. :D

...mislim, da je najbrž hotel povedat, da je za Ljubljanski maraton prehitro se že zdaj začeti pripravljati :)
Uporabniški avatar
 mare
Zdravko tale metoda je sicer zanimiva, ampak v tem primeru najbrž ne najbolj uporabna. Če prav razumem, pomeni, da odtečem 10 km in glede na rezultat si določim ciljnin čas/tempo za mali maraton (4 sekunde na krog počasnejši). On je danes gotovo sposoben dokaj hitro preteči 10 km, vprašanje pa je, če tudi 21 ne glede na tempo. Bolj zanimivo bi bilo vedeti, da če pretečem danes 10 km z nekim tempom, kakšen bo moj ciljni čas na koncu 6-mesečnega programa.
Pozdravljeni,

hvala vsem za nasvete, predloge itd.

Star sem 24 let, boks treniram rekreativno že nekaj let, kot sem že dejal tudi tečem (izven treninga) vendar do sedaj to nisem ravno velikokrat na teden prakticiral.

Seveda imam pri pripravi na maraton povsem jasno sliko, da je potrebno tekaške treninge izvajat bolj pogosto, tudi daljše.

Do sedaj se nisem štopal v kolikšnem času pretečem recimo 10km, od sedaj naprej imam glede na pripravo na polmaraton tudi to v planu.

Glede na prebrano sklepam, da je realen cilj, ki si ga lahko postavim in ki bi bil dober rezultat 1:45.

Kar se tiče treningov, vsekakor imam v planu ostati v boksu, vsaj 3krat na teden trening (po 1h) in pa povečanje tekaških treningov (3krat na teden po cca 8-10km). Tekaške treninge bi po nekem času podaljševal na 10+ km, tako da dobim neko orientacijo glede teka na 21km in časovne komponente.

Še enkrat pa hvala za vse odgovore,

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
 StaraKost
mare napisal/-a:Zdravko tale metoda je sicer zanimiva, ampak v tem primeru najbrž ne najbolj uporabna. Če prav razumem, pomeni, da odtečem 10 km in glede na rezultat si določim ciljnin čas/tempo za mali maraton (4 sekunde na krog počasnejši). On je danes gotovo sposoben dokaj hitro preteči 10 km, vprašanje pa je, če tudi 21 ne glede na tempo. Bolj zanimivo bi bilo vedeti, da če pretečem danes 10 km z nekim tempom, kakšen bo moj ciljni čas na koncu 6-mesečnega programa.

Liretatura pravi, da je tempo za 21k okoli 10-15'' počasnejši od tempa na 10k. Normalno, da je to odvisno tudi od načina priprav za 21k. Govorim za rekreativni program treninga.
Iz svoje izkušnje lahko povem, da sem si na osnovi tempa 4':28'' na 10 k, določil tempo od 4':40'' za 21k. Po treh mesecih priprav na daljši tek, sem v tem tempu komot odtekel 21k, brez bilo kakšnih kriz. Pri tem moram omeniti, da sem imel dobro kondicijsko osnovo, zaradi kolesarskih treningov.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
mare napisal/-a:Zdravko tale metoda je sicer zanimiva, ampak v tem primeru najbrž ne najbolj uporabna. Če prav razumem, pomeni, da odtečem 10 km in glede na rezultat si določim ciljnin čas/tempo za mali maraton (4 sekunde na krog počasnejši). On je danes gotovo sposoben dokaj hitro preteči 10 km, vprašanje pa je, če tudi 21 ne glede na tempo. Bolj zanimivo bi bilo vedeti, da če pretečem danes 10 km z nekim tempom, kakšen bo moj ciljni čas na koncu 6-mesečnega programa.

Ojla
Gre za le še 3-mesečni program in ne 6.
Seveda to pomeni, da bo moral tisi, ki bi tekel 21 km, tudi kaj narediti za to. O tem so nekateri že nekaj napisali in nisem hotel ponavljati. Sistema 4-ih sekund so si izmislili strokovljaki, meni je všeč in ga uporabljam. Kakor kdo hoče.
Vsekakor je dobro, če veš, kaj naj od sebe pričakuješ in na kak tempo nastaviti trening. To je glavna zagata. Ni treninga oziroma programa, če ne vemo, kaj bi radi.
Tak je to, in tako razmišljam jaz. Če koga kaj zanima, naj vpraša, če komu kaj ni všeč, pa naj pove, da ni uporabno :lol: :rol:

PS: @Stara kost je lepo napisal, kako je to uporabno in da je moral trenirat. Tak se dela.
 spela*
StaraKost napisal/-a:

Liretatura pravi, da je tempo za 21k okoli 10-15'' počasnejši od tempa na 10k. Normalno, da je to odvisno tudi od načina priprav za 21k. Govorim za rekreativni program treninga.
Iz svoje izkušnje lahko povem, da sem si na osnovi tempa 4':28'' na 10 k, določil tempo od 4':40'' za 21k. Po treh mesecih priprav na daljši tek, sem v tem tempu komot odtekel 21k, brez bilo kakšnih kriz. Pri tem moram omeniti, da sem imel dobro kondicijsko osnovo, zaradi kolesarskih treningov.

Ko sem bila jaz bolj v formi kot zdaj, sem polmaraton odtekla praktično v enakem tempu kot 10 km. Le kakih 5 sekund na kilometer počasneje. Na kilometer, ne na krog.
Uporabniški avatar
 StaraKost
...kar pomeni, da si bila na 10 km prepočasna ali nisi rekreativno trenirala :D .
 spela*
StaraKost napisal/-a:...kar pomeni, da si bila na 10 km prepočasna ali nisi rekreativno trenirala :D .

Hm, možno ... Torej imam še rezerve. Samo da spet v formo pridem. :oops: :D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA